Terveys ja hyvinvointi | Valitut Palat

Terveys ja hyvinvointi

12 huomaamatonta diabeteksen lisäsairautta ja miten niiltä vältytään

Luo: 06/03/2018 - 16:53

Korkea verensokeri voi aiheuttaa ongelmia koko keholle. Riskien tiedostaminen auttaa välttämään diabeteksen lisävaivat.

Diabetes - lisäsairaudet
Diabetes voi synnyttää useita lisäsairauksia, mutta niiden kehittymiseen voi itse vaikuttaa omilla elämäntapavalinnoilla.
Kuva: 
Thinkstock


Diabetes: lisäsairaudet ovat vakavia mutta ennaltaehkäistävissä

Jokainen tietää, mihin diabetes voi pahimmista pahimmassa tapauksessa johtaa. Valittujen palojen haastattelemat asiantuntijat kuitenkin vakuuttavat, että komplikaatiot ovat harvinaisia ja helposti ennaltaehkäistävissä.

”Diabetes ei tarkoita, että ehdottomasti menettää näön tai munuaisen tai jalat”, sanoo lääketieteen tohtori Aaron Cypress, joka työskentelee tutkijana Yhdysvaltojen kansallisessa terveysinstituutissa. ”Pahimpien uhkakuvien ei tarvitse toteutua. Voit itse pysäyttää tai kääntää taudin kulun ja saada elämänlaatusi takaisin.”

On tärkeää tiedostaa huonosti hoidetun diabeteksen aiheuttamat riskit. Keskustele lääkärisi kanssa ja varmista, että oma sairautesi on hyvin hallinnassa.


Reikiä hampaissa ja ientulehduksia

Diabeteksesta kärsivät ihmiset erittävät tavallista vähemmän sylkeä, mikä saattaa johtaa suun kuivumiseen ja näin myös reikiintymiseen ja ientulehdukseen. Tätä mieltä on lääketieteen tohtori George L. King, joka työskentelee tutkimusjohtajana Joslin Diabetes Centerissä ja lääketieteen professorina Harvardin lääketieteellisessä yliopistossa, ja joka on kirjoittanut kirjan The diabetes reset. Hyvään suunterveyteen vaaditaan normaali verensokeri.

”Diabeetikoiden on tärkeää käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa, jotta purukaluston saa pitää. Harjaamisen, lankaamisen ja hammaslääkärillä käyntien kanssa on oltava erityisen tarkkana.
 

Virtsatientulehdus

Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 10 prosenttia tyypin 2 diabeetikoista kärsii virtsatientulehduksista, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin niillä, joilla ei ole diabetesta. Sokeripitoinen virtsa on hedelmällistä maaperää bakteereille.

Diabetes voi myös aiheuttaa hermovaurioita rakossa, mikä taas aiheuttaa virtsan seisomista ja bakteerien lisääntymistä. Virtsatientulehdusta hoidetaan antibiooteilla.

 
Vaikutukset seksielämään

Diabetes voi vähentää intiimiä kanssakäymistä sekä miehillä että naisilla. Joslin Diabetes Centerin datan mukaan yli 50 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta kärsivistä miehistä kärsii myös erektiohäiriöstä. Sama ongelma on noin 30 prosentilla miehistä, joiden diabetes on hyvin hoidossa.

”Erektio vaatii hyviä, terveitä verisuonia, mutta diabeetikoilla ne ovat vahingoittuneet”, sanoo Cypess.

Noin 35 prosenttia diabeteksesta kärsivistä naisista kokee myös seksuaalielämän häiriöitä, kuten haluttomuutta, kipua tai epämukavuutta ja kyvyttömyyttä saavuttaa orgasmi. Health.comin mukaan korkea verensokeri voi vahingoittaa verisuonia ja hermoja, jotka tekevät yhdynnästä nautinnollista. 

 
Muisti ja tieto

Useat tutkimukset osoittavat, että tyypin 2 diabetes lisää kognitiivisten häiriöiden, kuten dementian, riskiä. Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus sai selville, että yli 60-vuotiaat tyypin 2 diabeetikot sairastuivat 70 prosenttia varmemmin dementiaan 11 vuoden aikana kuin ne, joilla ei ollut diabetesta. ”Insuliini vaikuttaa muistiin ja oppimiseen”, neurologian professori William Klein kertoi lehdelle.

Diabetes saattaa myös vahingoittaa aivoissa kulkevia verisuonia, mikä vaikuttaa verenkiertoon ja ravinteiden saantiin, ja lisää riskiä sairastua vaskulaariseen dementiaan. 

 
Masennus

Kingin mukaan masennusta esiintyy diabeetikoilla 2–3 kertaa enemmän kuin muilla ihmisillä. Tutkijat uskovat, että diabetes voi aiheuttaa masennusta ja masennus diabetesta.

Aivokuvat ovat osittaneet, että glukoositasot vaikuttavat erityisesti tiettyihin aivoalueisiin, mikä saattaa lisätä masennusriksiä. ”Masentuneilla stressihormonit kuten kortisoli ovat tavallista korkeammalla, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia glukoosin tai verensokerin kanssa, insuliiniresistanssia ja rasvan kertymistä keskivartaloon, mitkä kaikki ovat diabeteksen riskitekijöitä”, sanoo lääketieteen tohtori Frank Hu WebMD.comissa.

Hu on ravitsemustieteen ja epidemiologian professori Harvardissa Bostonissa.

Ruuansulatusongelmat, pahoinvointi tai täysi olo aterian jälkeen

Amerikan diabetesyhdistyksen mukaan diabetes voi vaikuttaa kiertäjähermoon, joka liikuttaa ruokaa liikettä ruuansulatuskanavan läpi. Kun hermo ei toimi kunnolla, ruoka pysyy mahalaukussa kauemmin, mikä voi johtaa moniin epämukaviin oireisiin kuten närästykseen, pahoinvointiin, turvotukseen, täyteen oloon ruokailun jälkeen ja ruokahaluttomuuteen. 

Lääkäri saattaa suositella gastropareesista kärsiville ruokailutottumusten hienosäätöä, kuten pienempien aterioiden syömistä tai rasvaisten ja kuitupitoisten ruokien välttämistä. Lääkityksen muuttaminen voi myös olla tarpeen. Tähän sisältyy insuliininoton ajoitus ja annostus.

 
Näkökyvyn heikkeneminen

”Lyhyellä aikavälillä glukoositasojen vaihtelu saattaa turvottaa silmän mykiötä, mikä tekee näkökentästä sumean”, sanoo King. Näkö saattaa itse asiassa huonontua hoidon alussakin – mikä on täysin normaalia – sillä verensokerin laskiessa mykiö saattaa muuttaa muotoa. Silmä kuitenkin tottuu tähän muutaman viikon kuluessa.

Ajan myötä diabetes kuitenkin lisää vakavampienkin ongelmien riskiä, kuten diabeettista retinopatinaa (silmän takaosan verisuonet vahingoittuvat), kaihia (mykiön sumentumista) ja glaukoomaa (silmässä oleva neste vahingoittaa näköhermoa ja aiheuttaa näön menetystä).

Yhdysvaltain kansallinen silmäinstituutti suosittelee, että diabeetikot käyvät kattavassa näkötestissä vuosittain, jotta oireet huomataan tarpeeksi ajoissa ja niitä voidaan vielä hoitaa.
 

Tinnitys

Korvien hermot saattavat vahingoittua, mikä johtaa korvien soimiseen tai tinnitykseen. Oireita voi hoitaa kontrolloimalla veren glukoositasoa.
 

Lisääntynyt uniapnean riski

Diabeetikoilla on korkeampi riski sairastua uniapneaan. Uniapnea on unihäiriö, jossa hengitys keskeytyy yön aikana useita kertoja. Lääkärit uskoivat ennen, että ylipaino lisäsi sekä uniapnean että diabeteksen riskiä. ”Viimeisimpien tutkimusten mukaan sairauksien yhteys saattaa kuitenkin olla insuliiniresistanssi”, sanoo King.

Esimerkiksi hoikat ihmiset, joilla on taipumusta insuliiniresistanssiin, sairastuvat todennäköisemmin uniapneaan. Uniapnea on yhteydessä muihin vakaviin vaivoihin kuten korkeaan verenpaineeseen. Vaivaa hoidetaan yleensä naamarilla, jota pidetään nukkuessa.
 

Rasvamaksa

Rasvamaksankaan tapauksessa ei voida varmaksi osoittaa, kumpi vaiva tuli ensin. Maksaan kerääntynyt rasva saattaa aiheuttaa diabetesta, mutta diabetes saattaa myös aiheuttaa rasvan kerääntymistä. Kummin päin vain yhteys on selvä: 80 prosentilla diabeetikoista on rasvaa maksassa, kuten lääketieteen tohtori Kenneth Cusi kertoo Diabetes Forecastille. Rasvan kerääntyminen vaikeuttaa verensokerin kontrollointia.

Rasvamaksa on usein oireeton (lue tästä lisää rasvamaksasta), mutta aiheuttaa tuleduksia ja arpeutumista, jotka ajan mittaan voivat haitata maksan normaalia toimintaa. ”Edes pieni laihduttaminen ja hiilihydraattien vähentäminen parantavat rasvamaksaa huomattavan paljon”, sanoo Cusi.

Jalkaongelmat

Jalkaongelmat ovat diabeetikoilla yleisiä, mutta niitä voidaan lievittää yksinkertaisilla askelilla. Yhdysvaltalaisen National Diabetes Information Clearinghousen mukaan jalkojen vahingoittuneet hermot turruttavat tuntoaistia, joten kipua, lämpöä ja kylmää on vaikeampi tuntea, samoin kuin uusien kenkien aiheuttamia rakkoja.

Tämän takia varhaiset oireet jäävät usein huomiotta, ja jalat tulehtuvat helposti. Lisäksi veren korkea glukoosipitoisuus ja vahingoittuneet verisuonet hidastavat tulehdusten paranemista. Vakavimmissa tapauksissa tulehdus vain pahenee ja ihokudos alkaa kuolla, mikä taas voi johtaa jalan amputointiin.

Tämä voidaan kuitenkin estää tarkistamalla jalat päivittäin. Erään tutkimuksen mukaan amputaation ja tulehdusten riski pieneni 50 prosentilla, kun potilaat tutkivat jalkansa päivittäin, pitivät ne puhtaina ja rasvasivat niitä välttyäkseen ihon halkeilulta.

