Terveys ja hyvinvointi | Valitut Palat

Terveys ja hyvinvointi

Totuus influenssarokotteista

Luo: 11/12/2018 - 14:18

Asiantuntijat romuttavat joitakin vääriä uskomuksia rokotteesta, joka saattaa pelastaa jopa ihmishengen.

Kuva: 
iStock

Uutta influenssarokotetta ei tarvitse ottaa, koska otit sen viime vuonna 

”Influenssavirukset muuntautuvat jatkuvasti, eikä ole mitenkään eriskummallista, että joka vuosi ilmestyy parikin uutta virusta”, sanoo erikoissairaanhoitaja ja hoitotyön apulaisprofessori Caroline Sullivan Columbian yliopistosta New York Citystä. ”Tutkimukset ovat osoittaneet, että elimistön joko rokotteen tai sairastumisen kautta hankittu immuniteetti influenssaa vastaan heikkenee ajan myötä.”
 

On jo liian myöhäistä hankkia rokotetta enää tänä vuonna 

Influenssakausi saattaa alkaa jo lokakuussa ja jatkua jopa toukokuuhun, joten jos huomaat tammikuun lopussa tai helmikuussa unohtaneesi rokotuksen, sitä suositellaan yhä otettavaksi.
 

Olet jo sairastanut influenssan tänä vuonna

Oletko varma, että kyseessä oli nimenomaan influenssa, eikä jokin muu virustauti? ”Monet muutkin virukset saattavat tuntua potilaasta influenssalta”, toteaa New York Cityn sairaalassa työskentelevä sairaanhoitaja Ali Mileski. Vaikka olisitkin sairastanut influenssan, yhden virustyypin sairastaminen ei suojaa muilta virusvarianteilta. 
 

Rokotteesta saa kunnon influenssan

Yhdysvaltain liittovaltiotasolla toimiva sairauksien ehkäisyyn erikoistunut laitos CDC kertoo influenssarokotteita valmistettavan kahdella tavalla: toisissa on mukana inaktivoituja viruksia (jotka eivät siis voi tarttua) ja toisissa ei ole viruksia ollenkaan. Joillekin tulee lievää kuumetta ja lihassärkyä, mutta ne kestävät vain päivän tai kaksi ja ovat huomattavasti lievempiä kuin oikean influenssan aiheuttamat oireet.
 

Rokotuspäivänä täytyy jättää treenit väliin

Liikunta ennen tai jälkeen piikillä käymisen saattaa jopa auttaa elimistöä tuottamaan lisää influenssaa vastaan taistelevia vasta-aineita. Iowan osavaltion yliopistossa tehdyssä pienimuotoisessa tutkimuksessa todettiin, että niillä opiskelijoilla, jotka pyöräilivät tai hölkkäsivät puolentoista tunnin ajan influenssarokotteen saatuaan, oli elimistössään melkein kaksinkertainen määrä vasta-aineita niihin verrattuna, jotka eivät kuntoilleet.        
 

Olet liian vanha

Rokottaminen on erityisen tärkeää yli 65-vuotiaille, koska heillä on suuri riski sairastua influenssan vakavampaan muotoon. CDC:n mukaan viime vuosina arviolta 71–85 % kuolemaan johtaneista tautitapauksista ja 54–70 % sairaalahoitoa vaatineista tautitapauk-sista kuului juuri tähän ikäryhmään. 
Tiedustele lääkäriltäsi kahta yli 65-vuotiaille suunnattua rokotetyyppiä. Korkean annoksen rokote sisältää neljä kertaa niin paljon antigeeniä kuin tavallinen influenssarokote, ja eräässä kliinisessä tutkimuksessa todettiin, että rokotetta saaneet sairastivat 24 % vähemmän influenssaa kuin tavallisen annoksen saaneet. Adjuvanttia eli vahvistavaa apuainetta sisältävä rokote saa kehossa aikaan vahvemman immuunivasteen. Tutkimuksessa huomattiin, että rokote oli 63 % tehokkaampi kuin tavallisen annoksen sisältävä influenssarokote ilman adjuvanttia.


Rokottaminen sattuu!

Target/Harrisin teettämässä vuorovaikutteisessa mielipidetutkimuksessa havaittiin, että 23 % aikuisista ei ota influenssarokotusta, koska he pelkäävät neuloja. Mutta influenssan aikaansaaman surkean olotilan välttäminen on pienen pistoksen arvoista, joten kannattaa yrittää toimia niin, että kipua tuntuu vähemmän. ”Lihaksen jännittäminen saa sen sattumaan enemmän, joten rokotettaessa kannattaa rentouttaa käsivartensa ja keskittyä hengittämiseen”, lääketieteen tohtori Amy Baxter MMJ laboratorion perustaja ja toimitusjohtaja neuvoo. 

Lue lisää:

13 asiaa, jotka on hyvä tietää flunssasta

Kuinka päästä eroon sitkeistä flunssaoireista?

8 takuuvarmaa keinoa pitää nuhakuume ja influenssa loitolla
 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä

Luo: 11/06/2018 - 13:19

Kohdunrungon syöpien määrä on kasvussa myös nuorilla naisilla. Varmista, että tunnet sairauden riskitekijät ja oireet.

kohdunrungon syöpä
Kuva: 
Thinkstock

Mikä on kohdunrungon syöpä?

Kohdunrungon syöpä kuuluu kohtusyöpiin ja se kehittyy kohdun limakalvoille. Harvinaisempi kohtusyövän muoto kohtusarkooma muodostuu sen sijaan lihakseen tai muihin kohdun kudoksiin. American Cancer Society -syöpäjärjestön tekemän selvityksen mukaan vuoden 2018 aikana tullaan toteamaan noin 63 230 uutta kohtusyöpätapausta ja noin 11 350 naista kuolee sairauteen kuluvan vuoden aikana. Suomessa todetaan vuosittain noin 850 uutta kohdunrungon syövän tapausta, mutta sairaus voidaan yleensä hoitaa leikkauksella, jos diagnoosi on tehty ajoissa.
 

Ensimmäinen merkki: paino

Kohdunrungon syöpä on tavallisesti menopaussin ohittaneiden naisten sairaus. Diagnoosin saaneiden keski-ikä on 60, mutta sairaus on yleistynyt selkeästi myös nuoremmilla naisilla, sanoo MD Anderson Cancer Center -sairaalan gynekologisten syöpien lääkäri Shannon Westin. Tämä on luultavasti ylipainoepidemian syytä. ”Rasvasolut tuottavat estrogeenia. Ylimääräinen estrogeeni varastoituu ja voi lisätä kohdunrungon syövän riskiä.”
Yhteys kohdunrungon syövän ja kehon ylimääräisen rasvan välillä on siis selvä. Lääkäri Donnica Mooren mukaan ne naiset, jotka ovat sairastuneet kohdunrungon syöpään kuolevat todennäköisemmin kuitenkin sydänsairauteen kuin ajoissa havaittuun syöpään, sillä ylimääräinen rasva aiheuttaa niin kohdunrungon syöpää kuin myös sydänsairauksia.
 

Toinen merkki: diabetes

Ylipaino ja diabetes kulkevat käsi kädessä, mutta Mooren mukaan diabetes lisää myös kohdunrungon syövän riskiä. Kohdunrungon syöpä onkin neljä kertaa yleisempi naisilla, jotka sairastavat diabetesta. Se voi johtua tavallista korkeammista insuliinitasoista, joka voi nopeuttaa syöpäsolujen kehittymistä. Diabeteksen hallinta voi auttaa vähentämään syövän riskiä.

”Terveellisen painon ylläpitäminen ja säännöllinen liikunta auttavat vähentämään kohdunrungon syövän riskiä ja todennäköisesti vaikuttaa positiivisesti myös diabetekseen,” Moore sanoo.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen saattaa myös auttaa. Uuden tutkimuksen mukaan munasarjasyöpää tai kohdunrungon syöpää sairastavat naiset, jotka noudattivat vähähiilihydraattista ketogeenistä ruokavaliota 12 viikon ajan onnistuivat vähentämään kehon ylimääräistä rasvaa ja alentamaan insuliinitasojaan enemmän kuin ne naiset, jotka noudattivat vähärasvaista ruokavaliota.

”Vähärasvaiseen, runsaasti kuituja ja kohtalaisesti hiilihydraatteja sisältävään ruokavalioon verrattuna 12 viikon ketogeeninen ruokavalion avulla kehoon varastoitui vähemmän rasvaa,” lääkäri ja tutkimuksen yksi toteuttajista Kevin Fontaine sanoo.
 

