Terveys ja hyvinvointi | Valitut Palat

Terveys ja hyvinvointi

Näin lääkärit korjaavat kipeän sydämen

Luo: 09/19/2018 - 16:49

Sydäntaudit ovat Euroopan yleisin kuolinsyy. Onneksi nopeat ja tehokkaat hoidot torjuvat kuolemia ja auttavat terveempään elämään

sydän
Kuva: 
Thinkstock

Rod Gamblen isä kuoli sydänkohtaukseen 59-vuotiaana, ja Rod epäili, ettei hän itsekään eläisi juuri vanhemmaksi, sillä hän alkoi saada hengenvaarallisia rytmihäiriöitä hieman yli kuusikymppisenä. Jatkuvasti parantuvien sydänhoitojen ansiosta tämä eläkkeelle siirtynyt jakelufirman johtaja Ison-Britannian Scunthorpesta on kuitenkin vielä nyt 72-vuotiaanakin hyväkuntoinen ja aktiivinen.

Kun itseään urheiluhulluksi kutsuva Rod Gamble vuonna 2008 lyyhistyi kahdesti kentälle pelatessaan golfia, lääkärit kertoivat hänen sykkeensä olevan epänormaalin hidas. Hänelle asennettiin tahdistin, joka lähetti sähköimpulsseja sydämeen normaalin rytmin aikaansaamiseksi. Rod tuli täysin riippuvaiseksi tahdistimesta, joka asennettiin aivan ihon alle, vasemman solisluun alapuolelle, ja josta kulki johto verisuonen kautta sydämeen.

Tahdistin ei kuitenkaan ollut täysin ongelmaton. Se täytyi vaihtaa uuteen kuuden viikon kuluttua, kun johto oli liikkunut paikaltaan. Sitten, kun syyskuussa 2014 tahdistimen patteri – joka oli toiminut täydellä teholla pitääkseen Rodin elossa – täytyi vaihtaa, Rodille kehittyi tulehdus.

”Varhain eräänä sunnuntaiaamuna nousin käydäkseni vessassa”, hän muistelee. ”Tunsin, kuinka jotain valui rintaani pitkin.” Kauhukseen hän huomasi, että tulehdus oli saanut tahdistimen arven repeämään, johto roikkui ulkopuolella ja kahden ja puolen sentin mittaisesta haavasta tihkui märkää.

Tulehduksen vuoksi pelkkä tahdistimen vaihto ei tullut kysymykseen, mutta kesäkuussa 2015 uudenlainen tahdistin koitui Rodin pelastukseksi. Micra Transcatheter Pacing System oli maailman pienin tahdistin, vain kymmenesosa tavallisen tahdistimen koosta, ja mikä parasta, se asennettiin suoraan sydämeen ja oli siksi johdoton ja näkymätön. ”Nähdessäni sen en ollut uskoa silmiäni”, Rod sanoo. ”Se oli kuin luoti, jossa oli pieniä koukkuja!”

Kaksi vuotta myöhemmin Rod pelaa golfia lähes joka päivä, käy kuntosalilla ja on erittäin kiitollinen lääketieteen edistysaskelista. ”Tahdon elää niin pitkään kuin mahdollista”, hän sanoo. ”Nautin elämästä täysillä.”

Sydäntaudit ovat Euroopan yleisin kuolinsyy

Euroopan sydänjärjestöjen verkoston EHN:n tuoreimpien tilastojen mukaan yli 85 miljoonalla eurooppalaisella oli vuonna 2015 sydän- ja verisuonitauti, ja 45 prosenttia kaikista kuolemista Euroopassa oli sen aiheuttamia.

Käyrä on kuitenkin laskeva. Sydän- ja verisuonitauti ei ole enää suurin kuolinsyy Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Italiassa, Luxemburgissa, Alankomaissa, Portugalissa, Sloveniassa, Espanjassa eikä Isossa-Britanniassa. Itse asiassa sydän- ja verisuonitautien aiheuttamien kuolemien määrä Euroopassa on laskenut vuodesta 2008 lähtien 4,3 miljoonasta tämän vuoden 3,9 miljoonaan.

Brittiläisen sydänjärjestön British Heart Foundationin lääketieteellinen apulaisjohtaja, professori Mike Knapton summaa laskun syitä. ”Tupakointi on vähentynyt”, hän kertoo. ”Ruokavalio on parantunut ja fyysinen aktiivisuus lisääntynyt. Myös korkea verenpaine ja kolesteroli hoidetaan paremmin.” Monet pääsevät myös nopeasti hoitoon sydäntauteihin erikoistuneisiin keskuksiin.

Mikä tärkeintä, hoidot ovat entistä tehokkaampia. Vielä 50 vuotta sitten vuodelepo ja morfiini olivat standardihoidot sydänkohtauksen jälkeen ja eloonjääneidän määrä oli alhainen. Sydänkohtauksessa tukos, joka aiheutuu yleensä rasvan kertymisestä verisuoneen, estää veren virtauksen sydämeen, mikä vaurioittaa sydänlihasta.

Mutta nykyään, kuten professori Knapton selittää, ”ammattilaisilla ja potilailla on käytössään monia käteviä hoito- ja hallintakeinoja kuolemien vähentämiseen ja elämänlaadun parantamiseen.”

Mitä keinoja nykypäivän lääkäreillä sitten on hihassaan särkyneiden sydänten korjaamiseksi?

Lääkkeet

Sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riskin alentamiseen määrätään muun muassa kolesterolin hoidossa käytettäviä statiineja ja kohonnutta verenpainetta alentavia lääkkeitä. Jo ilmaantuneiden sydän- ja verisuonivaivojen hoitoon on lisäksi monia lääkevaihtoehtoja, esimerkiksi sydänkohtauksen – tai lääketieteellisemmin ilmaistuna sydäninfarktin – hoidossa käytetty trombolyysi. Siinä hyytymiä liuottavaa lääkettä pistetään suoneen hajottamaan verihyytymä ja palauttamaan verenkierto sydämeen.

Sydämen vajaatoimintaan puolestaan on kehitetty uusi, ihmelääkkeeksikin kehuttu hoito. Joka päivä 10 000 eurooppalaisella todetaan sydämen vajaatoiminta, ja vaivasta kärsiviä arvioidaan olevan 15 miljoonaa. Potilailla on korkea riski kuolla viiden vuoden sisällä. Lääkekokeiluissa Entreston (sakubitriilin/valsartaanin) osoitettiin vähentävän sydän- ja verisuonitautien aiheuttamia kuolemia 20 prosenttia perinteiseen hoitoon verrattuna, sydämen vajaatoiminnan aiheuttamia sairaalajaksoja 21 prosenttia, ja mistä tahansa syistä aiheutuneita kuolemia 16 prosenttia.

”Potilaiden kunto parantuu nopeasti muutaman viikon aikana”, vahvistaa ranskalaisen Bordeauxin sairaalan sydänspesialisti François Picard.

Pallolaajennus ja stentit

Sydänkohtauksen aiheuttaneen tukkeutuneen suonen avaamiseksi potilaalle voidaan antaa liuotuslääkehoitoa, tehdä pallolaajennus, tai tehdä molemmat.

Pallolaajennuksessa potilaan käsivarren tai jalan suoneen viedään paikallispuudutuksessa katetri tukkeutuneen sepelvaltimon avaamiseksi. Katetrin päässä oleva pieni pallo pullautetaan isommaksi, jolloin tukos painuu suonen seinämiä vasten. Akuuttien sydänkohtausten hoidon lisäksi pallolaajennusta käytetään myös helpottamaan stabiilileja angina pectoris -oireita – liikunnan tai stressin tuomia rintakipuja – jotka aiheutuvat sepelvaltimoiden ahtautumisesta.

Saksassa tehdään OECD-maista eniten pallolaajennuksia. ”Yli 20 vuoden tutkimukset ovat osoittaneet, että akuuteissa sydäninfarktitapauksissa suonen nopea avaaminen katetrin avulla alentaa kuolleisuutta, parantaa selviämismahdollisuutta ja myös estää sydämen vajaatoimintaa”, sanoo Hannoverin lääketieteellisen koulun kardiologian ja angiologian laitoksen johtaja, professori Johann Bauersachs. ”Ilman pallolaajennusta 20–30 prosenttia voimakkaan sydänkohtauksen saaneista kuolisi, hän sanoo. ”Hoito pelastaa ihmishenkiä.”