Sydän tekee ylitöitä

Diabetes kaksin- ja kolminkertaistaa sydänsairauden riskin. Joslin Diabetes Centerin mukaan diabetes onkin sydänsairauksien suurin riski. Monella asialla on tähän osansa. Jo vahingoittuneet verisuonet ovat haavoittuvaisempia muista sysitä – kuten tupakoinnista, korkeasta kolesterolista ja korkeasta verenpaineesta – johtuville kulumille. Joslinin mukaan 90 prosentilla diabeetikoista on yksi tai useampi näistä riskitekijöistä.

Verisuonten seinämät ovat myös usein tulehtuneet, mikä johtaa sydänsairauksia kiihdyttävään jäykkyyteen.

Onneksi moni elämäntapamuutos hillitsee sekä diabetesta että sydänsairauksia. Vaikka tärkeimmät seikat ovatkin kaikille tuttuja, niin kerrataan vielä: lopeta tupakointi, pudota tarvittaessa painoa, pidä huolta verenpaineesta ja kolesterolista, liiku ja tarkkaile verensokeria.

Lue lisää 
Ota diabeteksen hoito haltuun
Diabetes - näin vältät sairauden 
Lääketieteen uusia hoitoja alzheimeriin, diabetekseen, ja syöpään

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

12 vinkkiä terveeseen verensokeriin

Luo: 05/11/2018 - 16:50

Jos sairastat tyypin 2 diabetesta tai esidiabetesta, on tähdellistä noudattaa asiantuntijoiden neuvoja, jotta sairaus pysyy hallinnassa. Näiden 12 vinkin avulla tunnet olosi mahtavaksi joka päivä.

verensokeri
Terve verensokeri on monen asian summa
Kuva: 
Thinkstock

 
Syö vain pieniä annoksia hiilihydraatteja

Yritätpä sitten hoitaa matalan verensokerin oireita tai välttyä liian korkealta verensokerilta, on tärkeää kiinnittää huomiota hiilihydraatteihin. ”Eniten vaikuttaa samalla kertaa syötyjen hiilihydraattien määrä”, sanoo Virginiassa, Yhdysvalloissa, työskentelevä ravintoterapeutti Jill Weisenberger. ”Opetan aina asiakkailleni yhden perusperiaatteen: verensokeri nousee vähän, kun kerralla syö vähän hiilihydraatteja. Jos saman aterian aikana syö paljon hiilihydraatteja, verensokeri myös nousee paljon.” Weisenbergin mukaan neuvosta on apua vain tyypin 2 diabeteksesta tai esidiabeteksesta kärsiville. Terveidenkin ihmisten kannattaa kontrolloida verensokeriaan näiden vinkkien avulla. Lue lisää hiilihydraateista
 

Syö terveellisesti

Diabeteksen diagnosointi saattaa tuoda mukanaan laajan skaalan tunteita, kuten stressiä ja ahdistusta. ”Monet ovatkin huojentuneita siitä, että diabeetikon terveellinen ruokavalio on aivan samanlainen kuin muidenkin”, sanoo ravintoterapeutti Toby Smithson, joka on diabetes-elämäntyylin asiantuntija. Hyvät uutiset ovatkin, ettei jo ennestään terveellistä ruokavaliota tarvitse enää vatvoa.

 
Tähtää kolmen sääntöön

Weisenbergerin mukaan ruuansulatus hidastuu, kun ihminen syö useampaa ravintoainetta kerralla (vastakohtana runsaasti hiilihydraatteja sisältävät ruuat). Suomeksi sanottuna: sinulla on täydempi olo. Kokeile näitä 14 täyttävää ruokaa. ”Ravinto ja hyvänolontunne ovat jo itsessään verensokeria monimutkaisempia asioita. Monet asiakkaani ovat huomanneet, että nälkä pysyy paremmin poissa, kun joka ateriaan kuuluu ainakin kolmen ruokaryhmän ruokaa, joissa on kaikkia makroravinteita: proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa”, sanoo Weisenberger.

 
Tasapainota ateriasi

Vaikka monet ruuat ovat pahasta diabeetikoille, lautasen täyttämisen ei tarvitse olla haaste. Aloita vähäkalorisilla, vähähiilihydraattisilla, vähätärkkelyksisillä vihanneksilla, kuten pinaatilla, parsakaalilla, kurpitsalla ja tomaateilla. Lisää annokseen täysjyvää ja proteiinia, toisin sanoen lohta, kanaa, papuja jne. Rasvaa taas saadaan esimerkiksi pienestä annoksesta oliiviöljyä, pähkinöitä tai avokadoa.

 
Tunne hiilarisi

Hiilihydraatteja on muitakin kuin leipä ja pasta. Hedelmät, tärkkelyspitoiset vihannekset (perunat, herneet, maissi), maito ja jugurtti kuuluvat myös tähän ryhmään. (Vähätärkkelyksisissä vihanneksissa on myös hiilihydraatteja, mutta huomattavasti vähemmän.)

 
Älä unohda hedelmiä

Hyvä uutinen: Jotkin tavallisimmista hedelmistä ovat myös niitä terveellisimpiä (lue tästä lista kaikista terveellisimmistä hedelmistä). Kuuluipa lounaaseesi sitten omena, marjoja tai ananasta, Smithsonin mukaan kaikki hedelmät ovat hyväksi. Hedelmissä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei ylitä 15 gramman annoksia. Tämä tarkoittaa noin yhtä pientä omenaa, kupillista melonia tai puolta purkillista säilykehedelmiä.

 
Syö tarpeeksi

Diabeteksesta kärsiville painonpudotus on tärkeää, mutta on tähdellistä myös syödä tarpeeksi. ”Monet yrittävät päästä diabeteksesta eroon paastoamalla ja päätyvät vain ikävän nälkäisiksi”, sanoo Weisenberger. Kannattaa muistaa, että kontrolloimaton nälkä saa helposti kurkottamaan kohti epäterveellistä roskaruokaa.
 

Testaa eri vihanneksia

Tasapainoiseen ateriaan kuuluu luonnollisesti iso kasa vähätärkkelyksisiä vihanneksia. Niistä saadaan vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, mutta ne auttavat myös täyttämään mahan. Mutta miten? ”Kokeile, mistä vihanneksista pidät, lisää vaihtelevuutta ruokavalioosi ja kokeile eri tapoja valmistaa vihanneksia”, neuvoo Smithson. Voit esimerkiksi kokeilla paahtaa retiisejä. Lue seuraavaksi nämä vinkit, miten lisäät lautaselle helposti lisää vihanneksia.

 
Aloita päivä oikealla jalalla

Yksinkertainen aamupala on alku terveelliselle päivälle. Smithsonin mukaan aamupalalla pitäisi syödä sekä proteiinia että hiilihydraatteja. Turkkilainen jugurtti on tähän hyvä ratkaisu: siinä on sekä proteiinia että hiilareita, ja se toimii hyvin, jos haluaa syödä jotain pientä. Kananmunat leivän kanssa tai kaurapuuro ovat myös hyviä vaihtoehtoja. 
 

Rakastu palkokasveihin 

Tyypin 2 diabeetikoiden tavoite on lisätä insuliininsietokykyä; jotkin ruuat kuten kaura, ohra ja palkokasvit kuten linssit voivat auttaa tehtävässä. Weisenbergin mukaan pavut ovat diabeetikolle yksi parhaista ruuista. Palkokasvien kuitu ja resistentti tärkkelys ravitsevat suoliston tervettä bakteerikantaa ja ne voivat lisätä insuliininsietokykyä. Tarkkaile silti annoskokoa, sillä palkokasveissakin on hiilihydraatteja.

 
Mausta reippaasti

Kaneli, kumina, oregano, curry ja yrtit lisäävät potkua aterioihin, ja Weisenbergin mukaan ne voivat myös helpottaa insuliiniresistenssiä. ”Mausteita saa laittaa reilulla kädellä.” Lisäksi niillä voidaan korvata ateriassa tarvittavan suolan määrä. (Kaksi kolmesta diabeetikosta kärsii myös korkeasta verenpaineesta, ja heitä neuvotaan rajoittamaan suolan määrää.)

 
Opi oikeat numerot & verensokeri kiittää

Aterian tai välipalan vaikutus verensokeriin riippuu henkilöstä. Weisenberger suosittelee, että verensokeri mitataan juuri ennen syömistä ja kaksi tuntia ruokailun aloittamisen jälkeen. ”Näkyvät erot johtuvat suurimmaksi osaksi ruuasta”, hän sanoo. Näiden arvojen  tunteminen voi auttaa tekemään sinulle terveellisimmät valinnat. 


12 huomaamatonta diabeteksen lisäsairautta ja miten niiltä vältytään

K
un verensokeri ei ole normaali

Diabetes - Näin vältät sairauden

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot

Luo: 04/24/2018 - 18:00

Niveltulehdus ei ole vain sitä, miltä se kuulostaa. Se on yllättävän laaja kokoelma erilaisia vaivoja, vaikka niitä kaikkia yhdistää yksi asia: kipeät nivelet.

niveltulehdus
Nivelreuman kaltaisissa autoimmuunisairauksissa kehon vastustuskyky menee sekaisin.
Kuva: 
Thinkstock


Niveltulehdus on monimutkainen vaiva

Niveltulehdus mielletään yleensä yhdeksi sairaudeksi, kun se todellisuudessa voi olla yli 200 tuki- ja liikuntaelimistön vaivaa, jotka kaikki aiheuttavat kipua ja tulehduksia nivelissä. Niveltulehdustyypit voidaan luokitella viiteen eri kategoriaan: tulehduksellinen nivelsairaus, rappeuttava nivelsairaus ja nivelrikko, pehmytkudoksen kivut, selkäkivut sekä sidekudossairaudet (CTD). Nämä ovat yleisimmät nivelsairaudet. 

Jännetupentulehdus

Jännetupentulehdus vaikuttaa pääasiassa ranteisiin ja käsiin. Kun jotain samaa motorista liikettä tekee toistuvasti – esimerkiksi kirjoittaa koneella tai tekee puusepäntyötä – keskihermo, joka kulkee käsivarresta kämmeneen, rasittuu. ”Oireita voivat olla ranteen tai käden kipu tai sormien pistely tai tunnottomuus”, sanoo Henry Goitz, joka työskentelee urheilulääketieteen johtajana ortopedian laitoksella Detroitin DMC Receiving Hospital -sairaalassa. Lääkäri saattaa suositella kädelle lastaa, jotta se on helpompi pitää liikkumattomana. Jotkut saattavat tarvita leikkauksen, jossa keskihermoon kohdistuvaa painetta leivitetään.
 