Kolmas merkki: suvun terveystausta

Lynchin oireyhtymä on geneettinen sairaus, joka lisää riskiä sairastua esimerkiksi paksusuolen ja kohdunrungon syöpiin. ”Jos suvussasi on ollut kohtu- tai paksusuolen syöpää, etenkin nuoremmilla perheenjäsenilläsi, kannattaa käydä lääkärillä testauttamassa Lynchin oireyhtymän mahdollisuus,” Westin sanoo. Syöpäseulonta ja/tai syövän riskiä vähentävä leikkaus voi auttaa näiden syöpien riskien vähentämisessä.

 
Neljäs merkki: hedelmällisyys

Liika estrogeeni lisää tunnetusti kohdunrungon syövän riskiä ja Westinin mukaan vaikuttaa siltä, että lapsettomuus (ei lapsettomuushoidot) saattaa myös lisätä syövän riskiä. ”Luultavasti synnyttämättömyys saattaa lisätä syövän riskiä.” Toisin sanottuna mitä useamman kuukautiskierron keho käy läpi, sitä suurempi riski on sairastua kohdunrungon syöpään. Ehkäisypillereiden käyttö puolestaan vähentävää sairauden riskiä.
 

Viides merkki: hormonikorvaushoidot

Estrogeenin käyttäminen ilman keltarauhashormonia menopaussin oireiden lievittämiseksi voi lisätä riskiä sairastua kohdunrungon syöpään. Mooren mukaan juuri tästä syystä keltarauhashormonia suositellaankin käytettäväksi yhdessä estrogeenin kanssa. Cancer Epidemiology -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan kohdunrungon syöpiä todettiin huomattavasti enemmän vuosien 2002 ja 2009 välillä, kun hormonihoidoissa vähennettiin keltarauhashormonin ja estrogeenin yhdistelmää. Mooren mukaan tämä johtui siitä, että tutkimuksissa oltiin havaittu, että estrogeenia ja keltarauhashormonia käyttävillä naisilla oli todettu rintasyöpää sekä sydänsairauksia, halvauksia ja veritulppia enenevässä määrin.

”Keltarauhashormonin yhdistäminen hormonikorvaushoitoon vähentää kuitenkin kohdunrungon syövän riskiä ylipainoisilla naisilla.
 

Kuudes merkki: vaihdevuosien jälkeinen vuoto

Monet naiset eivät huomaa kohdunrungon syövän oireita. ”Postmenopausaalinen vuoto on aina syytä käydä tarkistuttamassa,” Westin sanoo. Syy ei välttämättä ole aina syöpä, mutta se tulisi aina varmistaa. Westin mukaan nuorten naisten runsas tai epäsäännöllinen vuoto tulisi aina myös tutkituttaa. ”Jos vuotosi muuttuu pidemmäksi, lyhyemmäksi, niukemmaksi tai runsaammaksi, ota yhteyttä lääkäriin.” Koepalan ottaminen kohdun limakalvolta on helppo toimenpide ja se saattaa sulkea pois syövän mahdollisuuden samoin kun säilyttää mielenrauhan.

Kannattaa muistaa myös, että kaikki vuoto, jopa veretön, saattaa olla myös yksi kohdunrungon syövän oireista. American Cancer Society -järjestön mukaan kohdunrungon syöpään liittyvistä vuodoista noin 10 prosenttia ei ole veristä. Ole siis yhteydessä lääkäriin, jos vuotosi poikkeaa normaalista.
 

Seitsemäs merkki: turvotus ja lantionseudun kipu

Mooren mukaan vaihdevuodet ohittaneet naiset saattavat kärsiä myös muista kohdunrungon syövän oireista. ”Muut oireet saattavat olla melko huomaamattomia. Saatat kokea vatsan tai lantionseudun kipua, turvotusta, tulet kylläiseksi nopeammin kuin tavallisesti tai suolistosi tai rakkosi toiminta saattaa muuttua.” On siis parempi kääntyä lääkärin puoleen, jos huomaa mitä tahansa epätavallisia oireita, etenkin jos oireet kestävät yli kaksi viikkoa tai pidempään.

Lue lisää: 

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka saattavat jäädä huomaamatta
 
7 munasarjasyövän oiretta, jotka saattavat jäädä huomaamatta

Suolisto ja syöpä

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

13 asiaa, jotka on hyvä tietää flunssasta

Luo: 11/05/2018 - 18:27

Faktoja ja käytännön neuvoja.

Flunssa
Kuva: 
Thinkstock

1
 Flunssasta puhutaan usein ”tavallisena” flunssana, mutta termi on kuitenkin harhaanjohtava. Tavallinen-sana saa kuvittelemaan, että vuotavaa nenää, yskää ja lievää väsymystä aiheuttaa aina yksi, tuttu patogeeni. Tosiasiassa flunssaa aiheuttavia viruksia on yli 200, ja niillä kaikilla on omat tapansa väistellä elimistön puolustusmekanismeja. Tämän takia on epätodennäköistä, että flunssaan löydetään koskaan yleispätevää hoitokeinoa.


2
 Joskus flunssaa kutsutaan myös vilustumiseksi, mutta se, onko vilulla tai kylmyydellä osaa sairastumiseen, ei ole kiistatonta. Tutkijat eivät tiedä tarkkaan, vaikuttavatko alhaiset lämpötilat virusten taudinaiheuttamiskykyyn. Flunssaa esiintyy kuitenkin enemmän talvella. Osittain se johtuu siitä, että vietämme enemmän aikaa sisätiloissa, viruksille altistuneiden ihmisten ja pintojen läheisyydessä.


3
 Tämän lisäksi kuivan talvi-ilman hengittäminen kuivattaa nenäonteloita peittävän ja suojaavan limakerroksen. Kun niin käy, elimistö ei voi toimia kuten sen pitäisi ja pyydystää mahdollisesti vaaralliset mikrobit ennen kuin ne pääsevät hengityselimiin. ”Elimistö panee vastaan erittämällä lisää limaa, jotta virukset huuhtoutuisivat pois mekaanisesti”, sanoo dosentti, LT Evangeline Lausier Duke Integrative Medicine -hoitolaitoksesta Durhamista, Pohjois-Carolinasta. Älä siis syytä flunssaa vuotavasta nenästäsi, sillä kyseessä on oma elimistösi, joka  panee hanttiin toimimalla sillä tavalla. Nauttimalla runsaasti nesteitä voit auttaa nenäsi tuottamaa limaa voittamaan taistelun virusta vastaan.


4
 Sairastumme flunssaan paljon useammin kuin ehkä tajuamme. Aikuiset kärsivät siitä keskimäärin 2-3 kertaa vuodessa, ja jotkut lapset saavat tartunnan kahdeksan kertaa tai useammin. Flunssat tulevat myös kalliiksi. Yhdysvalloissa vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa flunssan todettiin laskevan tehokkuutta keskimäärin 26 prosenttia. Toisessa tutkimuksessa arvioitiin tehokkuuden laskun kokonaiskustannusten nousevan jopa 25 miljardiin dollariin vuosittain.


5
 Paras flunssalääke on tosin ilmainen: lepo. Kun sairastut, elimistösi ei toivoisi sinun tekevän muuta kuin taistelevan virusta vastaan. Jos vähät välität oireista ja jatkat normaalia arkea, flunssalla voi olla vieläkin huonompi vaikutus terveyteesi – ja aivoihisi. Brain, Behavior, and Immunity -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että flunssapotilaat kärsivät alentuneesta valppaustasosta, alavireisestä mielialasta ja psykomotorisesta hidastumisesta. Heidän ajatuksenjuoksunsa oli tahmeampaa ja reaktioaikansa huonompia kuin terveiden.


6
 Yritä levätä muuten kuin selälläsi maaten. Se voi lisätä oireita, sillä painovoiman takia nenäonteloissa oleva lima voi valua kurkkuun saaden sen kipeäksi ja aiheuttaen yskää. Makuuasennossa yskiminen ei ole kovinkaan mukavaa, ja se voi pitää yöllä hereillä. Sinun kannattaisi tukea itsesi tyynyillä pystympään asentoon vähentääksesi yskäreseptoreiden ärsytystä kurkun takaosassa. Se voi myös auttaa limaa liikkumaan eteenpäin ja helpottaa siten hengittämistä.


7
 Toinen edullinen keino parantua nopeammin on saada huolehtivainen ystävä tai sukulainen hoitamaan sinua. Wisconsin-Madisonin yliopistossa vuonna 2009 tehty tutkimus osoitti, että potilaat, jotka antoivat lääkärilleen täydet pisteet empatiakyselyssä, olivat sairaina yhden päivän vähemmän kuin ne, joiden lääkärit eivät olleet niin huomaavaisia. Niillä potilailla, joiden lääkärit olivat kaikista empaattisimpia, oli myös kaksi kertaa enemmän IL 8 -proteiinimolekyylejä, joita elimistö vapauttaa taistellakseen flunssaa vastaan.