Joskus yksi tai useampi stentti – pieni ruostumattomasta teräksestä valmistettu verkkoputki – asennetaan pitämään verisuoni avoinna. Stentit ovat parantuneet huomattavasti. 1990-luvun metallistentit eivät estäneet suonen uudelleenahtautumista 30 prosentissa tapauksista. 

”Vuodesta 2005 lähtien meillä on ollut käytössä lääkestenttejä, jotka vapauttavat suonen uudelleenahtautumista estävää lääkettä”, Bauersachs sanoo. Ne ovat pudottaneet suonien uudelleentukkeutumistapaukset 5–10 prosenttiin. ”Lääkestentit ovat erittäin turvallisia ja tehokkaita sepelvaltimotaudin hoidossa.”

Tšekkiläinen ortopedian kirurgi Petr Rehousek on elävä esimerkki pallo-laajennuksen ja stenttien tehokkuudesta. 51 vuoden ikäisenä vuonna 1996 hän sai rintakipuja leikatessaan ruohoa, ja hänellä todettiin sydänkohtaus. Kun Petrille oli annettu liuotushoitoa, hänet lennätettiin 150 kilometrin päähän Prahaan pallolaajennusta varten. Lääkärit asettivat yhteen suoneen kaksi stenttiä. Sen jälkeen hänelle on tehty vielä neljä pallolaajennusta ja asennettu viisi stenttiä hoitamaan muiden suonien ahtautumista.

Hänen mielestään itse toimenpide on epämukava. ”Kun katetri laitetaan sisään, se tukkii suonen hetkeksi ja rinnassa tuntuu kipua ja painetta”, hän sanoo. Toimenpide on kuitenkin parantanut hänen elämänlaatuaan pysyvästi. ”Voin urheilla aivan niin kuin ennenkin, ja aivan kuten ihmiset, joille ei ole tehty pallolaajennusta”, hän kertoo. Petr työskentelee yhä lääkärinä, pyöräilee töihin ja viime talvena hän voitti hiihtokilpailuja omassa ikäluokassaan.

Tahdistimet

Näitä hengenpelastavia sähkölaitteita on käytetty sydämen rytmiongelmien hoitoon 1960-luvulta asti. Tavalliset tahdistimet hoitavat vain hidasta sykettä, kun taas rytmihäiriötahdistimet eli defibrillaattorit voivat lähettää sähköiskuja palauttamaan normaalin sykkeen potilailla, joilla on hengenvaarallinen rytmihäiriö, kuten erittäin nopea syke.

Tikkuaskia pienempi laite asennetaan paikallispuudutuksessa rintaan ihon alle ja johdot ohjataan sydämeen verisuonen kautta. Uudet ja pienemmät johdottomat tahdistimet, kuten Micra, asennetaan katetrin avulla jalan suonesta ja ohjataan sydämeen asti. 

”Suonen puhkaisu ja asentamislaitteen paikalleen laitto aiheuttaa pientä kipua, mutta muuten toimenpide ei koske tai ole epämiellyttävä”, sanoo tanskalaisen Odensen yliopistollisen sairaalan kardiologian osaston lääkäri Jens Brock Johansen.

Sydänläpän vaihto

Rob Hackwillin aortta eli kehon pääsuoni on syntymästä asti ollut ahdas. Hänen ollessaan 13-vuotias lääkärit sanoivat, etteivät he enää voineet tehdä mitään korjatakseen hänen sydämensä.

”Sydämeni työskenteli kovasti työntääkseen verta liian pienestä reiästä”, Rob selittää. ”Se takoi aina.” Hänestä kasvoi kalpea ja laiha aikuinen. Vuonna 2001 hänelle kerrottiin, että hänen sydämensä oli laajentunut vaarallisesti ja hänellä oli välitön riski saada sydänkohtaus.

Nykyään Ranskan Lyonissa asuva 58-vuotias toimittaja huojentui kuitenkin saadessaan tietää, että sydäntautien hoito oli edennyt hurjan isoin askelin hänen lapsuutensa jälkeen. Muutaman viikon päästä hänelle tehtiin avosydänleikkaus, jossa hänelle asennettiin uusi muovinen sydänläppä, jonka pitäisi verenohennuslääkkeiden kanssa käytettynä kestää koko loppuelämä. ”Sain väriä kasvoilleni ensimmäistä kertaa elämässäni”, Rob sanoo. Hän elää nyt normaalia elämää, ja aiemmin tänä vuonna hänestä tuli isä neljättä kertaa.

”Vioittunut aorttaläppä aiheuttaa uuvuttavia ja vammauttavia oireita, mutta ne helpottuvat huomattavasti, kun läppä vaihdetaan”, kertoo professori Knapton British Heart Foundationista. Nykyään läppä voidaan vaihtaa paljon vähemmän invasiivisilla toimenpiteillä, jolloin vältytään avo-sydänleikkaukselta.

Katetrin välityksellä asennettava aorttaläppä (TAVI) asennetaan yleensä paikallispuudutuksessa katetrin avulla nivusesta tai kylkeen tehdystä viillosta. Se sopii erityisesti vanhemmille tai hyvin sairaille potilaille, jotka ovat liian hauraita kestämään invasiivisempia leikkauksia. Aivan kuten pallolaajennuksessa, myös TAVI-leikkauksessa sydämeen viedään pallo, joka pullautetaan isommaksi, jotta uusi läppä saadaan asennetuksi. Läpät tehdään yleensä eläinkudoksesta, eivätkä ne vaadi verenohennuslääkitystä, mutta ne eivät myöskään kestä yhtä kauan kuin Rob Hackwillin komposiittiläppä.

Saksassa TAVI-leikkaukset ovat yleisempiä kuin avosydänleikkaukset. TAVI-läppiä käytetään usein aortta-stenoosin eli aorttaläpän ahtauman hoidossa. Vaivaa esiintyy kymmenellä prosentilla yli 80-vuotiaista.

”Se on nykyisin hyvin helppo ja turvallinen operaatio”, sanoo hannoverilainen kardiologi Johann Bauersachs, jonka vanhin TAVI-potilas oli 97-vuotias. ”TAVI-läpän asennuksen jälkeen potilas saa nousta sängystä seuraavana päivänä, ja viettää sairaalassa viidestä seitsemään päivään.” Avosydänleik-kaus taas vaatii viikkojen sairaalajakson ja kuntoutuksen.
 

Katetriablaatio

Katetriablaatiolla hoidetaan sydämen rytmihäiriöitä viemällä verisuonten kautta sydämeen ohuita johtoja, joilla poltetaan tai jäädytetään pieniä alueita ja tuotetaan näin arpikudosta, joka estää epänormaaleja sähkösignaaleja. Sitä käytetään ihmisille, joilla on eteisvärinä – rytmihäiriö, joka voi aiheuttaa aivoinfarktin tai sepelvaltimotaudin – ja joiden syke säilyy epänormaalina lääkehoidosta huolimatta.

Vuoteen 2030 mennessä Euroopan unionin alueella arvioidaan olevan 14–17 miljoonaa eteisvärinäpotilasta, sillä uusia tapauksia diagnosoidaan vuodessa 120 000–215 000. Potilaat kärsivät usein kuntoa heikentävästä sydämentykytyksestä, hengenahdistuksesta, väsymyksestä, heikkoudesta ja masennuksesta. Kuitenkin yli puolella potilaista, joille tehdään katetriablaatio, oireet katoavat.

Sähköinen rytminsiirto


Amsterdamilaiselle Patricia Vlasmanille ablaatio ei kuitenkaan tuonut pysyvää apua eteisvärinään, jonka syynä oli vakava synnynnäinen sydänvika. Hypertrofinen kardiomyopatia aiheuttaa sydänlihaksen paksuuntumista ja jäykistymistä. 46-vuotias Vlasman oli kokeillut ”kaikkia mahdollisia lääkkeitä” ja tahdistinta. Patricia on kirjoittanut sairaudestaan kirjan nimeltä Open-hearted – My Life with Cardiomyopathy and Heart Failure, ja hän on todennut, että vain sähköinen rytminsiirto auttaa palauttamaan hänen sydämeensä normaalin rytmin.