Fibromyalgia

Fibromyalgiasta aiheuttaa laajalle levinnyttä kroonista kipua, väsymystä, muistiongelmia ja mielialanmuutoksia. Jatkuva kipu ja väsymys saattavat Gotzin mukaan johtaa toisinaan masennukseen tai ahdistukseen. Tutkijat epäilevät, että monet lääketieteelliset syyt joko yksin tai yhdessä ovat vastuussa fibromyalgian kehittymisestä. Tutkimusten mukaan tauti liittyy ainakin stressiin, ja se vaikuttaa kulkevan suvussa. Tärkein hoitokeino on riittävä uni ja liikunta, ja joillekin on apua lääkityksestä.

 
SLE eli systeeminen lupus erythematosus

Tämä krooninen autoimmuunisairaus saattaa hyökätä useamman sisäelimen kimppuun ja voi johtaa nivelkipuihin ja turpoamiseen. ”Vaivasta kärsivillä saattaa olla myös herkkyyttä auringonvalolle, väsymystä ja perhosen siipiä muistuttavaa ihottumaa nenänpielessä”, sanoo Goitz. Tutkijat eivät ole varmoja, mikä aiheuttaa lupusta, mutta jotkin tutkimukset ovat viitanneet genetiikkaan. Geenit tosin ovat vain yksi syy sairastumiseen. Jotkut pystyvät pitämään oireet kurissa tulehduskipulääkkeillä ja steroideilla, kun taas pidemmille edenneissä tapauksissa lääkäri saattaa määrätä hylkimisenestolääkitystä estääkseen elimille aiheutuvaa vahinkoa.  

 
Nivelrikko

Nivelrikko on klassinen nivelsairaus, jota usein ajatellaan, kun puhutaan nivelsairauksista. Kyseessä on rappeuttava nivelsairaus, joka saattaa johtua rasituksesta tai tavallisesta ikääntymisestä. Yleisimmät oireet ovat nivelten jäykkyys erityisesti aamulla tai levon jälkeen, kipu ja liikunnanjälkeinen nivelten turpoaminen. Goitzin mukaan riskitekijöihin kuuluu liikalihavuus, vahingoittunut nivelkudos tai luu sekä liikarasitus. Vaikka liikunta voi olla kivuliasta ja johtaa turpoamiseen, se voi myös olla avain vaivan hoitoon. Pyri ylläpitämään niveltä ympäröivien lihasten terveys ja voima. Erityisesti polvet ja lantio ovat riskialueita. Fysioterapiasta voi olla paljon apua, ja se voi auttaa jopa pääsemään eroon reseptilääkkeistä, rasvoista ja steroidiruiskeista.

 
Osteoporoosi eli luukato

Luukadosta kärsivän ihmisen luut haurastuvat nopeammin kuin keho pystyy niitä vahvistamaan. Luusto heikentyy ja murtumien todennäköisyys kasvaa. Koska osteoporoosi kehittyy vuosien myötä, sitä ei välttämättä huomaa ennen kuin murtaa jonkin luun, pudottaa painoa tai kehittää kyttyräselän. Ikä, sukupuoli, geenit, elämäntavat, jotkin sairaudet, leikkaukset ja lääkitykset saattavat lisätä osteoporoosin riskiä.

 
Pagetin tauti

Pagetin tauti on melko hitaasti etenevä vaiva, jonka takia luut eivät kasva oikein. Luista tulee suuret, heikot ja epämuodostuneet. Yhdysvalloissa noin miljoona sairastaa Pagetin tautia (, mutta Suomessa tauti on harvinaisempi). ”Sairaus vaikuttaa yleensä pääasiallisesti selkärankaan, kalloon, lantioon ja raajoihin”, sanoo Goitz. Tauti leviää harvoin yhdestä paikasta toiseen. Jos tauti hyökkää esimerkiksi lantion kimppuun, selkärangalle tai kallolle ei aiheudu harmia. Tavallisesti tauti tekee tehtävänsä ja katoaa itsestään, mutta luustolle tapahtunut vahinko on pysyvää. Hoitamattomana tauti voi aiheuttaa kipua, jäykkyyttä, murtumia ja muita ongelmia. Bisfosfonaatit, jotka auttavat hidastamaan luun hajoamisen ja uusiutumisen prosessia, ovat yleisin vaivaan käytetty lääkitys.

 
Psoriaattinen niveltulehdus

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan noin 30 prosenttia psoriaasia (ihosairaus, johon kuuluu kutiavaa, suomumaista ihottumaa ja halkeilevia kynsiä) kärsivistä sairastuu myös niveltulehduksiin kuuluvaan psoriaattiseen niveltulehdukseen. Kyseessä on ihon ja nivelten tulehdus. Taudin aiheuttaja on epäselvä, mutta toiset saattavat olla siihen taipuvaisempia, ja geeneillä saattaa olla osansa. ”Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet ja liikunta saattavat tuoda hetkellistä helpotusta”, sanoo Goitz.
 

Nivelreuma

Nivelreuman kaltaisissa autoimmuunisairauksissa kehon vastustuskyky menee sekaisin. Immuunijärjestelmä alkaa erehdyksessä käydä terveen kudoksen kimppuun. Nivelreuman tapauksessa immuunisolut hyökkäävät nivelten limakalvoihin, joita kutsutaan nivelkalvoiksi. Kun kalvo turpoaa tulehduksen seurauksena, sairaus voi edetä rustoon ja nivelten luihin. ”Ne turpoavat ja tuntuvat kivuliailta ja jäykiltä”, selittää Goitz. Tavallisesti kehon kumpikin puoli kärsii sairaudesta samaan aikaan – esimerkiksi kummatkin polvet. Vakavat tapaukset voivat johtaa nivelten epämuodostumiin ja äärimmäisissä tapauksissa nivelet saatetaan joutua korvaamaan.
 

Jännetulehdus

Jänteet ovat paksua, kuitupitoista ”kaapelia”, jotka ankkuroivat lihakset luustoon. Juokseminen, käveleminen ja tenniksen tai golfin kaltaiset urheilulajit saattavat Goitzin mukaan johtaa jännetulehdukseen. Oireisiin saattaa kuulua kipua, jäykkyyttä ja lihasten arkuutta. Kipuilevaan kohtaan voi levittää tulehdusta estävää tai turruttavaa voidetta, tai sitä voi hoitaa jäällä. Myös venyttely ja ympäröivän alueen lihasten vahvistaminen auttavat. Fysioterapia voi auttaa toipumaan aiheutuneista vahingoista, ja harvinaisissa tapauksissa saattaa joutua leikkaukseen.

 
Verisuonitulehdus

Autoimmuunisairauksissa keho luulee tervettä kudosta sairaaksi ja käy erehdyksessä sen kimppuun. Tulehduksen edetessä verisuonet kapeutuvat, ja olo tuntuu väsyneeltä ja heikolta. Myöhempiin oireisiin saattaa kuulua painonpudotusta, halvaantumisen tunnetta ja niveltulehdusta yhdessä tai useammassa nivelessä. ”Tulehdus on saatava rauhoittumaan, että vaiva voidaan hoitaa”, sanoo Goitz. Lääkäri voi määrätä vakavammissa tapauksissa vaivaan antireumaattisen lääkityksen.


Mitä jalkasi kertovat terveydestäsi

Mitä kehosi haluaa sinulle kertoa?

L
etkeyttä lonkkiin

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Oliiviöljy – 21 ällistyttävää hyötyä

Luo: 04/24/2018 - 15:35

Oliiviöljy on uskomattoman monikäyttöinen ja hyväksi keholle – sekä sisäisesti että ulkoisesti!

Oliiviöljy
Öliiviöljy on monikäyttöinen elintarvike.
Kuva: 
Thinkstock

Pitkäikäisyys

Voiko oliiviöljy saada sinut ”unohtamaan kuoleman”? On totta, että joillakin alueilla, joissa välimerellinen ruokavalio on erityisen suosittu, ihmiset elävät pidempään – ja ilmiötä onkin tutkittu oliiviöljyn kautta. Erityisesti ekstra-neitsytoliiviöljyn hyötyjä on tutkittu. ”Oliiviöljy on kertatyydyttymätön rasvahappo, jossa on paljon polyfenoleja”, sanoo Neal Shipley, joka työskentelee lääketieteellisenä johtajana New Yorkissa Northwell Health-GoHealth Urgent Care -klinikalla. ”Polyfenolit ovat arvokas osa terveellistä ruokavaliota, ja ne auttavat estämään iän mukanaan tuomia sairauksia kuten korkeaa verenpainetta ja sydänsairauksia.”

 
Aivohalvauksen riski pienenee

Yksi tapaa pienentää aivohalvauksen riskiä on lisätä aterioihin enemmän oliiviöljyä. ”Moni tutkimus tukee ajatusta, että säännöllinen oliiviöljyn syöminen voi pienentää halvausriskiä”, Shipley sanoo. Ranskalaisessa tutkimuksessa todettiin, että osallistujilla, joiden tavalliseen ruokavalioon kuului oliiviöljy, oli 41 prosenttia pienempi riski saada aivohalvaus kuin niillä, jotka eivät koskaan käytä oliiviöljyä.

 
Sydämen terveys

Muiden sydänterveyden hyötyjen lisäksi oliiviöljyssä on myös kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka saattavat pidentää pumpun elinikää. Näin sanoo Yhdysvaltojen sydänyhdistys. ”Eräässä toisessa tuoreessa tutkimuksessa todistettiin, että oliiviöljyn kulutus – erityisesti ekstra-neitsytoliiviöljyn – on yhteydessä sydänsairauksien ja niiden aiheuttamien kuolemien riskin pienenemiseen”, sanoo Shipley. Oliiviöljyn hyödyt saa käyttöön kuitenkin vain, jos se korvaa ruokavalion epäterveelliset öljyt ja rasvat – pelkästään sen lisääminen ruokavalioon ei riitä. 