8
 Vaikka kehosi tarvitsee lepoa, kevyt liikunta tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa. Säännöllinen liikunta myös auttaa elimistöä taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan. Washingtonin yliopiston tekemä tutkimus osoitti, että ylipainoiset, vaihdevuodet ylittäneet naiset, jotka kuntoilivat, saivat harvemmin flunssan kuin naiset, jotka eivät kuntoilleet. Katsaus vuodelta 2014 osoitti, että säännöllinen, kohtuullisen raskas liikunta voi ehkäistä flunssaa, mutta syiden selvittämiseksi tarvitaan enemmän tutkimusta. Yhdysvaltain kansallisen terveyskirjaston mukaan yksi syy voi olla se, että kuntoilu auttaa huuhtomaan taudinaiheuttajia pois keuhkoista ja hengitysteistä.


9
 Kanakeitostakin voi olla apua, mutta syynä ei ole äidin oma erikoisresepti. Itse asiassa mikä tahansa kirkaslieminen keitto auttaa, sillä lämmin neste helpottaa tukkoista oloa ja lisää liman virtausta. ”Mielestäni kanakeitto on erittäin hyvä nesteyttäjä. Siinä on kuumaa nestettä, suolaa ja elektrolyyttejä”, tohtori Lausier sanoo.


10
 Älä luota pelkkään C-vitamiiniin. Vuodelta 2013 peräisin olevassa katsauksessa, jossa oli mukana 29 erillistä tutkimusta, todettiin, että säännöllisesti otettu C-vitamiinivalmiste ei riittänyt vähentämään flunssia. Suuret C-vitamiiniannokset helpottivat joidenkin tutkimusten mukaan hieman oireita.


11
 Sinkki sen sijaan voi vähentää oireita. Tohtori Brent Bauerin mayoclinic.org-sivustolla julkaiseman postauksen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että sinkkitabletit tai sinkkijuoma voivat lyhentää flunssan kestoa päivällä, erityisesti nautittuna vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. ”Sinkki on välttämätöntä immuunijärjestelmän toiminnalle, joten sen nauttimista voi lisätä flunssan alkaessa”, ravitsemustieteilijä, FT Jonny Bowden sanoo. Varmista lääkäriltäsi, voiko sinkki vaikuttaa muihin lääkkeisiisi.


12
 Flunssavirus voi selvitä ihmiskehon ulkopuolella jopa vuorokauden tai pidempään, joten pese kätesi hyvin kosketettuasi ovenkahvaa tai keittiön hanaa työpaikallasi. Pieni tutkimus vuodelta 2014 osoitti, että henkilöt, jotka kantoivat flunssan yleisintä aiheuttajaa, rinovirusta, saastuttivat viruksella 41 prosenttia kotinsa pinnoista. Tunti viruksen saastuttamaan pintaan koskemisen jälkeen lähes 25 prosentilla löytyi edelleen flunssavirusta sormenpäistään.


13
 Isoäiti oli oikeassa: kurlaamisesta voi olla apua. Yhdessä japanilaistutkimuksessa joitakin vapaaehtoisia pyydettiin kurlaamaan vedellä, toisia ei. 60 päivän jälkeen kurlaavilla oli lähes 40 prosenttia vähemmän flunssatapauksia verrokkiryhmään verrattuna. Kipeän kurkun rauhoittamiseksi Mayo-klinikka neuvoo kurlaamaan suolavedellä. Kahteen desilitraan lämmintä vettä sekoitetaan neljäsosa tai puoli teelusikallista suolaa. Suola auttaa poistamaan elimistöstä liiallisia nesteitä. 

Lue lisää: 

8 takuuvarmaa keinoa pitää nuhakuume ja influenssa loitolla

Kuinka pääset eroon sitkeistä flunssaoireista?

8 syytä huimaukselle

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

25 tapaa jolla suola pilaa terveytesi

Luo: 11/05/2018 - 17:52

Suolan vähentäminen kannattaa. Lue miksi! 

suola
Kuva: 
Thinkstock

1. Suola saa verenpaineesi nousemaan

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka käyvät säännöllisesti sipsipussilla, sinun kannattaa pitää näppisi kurissa. Liika natrium ei ole hyväksi kenellekään, mutta korkeasta verenpaineesta kärsiville suola, joka on natriumyhdiste, on erityisen vaarallista. Natrium aiheuttaa verenpaineeseen pieniä piikkejä niilläkin, joiden verenpaine on normaalitasolla. Niillä, joilla verenpaine on jo korkealla, piikit ovat isompia. Näin kerrotaan 185 eurooppalaisen, kanadalaisen ja yhdysvaltalaisen tutkimuksen katsauksessa vuodelta 2017. Korkea verenpaine on pääsyyllinen moniin sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten sydänkohtauksiin, aivoinfarkteihin sekä sepelvaltimotautiin.

2. Monet ravintola-annokset sisältävät suolaa päiväannoksen verran...

Canadian Journal of Public Health -lehdessä vuonna 2013 julkaistussa kartoituksessa tutkittiin 20 ravintolaa ja 65 pikaruokalaa ympäri Kanadaa. Tulokset osoittivat, että annokset sisälsivät  keskimäärin 1 455 milligrammaa natriumia.

3. ...ja monen hienomman ravintolan ruoka-annos voi olla jopa suolaisempi kuin pikaruokalan

Samassa tutkimuksessa huomattiin, että 40 prosenttia ravintoloiden ruokalistojen aterioista sisälsi vähintään 1 500 milligrammaa natriumia. Pikaruokaloiden aterioista lukeman ylitti 18 prosenttia. Mitkä sitten olivat suolaisimmat ateriavaihtoehdot? Wrapit, voileivät, grillikylki sekä lihaa tai mereneläviä sisältävät pastat.

4. 1 300 mg

Natrium on välttämätöntä lihasten supistumiselle ja rentoutumiselle, hermosignaalien välittymiselle sekä nestetasapainon ylläpitämiselle, mutta näihinkään tärkeisiin toimintoihin sitä ei tarvita paljon. Kanadan terveysviranomaisen Health Canadan antamat natriumin päivittäiset saantisuositukset ovat 1 300 milligrammaa 51–70 vuotiailla, ja 1 000 milligrammaa yli 70-vuotiailla.

5. Suolan vähentämisen vaikutus voi riippua etnisestä taustastasi

Vuoden 2017 tutkimus perustui suurimmaksi osaksi valkoihoisiin tutkittaviin. Muutamat aasialaisilla ja tummaihoisilla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että suolan vähentäminen alentaa verenpainetta näillä etnisillä ryhmillä vielä enemmän. Syyksi arvellaan geneettisiä eroja elimistön kyvyssä prosessoida suolaa.

6. Annoksen sisältämää suolamäärää ei voi tietää

Ontariosta tuli vuonna 2016 Kanadan ensimmäinen provinssi, joka vaatii ketjuravintoloita ilmoittamaan aterioiden kalorimäärät ruokalistoissaan. Uudistusta ajaneet ehdottivat, että myös natriumin määrä olisi ilmoitettava. Ehdotus hylättiin. Ainoat Yhdysvaltojen hallintoalueet, jotka edellyttävät natriummäärien merkintöjä ruokalistoissa, ovat Philadelphia ja New York City. Merkintä on aterioissa, jotka sisältävät natriumia päiväsuosituksen verran tai enemmän.

7.”Terveellisemmät” vaihtoehdot voivat olla yhtä haitallisia

Myös ravintopitoisilta vaikuttavat ruoat voivat olla suolapommeja. Reilussa desilitrassa säilyketomaatteja voi olla 400 mg suolaa. 2,5 desilitrassa aamiaismuroja voi olla 240 milligrammaa natriumia. Ja vain 85 grammassa savulohta sitä voi olla yli 660 milligrammaa. Vähentääksesi natriumin saantiasi yritä syödä enemmän tuoretta ruokaa. Muista myös tarkistaa ravintosisällöstä ruokien natriumpitoisuus.

8. Se voi johtaa painonnousuun

Vuonna 2015 lontoolaisen Queen Maryn yliopiston tutkijat löysivät todisteita, joiden mukaan natriumin saanti on yhteydessä liikalihavuuteen. Tämä huomattiin mittaamalla yli 1 200 osallistujan virtsan natriumtason ja kirjaamalla ylös näiden syömän ruoan neljän päivän ajan. Henkilöt, joiden suolatasot olivat korkeat, olivat todennäköisemmin ylipainoisia, vaikka he eivät syöneet enempää kaloreita kuin matalamman suolatason ryhmä.

