Previous slide
Next slide

10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot

niveltulehdus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Claire Gillespie
Niveltulehdus ei ole vain sitä, miltä se kuulostaa. Se on yllättävän laaja kokoelma erilaisia vaivoja, vaikka niitä kaikkia yhdistää yksi asia: kipeät nivelet.

Niveltulehdus on monimutkainen vaiva

Niveltulehdus mielletään yleensä yhdeksi sairaudeksi, kun se todellisuudessa voi olla yli 200 tuki- ja liikuntaelimistön vaivaa, jotka kaikki aiheuttavat kipua ja tulehduksia nivelissä. Niveltulehdustyypit voidaan luokitella viiteen eri kategoriaan: tulehduksellinen nivelsairaus, rappeuttava nivelsairaus ja nivelrikko, pehmytkudoksen kivut, selkäkivut sekä sidekudossairaudet (CTD). Nämä ovat yleisimmät nivelsairaudet. 

Jännetupentulehdus

Jännetupentulehdus vaikuttaa pääasiassa ranteisiin ja käsiin. Kun jotain samaa motorista liikettä tekee toistuvasti – esimerkiksi kirjoittaa koneella tai tekee puusepäntyötä – keskihermo, joka kulkee käsivarresta kämmeneen, rasittuu. ”Oireita voivat olla ranteen tai käden kipu tai sormien pistely tai tunnottomuus”, sanoo Henry Goitz, joka työskentelee urheilulääketieteen johtajana ortopedian laitoksella Detroitin DMC Receiving Hospital -sairaalassa. Lääkäri saattaa suositella kädelle lastaa, jotta se on helpompi pitää liikkumattomana. Jotkut saattavat tarvita leikkauksen, jossa keskihermoon kohdistuvaa painetta leivitetään.
 

Fibromyalgia

Fibromyalgiasta aiheuttaa laajalle levinnyttä kroonista kipua, väsymystä, muistiongelmia ja mielialanmuutoksia. Jatkuva kipu ja väsymys saattavat Gotzin mukaan johtaa toisinaan masennukseen tai ahdistukseen. Tutkijat epäilevät, että monet lääketieteelliset syyt joko yksin tai yhdessä ovat vastuussa fibromyalgian kehittymisestä. Tutkimusten mukaan tauti liittyy ainakin stressiin, ja se vaikuttaa kulkevan suvussa. Tärkein hoitokeino on riittävä uni ja liikunta, ja joillekin on apua lääkityksestä. Lue lisää fibromyalgiasta!

 
SLE eli systeeminen lupus erythematosus

Tämä krooninen autoimmuunisairaus saattaa hyökätä useamman sisäelimen kimppuun ja voi johtaa nivelkipuihin ja turpoamiseen. ”Vaivasta kärsivillä saattaa olla myös herkkyyttä auringonvalolle, väsymystä ja perhosen siipiä muistuttavaa ihottumaa nenänpielessä”, sanoo Goitz. Tutkijat eivät ole varmoja, mikä aiheuttaa lupusta, mutta jotkin tutkimukset ovat viitanneet genetiikkaan. Geenit tosin ovat vain yksi syy sairastumiseen. Jotkut pystyvät pitämään oireet kurissa tulehduskipulääkkeillä ja steroideilla, kun taas pidemmille edenneissä tapauksissa lääkäri saattaa määrätä hylkimisenestolääkitystä estääkseen elimille aiheutuvaa vahinkoa. Lue lisää SLE-sairaudesta!   

Nivelrikko

Nivelrikko on klassinen nivelsairaus, jota usein ajatellaan, kun puhutaan nivelsairauksista. Kyseessä on rappeuttava nivelsairaus, joka saattaa johtua rasituksesta tai tavallisesta ikääntymisestä. Yleisimmät oireet ovat nivelten jäykkyys erityisesti aamulla tai levon jälkeen, kipu ja liikunnanjälkeinen nivelten turpoaminen. Goitzin mukaan riskitekijöihin kuuluu liikalihavuus, vahingoittunut nivelkudos tai luu sekä liikarasitus. Vaikka liikunta voi olla kivuliasta ja johtaa turpoamiseen, se voi myös olla avain vaivan hoitoon. Pyri ylläpitämään niveltä ympäröivien lihasten terveys ja voima. Erityisesti polvet ja lantio ovat riskialueita. Fysioterapiasta voi olla paljon apua, ja se voi auttaa jopa pääsemään eroon reseptilääkkeistä, rasvoista ja steroidiruiskeista. 