 
Pehmeät hiukset

Oliiviöljyä voi käyttää myös kauneustuotteena. Se toimii luonnollisena hoitoaineena ja voi ratkaista kuivien hiusten ongelman. Hiero öljyä suoraan kuiviin latvoihin. ”Oliiviöljyn kosteuttavan vaikutuksen voi myös saada lisäämällä muutaman teelusikallisen öljyä shampooseen”, sanoo Larissa Iracheta, laatupäällikkö Deoleolla, joka on Bertollin ja Carapellin oliiviöljy-yritysten emoyhtiö. ”Tämä pehmentää ja vahvistaa hiuksia.” Oliiviöljy on erityisen hyväksi paksuille, käsitellyille tai haarautuneille hiuksille.

 
Parempi kolesteroli

Yksi syy siihen, miksi oliiviöljy on hyväksi sydämelle, on että se vähentää verisuonia tukkivaa kolesterolia. ”Lääketieteellisen Circulation-julkaisun tekemän tutkimuksen mukaan välimerellistä ruokavaliota noudattavilla koehenkilöillä oli parempi HDL-kolesterolitaso (ns. ”hyvä kolesteroli”), joka auttaa poistamaan LDL-kolesterolia (”huono kolesteroli”) verenkierrosta”, sanoo Shipley.
 

Apu akneen

Moni, joka ei koskaan kärsi aknesta, noudattaa välimerellistä ruokavaliota jonka olennainen osa oliiviöljy on. Näyttelijä Chloe Grace Moretz pitää oliiviöljyä syynä siihen, että hänen aknensa katosi. ”Pesen kasvoni oliiviöljyllä”, hän kertoi Allure-lehdelle. ”Ihoni on todellakin paljon paremmassa kunnossa sen takia.” Siinä missä oliiviöljyllä voi poistaa öljypohjaisen meikin (siitä lisää myöhemmin), se poistaa myös ylimääräistä öljyä iholta. Joidenkin tutkimusten mukaan oliiviöljyllä on myös antibakteerisia ominaisuuksia, joista voi olla apua tulehtuneen ihon hoidossa.

 
Syövän estäminen

Lisää oliiviöljy mukaan syöpää vähentävien ruokien listaan. Oliiviöljyn antioksidantit saattavat estää syöpäsolujen kasvamista – eräässä tutkimuksessa osoitettiin, että öljy voi jopa tuhota syöpäsoluja. ”Öljyhappo, joka on oliiviöljyn tärkein kertatyydyttymätön rasvahappo, tutkitusti estää syöpää aiheuttavan proteiinin toimintaa aivosoluissa”, Shipley sanoo. ”Vielä ollaan tutkimassa, voiko oliiviöljyn kulutus tuoda saman hyödyn.” Vaikka todennäköisyys olisi pieni, tilaisuuteen kannattaa silti tarttua.  

Hoida kuivaa päänahkaa

Kokeile hoitaa kuivaa päänahkaa luonnollisella oliiviöljyllä. Jätä oliiviöljy hiuksiin tunniksi tai yön yli (muista peittää pää suihkumyssyllä) ja pese öljy pois shampoolla. Varmista, ettei kuivuminen johdu hilseestä, sillä se on sienen aiheuttama ongelma. Tässä tapauksessa suositellaan lääkärillä tai dermatologilla käyntiä, vaikka oliiviöljyn syöminen saattaa auttaa hilseenkin kanssa.

 
Apua tulehdukseen

Oliiviöljystä voi olla apua myös monien vaivojen mukana tulevien tulehdusten lieventämisessä. ”Polyfenolit lieventävät tulehduksia”, Shipley kertoo. ”Eräs fenoliyhdistelmä on nimeltään oleokantaali, ja sen on todettu vaikuttavan kehossa samalla tavalla kuin tulehduskipulääke.” Kipulääkettä ei ole suositeltavaa käyttää pitkäkestoisesti, mutta oliiviöljystä voi helposti tehdä osan pitkän tähtäimen terveyssuunnitelmaa. Lue seuraavaksi merkit, joista tunnistaa huonon oliiviöljyn.

 
Diabeteksen estäminen

Tutkimusten mukaan oliiviöljyn syöminen vähentää aterian jälkeistä verensokeria sekä terveillä ihmisillä että diabeetikoilla. ”Veren korkea sokeripitoisuus aiheuttaa oksidatiivista stressiä, joka on diabeteksen tärkein puhkeamissyy”, Shipley kertoo. ”Eksta-neitsytoliiviöljyssä on paljon antioksidantteja, jotka voivat vähentää tätä stressiä ja näin pienentää diabetesriskiä.” Lisäksi öljystä löytyvä yhdistelmä nimeltä oleuropeiini saattaa edesauttaa insuliinin erittymistä, mikä auttaa ruuansulatuksen hallitsemisessa ja saattaa estää diabetesta.

 
Kuivan ihon pelastus

Talvella kuivuvaa ihoa voi helliä kasvonaamiolla, jossa on mukana oliiviöljyä. ”Oliiviöljy on hyväksi iholle, koska siinä on runsaasti polyfenoleja, E-vitamiinia ja fytersteroleja, jotka toimivat sekä antioksidantteina että tulehduksenestona”, sanoo kauneusaisantuntija ja meikkitaiteilija Jessa Blades. ”Öljy suojaa auringon vahingoittamaa ihoa ja auttaa säilyttämään ihon luonnollisen kosteustasapainon. Kun kosteutan oliiviöljyn avulla, ruiskautan mieluusti ensin iholle kasvovettä tai hydrosolia, ja hieron sitten öljyn iholle.” Oliiviöljyä voi käyttää myös vartalovoiteena.

 
Parempi aivotoiminta

Tutkimuksissa todettiin vastikään, että oliiviöljy voi auttaa torjumaan Alzheimerin tautia. ”Hiirillä tehty tutkimus osoitti, että säännöllinen ekstra-neitsytoliiviöljyn syöminen voi auttaa parantamaan muistia ja oppimiskykyä suojaamalla aivokudosta myrkyllisiltä aineilta, joita kutsutaan beeta-amyloideiksi ja hermosäievyyhdeiksi, ja joiden uskotaan aiheuttavan Alzheimerin tautia”, sanoo Shipley. Vaikka tutkimus tehtiin jyrsijöillä, lisätutkimusten toivotaan vahvistavan. että sama pitää paikkansa ihmisaivoissa.

 
Apu painonhallintaan

Mayo-klinikan mukaan oliiviöljy voi korvata ruokavaliossa muita epäterveellisempiä öljyjä ja auttaa näin pitämään vaa’an numerot kurissa – vaikka toki oliiviöljyäkin tulee syödä kohtuudella. ”Rasva ei lihota, vaan se on olennainen osa terveen painon ylläpitoa ja painonpudotusta”, sanoo tohtori ja menestynyt kirjailija Frank Lipman, joka on perustanut Be Well- ja Eleven Eleven Wellness Center -terveyskeskukset New Yorkissa. Tutkimusten mukaan välimerellinen ruokavalio, johon kuuluu paljon oliiviöljyä, ei johda painonnousuun – päinvastoin. ”Terveelliset rasvat saavat olon tuntumaan täydemmältä aterian jälkeen, mikä estää ylensyömistä ja ahtamista, jotka ovat yleisiä ongelmia vähärasvaista ruokavaliota noudattavilla”, Lipman sanoo.
 

Kotitekoinen huulirasva

Etsitkö kotikonsteja kuivien huulien avuksi, kun huulirasvasta ei vain ole apua? Kokeile luonnollisempaa ratkaisua. ”Oliiviöljy kosteuttaa hyvin”, sanoo Iracheta. ”Huulinaamio on helppo tehdä itsekin sekoittamalla oliiviöljyä, sokeria, hunajaa ja ruskeaa sokeria.” Tämä yhdistelmä puhdistaa huulet kuolleesta ihosta ja tasoittaa huulia. Levitä voide varoen vahingoittuneille huulille, äläkä hankaa liian kovaa.

 
Apu reumaan

Nuoremmankin sukupolven saattaa olla aika huolestua reumasta, sillä se ei ole vain ikäihmisten vaiva. Iästä riippumatta oliiviöljyn tulehdusta parantava vaikutus saattaa torjua tätäkin sairautta. Espanjalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että kun hiiriin pistettiin oliiviöljystä saatua polyfenolia, reumasta kärsivien hiirien vaivat helpottuivat. Vaikka ei voidakaan olla varmoja, että oliiviöljyn syömisellä olisi sama tulos, oliiviöljyn yhdistelmät ovat tutkitusti hyödyllisiä, ja niveltulehdusseura suositteleekin sen syömistä.
 

Eroon täistä

Oliiviöljyä on käytetty hiustenhoidossa tuhansia vuosia, ja yksi syy voi olla, että se auttaa pitämään täit loitolla. Vaikka oliiviöljystrategiaa ei ole todistettu tieteellisesti, tutkimuksissa on todettu, että kemialliset aineet ovat luoneet ”supertäitä” jotka ovat tavallisille poistokeinoille vastustuskykyisiä. Kokeile siis tätä kotikonstia: kastele koko pää oliiviöljyllä, peitä ja jätä yön yli. Harjaa aamulla hiukset täikammalla huolellisesti ja pese hiukset.

 
Rohtumien hoitoon

Ärtynyt iho saattaa myös hyötyä oliiviöljyn rauhoittavasta vaikutuksesta. Sen tulehdusta vähentävien ominaisuuksien vuoksi rohtumiin taipuvainen, hyperherkkä iho saattaa rauhoittua oliiviöljyllä. Kysy lääkäriltä ennen kuin alat käyttää oliiviöljyä hoitona, ja lopeta heti, jos tulehdus pahenee.

 
Ikääntymisen vastainen ihohoito

Oliiviöljyhoito on päivittäinen tapa, joka voi saada ihon näyttämään nuoremmalta. Oliiviöljyn antioksidantit voivat iholle levitettynä toimia ikääntymisen vastaisena hoitokeinona. ”Antioksidanttien joukossa on E-vitamiinia ja polyfenoleja, jotka keräävät yhteen ja neutralisoivat vapaita radikaaleja, jotka muuten saattavat vahingoittaa ihoa ja edistää sen vanhenemista”, Elizabeth Tanzi kertoi Women’s Health -lehdelle. Tanzi on Marylandissa sijaitsevan Capital Laser & Skin Care -dermatologiklinikan perustaja ja johtaja.