9. Suola lisää munuaiskivien riskiä

Syytä ei tiedetä, mutta natrium nappaa mukaansa kalsiumia ennen kuin se huuhtoutuu ulos elimistöstä virtsan mukana. Virtsassa oleva ylimääräinen kalsium voi kiteytyä ja muodostaa lopulta munuaiskiviä. Journal of Urology -lehdessä vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan naiset, joiden ruokavalio sisälsi paljon natriumia, saivat tämän kivuliaan vaivan 11–61 prosenttia todennäköisemmin. Toinen pieni tutkimus osoitti, että vähäsuolainen ruokavalio vähensi virtsassa olevaa kalsiumia munuaiskivistä usein kärsivillä miehillä ja naisilla.

10. Suola voi pilata yöunesi...

Jos joudut öisin käymään usein vessassa, syy voi olla suola. Eurooppalainen tutkimus vuodelta 2017 osoitti, että yli 60-vuotiailla miehillä, jotka vähensivät suolan saantiaan 25 prosenttia, yöllisten virtsaamiskertojen tarve väheni keskimäärin 2,3:sta 1,4:ään.

11. ...etkä luultavasti edes tiedä syöväsi sitä

Usein emme maista natriumia, koska se on niin hyvin sekoittunut ruokaan. Esimerkiksi yhdessä voisarvessa on 424 milligrammaa natriumia, ja Benedictin munissa sitä voi olla jopa huikeat 2 015 milligrammaa.
Miksi ruoassa ylipäätään on suolaa? Ensinnäkin se toimii säilöntäaineena. Se on myös leipien nostatusaine, ja se auttaa ruoan vesipitoisuuden säilyttämisessä. Tuotteissa, jotka myydään painon mukaan, enemmän nestettä tarkoittaa enemmän tuottoa.

12. Se kohottaa sydämen vajaatoiminnan riskiä

Suomalaisessa tutkimuksessa vuodelta 2017 todettiin, että henkilöt, joilla oli tutkimuksen alkaessa korkeimmat suolatasot virtsassaan, sairastuivat sydämen vajaatoimintaan yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, joilla suolatasot olivat matalimmat. Riski oli korkeampi myös paljon suolaa nauttivilla henkilöillä, joiden verenpaine oli normaali. Tutkimukssa seurattiin yli 4 600 ihmistä yli 12 vuoden ajan.

13. Lapset saavat sitä liikaa

Kanadan terveysviranomaisen mukaan 77 prosenttia 1–3-vuotiaista lapsista ja 93 prosenttia 4–6-vuotiaista lapsista saa suosituksia enemmän natriumia.

14. Suola piileskelee prosessoiduissa ruoissa

Kanadan terveysviranomaisen mukaan 77 prosenttia saamastamme natriumista tulee prosessoidusta ruoasta sekä pikaruoasta.

15. Kaliuminpuutos on riski

Natriumin tapaan myös kalium on elimistölle tärkeä kivennäisaine. Liiallinen natrium kohottaa verenpainetta, kun taas kalium vähentää verisuonien seinämien painetta ja auttaa pitämään verenpaineen kurissa. Kalium auttaa myös natriumin erityksessä, jotta liika suola ei jää elimistöön aiheuttamaan ongelmia. Näin toteaa tohtori Suzanne Oparil, kardiologi ja lääketieteen professori Alabaman yliopistosta, Birminghamista. Verikokeet voivat paljastaa, ovatko kaliumtasosi liian alhaiset, mutta jos syöt tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia, sinulla ei pitäisi olla hätää. Hyviä kaliuminlähteitä ovat valkoiset pavut, pinaatti, banaani, avokado, bataatti sekä jogurtti.

16. Uskotko valeuutisia?

Sekä ruoka- että suolateollisuus rahoittavat tutkimusta ruoan sisältämästä natriumista. ”Niiden intresseissä on usein rahoittaa huonompilaatuisia todisteita tuottavaa tutkimusta”, sanoo tohtori Norm Campbell, natriumin ja korkean verenpaineen asiantuntija Calgaryn yliopiston Libin Cardiovascular Institute of Alberta -instituutista. ”Ne myös markkinoivat huonompilaatuisia todisteita ja lisäävät niiden näkyvyyttä.”
 

17. Se voi piillä lihassa

Joihinkin tuore- ja pakastelihoihin ruiskutetaan suolavettä, jotta niistä saataisiin mehukkaampia ja tilavuudeltaan isompia. Kuinka voit tietää, onko lihapalaan pumpattu natriumia? Kanadassa merkkinä on ravintosisältölapun puuttuminen. Ilman sitä saa myydä vain lihaa, jota ei ole suolattu. EU:n asetusten mukaan suolaveden lisääminen täytyy merkitä pakkaukseen, jos vettä on käytetty yli viisi prosenttia tuotteen painosta.
 

19. Jos satut olemaan suolaherkkä, natrium on erityisen haitallista

Joidenkin ihmisten elimistö erittää liiallista suolaa pois huonommin. Arvioiden mukaan jopa kolmannes meistä kuuluu tähän joukkoon. Tohtori Oparilin mukaan pöhöttynyt olo suolaisten aterioiden jälkeen, on merkki suolaherkkyydestä. Jos suvussasi on korkeaa verenpainetta, olet todennäköisemmin myös suolaherkkä.
 

20. Natrium on erityisen vahingollista myös, jos olet yli 50-vuotias, ylipainoinen tai sinulla on diabetes

Tutkimukset osoittavat, että ikääntyessä natrium nostaa verenpainetta enemmän. ”Vanhetessamme meistä tulee herkempiä suolalle”, Campbell sanoo, sillä ikääntyvä elimistö ei saa huuhdeltua natriumia pois riittävän tehokkaasti. Verenpainepiikit natriumpitoisten aterioiden jälkeen ovat voimakkaita myös henkilöillä, jotka ovat ylipainoisia, tai joilla on diabetes.

21. Merisuolat ja vuorisuolat eivät ole pöytäsuolaa parempia

Hienommalta vaikuttavissa suolatuotteissa on hiveniä mineraaleista, kuten raudasta ja kaliumista, jotka tuhoutuvat pöytäsuolan valmistusprosessin aikana. Kanadalaisen ravitsemusterapeuttien järjestön, Dietitians of Canadan, mukaan meri- ja vuorisuolojen ravintoarvot ovat niin merkityksettömän pieniä, ettei kalliimpiin vaihtoehtoihin vaihtamisella ole terveysvaikutuksia. Kaikki suolat sisältävät saman verran natriumia painoa kohti.

22 % On se osuus vatsasyöpätapauksista, jotka syöpäjärjestö World Cancer Research Fundin arvion mukaan voitaisiin välttää Isossa-Britanniassa vuosittain, jos suolaa käytettäisiin päivittäin alle 2 400 milligrammaa.

23. Olet luultavasti koukussa suolaan

Kun ruokavaliomme sisältää paljon natriumia, vähäsuolaiset ruoat tuntuvat mauttomilta. Hyvä uutinen on, että makunystyrämme tottuvat vähempisuolaisiin ruokiin vain noin kuudessa viikossa. Kun pitäydyt jonkin aikaa vähän natriumia sisältävässä ruokavaliossa, huomaat pian, ettet kaipaa enää suolaa.

24. Vähäsuolaisempi ei tarkoita terveellistä

Jos alkuperäisessä tuotteessa on aivan liikaa natriumia, 25 prosentin vähennyksen jälkeenkin tuote voi edelleen olla liian suolainen. Varmistuaksesi siitä, että tuote on todellakin vähäsuolainen, lue ravintosisältö. Vältä tuotteita, joissa on yhdessä annoksessa 15 prosenttia tai enemmän natriumin päivittäisestä saantisuosituksesta. Kanadassa vähäsuolaisuudesta kertoo myös ”vähän natriumia” -merkki. Tällä merkillä varustetuissa tuotteissa suolaa täytyy olla 140 milligrammaa tai vähemmän 100 gramman annosta kohti.

Lue lisää: 

12 tapaa vähentää suolan määrää

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

Asiantuntijoiden 37 ruokavinkkiä, joiden avulla elämä pitenee ja paino putoaa

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Nestemäisen kolesterolin vaarat

Luo: 11/05/2018 - 17:31

Tutkimus paljastaa, että nestemäinen kolesteroli voi olla vaarallista, kun se kovettuu.

kolesteroli
Kuva: 
Thinkstock

Lumeksi tai rakeiksi jäätyvän vesisateen lailla myös kolesteroli voi jähmettyä kiinteäksi. Tämä voi tapahtua verisuonissasi 37 asteen lämpötilassa. The American Journal of Cardiology -lehdessä viime marraskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan ongelmana kolesterolikiteissä on se, että ne voivat laajentua ja tunkeutua kovettumien ja valtimoiden seinämien läpi aiheuttaen sydänkohtauksen.