Lyhytkestoisen nukutuksen aikana hoitohenkilökunta antaa potilaalle heikkoja sähköiskuja käyttäen elektrodeja, jotka kiinnitetään potilaan rintaan suurilla tarralapuilla ja jotka ovat yhteydessä defibrillaattoriin.

”Rytminsiirron jälkeen rinnassani tuntuu taas rauhalliselta, mikä on helpottavaa”, kertoo hollantilainen yhden lapsen äiti, joka rytmihäiriön aikana kärsii pahoinvoinnista, huimauksesta, hengenahdistuksesta ja nopeasta sykkeestä. ”On upeaa saada taas hengittää syvään, vatsasta asti ja vetää ilmaa keuhkoihin.”
Patricialle hoito on kuitenkin vain väliaikaisratkaisu. Hänelle on tehty 103 rytminsiirtoa, ja lääkärit ovat nyt laittaneet hänet odotuslistalle sydänsiirrännäisen saamiseksi.

Noin 2 000 eurooppalaista saa uuden sydämen joka vuosi, ja puolet heistä elää kymmenen vuotta tai pidempään, jotkut heistä jopa yli 25 vuotta siirrännäisen saamisen jälkeen.

Patricia tietää, että hän saa kiittää uusia lääkkeitä ja tekniikoita sekä lääkäreiden taitoa paljosta. ”Olen onnekas, että olen saanut elää ja nähdä poikani kasvavan”, hän sanoo. ”Ajattelen sitä kiitollisuudella elämäni joka ikinen päivä.”

Lue lisää 

Vältä sydänkohtaus

Sydänkohtaus - tunnista oireet

Parasta treeniä sydämellesi

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

13 ammattia, jotka lisäävät syöpäriskiä

Luo: 09/19/2018 - 10:14

Saako työsi sinut voimaan huonosti? Jos se on tällä listalla, vastaus saattaa olla kyllä. Nämä asiat on hyvä tietää, jotta voit suojella itseäsi.

syöpä
Kuva: 
Thinkstock

Lentoemäntä

Taivas ei ilmeisesti ole kovin hyvä paikka lentoemännille. Environmental Health -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suurin syy tähän on se, että matkustamohenkilökunta altistuu ionisoivalle säteilylle suurissa korkeuksissa, mikä lisää todennäköisyyttä sairastua lukuisiin syöpiin, kuten rinta-, kaula-, kohtu-, kilpirauhas-, maksa-, ja haimasyöpiin sekä ruokatorven ja paksusuolen syöpiin. Pelottavien tilastojen mukaan rintasyöpätapausten määrä on lentoemännillä 50 prosenttia korkeampi kuin muilla aloilla työskentelevillä naisilla, ja muiden ihosyöpien kuin melanooman määrä on neljä kertaa suurempi.
 
Lentäjä

Tässä tulee lause, jota et koskaan luullut lukevasi: Ohjaamot ovat yhtä vaarallisia iholle kuin solariumit. JAMA Dermatology raportoi, että lentäjät ja muut miehistön jäsenet sairastuvat melanoomaan kaksi kertaa muita useammin ja että tunti ohjaamossa altistaa samalle määrälle UVA-säteilyä kuin 20 minuuttia solariumissa. UV-säteilyn vaara voi lisääntyä, kun lennetään paksujen pilvien tai lumen läpi. Tutkijat ovat suositelleet, että käyttöön otettaisiin tuulilaseja, joissa on parempi UV-suoja, mutta lentäjien tulisi lisäksi huolehtia aurinkovoiteiden käytöstä ja käydä ihosyöpätesteissä.
 
Hitsaaja

Metallien kuumentaminen erittäin korkeisiin lämpötiloihin voi olla todella vaarallista maailman 111 miljoonalle hitsaajalle. Syynä ovat hitsauskaasut, samoin kuin altistuminen säteilylle ja asbestille, sanovat Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen (IARC) tieteilijät. Nämä myrkyt voivat aiheuttaa keuhko- ja munuaissyöpää sekä silmämelanoomaa muiden terveysongelmien ohella.

”Vaikka julkisesti ollaan eniten huolestuneita syöpäriskistä, joka johtuu työpaikka-altistumisesta, monet ongelmat ilmenevät vasta monta vuotta altistumisen alkamisen jälkeen”, sanoo lääketieteen tohtori Paul Blanc, joka toimii University of California–San Franciscossa työ- ja ympäristölääketieteen osastolla ja on kirjoittanut teoksen How Everyday Products Make People Sick. ”Näihin voivat kuulua keuhkovauriot, jotka aiheuttavat arpeutumista, ja muiden sisäelinten, kuten maksan ja munuaisten, vauriot.”
 
Toimistotyö

Kyllä, luit oikein: Liiallinen pöydän ääressä istuminen voi johtaa suurentuneeseen paksusuolen syövän ja kohtusyövän riskiin. Saksalaistutkijoiden mukaan eniten istuvilla ihmisillä on 24 prosenttia korkeampi paksusuolen syövän riski ja 32 prosenttia kohtusyövän riski. Ja mikä vielä järkyttävämpää, kahden tunnin lisäys istumisaikaan nostaa riskiä noin 10 prosentilla. Satunnainen kuntosalilla käynti ei myöskään vähennä näitä vaikutuksia, sanovat tutkijat. Mitä siis tehdä? Nouse ylös ja liiku useammin päivän mittaan, etenkin aterioiden jälkeen. Säännöllisellä, pienellä liikunnalla voi päästä pitkälle.
 
Manikyristi

Täydellisesti huolletut kyntesi voivat aiheuttaa vakavan terveysriskin niitä lakkaavalle kynsiteknikolle. Kohtuuden nimissä täytyy sanoa, ettei se johdu vain sinun manikyyristäsi, vaan kymmenistä muistakin hoidoista, joita hän tekee päivittäin. Työntekijöiden ihon läpi imeytyy myrkyllisiä kemikaaleja, ja he hengittävät salongeissa sisäänsä höyryjä ja saastunutta pölyä, jolloin heidän syöpäriskinsä kasvaa, samoin kuin muut hengitystie- ja hedelmällisyysongelmat. Yhdysvaltain työministeriön alainen OSHA suosittelee, että kynsihoitolat ilmastoidaan hyvin ja että työntekijät käyttävät pitkähihaisia paitoja, käsineitä tai jopa hengityssuojaimia. Käsien säännöllinen pesu on myös tärkeää. Tue näitä turvallisuustavoitteita varmistamalla, että käyttämäsi hoitola suojelee työntekijöitään.
 
Maanviljelijä
Monet ovat kovin huolissaan muiden kuin luomuviljelijöiden käyttämistä hyönteismyrkyistä, mutta kyseiset aineet ovat paljon suurempi ongelma viljelijöille itselleen. Vuosikymmeniä kestänyt Agricultural Health Study (AHS) -tutkimus, jonka toteuttivat monet Yhdysvaltain hallituksen viranomaiset, kuten syöpä- ja ympäristöviranomaiset National Cancer Institute ja Environmental Protection Agency, osoitti, että maanviljelijöillä ja heidän perheillään on tavallista korkeampi riski tiettyihin syöpiin. Näihin kuuluvat leukemia, Non-Hodgkinin lymfooma, plasmasolusyöpä, pehmytkudossarkooma, sekä vatsa-, aivo- eturauhas- ja ihosyövät.

Hyönteismyrkyt voivat olla suuri yksittäinen tekijä, mutta AHS mainitsee aiheuttajiksi lisäksi ”koneiden pakokaasut, liuottimet, pölyn, eläinvirukset, lannoitteet, polttoaineet ja tietyt mikrobit”. Tämän tyyppisissä tapauksissa, tohtori Blanc sanoo, ”vaurioita voi alkaa ilmetä melko pian ensimmäisen altistumisen jälkeen tai vasta vuosien kumulatiivisen altistumisen jälkeen, mutta kummassakin tapauksessa kuluu yleensä monta vuotta, ennen kuin kliininen sairaus todetaan”.
 