 
Masennuksen vastainen apu

Yhdysvaltojen psykologiyhdistyksen mukaan yhä useammat tutkimukset ovat osoittaneet yhteyttä ruuan ja masennuksen välillä. Tuore australialaistutkimus osoitti, että masennuksesta kärsivät koehenkilöt, jotka noudattivat välimerellistä ruokavaliota johon sisältyi oliiviöljyä, edistyivät viisi kertaa paremmin kuin pelkkää sosiaalista tukea saaneet koehenkilöt. Vaikka kyseessä oli vasta ensimmäinen satunnaistettu kokeilu, se osoitti, että ruualla voidaan hoitaa masennusta. Vastaus on ehkä tulehdusta ehkäisevissä ainesosissa. ”Tämä tukee aiempaa, laajaa tutkimusta ihmisten ja eläinten parissa siitä, että ruokavaliolla on vaikutusta myös psyykkiseen terveyteen”, sanoo tutkimuksen päätutkija Felice Jacka lehdistötiedotteessa.

 
Luonnollinen meikinpoistoaine

Jos kuvittelit, että oliiviöljy tekisi rasvaisesta naamasta entistäkin rasvaisemman, olisit väärässä. Oliiviöljy tarttuu muihin öljyihin ja vie ne pyyhkiessä mukanaan. ”Oliiviöljy toimii samalla periaatteella kuin muutkin meikinpoistoaineet, eikä se tuki huokosia”, Iracheta sanoo. Blades huomauttaa, että oliiviöljyllä on helppo poistaa vedenkestävää ripsiväriä ärsyttämättä silmiä.

 
Helpotusta ruuansulatukseen

Purduen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan oliiviöljy auttaa käyttämään ruuasta tarvittavat ravintoaineet. ”Hyvälaatuinen oliiviöljy auttaa ruuansulatusta voitelemalla ruuansulatuskanavat, ja koska se on myös rasva, se auttaa myös käyttämään rasvan liukenevia vitamiineja, joita löytyy oikeista, terveellisistä ruuista joiden pitäisi olla osa joka ateriaa”, Lipman sanoo. ”Oliiviöljy on terveellistä rasvaa, jota käytän itsekin ja suosittelen potilailleni.”

 
Lisää kauneusvinkkejä

Osta oliiviöljyä keittiön kaappien lisäksi myös kylpyhuoneeseen, koska sillä on lukemattomia muitakin käyttötapoja kauneustuotteena. ”Kun katson esimerkiksi elokuvaa, hieron mielelläni käsiini oliiviöljyä. Se pehmentää kynsinauhoja ja helpottaa käsien hieromista”, Blades kertoo. Oliiviöljyä voidaan käyttää myös karvojen höyläämisessä tai parantamaan halkeilleet kantapäät.

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla 

9
 mahtavaa faktaa oliiviöljystä

1
0 herkullista tapaa käyttää basilikaa
DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Verenpaine – 15 asiaa, jotka tulisi tietää

Luo: 04/10/2018 - 12:33

Tieteen uusimmat ohjeet paineen pitämiseen terveellisellä tasolla


verenpaine
Vähentämällä suolaa ja syömällä run- saasti hedelmiä ja vihanneksia voi alentaa verenpainettaan noin viidellä yksiköllä.
Kuva: 
Getty Images

Kun tohtori Raymond R. Townsend opiskeli lääketiedettä 1970-luvulla, verenpaineen kaava oli yksinkertainen.

”Lääkäreille opetettiin, että normaali yläpaine oli 100 plus henkilön ikä”, sanoo Townsend, lääketieteen professori Pennsylvanian yliopistosta.

”Nyt tiedämme, että paljon alhaisemmatkin lukemat ovat vanhemmiten erittäin vaarallisia.”

Tutkimus on edennyt huimasti, mutta siltikin alalla on eriäviä mielipiteitä siitä, mikä on optimaalinen taso, mitkä ovat parhaat hoitotavat tai jopa kuinka verenpainetta mitataan.

Siitä ollaan kuitenkin samaa mieltä, että korkea verenpaine voi aiheuttaa sydänkohtauksia, aivohalvauksia, näköongelmia ja jopa dementiaa.

Tässä korkeasta verenpaineesta 15 faktaa, jotka voivat pelastaa henkesi.

1. Verenpaine nousee iän myötä

Tohtori Suzanne Oparililla on yhä 76-vuotiaana hyvä verenpaine.

”Siitä on kiittäminen lähinnä hyviä geenejä”, sanoo Oparil, lääketieteen professori Alabaman yliopistosta Birminghamista. Hänen tutkimuksensa on ollut avainasemassa kohonneen verenpaineen suosituksia laadittaessa.

Oparilin tapaan monella muullakaan ei välttämättä koskaan ole korkeaa verenpainetta. Suurimmalla osalla ihmisistä kuitenkin ylempi luku eli systolinen verenpaine kohoaa 40 ikävuoden vaiheilla. Verenpaine on korkea, kun luku on 140/90 tai korkeampi.

Verenpaineen kohoaminen johtuu osittain siitä, että valtimot jäykistyvät iän myötä.

2. Korkea verenpaine on usein oireeton

Verenpaine voi olla taivaissa, ja ainut tapa tietää asiasta on mittauttaa paine. Luotettavan lukeman saaminen voi tosin olla mutkikasta.

Oparil sanoo, että verenpaineen lukemat voivat vaihdella 30–40 yksikköä päivän aikana, yleensä niin että ne laskevat illalla ja nousevat aamulla.

”Verenpaine voi myös hetkellisesti kohota mittauksen ajaksi. Sitä kutsutaan valkotakkiverenpaineeksi.”

Paras tapa selvittää todellinen verenpaine on vuorokauden pituinen koe, joka mittaa verenpaineen kolme tai neljä kertaa tunnissa päivän aikana ja puolen tunnin välein yöllä.

Jos vakuutus ei kata koetta, monet lääkärit suosittelevat ostamaan kotiin automaattisen verenpainemittarin, joka mittaa paineet olkavarresta.

3. Seuraa yläpainetta yli 50-vuotiaana

Yläluku, eli systolinen paine, mittaa voimaa hetkellä, jona sydän lyö ja pumppaa verta kaikkialle kehoon. Alaluku (diastolinen paine) mittaa painetta sydämenlyöntien välillä, kun sydän lepää.

”Yläluku on se, jolla on merkitystä, koska systolinen verenpaine on huippuvoima, jonka valtimot ja elintärkeät elimet kokevat jokaisella sydämenlyönnillä”, sanoo tohtori Sheila Sahni, sydän- ja verisuonitautien asiantuntija Kalifornian yliopiston sairaalasta, Ronald Reagan UCLA Medical Centeristä.

”Kun paine kasvaa, se voi vahingoittaa munuaisia, silmiä, aivoja ja jopa verisuonia. Alaluku, diastolinen verenpaine, kohoaa huippuunsa yleensä 55 ikävuoden paikkeilla ja laskee sitten vähitellen."

4. Asiantuntijat väittelevät ihannepaineesta

Tutkijat ovat yhä eri mieltä yli 50-vuotiaiden ihanteellisesta verenpainetavoitteesta. Viime aikoihin asti parhaiden todisteiden mukaan järkevä tavoite systoliselle paineelle oli alle 140 elohopeamillimetriä, tai alle 150 mmHg yli 60-vuotiailla.

Syyskuussa 2015 systolisen verenpaineen interventiokokeen eli SPRINT-tutkimuksen uudet löydökset kumosivat aiemman neuvon. Satunnaistettuun kokeeseen osallistui yli 9 300 henkilöä, joilla oli korkea sydäntautiriski tai joilla oli jo sydäntauti, näistä lähes 30 prosenttia oli vähintään 75-vuotiaita.

Tutkijat vertasivat kahta ryhmää: yhden vapaaehtoisryhmän tavoitteena oli alentaa systolista verenpainettaan aggressiivisesti alle 120:een, kun taas toisen ryhmän tavoitteeksi asetettiin alle 140.

Ne, jotka olivat alle 120:n ryhmässä, saivat 25 prosenttia epätodennäköisemmin sydän- ja verisuonitautikohtauksen tai jopa halvauksen kolmivuotisen kokeen aikana.

5. Ihanne on erilainen eri ihmisillä

Viralliset suositukset ovat juuri sitä: ne ohjaavat lääkäreitä ja potilaita.

”Mutta jokainen potilas on erilainen”, sanoo Townsend, yksi Amerikan johtavista kohonneen verenpaineen asiantuntijoista.

Potilailla, joilla on alhainen sydän- ja verisuonitautien riski, korkeampi systolinen paine voi olla hyväksyttävä. Sama voi koskea joitakin korkean riskin potilaita, jotka eivät siedä aggressiivista hoitoa sivuvaikutusten vuoksi.

”Jos 69-vuotias potilas käyttää jo neljää verenpainelääkettä saadakseen alennettua paineen alle 135:teen, kannattaa harkita tarkkaan, onko enää järkevää määrätä lisää lääkkeitä”,Townsend sanoo.

Parasta on kysyä omalta lääkäriltä, mikä itselle sopii.

6. Terveelliset elintapamuutokset voivat auttaa yhtä paljon kuin lääke


Vähentämällä suolaa ja syömällä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia voi alentaa verenpainettaan noin viidellä yksiköllä. Painonpudotus auttaa myös.

Tutkimukset osoittavat, että neljän kilon pudottaminen vähentää systolisesta paineesta neljä yksikköä. Vuoden 2016 katsauksessa ruotsalaiset tutkijat havaitsivat, että fyysinen aktiivisuus voi vähentää korkeaa verenpainetta sairastavien systolista verenpainetta keskimäärin 11 yksiköllä.

”Jos ihmisellä on lievää tai kohtuullisesti kohonnutta verenpainetta, muutosten jälkeen hän ei välttämättä tarvitse lääkitystä”, sanoo tohtori Glenn M. Chertow, lääketieteen professori Stanfordin yliopistosta, Kalifornian Palo Altosta.

7. Kahvi nostaa verenpainetta, mutta ei hätää

Tutkijat ovat tienneet pitkään, että kuppi vahvaa kahvia saa verenpaineen pomppaamaan ylös. The American Journal of Clinical Nutrition -lehden artikkelissa vuonna 2011 tutkijat totesivat, että 200–300 milligrammaa kofeiinia (eli noin kolmesta kuuteen desilitraa kahvia) lisää systolista painetta keskimäärin kahdeksalla yksiköllä.