Aiempien tutkimuksien ansiosta lääkärit tiesivät jo, että kolesteroli voi kovettua ja aiheuttaa tulehdusta. Molemmat aiheuttavat ongelmia valtimoille ja sydämelle. Uudessa tutkimuksessa tutkijat analysoivat 240 sydänkohtauspotilaan sepelvaltimoihin kovettuneen aineksen ja huomasivat, että lähes koko aines sisälsi kiteitä. Joillakin potilailla kiteiden määrä oli suuri.

”Keräsimme suonet tukkineen aineksen ja löysimme isot määrät kiteitä 89 prosentissa tapauksista”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, tohtori George Abela. Kiteitä ei havaittu aiemmin, koska tutkijat valmistelivat valtimoita analyysia varten alkoholilla, ja se sai kiteet liukenemaan.

Abelan mukaan tämä selittää myös, miksi alkoholin kohtuullinen nauttiminen voi suojata sydäntä. Joidenkin tutkimusten valossa alkoholin kohtuukäyttö voi vähentää sydänkohtauksen riskiä 30–50 prosenttia. Siitä voi olla muutakin hyötyä sairauksia vastaan. 

”Huomasimme, että statiineja ja aspiriinia käyttävät henkilöt pystyivät liuottamaan kiteitä, ja siitä voi olla iso hyöty. Tulevaisuuden hoidot voisivat keskittyä muihin tapoihin, joilla kiteytymistä ja sydän- ja verisuonisairauksia voidaan estää”, Abela sanoi. 

Siihen asti paras tapa estää kolesterolikiteiden muodostumista on alentaa veren kolesterolipitoisuutta terveellisellä ruokavaliolla sekä säännöllisellä liikunnalla. 

Lue lisää: 

Sydänkohtaus - tunnista oireet

13 herkullista tapaa hoikistua

Metabolinen oireyhtymä tutuksi

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Nämä 5 väitettä niveltulehduksesta joutavat unholaan!

Luo: 10/24/2018 - 07:37

Liikunta voi olla tehokas keino lievittää niveltulehduksen oireita.
 

niveltulehdus
Kuva: 
Thinkstock

Väite #1: Et voi kuntoilla

Jos sinulla on niveltulehdus, oikeanlainen kuntoiluohjelma voi lievittää oireitasi parantamalla lihasvoimaa, tasapainoa, joustavuutta ja liikeratoja.

Vinkki. Asiantuntijat suosittelevat vähintään puolta tuntia kohtuullisen rasittavaa liikuntaa viitenä päivänä viikossa. Pyyhi siis pölyt polkupyörästäsi, osta uusi uimapuku tai aloita voimaharjoittelu – valitse lajit, jotka tuottavat sinulle eniten iloa.
 

Väite #2: Liikunta aiheuttaa nivelkipua

Mitä pitempään olet ollut liikkumatta, sitä kivuliaammalta liikunta tuntuu aluksi. Liikunta kuitenkin auttaa kasvattamalla lihasvoimaa ja joustavuutta sekä pitämällä painon kurissa. Yksi kilo vähemmän poistaa neljän kilon verran painetta polvistasi. Treenaa toisina päivinä kevyemmin ja toisina voimakkaammin. Kun kipu vaivaa enemmän, käy uimassa tai polje kuntopyörää.

Vinkki. Käytä kipuilevien ja turvonneiden polvien tukena sidettä. Jäykkyys voi olla merkki siitä, että sinun pitäisi liikkua enemmän, jotta nivelesi notkistuisivat. Keskustele terveysalan ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat kuntoilun.
 

Väite #3: Kipu on aina pahasta

Kipua kannattaa ennemminkin pitää merkkinä, joka vaatii huomiotasi. Itsehoitolääkkeinä myytävät särkylääkkeet voivat auttaa lievittämään kipua liikunnan jälkeen, mutta jos otat niitä ennen treeniä, voi olla, ettet tunne kipua, joka viestittää, milloin liikunta kannattaisi lopettaa.

Vinkki. Lopeta liikkuminen, jos nivelkipu pahenee 5-10 minuutin kuluttua. Poltteleva kipu lihaksissa on kuitenkin hyvä asia.
 

Väite #4: Liikunta on nivelille riski

Liikunta voimistaa niveliä tukevia lihaksia. Liike myös voitelee narisevia niveliä, vahvistaa lihaksia ja parantaa joustavuutta. Kaikki tämä parantaa elämänlaatua – myös muilla kuin niveltulehdusta sairastavilla.

Vinkki.Tutkimusten mukaan liikunta, jossa kannatellaan omaa kehonpainoa, tervehdyttää tehokkaasti nivelrustoja. Tällaisia lajeja ovat muun muassa kävely, hölkkä ja painonnosto. Jos kipeät nivelet haittaavat kuntoiluasi, kokeile liikkua uima-altaassa. Vedessä voit todennäköisesti juosta sekä tehdä kyykkyjä ja askelkyykkyjä kivutta.
 

Väite #5: Vain harvat lajit sopivat nivelvaivaisille 

Niveltulehduksesta kärsivät voivat turvallisesti harrastaa monenlaisia lajeja. Matalatehoiset lajit, kuten uinti, vesijumppa, pyöräily ja kävely, ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Mutta niin on myös juokseminen – jos se ei aiheuta kipua lenkin aikana tai sen jälkeisinä päivinä. Kuuntele kehoasi ja muokkaa liikkeesi nivelille sopiviksi.

Vinkki. Jos sinulla on nivelrikko, kävele juoksemisen sijaan ja vältä kovatehoisia, vääntäviä liikkeitä sisältäviä mailapelejä.

Nivelrikko ja kehonpaino

Jos olet ylipainoinen, sinulla on suurempi riski saada nivelrikko, erityisesti polviin. Miksi? Asiantutkijat uskovat, että ylimääräinen paine painoa kannattelevissa nivelissä vahingoittaa rustoa. Erään tutkimuksen mukaan vain viiden kilon painonnousu kasvattaa polven nivelrikon riskiä 36 prosentilla, ja jo kymmenen prosentin painon pudotus voi parantaa nivelten yleistä toimivuutta merkittävästi. Laihduttaminen on siis tärkeää. Kehon rasvaprosentin alentaminen ja lihasmassan kasvattaminen voi myös helpottaa kipuja ja lisätä liikkuvuutta. Yksi parhaista tavoista lisätä lihasmassaa on voimaharjoittelu. Jos sinulla on nivelrikkoa polvissa, sinun tulisi vahvistaa nelipäisiä reisilihaksia eli etureisiä. Mitä vahvemmat reidet ovat, sitä vähemmän polvesi rasittuvat.

Lue lisää: 

Näin pääset nivelkivusta

Näin hoidat kihtiä

10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot
 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Näin hoidat kihtiä!

Luo: 10/22/2018 - 12:10

 Kihti on tietyntyyppinen niveltulehdus, joka ilmenee voimakkaina, polttelevina kipukohtauksina ja turvotuksena. Siitä kärsii noin 2,5 prosenttia aikuisista eurooppalaisista, mutta kaikilla yleislääkäreillä ei ole siitä ajantasaista tietoa.

kihti
Kuva: 
Thinkstock

”Vain 30–50 prosenttia potilaista hoidetaan asianmukaisesti”, sanoo European League Against Rheumatism –reumajärjestön viimeisimpien kihtihoitosuositusten pääkirjoittaja, tohtori Pascal Richette. 

Kihtiä aiheuttaa virtsahappo, jota muodostuu elimistön pilkkoessa puriineja, soluistamme ja ruoasta löytyviä orgaanisia yhdisteitä. Normaalisti virtsahappo poistuu elimistöstä virtsan mukana. Kun sitä on liikaa, se voi muodostaa teräviä kiteitä, jotka kiinnittyvät niveleen, yleisimmin ukkovarpaan tyveen.

Jos suvussa esiintyy kihtiä, todennäköisyys sairastua siihen on suurempi. Myös korkea verenpaine, munuaistauti, runsas alkoholinkäyttö, rasvainen ruokavalio sekä nesteenpoistolääkkeet lisäävät riskiä.

Jotkut ruoat sisältävät enemmän puriineja kuin toiset. Jos sinulla on useita kihdin riskitekijöitä, tai jos jo sairastat kihtiä, nauti hillitysti lihaa ja alkoholia, erityisesti olutta. Niiden sijaan kannattaa suosia vähärasvaisia maitotuotteita. Niitä sisältävä ruokavalio voi jopa parantaa kihtiä. 