Palomies

Ihan kuin tulessa, savun hengittämisessä ja romahtavissa rakennuksissa ei olisi tarpeeksi huolenaiheita, mutta palomiehillä on lisäksi huomattava syöpäriski. Itse asiassa syöpä on suurin kuolinsyy palomiesten keskuudessa. Miksi? Kun muovi, tietyt rakennusmateriaalit ja muut arkiset asiat palavat, niistä vapautuu myrkkyjä, joita palomiehet hengittävät tai saavat sisäänsä sammuttaessaan liekkejä. Yhdysvaltojen työturvallisuus- ja terveysviranomaisen (NIOSH) tutkimuksen mukaan palomiehillä on muita kansalaisia lievästi korkeampi riski sairastua syöpään, mutta tietyissä syövissä riski on kaksinkertainen. Näitä ovat lähinnä kivessyöpä ja mesoteliooma, jonka aiheuttaa asbestialtistuminen.
 
Yötyöntekijä

Säteily ja myrkylliset kemikaalit eivät ole ainoita syövänaiheuttajia. Niin uskomattomalta kuin se voi kuulostaa, oman vuorokausirytmin häiritseminen työskentelemällä kirkkaan valon alla läpi yön voi myös lisätä syöpäriskiä. MIT-korkeakoulun tutkimuksessa raportoitiin seuraavasti: ”Solut tarvitsevat valomerkkiä, joka on kuin kellon käynnistysnappi. Kun tämä merkki menee ohitse, katoaa kehon jokaisen solun normaali rytmi.” Tästä seuraa se, että syöpää lisäävä c-myc-proteiini lisääntyy soluissa kiihdyttäen kasvaimen kasvua ja kehitystä. Tieteilijät kehittävät lääkkeitä, jotka voisivat kohdistua valosensitiivisiin geeneihin ja auttaa suojelemaan yötyöläisiä.
 
Kaivostyöntekijä

Kaivostyö on vaarallista puuhaa, sillä erityyppiset kaivostyöt lisäävät eri syöpien riskiä. Esimerkiksi kivihiilen louhimisessa syntyvä pöly saattaa lisätä työläisten riskiä sairastua keuhko- ja vatsasyöpään, kun taas muut kaivoslaiset törmäävät todennäköisemmin syöpää aiheuttaviin asbestiin, uraaniin ja radoniin. Toinen suuri ongelma on porauslaitteista tulevat pakokaasut, jotka voivat kerääntyä kuiluihin.

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että ne maan alla työskentelevät kaivoslaiset, jotka altistuivat päästöille säännöllisesti, saivat keuhkosyövän viisi kertaa todennäköisemmin kuin työntekijät, jotka eivät olleet höyryjen lähellä. Jos luulet olevasi vaarallisessa tilanteessa missä tahansa työssä, voit tehdä asialle jotain. ”Ihmisillä on laillinen oikeus tietää, millaisten materiaalien parissa he työskentelevät ja millaisia riskit ovat, joten he voivat vaatia pääsyä materiaalitietoihin”, tohtori Blanc sanoo ja lisää, että työpaikalla on hyvä olla apuna työsuojeluvaltuutettu tai liiton jäsen. Myös kansalliset viranomaiset voivat auttaa.
 
Katontekijä
Työntekijöillä, jotka käyttävät kuumaa asfalttia tai bitumia katoilla ja teillä, on kohonnut syöpäriski, vaikka tutkijat eivät ole varmoja, miksi näin on. Epäselvyys johtuu siitä, että nämä työläiset juovat ja tupakoivat keskivertoa enemmän ja altistuvat runsaalle auringonvalolle. University of Coloradon syöpäkeskuksen tutkijat ovat kuitenkin saattaneet löytää suoran karsinogeenin. He havaitsivat, että katontekijöillä ja muilla kuumaa pikeä käsittelevillä ammattilaisilla on korkea polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen (PAH-yhdisteiden) taso veressään työvuorojensa jälkeen. PAH-yhdisteet vahingoittavat DNA:ta ja mahdollisesti lisäävät syöpäriskiä. Työntekijöillä, jotka eivät käyttäneet suojakäsineitä tai olivat saaneet palovammoja, tasot olivat korkeimmat.
 
Kampaaja

Satunnainen hiusten värjääminen tai permanentin ottaminen ei aiheuta juurikaan riskiä tavalliselle ihmiselle, mutta tilanne on eri työntekijällä, joka käsittelee hiuksia jatkuvasti. Joidenkin hiusvärien aromaattiset amiinit saattavat nostaa kampaajan virtsarakon syövän riskiä. Periaatteessa nämä kemikaalit poistettiin hiusväreistä 1970-luvulla, mutta tuoreessa tutkimuksessa niitä löydettiin kampaajien verenkierrosta, mikä herättää tarpeen lisätutkimuksille. Riskin minimoimiseksi kampaajien tulisi käyttää käsineitä käsitellessään kemikaaleja ja työskennellä hyvin ilmastoiduilla alueilla.
 
Laborantti

Joskus ammatin vaarallisuus johtuu riskitekijöiden epäonnekkaasta yhdistelmästä, kuten on joidenkin naislaboranttien kohdalla. Cancer Research -lehdessä julkaistu tutkimus selvitti, että naiset, joiden suvussa oli rintasyöpää, kaksinkertaistivat syöpäriskinsä työskentelemällä kliinisessä laboratoriossa. Jos naiset työskentelivät orgaanisten liuottimien, kuten bentseenin, parissa, ennen kuin saivat ensimmäisen lapsensa, riski nousi vielä 40 prosenttia. Tutkijat havaitsivat kohonneen riskin myös tehdastyöläisillä ja kotitaloussiivoojilla.
 
Astronautti

Kun astronautit lähtevät Maan suojaavasta ilmakehästä ja magneettikentästä, he altistuvat huomattavalle ja vaaralliselle määrälle ionisoivaa avaruussäteilyä. Tämä muistuttaa lentohenkilöstön kokemusta, mutta NASAn mukaan tasot ovat paljon korkeammat ja vastaavat 150–6000 rintakehän röntgenkuvausta. Se altistaa astronautit lisääntyneelle syöpäriskille, säteilysairaudelle, rappeuttaville luusairauksille ja taudeille, jotka hyökkäävät keskushermoston kimppuun. University of Nevada–Las Vegas -yliopiston tieteilijät ovat nyt huolissaan mahdollisesta Mars-matkasta, johon kuuluisi edestakaisin puolitoista vuotta avaruudessa. Tämän hetken tekniikkamme ei suojelisi juurikaan astronautteja – tai avaruusturisteja – galaktiselta, 

Lue lisää:

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta 

Kivessyöpä - tunnista 8 huomaamatonta oiretta 

Paksusuolensyöpä - älä aikaile niin pelastut

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Tämän kynnet kertovat terveydestäsi

Luo: 09/18/2018 - 13:50

Sormien ja varpaiden kynnet ovat evoluution jälkeensä jättämä jäänne. Nykypäivän ihmistä enemmän niistä hyötyivät kaukaiset esi-isämme, jotka käyttivät ulokkeitaan roikkuessaan puiden oksissa. Ne tarjoavat meille kuitenkin edelleen vinkkejä yleisestä terveydentilastamme.

kynnet
Kuva: 
Thinkstock

 Esimerkiksi kun elimistön voimavaroja käytetään ylikierroksilla, kynsien kasvu voi väliaikaisesti pysähtyä, mikä jättää kynsiin poikkiuurteita. Uurteet, joita kutsutaan Beaun viivoiksi, voivat johtua monestakin asiasta, esimerkiksi kynnen vahingoittumisesta, tulehduksesta tai voimakkaasta fyysisestä kuormituksesta.

Beaun viivojen ilmestymisessä ei yleensä ole kyse mistään vakavasta. Usein niiden tullessa näkyviin ongelma, joka ne aiheutti, on jo ratkaistu. Jos Beaun viivoja ilmaantuu jatkuvasti, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.
Jos kynnet painuvat kuopalle sisäänpäin, ikään kuin niitä olisi kaiverrettu – ilmiötä kutsutaan lusikkakynsiksi – voi kyse olla raudanpuutteesta.

Muutokset kynsien värissä kannattaa myös panna merkille. Sieni-infektiot ovat melko yleisiä varpaankynsissä, ja voivat olla syyllisiä, jos kynsissä on havaittavissa kellertävä tai vihertävä sävy tai jos kynnet alkavat murentua. Keltaiset kynnet voivat myös olla merkki sairauksista, kuten psoriasiksesta.