Osteoporoosi eli luukato

Luukadosta kärsivän ihmisen luut haurastuvat nopeammin kuin keho pystyy niitä vahvistamaan. Luusto heikentyy ja murtumien todennäköisyys kasvaa. Koska osteoporoosi kehittyy vuosien myötä, sitä ei välttämättä huomaa ennen kuin murtaa jonkin luun, pudottaa painoa tai kehittää kyttyräselän. Ikä, sukupuoli, geenit, elämäntavat, jotkin sairaudet, leikkaukset ja lääkitykset saattavat lisätä osteoporoosin riskiä. Näin vahvistat luustoa ja vähennät osteoporoosin riskiä. 

Pagetin tauti

Pagetin tauti on melko hitaasti etenevä vaiva, jonka takia luut eivät kasva oikein. Luista tulee suuret, heikot ja epämuodostuneet. Yhdysvalloissa noin miljoona sairastaa Pagetin tautia (, mutta Suomessa tauti on harvinaisempi). ”Sairaus vaikuttaa yleensä pääasiallisesti selkärankaan, kalloon, lantioon ja raajoihin”, sanoo Goitz. Tauti leviää harvoin yhdestä paikasta toiseen. Jos tauti hyökkää esimerkiksi lantion kimppuun, selkärangalle tai kallolle ei aiheudu harmia. Tavallisesti tauti tekee tehtävänsä ja katoaa itsestään, mutta luustolle tapahtunut vahinko on pysyvää. Hoitamattomana tauti voi aiheuttaa kipua, jäykkyyttä, murtumia ja muita ongelmia. Bisfosfonaatit, jotka auttavat hidastamaan luun hajoamisen ja uusiutumisen prosessia, ovat yleisin vaivaan käytetty lääkitys.

Psoriaattinen niveltulehdus

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan noin 30 prosenttia psoriaasia (ihosairaus, johon kuuluu kutiavaa, suomumaista ihottumaa ja halkeilevia kynsiä) kärsivistä sairastuu myös niveltulehduksiin kuuluvaan psoriaattiseen niveltulehdukseen. Kyseessä on ihon ja nivelten tulehdus. Taudin aiheuttaja on epäselvä, mutta toiset saattavat olla siihen taipuvaisempia, ja geeneillä saattaa olla osansa. ”Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet ja liikunta saattavat tuoda hetkellistä helpotusta”, sanoo Goitz.
 

Nivelreuma

Nivelreuman kaltaisissa autoimmuunisairauksissa kehon vastustuskyky menee sekaisin. Immuunijärjestelmä alkaa erehdyksessä käydä terveen kudoksen kimppuun. Nivelreuman tapauksessa immuunisolut hyökkäävät nivelten limakalvoihin, joita kutsutaan nivelkalvoiksi. Kun kalvo turpoaa tulehduksen seurauksena, sairaus voi edetä rustoon ja nivelten luihin. ”Ne turpoavat ja tuntuvat kivuliailta ja jäykiltä”, selittää Goitz. Tavallisesti kehon kumpikin puoli kärsii sairaudesta samaan aikaan – esimerkiksi kummatkin polvet. Vakavat tapaukset voivat johtaa nivelten epämuodostumiin ja äärimmäisissä tapauksissa nivelet saatetaan joutua korvaamaan. 25 tärkeää faktaa niveltulehduksesta!
 

Jännetulehdus

Jänteet ovat paksua, kuitupitoista ”kaapelia”, jotka ankkuroivat lihakset luustoon. Juokseminen, käveleminen ja tenniksen tai golfin kaltaiset urheilulajit saattavat Goitzin mukaan johtaa jännetulehdukseen. Oireisiin saattaa kuulua kipua, jäykkyyttä ja lihasten arkuutta. Kipuilevaan kohtaan voi levittää tulehdusta estävää tai turruttavaa voidetta, tai sitä voi hoitaa jäällä. Myös venyttely ja ympäröivän alueen lihasten vahvistaminen auttavat. Fysioterapia voi auttaa toipumaan aiheutuneista vahingoista, ja harvinaisissa tapauksissa saattaa joutua leikkaukseen.

 
Verisuonitulehdus

Autoimmuunisairauksissa keho luulee tervettä kudosta sairaaksi ja käy erehdyksessä sen kimppuun. Tulehduksen edetessä verisuonet kapeutuvat, ja olo tuntuu väsyneeltä ja heikolta. Myöhempiin oireisiin saattaa kuulua painonpudotusta, halvaantumisen tunnetta ja niveltulehdusta yhdessä tai useammassa nivelessä. ”Tulehdus on saatava rauhoittumaan, että vaiva voidaan hoitaa”, sanoo Goitz. Lääkäri voi määrätä vakavammissa tapauksissa vaivaan antireumaattisen lääkityksen.

Lue lisää:

Mitä jalkasi kertovat terveydestäsi

Mitä kehosi haluaa sinulle kertoa?


Letkeyttä lonkkiin