Uusi tutkimus on osoittanut, että myös runsaasta veden juomisesta ja sokeripitoisten juomien vähentämisestä voi olla apua.

Vaikka ruokavaliolla voidaan estää kihtiä tai vähentää sen aiheuttamien kipukohtauksien määrää, jo alkanutta kipua ja tulehdusta voidaan helpottaa vain lääkkeillä, kuten tulehduskipulääkkeillä, kortikosteroideilla tai kolkisiinilla. Ajoissa aloitettu lääkitys voi parantaa oloa jo muutamassa päivässä.

Myös virtsahapon määrän vähentämiseksi elimistöstä on saatavilla lääkkeitä, muun muassa ksantiinioksidaasin estäjiä sekä urikosuurisia valmisteita. Niillä voi kuitenkin olla sivuvaikutuksia, kuten ihottumaa ja vatsavaivoja. Hyvin pieni osa potilaista voi mahdollisesti saada jopa hengenvaarallisen allergisen reaktion, joten hoito tulisi aloittaa hyvin pienellä annoksella.

Lääkkeiden hyvänä puolena on se, että ne auttavat vähentämään kohtauksia ja voivat parantaa kihdin kokonaan. 

”Virtsahapon määrän vähentäminen mahdollistaa kiteiden liukenemisen”,  tohtori Richette sanoo. ”Kun kiteet on saatu häviämään, potilas ei saa enää kipukohtauksia. Se kuitenkin edellyttää, että potilas syö lääkettä lopun elämäänsä. Muuten uusia kiteitä voi alkaa muodostua.” 

Jos potilas kärsii toistuvista kipukohtauksista, lääkäri suosittelee luultavasti virtsahapon määrän laskemista, koska toistuvat kohtaukset ovat vaarallisia nivelille. Kihtipotilaiden täytyy pohtia, ovatko lääkkeiden hyödyt suuremmat kuin haitat. Viimeaikaisten tutkimustulosten mukaan liiallinen virtsahapon määrä on haitallista myös sydämelle, verisuonille ja munuaisille, joten lääkkeistä voi olla hyötyä nivelten lisäksi muuallakin elimistössä.

Lue lisää:

Näin pääset nivelkivusta 

Näiden vaivojen riski kasvaa iän myötä: tendinopatia ja bursiitti 

10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Virtsatietulehduksen ehkäisy ja hoito

Luo: 10/16/2018 - 12:56

Ihmiskehon rakenteesta johtuen virtsatiet ovat bakteeritulehdusten yleisin esiintymispaikka. Jopa puolet naisista sairastaa virtsatietulehduksen ainakin kerran elämässään, ja miehillä vastaava luku on 12 prosenttia. Eroa selittää se, että bakteereilla on lyhyempi matka naisen virtsaputkeen peräaukosta, jossa niitä esiintyy ulosteessa.

virtsatientulehdus

Vastoin yleistä luuloa molempien sukupuolten virtsatietulehdusriski kasvaa iän myötä. Yli 50-vuotiailla miehillä on usein suurentunut eturauhanen, joka voi tukkia virtsatien ja virtsaa voi jäädä rakkoon niin pitkäksi aikaa, että bakteerit ehtivät lisääntyä. Naisilla taas vähenee estrogeenin tuotanto, joka vahvistaa virtsatietä suojaavaa limakalvoa.

”Vaihdevuosien jälkeen naisen vaginan estrogeenitasoa voidaan nostaa kapseleilla tai voiteilla”, sanoo tohtori Suzanne E. Geerlings, tartuntatauteihin erikoistunut lääkäri Amsterdamin Akateemisesta lääketieteen keskuksesta.

Virtsatietulehdus  – tyypilliset oireet

Virtsatietulehduksen tyypillisiä oireita ovat tiheä ja voimakas virtsaamistarve, kipu lantion seudulla ja polttelu virtsatessa, mutta iäkkäillä henkilöillä on usein bakteereja virtsateissään vaikka näitä oireita ei olisikaan. Se ei ole välttämättä ongelma, sillä mikrobit eivät yleensä vahingoita oireettomia potilaita.

Euroopan urologiliiton virallisten ohjeiden mukaan antibiootteja tulee käyttää vain jos tulehdus aiheuttaa potilaalle vaivoja – muuten niitä ei tulisi antaa, koska antibioottien liikakäyttö lisää niille vastustuskykyisten ”superbakteerien” esiintymistä. (Poikkeuksia tehdään, kun potilas on vaarassa saada munuaistulehduksen tai jonkin muun komplikaation.)

Joskus oireeton tulehdus voi aiheuttaa sekavuutta tai harhaisuutta. Jos niitä ilmenee äkillisesti, on hakeuduttava lääkärille, joka voi hoitaa oireita ja selvittää, onko niiden syynä virtsatietulehdus.

Toistuvat tulehdukset eivät ole harvinaisia, mutta runsas nesteen nauttiminen voi vähentää niiden esiintymistä. Karpalomehu on suosittu kotikonsti. Karpaloissa on A-tyypin proantosyanidiineja, flavonoideja, jotka voivat estää bakteereja tarttumasta virtsarakon seinämiin. Niiden tehosta tulehdusten hoidossa ja ehkäisyssä ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä. Mehun juomisesta ei ole haittaa, mutta se ei välttämättä auta enempää kuin mikään muukaan juoma.

Lue lisää:

Näin pääset eroon munuaiskivestä

9 virtsainfektion oiretta, jotka kaikkien tulisi tietää

18 kysymystä, joita et kehtaa kysyä gynekologiltasi

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Tämä leikkaus voi johtaa aivohalvaukseen

Luo: 10/16/2018 - 10:57

Ota asioista selvää ennen kuin menet kaulavaltimon ahtauman leikkaukseen.

aivohalvaus
Kuva: 
Thinkstock

Kuusikymmentä vuotta täyttäneen Martha Bowesin lääkäri huomasi rutiinitarkastuksessa, että plakki oli tukkinut hänen kaulassaan olevat verta aivoihin pumppaavat valtimot. Bowes kuitenkin tunsi vointinsa hyväksi eikä tieto kalvanut häntä. Hän alkoi huolestua vasta istuessaan kirurgin vastaanotolta. Lääkäri oli leikannut hänen aviomiehensä, ja pariskunta meni yhdessä jälkitarkastukseen. Tarkastuksen loppupuolella lääkäri kysyi Bowesilta hänen kaulavaltimoistaan. Huolestunut aviomies oli maininnut tukoksesta lääkärille.

Kirurgin mielestä Bowes piti ehdottomasti leikata. Martha sai lääkärin puheista käsityksen, että leikkaus olisi nielurisaleikkauksen tavoin nopea ja yksinkertainen. ”Teemme pienen viillon kaulaasi ja poistamme plakin”, hän muistelee lääkärin sanoneen. Hän oli epäileväinen, mutta lääkäri ei hellittänyt. ”Leikkaus on tehtävä välittömästi tai saat aivohalvauksen”, lääkäri sanoi. Bowes varasi ensimmäisen vapaana olevan ajan. 

Kun Bowes heräsi myöhemmin samalla viikolla leikkauksen jälkeen, hänen suunsa ei pystynyt muodostamaan sanoja normaalisti. Hän katsoi seinällä olevaa kelloa ja hänellä oli vaikeuksia oikean ajan hahmottamisessa. Sitten hän huomasi, ettei hän pysty liikuttamaan kehonsa vasenta puolta. ”Minua alkoi pelottaa”, hän sanoo.
Ennen leikkausta Bowes käveli päivittäin viisi kilometriä asuinalueellaan Texasin Lubbockissa ja oli matkustellut sekä Euroopassa että Itä-Afrikassa. Nyt hän makasi sängyssä lamaantuneena ja aivohalvauksen vahingoittamana, vaikka leikkauksen tarkoitus oli ollut juuri halvauksen estäminen.

Riskialtis toimenpide

Bowes sanoo nyt, että hän olisi harkinnut leikkaukseen menemistä uudestaan, jos hän olisi tiennyt muista vaihtoehdoista. Arviolta 4–5 prosenttia keski-ikäisistä kärsii jonkinasteisesta kaulavaltimoiden tukoksesta eli ahtaumasta. Joka vuosi noin 100 000–140 000 ihmistä menee Bowesin tavoin kaulavaltimoiden puhdistamisleikkaukseen. 

Joidenkin valtimoihin pujotetaan pieni verkkoputki eli stentti valtimon avaamiseksi. Bowesin kirurgin mielipiteistä poiketen muut asiantuntijat arvioivat hänen aivohalvausriskinsä olleen todennäköisesti niin alhainen, että kolesterolin alentamiseen käytettävät lääkkeet ja terveellisen ruokavalion noudattaminen olisivat riittäneet.