Nousupiikki kestää noin kolme tuntia, mutta pitkäkestoisia vaikutuksia ei näyttäisi olevan.

8. Ilman reseptiä myytävät lääkkeet saattavat nostaa verenpainetta

”Monet flunssalääkkeet sisältävät pseudoefedriiniä, joka kiristää verisuonia ja kohottaa näin verenpainetta”, Sahni sanoo. Steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet voivat myös kohottaa verenpainetta kolmesta kuuteen yksikköä.

Se on riittävästi lisätäkseen sydän- ja verisuonitautien riskiä, jos niitä käyttää säännöllisesti.

9. Tarkkaile suolaa ikääntyessäsi

Suolainen ruoka voi nostaa verenpainetta, mutta suositukset suolan vähenemisestä ovat pitkään olleet kiistanalaisia. Yksi syy on se, että joidenkin elimistö kestävää suolaa paremmin kuin toisten. Mutta kun ihmiset ikääntyvät, he alkavat usein käyttää enemmän suolaa, koska makuaisti heikkenee.

Suositusten mukaan yli 50-vuotiaiden tulisi käyttää natriumia enintään 1 500 mg päivässä. Suurin osa suolasta on piilossa prosessoidussa ruoassa, joten tutki tuoteselosteita ja valitse tuotteita, joissa on vain vähän natriumia.

Lisätessäsi suolaa ruokaan muista, että neljäsosa teelusikallista sisältää natriumia 575 mg.

10. Uudet lääkkeet eivät välttämättä ole parempia

Lääkärit aloittavat korkean verenpaineen hoidon tyypillisesti diureeteilla eli nesteenpoistolääkkeillä, jotka kuuluvat vanhimpiin verenpainelääkkeisiin. Ne poistavat kehosta ylimääräistä natriumia ja vettä. Niitä uudemmat lääkkeet ovat ACE- eli angiotensiinikonvertaasin estäjiä, jotka estävät kehoa tuottamasta verenpainetta nostavaa hormonia.

Angiotensiinireseptorin salpaajat estävät saman hormonin toiminnan. Tutkimukset osoittavat, että uudet lääkkeet eivät välttämättä ole diureetteja tehokkaampia, mutta ne aiheuttavat usein vähemmän sivuoireita.

11. Yksinkertaiset harjoitukset käsipuristimella voivat auttaa

Vuoden 2013 uraauurtavassa Hypertension-raportissa esiteltiin vaihtoehtoisia keinoja korkean verenpaineen alentamiseen, ja tutkijat vahvistivat, että puristusharjoitukset voivat vähentää lukua noin kymmenellä prosentilla.

Edulliset käsipuristimet, joita löytyy verkosta tai paikallisista urheiluliikkeistä, ovat tehokkaita. Purista puristinta kerrallaan kaksi minuuttia, yhteensä 12–16 minuuttia, kolmesti viikossa.

12. Monelle ihmiselle yksi lääke ei riitä

Jos verenpaine on kohtalaisesti koholla, yksi pilleri saattaa riittää verenpaineen alentamiseen, mutta monet ihmiset joutuvat ottamaan useampia.

”Yksittäiset lääkkeet alentavat verenpainetta tyypillisesti vain muutamalla yksiköllä”, Chertow sanoo, ”Ja kun annosta lisää, tietyssä vaiheessa teho alkaa heiketä. Yhdistelemme eri potilailla eri luokkien lääkkeitä saavuttaaksemme ihanteellisen vaikutuksen.”

13. Verenpaine voi tipahtaa liian alhaiseksi

Vaara on suurin, kun ihmiset nousevat ylös ja verenpaine ei ole tarpeeksi voimakas pumpatakseen verta aivoihin – ilmiötä kutsutaan ortostaattiseksi hypotensioksi. Etenkin vanhukset ovat vaarassa kaatua, mikä voi aiheuttaa murtumia.

Jos olet lääkityksellä ja tunnet huimausta, keskustele lääkärisi kanssa. Annostuksen muuttaminen voi auttaa.

14. Hengitä syvään alentaaksesi painetta

Yksinkertainen hengityksen hidastaminen kuuteen kertaan 30 sekunnissa on näyttänyt alentavan systolista painetta noin kolmella yksiköllä – ainakin väliaikaisesti.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston hyväksymä kannettava tietokoneistettu laite RESPeRATE ohjaa syvän hengityksen harjoitusta äänten avulla.

15. Hoidon noudattaminen on elintärkeää

Elintapamuutosten ja lääkityksen yhdistelmä riittää yleensä laskemaan paineen pois vaaravyöhykkeeltä. Mutta kun tavoitteeseen on päästy, on oleellista jatkaa lääkkeiden ottamista ja terveellisten elintapojen noudattamista.

”Liian useat unohtavat verenpainelääkkeiden ottamisen. Tai he lopettavat lääkkeiden käytön, jos he kärsivät omasta mielestään haittavaikutuksista”, Sahni sanoo.

Jos lääkityksen lopettaa, verenpaine nousee uudelleen. Koska systolinen paine nousee yleensä iän myötä, on myös tärkeää seurata verenpainettaan säännöllisesti.

Useimpien korkeasta verenpaineesta kärsivien ihmisten täytyy muuttaa lääkitystään jaksoittain.


DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

12 elinikää pidentävää ruokaa

Luo: 04/03/2018 - 17:50

Enää ei puhuta vain vihreästä teestä ja mustikoista! On olemassa monia muitakin ruoka-aineita, joita nauttimalla elinikä voi pidentyä. 

granaattiomena
Granaattiomenan siemet ovat hyvin terveellisiä.
Kuva: 
Thinkstock


Halkaistut herneet

Peas porridge hot, peas porridge cold, peas porridge in the pot nine days old. Sillä, miten palkokasvisi syöt ei ole niinkään väliä, kunhan syöt niitä. Välimerellistä ruokavaliota nauttimalla elinikä voi pidentyä ja palkokasvit ovat välimerellisen ruokailun kulmakivi. Kokonaisten paistettujen herneiden syöminen voi hidastaa solujen vanhenemista BMJ-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan. Tutkijat uskovat, että palkokasvien teho piilee kuidussa ja antioksidanteissa. 

Jalopähkinät

Jos olet pähkinöinä pähkinöistä, teet terveydellesi suuren palveluksen. BMC Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että erityisesti jalopähkinöiden syöminen vähintään kolme kertaa viikossa voi lisätä elinikää jopa 2–3 vuotta. Lisäksi pähkinöiden napostelu vähentää huomattavasti syövän ja sydänsairauksien riskiä – juuri niiden sairauksien, jotka nykyään tappavat eniten. Tuloksiin liittyy yksi huonokin uutinen: tutkimuksessa ei löydetty näyttöä siitä, että maapähkinät tai maapähkinävoi pidentäisivät elinikää. Anteeksi vain, maapähkinäfanit!  

Kasvisproteiini

Ei huolta – kukaan ei pakota sinua luopumaan pihvistäsi, mutta muutama lihaton ateria viikossa voi lisätä viikkoja elinikääsi. Yhdysvaltain nefrologiyhdistyksen tutkimuksen mukaan kasvislähtöisen proteiinin lisääminen ruokavalioon pidentää ikää erityisesti jos kärsit munuaisvaivoista. Sellaiset ruuat kuin kvinoa, riisi ja pavut, soija, tofu ja tattari pakkaavat lautaselle lähes yhtä paljon proteiinia per annos kuin liha, ja niiden mukana saat lisäksi lisää kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. 

Porkkanat

Porkkanat ovat terveysruuan perustaa, joten ei varmaankaan tule yllätyksenä, että niiden syöminen tekee hyvää. Mutta tiesitkö, että porkkana ei pelkästään pidennä elinikää vaan saa sinut myös näyttämään hyvältä? Glasgow’n yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että karotenoidit - joista porkkanan kirkas oranssi väri johtuu - hidastavat ikääntymistä ja tekevät syöjästä vetävämmän näköisen mahdollisille kumppaneille.  

Sardiinit

Yhdysvaltalaisen ravitsemusakatemian mukaan omega-3-rasvahapot ovat tehokas keino eliniän pidentämiseksi, sillä ne vähentävät sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Vaikka näitä ihmehappoja löytyy jokaisesta rasvaisesta kalalajista, yksi parhaista ja vähiten tunnetuista lähteistä ovat sardiinit. Yksi peltirasiallinen silmämunineen kaikkineen sisältää puolet päivittäisestä omega-3:n tarpeesta ja 400 grammaa vitamiini B12:ta. Koska sardiinit ovat pikkuruisia ja ruokaketjun pohjalla, niissä on vähemmän myrkkyjä kuin isoissa kaloissa kuten tonnikalassa ja lohessa.

Etanat

Etanat ovat vielä melko harvinainen osa tavallista ruokavaliota, mikä on sääli, sillä meiltä menee sivu suun maukas ja keholle monipuolinen raudan lähde – ainakin näin sanovat nigerialaiset tutkijat. Näissä kotiloissa on noin 4 mg rautaa per annos, siis enemmän kuin punaisessa lihassa. Raudansaanti estää anemiaa ja pidentää elinikää. 

Kookos

Kööpenhaminan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että hyvien rasvojen syöminen hidasti aivojen ikääntymistä suojelemalla niiden DNA:ta. Näihin rasvoihin kuuluvat myös kookoksesta löytyvät keskipitkäketjuiset rasvahapot. Tutkimus tehtiin hiirillä, mutta tutkijoiden mukaan trooppinen kookos saattaa suojella myös ihmisaivoja pitkälle elämän iltaan saakka.  

Hapankaali

Tutkimusten mukaan ruuat, joissa on runsaasti hyvänlaatuisia bakteereja, voivat auttaa pidentämään elinikää. Tällaisia ruokia ovat hapankaalin lisäksi jugurtti, kefiiri ja kimchi. Hapatetussa ruuassa on runsaasti erilaisia probiootteja. Bakteerit vähentävät tulehdusriskiä, lisäävät vastustuskykyä ja auttavat ruuansulatuksessa, mikä taas tuo elämään terveellisiä lisävuosia. 