Jos kynsi muuttuu tummaksi, sen alla voi olla luomi tai alueelle on voinut tulla mustelma, mutta ei olisi haitaksi varmistaa, ettei kyseessä ole melanooma eli ihosyöpä. Varsinkin ”aikuisen kynteen ilmestynyt ruskea tai musta pitkittäisjuova tulisi aina käydä näyttämässä ihotautilääkärille”, sanoo Bianca Maria Piraccini, italialaisen Bolognan yliopiston dermatologian professori ja Euroopan kynsiyhdistyksen ENS:n puheenjohtaja.

Riippumatta siitä millaisia muutoksia huomaat, muista, että kynsien muutoksien syitä on satoja, eivätkä kaikki niistä ole vaarallisia. Esimerkiksi pitkäaikainen kynsilakan käyttö voi tehdä kynsistä hauraat, ja vanheneminen taas paksuntaa niitä. Älä siis oleta pahinta, käy sen sijaan lääkärillä, joka osaa suhtautua kynsimuutoksiisi osana isompaa palapeliä.


Lue lisää:

Älä koskaan googlaa näitä 9 asiaa 

10 paikkaa, joihin voit saada ihosyövän (jotka eivät ole ihollasi)

16 evoluution merkkiä jotka voit yhä löytää kehostasi

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Hepatiitti: kuka kuuluu riskiryhmään?

Luo: 09/17/2018 - 17:21

Mitä ihmisten tulisi tietää tästä sairaudesta.

hepatiitti
Kuva: 
Thinkstock

On aika kerrata perusasiat: virusperäinen hepatiitti eli maksatulehdus jaotellaan eri kirjaimin sen mukaan, mikä virus tartunnan aiheuttaa. Kaikki hepatiitin muodot tarttuvat ihmisestä toiseen. Ne voivat aiheuttaa heikotuksen tunnetta, pahoinvointia, kuumetta, vatsakipuja ja silmien keltaisuutta, ja toisinaan maksa rasittuu niin kovasti, että se voi vaurioitua pysyvästi, ja potilaalle voi kehittyä syöpä, tai hän saattaa tarvita elinsiirron.   

Onneksi riski saada hepatiittivirus on kaiken kaikkiaan melko pieni. Hepatiitti A, joka tarttuu yleensä ulosteen saastuttaman ruoan tai juoman välityksellä, tulee ja menee pieninä epidemioina, kun taas hepatiitti B:n jälkitauti hepatiitti D ja yleensä saastuneen veden välityksellä tarttuva hepatiitti E ovat harvinaisia kehittyneissä maissa. Loppujen lopuksi hepatiitit B ja C aiheuttavat kaikkein eniten haittaa. Nämä virustyypit esiintyvät kroonisina 0,9 (hepatiitti B) ja 1,1 (C) prosentilla Euroopan väestöstä. 

Hepatiitti B löytyy ihmisen verestä, siemennesteestä ja emätineritteistä. Tämän vuoksi tartuntariski on korkeampi niillä, jotka ovat harrastaneet suojaamatonta seksiä useiden kumppanien kanssa, kokeilleet joskus suonensisäisiä huumeita tai käyttäneet tartunnan saaneen ihmisen kanssa samaa hammasharjaa, partahöylää tai kynsileikkureita. 

Hepatiitti C:tä vastaan ei vielä rokotetta

Kun hepatiitti B -virus tarttuu aikuiseen, hänen immuunijärjestelmänsä tuhoaa viruksen ilman lääkitystä 95 prosentin todennäköisyydellä. Lapset saavat tartunnan useimmiten synnytyksen yhteydessä, ja he kantavat virusta yleensä koko elinikänsä. Tämä viruskanta ei yleensä aiheuta minkäänlaisia oireita ennen komplikaatioihin johtamista, mikä on riskinä noin neljänneksellä kroonisista viruksen kantajista. Tämän vuoksi kansalliset terveysviranomaiset suosittelevat yleensä lasten sekä riskiryhmään kuuluvien, lapsena rokottamatta jääneiden aikuisten rokottamista.

Hepatiitti C taas tarttuu yleensä veren kautta. Tartuntariski on suurempi niillä, jotka ovat käyttäneet suonensisäisiä huumeita, käyttäneet yhteisiä henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitettuja välineitä virusta kantavan kanssa, tai heille on tehty verensiirto ennen vuotta 1990, jolloin seulontatesteihin tarvittava teknologia otettiin yleisesti käyttöön. 

Hepatiitti C:tä vastaan ei ole vielä olemassa rokotetta, eikä oireita yleensä ilmaannu, ennen kuin maksa on vakavasti vaurioitunut. Parantumisen mahdollisuus ilman hoitoa on ainoastaan yhden suhde neljään.

Euroopan gastroenterologian järjestön maksaan erikoistunut asiantuntija, tohtori Helena Cortez-Pinto,  sanoo kuitenkin, että uusilla lääkkeillä pystytään parantamaan noin 90–97 prosenttia tautitapauksista. ”Maailman terveysjärjestö pyrkii poistamaan hepatiitti B:n ja C:n kansallisina terveysriskeinä vuoteen 2030 mennessä”, Cortez-Pinto sanoo. 

Lue lisää: 

Sydänkohtaus - tunnista oireet

Näin tulkitset kehosi antamia vihjeitä 

Vyöruusu vaatii pikaisen hoidon             

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Virtsatietulehdukset saattavat yleistyä keski-iässä

Luo: 09/17/2018 - 09:45

Iän vaikutuksen ymmärtäminen ja parhaat hoidot voivat auttaa.

virtsatientulehdus
Kuva: 
ThinkstockMiehet saavat usein virtsatietulehduksen ensimmäisen kerran ollessaan viisissäkymmenissä, ja yleensä se johtuu suurentuneesta eturauhasesta. Suureneva eturauhanen painaa virtsaputkea ja aiheuttaa virtsasuihkun heikkoutta, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja tiputtelua rakon tyhjennyksen jälkeen. Jos rakko ei tyhjene kokonaan, virtsa voi tulehduttaa sen.

Noin 5–10 prosentilla miehistä, joilla on suurentunut eturauhanen, on myös toistuvia virtsatietulehduksia. Lääkitys voi rentouttaa rauhasen lihaksia tai pienentää sitä, mikä helpottaa virtsaamista. Pienet toimenpiteet, joilla helpotetaan tukkeumaa tai painetta, saattavat myös auttaa.

Tukkeutuneet putket voivat aiheuttaa virtsatietulehduksia miehille, mutta naisten riskiä nostavat heikentyneet putkien seinämät.

Kun estrogeenitasot laskevat vaihdevuosien aikana, virtsateiden fyysinen suoja ja kyky puolustautua bakteereita vastaan heikkenevät ja emättimen bakteerikanta muuttuu, ja kaikki tämä voi lisätä virtsatietulehduksen riskiä.

Akuutteja tulehduksia hoidetaan antibiooteilla, mutta tulehdusten uusimista voidaan estää muilla hoitokeinoilla. Parin viikon paikallinen hoito estrogeenivoiteella voi vahvistaa virtsateiden seinämiä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla ja vähentää tulehdusriskiä. Myös probiootteja sisältävistä emätinpuikoista voi olla apua.

Jos ihminen alkaa aivan yllättäen kärsiä virtsatietulehduksista, lääkäri haluaa luultavasti sulkea pois muut mahdolliset vaivat kuten kivet virtsarakossa tai munuaisissa.

Kun vanhukselle tulee virtsatietulehdus, hän voi muuttua sekavaksi ja epäluuloiseksi tulehduksen vuoksi. Etenkin iäkkäät henkilöt voivat tulla harhaisiksi immuunijärjestelmän muutosten takia. Vanhemmilla ihmisillä ei myöskään aina ole virtsatietulehduksen tavallisia oireita. Jos siis epäilet läheiselläsi tulehdusta muuttuneen käytöksen vuoksi, huolehdi, että hänet tutkitaan ja hoidetaan tarvittaessa.