Aivohalvaus on yksi yleisimmistä kuolin- ja vammautumissyistä Yhdysvalloissa, sillä sen vaikutuksen alaisina on vuosittain lähes 800 000 ihmistä. Vain 20 prosenttia aivohalvauksista kuitenkin johtuu kaulavaltimon kaltaisten isojen valtimoiden tukoksesta. Enemmistö kaulavaltimon ahtaumasta kärsivistä menehtyy muista syistä. 

Eräässä JAMA Neurology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa oli mukana 3 681 sydänpotilasta vuosina 1990–2014. Potilaista 316 sairastui kaulavaltimotautiin, mutta vain yksi heistä sai tutkimusjakson aikana halvauksen. 

Tukkeentuneen kaulavaltimon avaaminen ei välttämättä ole ratkaisu vaan ennemminkin uuden ongelman alku. Toimenpiteen aikana tai sen jälkeen saattaa vapautua pieniä määriä plakkia, joka kasaantuu aivojen ohuisiin verisuoniin ja laukaisee aivohalvauksen – jota yritetään estää. Todennäköisyyteen vaikuttavat monet muuttuvat tekijät, muun muassa kirurgin ammattitaito.

Vuonna 2015 Journal of the American College of Cardiology -aikakauslehdessä julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin kaulavaltimoiden stenttileikkausten tuloksia 188:ssa sairaalassa. Leikkauksen jälkeisen aivohalvausriskin todennäköisyys vaihteli nollan ja yhdeksäntoista prosentin välillä. 

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä kolesterolia alentavat lääkkeet sekä painon ja verenpaineen hallinta ovat niin tehokas hoitokeino, että jos potilaalla ei ole esimerkiksi aivojen verenkiertohäiriöiden kaltaisia oireita, kaulavaltimo on parempi jättää rauhaan. Useimmat lääkärit suosittelevat toimenpidettä, mikäli potilaalla kuitenkin on oireita.

”Tämä on kaikista kiistanalaisin aihe sydän- ja verisuonitautien piirissä”, sanoo Christopher White, lääketieteen tohtori ja Louisianan osavaltiossa New Orleansissa sijaitsevan Ochsner Heart and Vascular Institute -klinikan johtaja. Eräässä lääkealan ammattilaisten tapahtumassa kaulavaltimoiden stenttileikkausten suosiota käsittelevä luento oli otsikoitu sanoilla ”Harkitsematon päätös, hoitovirhe vai rikos?”  

Haittaa vai hyöt

Vuonna 2014 US Preventive Services Task Force neuvoi välttämään rutiininomaisia kaulavaltimoseulontoja. Vastaavia kokeita tehdään kaikesta huolimatta edelleen usein.  Eräs tutkimus huomautti seulontojen määrän nousseen Yhdysvalloissa yli 65-vuotiaiden Medicare-edunsaajien keskuudessa 27 prosenttia vuosina 2001–2006. Hiljattain julkaistun JAMA Internal Medicine -aikakauslehden raportin mukaan kaulavaltimoseulontoja tehtiin tarpeettoman paljon vuoden 2014 aikana.

Plakin poistaminen vaikuttaa loogiselta ratkaisulta, mutta kaikki tutkimukset eivät puolla sitä.

Vuonna 1995 ja 2010 julkaistut laajat tutkimukset vertailivat Bowesillekin tehtyä leikkausta muihin lääketieteellisiin hoitoihin. Aivohalvausriski oli leikkauksen jälkeen jopa 30 prosenttia alhaisempi. Se merkitsisi leikkauksen kannattajien voittoa, mutta asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Tehokkaat kolesterolia alentavat statiinilääkkeet otettiin laajasti käyttöön vasta sen jälkeen kun tutkimus oli jo käynnistynyt, sanoo David Spence, lääketieteen tohtori ja Länsi-Ontarion yliopiston neurologi. Tunnetuimpiin tutkimuksiin osallistuneet potilaat käyttivät pääasiassa verta ohentavia lääkkeitä. Se muutti tulokset heti vanhentuneiksi.

Asiantuntijat ovat myös kiistelleet siitä, onko stenttitoimenpide vai leikkaus parempi vaihtoehto. Lukuisat tutkimukset ovat tuottaneet ristiriitaisia tuloksia aiheeseen liittyen.

Vuonna 2009 Stroke-lehti julkaisi australialaisen neurologi ja lääketieteen tohtori Anne Abbottin artikkelin, jonka mukaan tupakoinnin lopettamisesta, painonhallinnasta, kolesterolin ja verenpaineen alentamisesta sekä muista elämäntapamuutoksista saatu hyöty halvauksen ennaltaehkäisyssä ylittää leikkauksista ja stenttitoimenpiteistä saadun hyödyn. Hänen tutkimustuloksiaan ei kuitenkaan nielty kaikkialla. Lääketieteen tohtori ja Massachusettsin yleisen sairaalan verisuonikirurgian johtaja Richard Cambria huomauttaa, että Abbottin johtopäätökset ovat puutteellisia. Cambrian oma aineisto osoittaa, että lääkehoidossa olevien ja statiinilääkkeitä käyttävien potilaiden keskuudessa tukokset pahenivat noin 40:llä prosenttilla. 

Mayo-klinikka käynnisti joulukuussa 2014 tutkimuksen, joka saattaa ratkaista asian. Tutkimukseen tullaan värväämään lähes 2 500 ihmistä, joista jokaiselle määrätään satunnaisesti joko leikkaus, stenttitoimenpide tai lääkehoito. Tulokset valmistuvat vasta vuoden 2020 tienoilla. Sillä välin tutkijat yrittävät selvittää miksi jotkut tukokset aiheuttavat todennäköisemmin aivohalvauksen kuin toiset. Paksuun ja säikeiseen tukikudokseen kerääntynyt plakki aiheuttaa todistetusti vähemmän halvauksia, sanoo David Thaler, lääketieteen tohtori ja Tuftsin yliopiston lääketieteen tiedekunnan neurologian osaston puheenjohtaja. 

Mitä pitäisi tietää

Älä mene kaulavaltimoseulontaan ilman syytä. Jos plakkia löytyy, suhtaudu hoitoon avoimesti, olipa kyseessä sitten statiinilääkitys, liikunta, laihduttaminen, verenpaineen hallinta tai leikkaustoimenpide, sanoo James Meschia, lääketieteen tohtori, Mayo-klinikan neurologi ja uuden tekeillä olevan tutkimuksen johtava tutkija. Mikäli harkitset toimenpidettä, etsi vielä käsiisi eri asiantuntijoita ja hanki toinen tai kolmas mielipide asiasta. Yhdessä tutkimuksessa todettiin neurologien ja halvausasiantuntijoiden suhtautuvan toimenpiteisiin sydäntautilääkäreitä ja kirurgeja kielteisemmin.

Mieti, oletko kova murehtimaan. ”Joidenkin potilaiden elämä menee pilalle, kun heille kertoo valtimotukoksesta”, sanoo tohtori White Ochsner-klinikalta. ”He murehtivat halvauksen saamista päivittäin. Toiset kuitenkin sanovat: ’Tiedätkö, tämä ei vaivaa minua. Soitan, kun ongelmia ilmenee’”, tohtori White jatkaa. ”Lääkehoito on heille parempi vaihtoehto.”

Martha Bowes toivoo, että olisi aikoinaan valinnut lääkityksen. Viisitoista vuotta aivohalvauksen jälkeen hän pystyy kävelemään tuen ja kepin avulla, mutta vasen käsivarsi ja käsi ovat velttoja. Hän ei arvostele ketään leikkausta harkitsevaa, mutta antaa kuitenkin neuvon: ”Ota eri vaihtoehdoista selvää. Minulle niistä ei kerrottu.”

Lue lisää: 


Aivohalvaus - tunnista oireet!

Jumppaa aivot kuntoon

Aivokalvontulehdus - mitä tehdä?

 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Mitä suusi kunto kertoo terveydestäsi

Luo: 10/11/2018 - 17:58

Hammasmätä alkoi vaivata Alankomaiden Maarssenissa asuvaa Joyce Koelewijn-Tukkeria, kun hän oli kolmekymppinen.

suu
Kuva: 
Getty Images


”Vaikka harjasin hampaani kahdesti päivässä ja käytin hammaslankaa päivittäin, minulle alkoi yhtäkkiä tulla reikiä paikkoihin joissa niitä ei yleensä ole, jos pitää hampaistaan hyvää huolta”, nyt 49-vuotias Koelewijn-Tukker sanoo. Hänen hammaslääkärinsä huomasi, että hänen suunsa oli kuiva, ja epäili Sjögrenin oireyhtymää. Reumatologi teki lopulta virallisen diagnoosin.