Bataatti

Bataatti ei ole vain lisuke vaan ansaitsee tähtiroolin ruokapöydässä elinikää pidentävien ominaisuuksiensa vuoksi. Kansasin valtionyliopiston tutkimuksessa todettiin, että bataateissa – erityisesti niissä silmiinpistävän purppuraisissa lajeissa – on runsaasti antosyaaneja, jotka voivat vähentää syöpäriskiä. Bataatteja ei kuitenkaan kannata tarjoilla vaahtokarkkien kanssa: sokeri nimittäin lyhentää elinikää. 

Viini ja suklaa

Maukas suklaa ja hyvä viini ovat elämän suola, ja nyt tutkijat uskovatkin, että nämä herkut voivat jopa pidentää elinikää. Kumpikin on mainio resveratrolin lähde. Cell metabolism -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kyseinen tehokas yhdiste kumoaa solujen vanhenemisen merkkejä. Kaikkein parhaat hyödyt saa tummasta suklaasta ja punaviinistä. Tänä ystävänpäivänä voit hyvillä mielin yllättää rakkaasi hänen suosikkiherkuillaan. Mikään ei sano ”rakastan sinua” paremmin kuin kumppanisi eliniän pidentäminen! 

Granaattiomena

Granaattiomenan historia on täynnä mystisiä tarinoita: se on vahvistanut urheilijoita olympialaisissa ja vienyt Persephonen Manalaan. Kannattaako kaikkea silti uskoa? Vaikka hedelmän kirpeät, punaiset siemenet eivät välttämättä olekaan avain kuolemattomuuteen, tuoreen ranskalaistutkimuksen mukaan ne voivat silti pidentää elinikää. Mikrobit ruuansulatusjärjestelmässä käyttävät granaattiomenasta löytyvää Urolithin A -molekyyliä auttaakseen lihassoluja suojautumaan ikääntymiseltä. Parhaassa tapauksessa granaattiomenan siemenet ovat yksi maukkaimmista tavoista pidentää elinikää, ja pahimmassakin tapauksessa ne eivät luultavasti vie sinua Manalaan.  

Ei mitään

Viime aikojen ajatuksiaherättävimpiin tutkimuksiin kuuluu Nature-lehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan paras elinikää pidentävä ruoka oli… ei ruokaa ollenkaan. Ihmiset, eläimet ja jopa madot, jotka saivat vain vähän kaloreita päivässä, elivät noin 40 prosenttia pidempään kuin hyvin ruokitut toverinsa. Totta kai voitaisiin väittää, ettei pidennetystä elinajasta ole paljon iloa, jos kaiken aikaa on nälkä. Viimeaikaisissa tutkimuksissa onkin ehdotettu ”jaksottaista paastoamista”: syömättä ollaan 12–36 tuntia. Paastoamalla elinikä voi pidentyä itseään nälkiinnyttämättä.

Lue lisää 
Näin voit elää yli 100-vuotiaaksi
Syö hyvin, elä terveenä
Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Silikonipallolla sulavammat linjat

Luo: 03/15/2018 - 16:21

Suomen markkinoille on tullut uusi lääketieteellinen laihdutusmenetelmä.

Silikonipallo
Laihdutusmenetelmä koostuu kahdesta osasta: vatsalaukkuun puoleksi vuodeksi asetettavasta Orbera-silikonipallosta ja vuoden mittaisesta elämäntapamuutosohjelmasta.
Kuva: 
Eiran Sairaala

Uuden laihdutusmenetelmän idea sinäsnä on simppeli: tarvitaan silikonipallo ja elämäntapamuutos. 

Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, suomalaiset ovat Pohjolan pullein kansa. Lihavuuteen liittyy runsaasti terveysriskejä, ja painonnousun hillitsemisellä on suuri merkitys kansanterveydelle ja -taloudelle. Lihavuus ja sen liitännäissairaudet aiheuttavat arviolta yli 300 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset.

Tärkeintä olisi ennaltaehkäistä lihavuudesta johtuvien sairauksien syntyminen katkaisemalla ylipainon kertyminen elämäntapojen pysyvällä muutoksella. Jo 5-10 prosentin painonlasku alentaa merkittävästi terveyshaittoja.

Helsinkiläinen Eiran sairaala tarjoaa uutta lääketieteellistä laihdutusmenetelmää liikapainon hoitoon. Orbera-laihdutusmenetelmä on ensisijaisesti tarkoitettu henkilöille, joiden painoindeksi (BMI eli painon ja pituuden suhde) on yli 27, mutta alle 40, eli he eivät täytä lihavuusleikkauksessa vaadittavaa tasoa.

– Vakavan lihavuuden eli 30 painoindeksin rajan ylittää joka viides eli kaikkiaan miljoona suomalaista. Silloin on kyse jo useamman kymmenen kilon ylipainosta, sanoo sisätautien erikoislääkäri, professori ja lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen.

 Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on tiettävästi ottanut Orbera-menetelmän käyttöön. Uusi menetelmä täyttää asiantuntijoiden mukaan lihavuuden hoitoketjussa ison aukon perinteisen laihduttamisen ja lihavuusleikkausten välimaastossa.

Kaksi keinoa: silikonipallo & elämäntapamuutos 

Laihdutusmenetelmä koostuu kahdesta osasta: vatsalaukkuun puoleksi vuodeksi asetettavasta Orbera-silikonipallosta ja vuoden mittaisesta elämäntapamuutosohjelmasta. Pallo viedään vatsaan suun kautta kevyessä nukutuksessa ja täytetään steriilillä suolaliuoksella. Varsinainen operaatio oli nopea ja kesti vain 15 minuuttia.

Pallo sopii lähes kaikille. Se antaa vatsassa ihmiselle kylläisyyden tunteen, ja sen avulla annoskoot pienenevät. Kun pallo täytetään vatsalaukussa suolavedellä, se on kooltaan kuin greippi.

Elämäntapamuutosohjelma auttaa ja tukee terveellisempien tapojen löytämisessä samalla, kun pallon tuoma painonlasku lisää motivaatiota. Laihduttaja tapaa pallon poiston jälkeen vielä ravitsemusterapeutin ja sairaanhoitajan.

Pallon asettamisesta ja potilashoidosta vastaa moniammatillinen tiimi. Koko operaation hinta on lähes 5000 euroa.

Kansainvälisesti palloja on asetettu jo yli 300 000 kappaletta ja tutkimusten mukaan kohdehenkilöt ovat kuudessa kuukaudessa laihtuneet keskimäärin 15 kiloa. Orbera on Yhdysvaltain lääkeviranomaisten (FDA) hyväksymä.
 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat

Luo: 03/13/2018 - 17:43

Siitepöly on kausiallergikkojen pahin vihollinen, mutta myös seuraavat tekijät voivat huonontaa oloa.

Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat
Selleri voi pahentaa siitepölyallergikon oireita.
Kuva: 
Floortje / Getty Images

Selleri

Tiedätkin ehkä jo, että persikat ja omenat voivat pahentaa siitepölyallergikon oireita, mutta myös sellerillä voi olla sama vaikutus. Sekä kypsennetty että kypsentämätön selleri voi aiheuttaa nielun, huulten ja kielen turpoamista, joten jos kärsit siitepölyallergiasta, ole tarkkana. Muista myös lukea valmisruokien pakkaukset – selleriä käytetään usein keittojen ja salaatinkastikkeiden ainesosana. 


Vaatteet pesuun 

Suomalaiset ovat tottuneet riisumaan kengät tullessaan kotiin. Tohtori Dykewich, joka on missou-
rilaisen Saint Louisin yliopiston lääketieteen tiedekunnan allergia- ja immunologialaitoksen professori, suosittelee allergikoille myös yllä olleiden vaatteiden laittamista suoraan pesukoneeseen.


Hiusgeeli

Kannattaa käyttää kaikki keinot, joilla voi vähentää altistumistaan allergianaiheuttajille ja siten helpottaa oloaan. Yksi helppo keino on jättää pois hiusgeeli. Ei ole mitenkään yllättävää, että geeli kerää siitepölyä, sanoo allergialääkäri ja immunologi, Allergy and Asthma Care of New York -lääkärikeskuksen perustaja ja johtava lääkäri, tohtori Clifford Bassett.
 

Allergiakaudet ovat pidempiä

Tuntuuko sinustakin, että allergiasi pahenee vuosi vuodelta? Se ei ehkä ole pelkkää kuvitelmaa. ”Ilmastonmuutos näyttäisi todellakin pahentavan allergioita”, sanoo American College of Allergy, Asthma and Immunology -yliopiston entinen rehtori ja coloradolaisen National Jewish Health -sairaalan lääketieteen professori, tohtori Richard Weber. ”Allergiaa aiheuttavat kasvit kasvavat isommaksi ja tuottavat enemmän siitepölyä, ja allergiakaudet alkavat aikaisemmin ja kestävät pidempään.”
 

Stressi

Tutkittuaan 179:ää heinänuhasta kärsivää potilasta Ohio State University -yliopiston tutkijat huomasivat, että niillä 39 prosentilla tutkittavista, jotka saivat enemmän kuin yhden allergiakohtauksen, oli myös korkeampi stressitaso. Lisäksi suurin osa heistä sai kaksitoista viikkoa kestäneellä tutkimuskaudella yli neljä allergiakohtausta kahden neljäntoista päivän pituisen jakson aikana. ”Vaikka tutkimus ei osoittanutkaan syy–seuraus-suhdetta, stressin tiedetään pahentavan monia terveysongelmia, ja allergia vaikuttaa olevan yksi niistä. Vaikka stressin lievittäminen ei paranna allergiaa, se voi auttaa vähentämään jaksoja, jolloin oireet ovat pahimmillaan”, sanoo tutkimuksen kirjoittanut tohtori Amber Patterson.


Ikkunoiden pitäminen auki

Pidä autossasi ikkunat kiinni ja säädä ilmastointi niin, ettei se kierrätä samaa ilmaa, tohtori Bassett suosittelee. Jos mahdollista, pysäköi autosi parkkihalliin tai johonkin muuhun suojaisaan paikkaan, jossa se luultavasti kerää vähemmän siitepölyä. Pidä myös kotona ikkunat kiinni pitääksesi siitepölyn ulkopuolella ja käynnistä tarvittaessa ilmastointi. Varmista, että ilmastointilaitteesi suodatin on oikein asennettu ja tarpeeksi puhdas.
 