Katetri voi myös olla riskitekijä. Sairaalassa jopa 25 prosentille potilaista laitetaan katetri, ja se lisää huomattavasti virtsatietulehduksen riskiä – tulehduksen saa helposti sairaalatiloissa. Bakteerit voivat päästä ohueen putkeen, jos sitä ei laiteta paikoilleen oikein tai pidetä puhtaana tai jos sitä käytetään liian kauan. Sama koskee hoitolaitoksissa asuvia.


Virtsatietulehdus - vähennä riskiä!   

Lisää hyviä bakteereita. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että toistuvista virtsatietulehduksista kärsivien naisten todennäköisyys saada uusi tulehdus vähenee, jos he käyttävät lactobacillus-probioottia sisältäviä emätinpuikkoja, jotka tasapainottavat bakteerikantaa.

Juo karpalomehua. Vuonna 2012 julkaistussa meta-analyysissa karpalomehu ja -valmisteet vähensivät toistuvia virtsatietulehduksia.

Pyyhi edestä taaksepäin. Tulehduksen aiheuttavat bakteerit tulevat yleensä ruuansulatuskanavasta, joten pyyhkimällä edestä taaksepäin et siirrä bakteereja lähemmäs virtsateitä.

Virtsaa yhdynnän jälkeen. Se vähentää bakteerien mahdollisuutta päästä virtsateihin.

Juo runsaasti vettä. Kun virtsaat, bakteereja huuhtoutuu virtsateistä, joten juo niin paljon, että pystyt virtsaamaan säännöllisesti, varsinkin jos kärsit inkontinenssista.

Lue lisää: 

8 dementiaa muistuttavaa oiretta, jotka saattavat olla hoidettavissa 

Selätä krooninen munuaisten vajaatoiminta

8 asiaa, jotka on syytä tietää kun ikäännymme

 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

9 pientä merkkiä siitä, että luusi ovat vaikeuksissa

Luo: 09/12/2018 - 10:47

Tutustu merkkeihin, ennen kuin on liian myöhäistä.

luut
Kuva: 
Thinkstock

Hauraat kynnet 

Katkenneet kynnet ovat ärsyttäviä, mutta jos kynnet lohkeilevat tavallista useammin, voi olla syytä huoleen. Kynnet voivat halkeilla monesta eri syystä, mutta kaksi huomattavinta syytä ovat kollageenin ja kalsiumin puutos. Kollageeni on proteiini, joka tukee ihoa, sidekudosta ja luustoa. Se pysyy hyvässä kunnossa ruoalla, kuten marjoilla, lehtivihanneksilla, soijalla ja sitrushedelmillä. Kalsium puolestaan on kivennäisaine, joka on yhteydessä luiden terveyteen. Maitotuotteiden lisäksi kalsiumia saa tummista lehtivihanneksista ja sardiineista. Jos näitä luuston supersankareita ei saa tarpeeksi, seuraus näkyy negatiivisesti kynsissä.

Liikunnan puute

Jos viettää suurimman osan ajastaan tietokoneen ääressä tai sohvalla, osteoporoosin riski kasvaa. Liikunta ei vahvista ainoastaan lihaksia vaan myös luita, kerrotaan Yhdysvaltain lääkintöhallituksesta. Kuntoilu, etenkin painonnosto ja aerobinen liikunta, kuten hölkkääminen tai porraskävely, auttavat ylläpitämään luuston kuntoa. Yritä nousta ylös työpöydän äärestä ja kävellä ympäri toimistoa vähintään kerran tunnissa, lähde kävelylle tai hölkkälenkille töiden jälkeen ja järjestä aikaa aamuisin kuntosalilla käyntiin ja nostele painoja.
 

Vetäytyneet ikenet

Ikenien vetäytymistä ei välttämättä huomaa, koska se tapahtuu vuosien saatossa. Ikenet vetäytyvät, kun leukaluu menettää voimia ja luumassaa. Leukaluu on hampaiden ankkuri, joten kun se heikentyy, ikenet voivat irrota hampaista (iik!). Todella selvä merkki ienten vetäytymisestä on hampaiden putoaminen. Ikääntyvien kannattaa siis pyytää hammaslääkäriä tarkistamaan ienten terveys kontrollikäyntien yhteydessä. Vaikka ienongelmia ei olisi, kannattaa silti pitää yllä ehkäiseviä toimia, kuten hampaiden harjausta ja lankausta. Leukaa voi lisäksi vahvistaa pureskelemalla purukumia.
 

Kasaan kutistuminen

Valitettavasti lyhentyminen ei ole ikääntymiseen liittyvä myytti. Niin käy, kun luumassa vähenee ja luiden välinen rusto kuluu vuosikymmenten kovan kulutuksen vuoksi. Lyheneminen ei aina tarkoita, että luissa olisi ongelmia, ”mutta se voi olla merkki siitä, että selkärankaa ympäröivät lihakset heikkenevät”, sanoo tohtori Susan E. Brown Better Bones -keskuksesta. ”Koska luut ja lihakset toimivat yhtenä yksikkönä ja yleensä kerryttävät tai menettävät voimia samaan aikaan, on todennäköistä, että lihasheikkous yhdistyy lopulta luiden heikkenemiseen.”
 

Heikko puristusvoima

Säilykepurkkien avaaminen ei ole helppoa kenellekään, mutta jos huomaat, että otteesi on heikompi kuin ennen, saattaa olla aika käydä lääkärissä tarkistuttamassa luiden kunto. Eräässä tutkimuksessa, jossa tutkittiin vaihdevuodet ohittaneita naisia, tutkijat huomasivat, että käden puristusotteen voimakkuus oli tärkein testi, jolla selvitettiin luiden yleistä tiheyttä. Käden puristusvoima on yhteydessä luutiheyteen lantiossa, selkärangassa ja kyynärvarressa. Se kuulostaa oudolta, mutta käsien luiden heikkous voi merkitä heikkoutta jossakin muualla. Yksi tapa suojella luita ja parantaa puristusvoimaa on voimaharjoittelu.

Murtuma väärässä paikassa

Luiden heikkoudesta ja luukadosta kertoo usein murtuma: Jos esimerkiksi nilkka murtuu vähäpätöisessä tapauksessa, kuten astuessa harhaan jalkakäytävän reunalta, saattaa olla aika tutkituttaa luunsa. Tämä voi olla varhainen osoitus alkavasta osteoporoosista, joka ohentaa luita.

Krampit, lihaskivut ja luusäryt

Säryt ja kivut kuuluvat ikääntymiseen, kaikki tietävät sen. Mutta ne voivat kertoa paljon muustakin kuin kehon vanhenemisesta. Toistuva särky ja kipu ovat varoitusmerkkejä D-vitamiinin puutteesta, joka voi johtaa luiden heikentymiseen. Jos kärsit myös toistuvista lihaskrampeista, kyseessä voi olla merkki vitamiini- tai kivennäisainepuutoksesta. ”Lihaskrampit ovat yleisiä erityisesti jaloissa”, sanoo lääketieteen tohtori Vishnu Seecharan, joka toimii jalkaterapeuttina Floridan Palm Beachissa. ”Öiset jalkakrampit ovat usein merkki veren matalasta kalsium-, magnesium- tai kaliumpitoisuudesta.” Hän sanoo, että jos nämä puutokset jatkuvat pidemmällä aikavälillä, voi seurauksena olla luiden heikentyminen.

Hentorakenteisuus

Hentorakenteiset ihmiset sairastuvat herkemmin osteoporoosiin, osittain siksi, että heillä on vähemmän luumassaa menetettävänä. Jos kuuluu tähän kehotyyppiin, pitää luustoa suojella erittäin huolellisesti. Kuntoile säännöllisesti ja syö ruokaa, jossa on paljon kalsiumia. Ja tarkistuta luusi vuosittain.

Matala estrogeenitaso naisilla

Kun tämä tärkeä hormoni alkaa heiketä, useimmiten vaihdevuosien aikaan, luut voivat kärsiä. Tähän on ratkaisu, kertoo Arthritis Research & Therapy -reumalehden julkaisu: ”Useista tutkimuksista saadut tiedot osoittavat, että naisten menopaussin jälkeinen nopea luiden heikentyminen voidaan estää hormonihoidolla.” Jos et tiedä tarkkaan hormonitasojasi, ne kannattaa tarkistuttaa endokrinologilla tai muilla asiantuntijoilla, jotka auttavat juuri näissä asioissa. Jos estrogeenitaso on matala, hormonihoito, runsas aerobinen liikunta sekä tasapainoinen, kalsiumpitoinen ruokavalio hidastavat luiden heikkenemistä.