”Kovinkaan moni hammaslääkäri ei olisi niin omistautunut selvittämään, mikä on vialla”, hollantilaisen Sjögren-potilaiden yhdistyksen sihteerinä toimiva Koelewijn-Tukker sanoo. Sanotaan, että silmät ovat sielun peili. Samalla tavalla suu saattaa olla hyvinvoinnin peili. Hammaslääkärit voivat päätellä paljon ihmisen terveydestä suun, hampaiden ja ikenien perusteella.

”Se on vähän kuin rikospaikkatutkintaa”, Birminghamin yliopiston hammaslääketieteen professori ja Association for Dental Education in Europe -yhdistyksen puheenjohtaja Damien Walmsley sanoo. ”Useimmat hammaslääkärit keräävät jatkuvasti uutta tietoa ja omaksuvat sitä käytännön harjoituksen kautta. Se auttaa meitä huomaamaan sairauksista kielivät merkit.”

Joskus varhaiset taudinoireet ilmestyvät ensin suuhun ja vasta myöhemmin muualle kehoon, joten hammaslääkärit saattavat huomata tällaiset sairaudet ensimmäisinä.

”Olemme ainoita lääketieteen ammattilaisia, jotka tapaavat potilaita säännöllisesti, vaikka he eivät olisi sairaita”, Hollannin kuninkaallisen hammaslääkäriyhdistyksen varapuheenjohtaja Hendrike van Drie sanoo.

”Voimme auttaa havaitsemaan sairaudet jo niiden alkuvaiheessa, jolloin potilaat pääsevät käymään omalääkärinsä vastaanotolla varhaisemmassa vaiheessa.”

Nämä oireet saattavat viitata muihin kuin suuhygieniaan liittyviin sairauksiin:

Suun kuivuminen

Liian vähäinen syljeneritys saattaa aiheuttaa hammasmätää ja lisätä hampaiden irtoamisen riskiä. Syypäitä saattaavat olla sairaus tai lääkitys, kuten masennuslääkkeet, alfa- ja beetasalpaajat, kalsiumkanavan salpaajat, jotkin nesteenpoistolääkkeet tai opioidikipulääkkeet.

Sjögrenin oireyhtymä, ahdistuneisuushäiriö, vaihdevuodet ja diabetes voivat aiheuttaa suun kuivumista. Hammaslääkärit tunnistavat usein Sjögrenin oireyhtymän, kuten Koelewijn-Tukkerin tapauksessa. Tästä autoimmuunisairaudesta saattaa kärsiä jopa seitsemän miljoonaa eurooppalaista, joista monilla tautia ei ole vielä todettu. Kuiva suu ja silmät ovat taudin tyypillisimpiä oireita.

”Jos potilas valittelee kuivaa suuta, häneltä voi kysyä, onko hänellä muita oireita, kuten silmien kuivumista. Mikäli hammaslääkäri epäilee Sjögrenin oireyhtymää, hän voi ohjata potilaan jatkotutkimuksiin”, Walls sanoo.

Uniapneapotilailla suu kuivuu, koska he hengittävät öisin suun kautta.

”Huulet, jotka yleensä peittävät ikenet ja hampaat ja pitävät ne kosteina ja terveinä, ovat silloin hieman raollaan”, Plymouthin yliopiston hammaslääketieteen kliininen professori Steve Creanor sanoo. ”Ikenet, hampaat ja suun limakalvot kuivuvat, ja osa ienkudoksesta on paljaana, jolloin se kuivuu, punoittaa ja tulehtuu.”

Jos sinulla on uniapnea, hammaslääkäri saattaa ehdottaa sinulle hammaskiskon käyttöä ja määrätä keinotekoista sylkivalmistetta pitämään ikenet yöllä kosteina sekä klooriheksidiiniä vähentämään bakteereita. 

Verta vuotavat ikenet

Tutkimuksissa on huomattu yhteys iensairauden ja diabeteksen välillä. Ylipainoiset potilaat, joiden ikenet vuotavat verta, saatetaan ohjata hammaslääkäristä seulontatutkimuksiin, sillä ylipainoisilla on suurentunut riski sairastua diabetekseen.

”Jatkotutkimusten perusteita voivat olla esimerkiksi se, että iensairaus kehittyy potilaalle jolla ei ole aikaisemmin ollut iensairautta, tai jos se kehittyy erityisen nopeasti”, Walls sanoo.

Noin 52 miljoonan eurooppalaisen arvioidaan sairastavan diabetesta, ja heistä 17 miljoonalla tautia ei ole vielä todettu. Hyvä hammaslääkäri voi huomata taudin jo sen alkuvaiheessa.

”Olen hoitanut kymmeniä diagnosoimattomia tapauksia”, Washingtonin American Dentist Association -yhdistyksen tiedottaja Sally Cram sanoo. ”Potilaiden ikenet ovat arat ja vuotavat verta, ja heillä on toistuvasti mätäpaiseita.”

Steve Creanor on tutkinut, voisivatko hammaslääkärit mitata potilaiden veren glukoosipitoisuuden ikenistä vuotaneesta verestä. Tutkimuksen mukaan potilaat suhtautuisivat asiaan myönteisesti, mutta hammaslääkäreillä ei vielä ole toimenpiteeseen lupaa.

Vaurioitunut hammaskiille

Kova hammaskiille saattaa syöpyä, jos se altistuu jatkuvasti happohyökkäyksille. Tavallisimpia kiillevaurioita aiheuttavia sairauksia ovat refluksitauti – joka on Euroopan unionin alueella yleisin ruoansulatuselimistön sairaus – sekä bulimia. Molemmat aiheuttavat vatsahappojen nousemisen suuhun. Potilas ei välttämättä itse huomaa asiaa, mutta hammaslääkäri huomaa.

”Hammaskiille vaurioituu hampaiden sisäpinnalla”, Cram sanoo. ”Yleensä ihmiset katsovat peilistä vain hampaiden ulkopintaa.”

Potilaan hoitotietoja tarkastelemalla hammaslääkäri voi selvittää, aiheuttaako kiillevaurioita sairaus vai jokin muu seikka.

”Potilailla voi joskus olla myös hyvin outoja tapoja”, Walmsley sanoo. ”Tiedän esimerkiksi ihmisiä, joilla on tapana ottaa huikka hapanta mehua tai limua ja purskutella sitä suussaan 5–10 minuutin ajan.”

Hammaslääkäri saattaa suositella hammaskruunuja tai pinnoitusta, mutta ensin tulisi varmistaa, että refluksitauti on hoidossa, jotta happo ei aiheuta enempää vaurioita.

”Tämä on tyypillinen esimerkki tilanteesta, jossa hammaslääkärin ja potilaan olisi tarpeen tehdä yhteistyötä”, Creanor sanoo.

Suun haavaumat

Viime kesänä Englannin Chippenhamissa asuva 52-vuotias Julie Heron poisti suuhunsa juuttuneen kalanruodon ja tunsi kielessään kyhmyn. Heron kysyi asiasta hammashygienistiltään. Tämä kutsui paikalle hammaslääkärin, joka ohjasi Heronin välittömästi sairaalaan. Kyhmy oli pitkälle edennyt kielisyöpä.

”En olisi päässyt näin nopeasti hoitoon ilman hammaslääkäriäni, joten olen hyvin kiitollinen hänen nopeasta toiminnastaan”, Heron sanoo.

Suun haavaumat eivät kuitenkaan aina viittaa syöpään. Haavaumia voivat aiheuttaa esimerkiksi terävät hampaat, Crohnin tauti, haavainen paksusuolen tulehdus, gluteeni-intoleranssi tai papilloomavirus. Pyydä hammaslääkäriäsi tutkimaan haavaumat, jotka eivät parane, etenkin jos tupakoit tai juot runsaasti alkoholia, sillä ne lisäävät suusyövän riskiä.

”Suun haavaumat paranevat yleensä nopeasti”, Walls sanoo. ”Jos haavauma ei parane kahden viikon kuluessa, haavauma tulisi tutkia.”

Nykyisin hammaslääkärit tutkivat kielen, kitalaen ja suun pehmytkudoksen ennen hampaita, sillä heidät on koulutettu tunnistamaan suusyövän merkit.

”Pään ja kaulan alueen syöpien oireiden tarkistaminen rutiininomaisesti pelastaa henkiä”, brittiläisen Mouth Cancer Foundation -järjestön perustaja Vinod Joshi sanoo.

Lue lisää: 

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta 

Nämä tavat tuhoavat hampaitasi

Mitä kehosi haluaa sinulle kertoa?

DC:Creator: 
Readers Digest | Valitut Palat

Sivut

Tilaa syöte RSS - Terveys ja hyvinvointi