Lue lisää: 


10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot

Letkeyttä lonkkiin

8 asiaa, jotka on syytä tietää kun ikäännymme 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Kutiavatko silmäsi – näistä syistä oireet johtuvat

Luo: 09/12/2018 - 09:47

Kutina, jota on hankala raapia, pahenee nopeasti lievästä epämukavuudesta isoksi ärtymyksen aiheeksi. Ei ole siis ihmekään, että silmien kutina on potilaiden yleisimpiä valituksen aiheita silmälääkärin vastaanotolla.

kutiavat
Kuva: 
Thinkstock

Yksi mahdollinen aiheuttaja on allerginen reaktio. Jos sinulla on silmäongelmia, mieti, oletko viime aikoina käyttänyt mitään uusia tuotteita (voiteita, meikkejä, saippuaa), jotka voisivat aiheuttaa ärsytystä. Silmät reagoivat usein myös siitepölyyn, pölypunkkeihin ja lemmikeistä lähtevään hilseeseen.

Jos vain voit, vältä mahdollisia ärsytyksen aiheuttajia ja käytä kosteuttavia silmätippoja huuhdellaksesi silmistäsi ylimääräiset hiukkaset. Voit myös ottaa antihistamiinia joko tablettien ja tippojen muodossa helpottaaksesi allergiaoireita. Älä käytä piilolinssejä ennen kuin varoitusmerkit katoavat.

Piilolinssit voivat itse asiassa aiheuttaa kutinaa, varsinkin jos ne ovat vahingoittuneet, jos niitä ei vaihdeta tarpeeksi usein, jos niitä ei puhdisteta kunnolla tai jos ne eivät istu hyvin.

Piilolinssin huono istuvuus voi olla syypää, jos sinulla on tunne, että silmässäsi on roska tai jos näöntarkkuutesi vaihtelee käyttäessäsi linssejä. Seuraa saamaasi ohjetta linssien vaihtovälistä ja pidä huolta, että huuhtelet ja desinfioit linssit säännöllisesti puhdistusnesteen mukana tulleen ohjeen mukaisesti.

Kutiavat ja vetistävät silmät 

Toinen mahdollinen syy silmien kutinaan on kuivasilmäisyys, jonka taustalla voi olla liian vähäinen kyynelnesteen tuotanto (syynä voi olla ikääntyminen, silmien laserleikkaus tai esimerkiksi nenän tukkoisuutta vähentävät lääkkeet sekä masennuslääkkeet) tai silmien kosteuden liian nopea haihtuminen (syynä voi olla savu, kuiva ilma tai silmien räpyttely liian harvoin). Itsehoitotuotteena myytävät kosteuttavat silmätipat eli tekokyynelet tuovat tarvittavaa kosteutta ja helpottavat usein epämukavaa tunnetta.

Jos sinulla on muita oireita, kuten silmistä vuotavaa eritettä tai kipeä kurkku, jos sinulla on kipuja, tai jos näkösi huononee, sinulla voi olla tulehdus tai jokin muu hoitoa vaativa vaiva.

”Monien vaivojen oireena on punaiset, kutiavat ja vetistävät silmät”, sanoo isobritannialaisen allergiajärjestön Allergy UK:n neuvova hoitaja Holly Shaw. ”Koska jotkut harvinaisemmista silmäsairauksista voivat johtaa näkökyvyn menettämiseen, on hyvä ajatus kysyä neuvoa.”

Lue lisää:

Seitsemän tapaa lievittää päänsärkyä

Yllättäviä ihosyöpäriskejä

16 evoluution merkkiä jotka voit yhä löytää kehostasi 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Tee kotona nämä tärkeät kuntotestit

Luo: 09/11/2018 - 15:45
kuntotesti
Kuva: 
Thinkstock

1. Seiso yhdellä jalalla

Pidä asento 60 sekuntia. Huojuminen jo varhaisessa vaiheessa voi tarkoittaa suurempaa aivotoiminnan heikkenemisen riskiä. Japanilaisessa tutkimuksessa 30 prosentilla vanhemmista aikuisista, jotka pysyivät asennossa korkeintaan 20 sekuntia, oli aivoissaan mikroverenvuotoja, aivoinfarktin tai dementia riskin varhaisia oireita. Ne voivat vaikuttaa tasapainoon, muistiin ja päätöksentekoon.

2. Kosketa varpaitasi

Istu selkä suorana, kurota sitten eteenpäin ja yritä koskettaa varpaitasi. Jos et ollut lähelläkään onnistua, riskisi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin voi olla kohonnut. Testin avulla Pohjois-Texasin yliopiston tutkijat huomasivat, että jäykillä henkilöillä oli vähemmän elastiset valtimosuonet kuin notkeammilla henkilöillä. Jäykät valtimot laittavat sydämen tekemään kovemmin töitä, mikä nostaa sydänkohtauksen tai aivoinfarktin riskiä.

3. Seisomaan-nousu

Ota aikaa, kuinka kauan sinulta kestää istuutua tuolille ja ponnistaa seisomaan kymmenen kertaa peräkkäin mahdollisimman nopeasti. Keski-ikäisillä aikuisilla, jotka tekivät kymmenen toistoa korkeintaan 21 sekunnissa, oli pienempi todennäköisyys kuolla seuraavan 13 vuoden aikana kuin niillä, joilla meni pidempään. Testissä tarvitaan lihaskuntoa, tasapainoa sekä sydämen ja keuhkojen hyvää kuntoa; hitaus voi kertoa piilevästä sairaudesta.
 

Lue lisää: 

Näin pääset nivelkivusta

Hyvä ja paha rasvakudos 

Parasta treeniä sydämellesi

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Tämän kuntoilutyyli voi kertoa terveydestäsi

Luo: 09/11/2018 - 14:02
kuntoilu
Kuva: 
Thinkstock

Jos pidät intervalliharjoittelusta


Voit olla vähemmän resistentti insuliinille. Kakkostyypin diabetesta sairastaville henkilöillä, jotka tekivät päivittäin kolme lyhyttä ja tehokasta treeniä, verensokeritasot laskivat voimakkaammin kuin henkilöillä, jotka tekivät yhden kevyen aerobisen harjoituksen. 

Jos kävelet lounastunnillasi

Kestät paremmin stressiä. Britannialaisessa tutkimuksessa todettiin, että henkilöt, jotka kävelivät puoli tuntia kolmena päivänä viikossa kymmenen viikon ajan, tunsivat kävelypäivinä olonsa töissä rennommaksi ja vähemmän kireäksi.

Jos teet usein voimaharjoittelua

Voit ylpeillä litteämmällä vatsalla. Harvardin yliopiston tutkijat selvittivät, että henkilöillä, jotka nostelivat painoja vähintään 20 minuuttia päivittäin, oli vähemmän vatsanseudun rasvaa kuin henkilöillä, jotka tekivät saman pituisia aerobisia harjoitteita

Jos teet aerobista harjoittelua aamuisin

Saat paremmin unen päästä kiinni. Appalachian State University -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan aamupäivällä tehty treeni paransi unen laatua enemmän kuin liikkuminen iltapäivällä tai illalla.

Jos kävelet 10 000 askelta päivässä

Saat madallettua varhaisen kuoleman riskiä huomattavasti. Australialaisen tutkimuksen mukaan vähän liikkuvilla ihmisillä, jotka korottivat päivittäisten askelten määränsä tuhannesta kymmeneen tuhanteen, oli 46 prosenttia pienempi riski kuolla seuraavan 15 vuoden aikana.

Jos vannot joogan nimeen

Voit vähentää reumaattisia kipuja. Nivelrikosta ja nivelreumasta kärsivät henkilöt, jotka joogasivat kolme kertaa viikossa, kertoivat kipujen lievittyneen ja energiatasojen nousseen 20 prosentilla, kerrotaan Johns Hopkinsin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.


Lue lisää:

Jumppaa aivot kuntoon 

Tästä syystä ryhmäliikunta kannattaa

Näin vältät lihasten heikentymisen 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta

Luo: 09/10/2018 - 14:37

Jos kärsit tällä hetkellä kivusta ja turvotuksesta, katso tarkkaan mitä syöt. Näiden tulehdusta aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen parantaa oloa rutkasti.

tulehdus
Kuva: 
Thinkstock

Vaalea leipä

Vehnätuotteet, kuten leipä ja pasta, voivat aiheuttaa kehoon tulehduksen nopeasti. ”Jalostetuista vehnäjauhoista on poistettu kaikki niiden hitaasti sulavat kuidut ja ravintoaineet, minkä vuoksi keho pystyy hajottamaan nämä ruoat erittäin nopeasti”, sanoo lääketieteen tohtori Christopher Hollingsworth, joka toimii endovaskulaarisena kirurgina NYC Surgical Associatesilla. Mitä nopeammin kehomme hajottaa nämä hiilihydraatit, sitä nopeammin verensokerimme nousee. Tohtori Hollingsworth selittää, että tämä aiheuttaa insuliinipiikin, mikä johtaa tulehdukseen.

Maitotuotteet


Unohda maitolasillinen keksin kera, jos haluat välttää tulehduksia. ”Maitotuotteet häiritsevät ja ärsyttävät suoliston soluja”, sanoo luontaislääketieen tohtori Danielle O’Connor Ontariosta. Tämä ärsytys voi päästää allergeeneja vuotamaan verenkiertoon ja aiheuttamaan tulehdusoireita, hän varoittaa. Näihin oireisiin voivat kuulua päänsärky, väsymys, nivelkipu ja ihottuma.

Paistetut ruoat

Ei ole mitenkään yllättävää, että ranskalaiset eivät ole se kaikkein terveellisin vaihtoehto, mutta ne voivat aiheuttaa enemmän harmia kuin uskoisi. ”Tutkimuksissa on selvinnyt, että henkilöillä, jotka syövät paljon uppopaistettuja ruokia, on enemmän tulehdusmarkkereita”, sanoo lääketieteen tohtori ja kauppatieteiden maisteri Obianuju Helen Okoye, joka on julkisen terveyden lääkäri ja terveydenhuollon johtaja Missourin Saint Louisissa.

Omega-6-öljy

Omega-rasvahappoja runsaasti sisältävä ruokavalio kuulostaa terveelliseltä, mutta se voi aiheuttaa vakavia tulehduksia. Tarvitsemme omega-6- ja omega-3-öljyjä, koska kehomme eivät tuota niitä, mutta niiden täytyy olla tasapainossa. ”Omega-6-rasvahapot aiheuttavat helposti tulehduksia ja edistävät kroonisia sairauksia”, sanoo lääketieteen tohtori Jennie Ann Freiman, joka on kirjoittanut The SEEDS Plan -kirjan. Jotta epätasapainoa ei syntyisi, tohtori Freiman suosittelee rajoittamaan seuraavista kasveista saatavien öljyjen käyttöä: maissi, saflori, auringonkukka, soija, rapsi, pähkinä, rypälesiemen ja puuvillansiemen. Älä kuitenkaan heitä kaikkia öljyjäsi heti hukkaan, sillä niillä on hyödyllisiäkin ominaisuuksia.

Sokeri

Liika sokeri ei ole hyväksi kenellekään, ja se aiheuttaa tulehduksen koko kehoon. ”Sokerit, väriaineet ja säilöntäaineet aiheuttavat kaikki tulehduksia. Tulehdusta aiheuttavat ruoka-aineet vahingoittavat suolen limakalvoa, jolloin suolen läpäisevyys lisääntyy ja syntyy ’vuotava suoli’”, sanoo lääketieteen tohtori ja luonnontieteiden maisteri, lastenlääkäri Joel Warsh Los Angelesista. Suolen limakalvo on ohut ja vahingoittuu helposti, jolloin ruokahiukkaset pääsevät verenkiertoon. Tohtori Walsh selittää, että tämä vuoto voi johtaa koko kehon tulehtumiseen.

Virvoitusjuomat

Luuletko, ettei yksi limsa silloin tällöin haittaa mitään? Mietipä uudestaan. The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kun vapaaehtoiset joivat sokeroituja juomia, kuten limsaa, vain satunnaisesti, heillä oli enemmän tulehdusmarkkereita kehossaan kuin niillä, jotka välttivät kuplivan juoman kokonaan.

Leikkeleet

Jos olet kyllästynyt päivittäiseen kinkkuvoileipään, vaihda maku johonkin muuhun ja vältä leikkeleitä kokonaan. ”Leikkeleen kaltaiset prosessoidut lihat sisältävät muita lihoja enemmän kehittyneitä glykaation lopputuotteita (AGE)”, sanoo tohtori Hollingsworth. ”Ne ovat tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä, joita syntyy, kun lihaa kuivataan, savustetaan tai muuten prosessoidaan ja keitetään korkeissa lämpötiloissa.” Tohtori Hollingsworth selittää, että kehittyneiden glygaation lopputuotteiden tiedetään aiheuttavan tulehduksia ja johtavan kroonisiin sairauksiin, kuten paksusuolen syöpään. Prosessoitu liha on yksi kolmestatoista ruoasta, joiden syömistä kardiologit välttelevät.

Donitsit

Aamupalaksi nautittu munkki tai donitsi voi olla herkullinen, mutta se aiheuttaa vakavan tulehduksen lounasaikaan mennessä. Leivonnaisissa on valtava annos sekä sokeria että transrasvoja. ”Kun kehoon tulee epätasapaino, esimerkiksi veren glukoositasoihin, immuunijärjestelmä väsyy ja tulehdus käynnistyy”, tohtori Hollingsworth sanoo. ”Tällaiset sokeripiikit voivat lisätä kehon tulehdusta edistävien sytokiini-viestiaineiden tasoa.” Donitsin transrasvahapot johtavat myös tulehdukseen ja muihin sydänongelmiin.

Prosessoitu ruoka

Prosessoidut ruoat, kuten aamiaismurot tai maustettu kaurapuuro, saattavat näyttää terveellisiltä, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä ruoka-aineet liittyvät tulehdukseen ja sydänsairauksiin.

Pekoni

Vaikka pekoni saa kaiken maistumaan herkullisemmalta, se tekee kaikesta myös tulehdusta aiheuttavaa. Journal of the American College of Cardiology -lehden tutkimus selvitti, että pekonin kaltaiset ruoat, joissa on runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, aiheuttavat kehoon lisää tulehdusta ja johtavat lopulta sydänsairauksiin.

Purkkikeitot

Kotitekoinen keitto voi olla terveellinen vaihtoehto epäterveellisille kaupan valmisruokavaihtoehdoille. Ruoat, jotka sisältävät paljon natriumglutamaattia, jota on usein säilykekeitossa, johtavat krooniseen tulehdukseen. Ruokavalio, jossa on runsaasti natriumglutamaattia, on yhdistetty lisääntyneeseen ylipainon ja diabeteksen riskiin. Nauti siis mieluummin kotitekoisia keittoja.

Alkoholi

Vaikka lasillinen viiniä silloin tällöin ystävien kanssa ei saa sinua turpoamaan, kannattaa olla varoivainen. ”Runsas alkoholinkäyttö laukaisee myös tulehduksen”, tohtori Hollingsworth sanoo. Naisilla enemmän kuin yksi lasillinen päivässä voi aiheuttaa vuotavan suolen syndrooman, joka johtaa koko kehon tulehtumiseen.

Hyödynnä ruokavaliotasi

Kuinka krooniselta tulehdukselta voi sitten suojautua? Sen lisäksi, että vältät edellä listattuja ruoka-aineita, ala sisällyttää ruokavalioosi joitakin terveellisiä ruokia taistelemaan mahdollisia tämänhetkisiä tulehduksia vastaan. On aivan yhtä tärkeää syödä tulehdusta mahdollisesti vähentäviä ruokia kuin välttää tulehdusta aiheuttavia syötäviä, sanoo sertifioitu lääketieteen tohtori, kardiologi Nicole Harkin. Suosi tuoreita hedelmiä ja kasviksia, kuten mustikoita, kirsikoita, lehtivihanneksia ja tomaatteja.


Lue lisää:

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla 

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi 

30 ruokaa, jotka todistetusti auttavat ehkäisemään syöpää. 
 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Sivut

Tilaa syöte RSS - Terveys ja hyvinvointi