Aloita lääkitys ajoissa - allergia ei aikaile

Ihmiset aloittavat allergialääkkeiden ottamisen usein vasta sitten, kun heidän oireensa ovat jo sietämättömiä, mutta se on virhe. ”Jos tiedät, että sinulla on paha siitepölyallergia, ala hoitaa sitä jo ennen kuin oireet puhkeavat”, huomauttaa webmd.com-
sivuston lääketieteen toimittaja, tohtori Michael Smith. Seuraa siitepölytiedotteita, ja heti kun siitepölyn määrä alkaa nousta, aloita tavallisesti käyttämäsi allergialääkitys. Kun elimistö saa histamiinin ja tulehdusvälittäjäaineiden tuotannon käyntiin, allergian hoitaminen on huomattavasti hankalampaa. 

8 syytä huimaukselle 
Kymmenen tapaa, joilla estää allergisia reaktioita
Kuinka päästä eroon sitkeistä flunssaoireista? 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Aivot terveeksi syömällä

Luo: 03/08/2018 - 13:04

Aivot tarvitsevat laadukasta ravintoa pysyäkseen huippukunnossa. Aivojen ihanteellinen toiminta riippuu lähestulkoon kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävästä saannista sekä terveestä verenkiertojärjestelmästä ja luotettavasta polttoaineen lähteestä. Joskus tarvitaan vain muutama yksinkertainen muutos, jotta ”aivottomasta ruoasta” tulee aivoruokaa, joka antaa aivoillesi niiden tarvitsemat ravintoaineet. Löydä ja korvaa ruokavalion puutteet. 

Aivot terveiksi syömällä
Aivot tarvitsevat monipuolista ja terveellistä ravintoa toimiakseen täydellä teholla.
Kuva: 
Thinkstock

Aamupala

Aivoton aamiainen: Riisimuroja, täysmaitoa ja sokeria; valkoista paahtoleipää, voita, hilloa ja kahvia kerman tai täysmaidon kera. Tällainen aamiainen ei anna aivoille niiden tarvitsemaa pitkäkestoista polttoainetta ja tyydyttäviä proteiineja, jotka pitävät sinut käynnissä lounaaseen saakka.

Aivoruoka-aamiainen: Puuroa täysjyvähiutaleista ja marjoja, täysjyväpaahtoleipää, kananmuna ja pieni kahvi rasvattoman maidon kera.

Muutokset: Korvaa käsitellyt hiilihydraatit täysjyväviljalla, niin glukoosi vapautuu aivojen polttoaineeksi hitaammin ja hallitummin. Kunnon proteiiniannos auttaa pysäyttämään unettavan serotoniinin tuotannon ja pitää sinut virkeänä. Paranna verisuonten terveyttä lisäämällä kuitujen määrää ja vähentämällä tyydyttyneitä rasvoja niin, että aivosi saavat reilusti happea ja ravinteita.

Lounas

Aivoton lounas: Kinkkua ja juustoa valkoisella leivällä, tölkillinen kolajuomaa, palanen kakkua. Syötyäsi kaikki nämä nopeavaikutteiset hiilihydraatit olet uninen ja tehoton iltapäivään mennessä.

Aivoruokalounas: Kananrintaa ja salaattia täysjyväsämpylän välissä, hedelmiä tai marjoja ja maustamatonta jogurttia, vettä.

Muutokset: Juo runsaasti vettä aivojen toiminnan optimoimiseksi. Paranna verisuonten terveyttä lisäämällä kuituja ja vähentämällä suolan ja tyydyttyneiden rasvojen käyttöä niin, että aivosi saavat runsaasti polttoainetta ja ravinteita, joita ne tarvitsevat koko päivän ajan. Valitse laadukkaita proteiiniruokia ja vältä suuria määriä nopeavaikutteisia hiilihydraatteja, kun sinun on pysyttävä virkeänä. Ruoat, joiden glykemiaindeksi (GI) on korkea, sulavat helposti ja muuttuvat nopeasti glukoosiksi. Niiden ansiosta verensokeri ensin nousee ja sitten laskee nopeasti. Aivot kaipaavat kuitenkin tasaista energiansaantia. Saat sen matalan GI:n ruoista, jotka vapauttavat glukoosia tasaisemmin verenkiertoon. Valitse siis ruokia, joissa on kuituja, hitaasti sulavaa tärkkelystä, terveellisiä rasvoja ja proteiineja, jotka tyhjentyvät vatsasta hitaasti ja sulavat vähitellen. Tällöin glukoosin tuotanto kestää useamman tunnin, eikä se tapahdu äkillisenä ryöppynä. Näin aivot saavat pidempään polttoainetta, jota ne tarvitsevat toimiakseen kunnolla, keskittymiskyky ja muisti kohentuvat selvästi ja mieliala pysyy tasaisempana.

Päivällinen

Aivoton päivällinen: Hampurilaisateria tai pizza, olutta, kupillinen kahvia. Tällainen päivällinen voi haitata hyvin ansaitsemaasi kunnon yöunta. Rasvaisten ruokien tyhjentyminen vatsasta kestää kauemmin, ja niiden sulattaminen vaatii ylimääräistä työtä, mikä saattaa pitää sinut hereillä. Iso annos proteiiniruokaa sekä kahvin kiihdyttävä vaikutus vaikeuttavat myös nukahtamista. Alkoholi puolestaan häiritsee normaalia unirytmiä niin, ettet herää virkistyneenä.

Aivoruokapäivällinen: Vokki, jossa paljon kasviksia ja vähän porsaan tai naudanfileesuikaleita, tummaa riisiä, kamomillateetä tai lämmintä maitoa sekä hunajaa ennen nukkumaanmenoa.

Muutokset: Pidä aivojesi verensaanti kunnossa lisäämällä kuitujen määrää ja vähentämällä huonolaatuisia rasvoja niin, että verenkiertojärjestelmäsi pysyy terveenä. Nauti myös riittävästi proteiinia, jossa on runsaasti tryptofaania, sillä se on avainasemassa hyvän yöunen antajana. Tätä aminohappoa on lihassa ja maitotuotteissa, ja sen imeytymistä edistää näiden ruokien yhdistäminen tiettyihin hiilihydraatteihin, kuten riisiin tai hunajaan. Maitotuotteet auttavat myös tuottamaan dopamiinia, joka säätelee uni-valverytmiä. Kamomillaa on perinteisesti käytetty vähentämään stressiä ja parantamaan unensaantia.

Lue lisää 
Jumppaa aivot kuntoon 
Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla 
7 munasarjasyövän oiretta, joita et ehkä huomaa

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

8 syytä huimaukselle

Luo: 02/20/2018 - 18:43

 Jos olet koskaan noussut nopeasti seisomaan ja miettinyt: ”Oho, miksi minua huimaa?”, kyseessä saattaa olla pikkuasia tai vakava sairaus. Kun maailma pyörii, tästä voi olla kyse.

8 syytä huimaukselle
Kuva: 
Thinkstock

Ortostaattinen hypotensio

Hypotensio, toiselta nimeltään matala verenpaine, voi aiheuttaa huimausta erityisesti, kun nousee makuuasennosta istumaan tai seisomaan. ”Jos nouset liian nopeasti, veri ei kierrä päähän tarpeeksi nopeasti, mikä aiheuttaa huimausta”, sanoo Sherry Ross, lääketieteen tohtori ja naistentautien ja -terveyden asiantuntija Providence Saint John's Health Center -terveyskeskuksessa Santa Monicassa, Kaliforniassa. Tämänkaltaista huimausta voi estää vaihtamalla asentoa hitaasti. Kannattaa myös keskustella lääkärin kanssa siitä, voiko verenkierrossa olla ongelmia.
 
Nestehukka

Jopa lievä nestehukka voi aiheuttaa huimausta, epävakautta ja tasapainottomuutta, sillä se hidastaa verenkiertoa. Jos keho ei saa tarpeeksi nesteytystä, verenpaine voi laskea jyrkästi, mikä taas aiheuttaa huimausta. 
 
Kofeiinin yliannostus

Päivittäinen kofeiininsaantisuositus on 400 mg. Määrän ylittäminen voi johtaa huimaukseen. Kofeiini on piristysaine, ja piristysaineet vähentävät verenkiertoa aivoihin. Huono verenkierto aivoissa taas voi aiheuttaa huimausta.
 
Paniikkikohtaus

Kaikilla on huolia, mutta kun ahdistusta seuraa huimaus, kyseessä voi olla paniikkikohtaus tai ahdistushäiriö. Kumpikin voi saada olon tuntumaan sekavalta, sillä niihin liittyy sydämentykytystä ja pinnallista hengitystä, mikä taas johtaa huimauksen tunteeseen. Ole yhteydessä lääkäriin, jos paniikkikohtaukset ovat jatkuvia.
 
Hyperventilaatio

Hyperventiloidessa hengitys on liian nopeaa tai liian syvää, jolloin kehoon jää vain vähän hiilidioksidia ja happi ei ulotu kunnolla ääreisverenkiertoon saakka. Tämä voi aiheuttaa kihelmöintiä tai huimausta. Hyperventilaatio on yleistä paniikkikohtauksen aikana, mutta Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin mukaan se voi olla myös merkki verenvuodosta, sydän- tai keuhkosairaudesta tai tulehduksesta.
 
Aivotärähdys

Oletko viime aikoina iskenyt pääsi johonkin, vaikkapa keittiön kaappiin? Huimaus voi olla aivotärähdyksen merkki. ”Useimmat aivotärähdykset ovat lieviä, mutta ne kaikki aiheuttavat aivoille vahinkoa ja niiden arvioimiseen ja hoitoon tarvitaan asiantuntija mahdollisimman pian”, sanoo Vernon Williams. Williams on lääketieteen tohtori, joka työskentelee Kerlan-Joe-kekuksessa neurologina ja johtajana sekä Los Angelesissa Kerlan-Joben ortopedisellä klinikalla. ”Aivotärähdyksestä toipuminen voi viedä muutamasta tunnista muutamaan viikkoon.” 
 
Välikorvan tulehdus

Flunssa, allergia tai hengitystietulehdus voi johtaa mädän ja liman kerrostumaan tärykalvon takana, mikä aiheuttaa välikorvan tulehdusta. Huimaus ja epätavallinen tasapainottomuuden tunne saattavat olla tulehduksen oireita. Kun kehon tasapaino järkkyy, huimaus voi olla huomattavaakin.
 
B-vitamiinin puutos

Kun kehossa ei ole tarpeeksi tiamiinia tai tuttavallisemmin B-vitamiinia, voi seurauksena olla huimaus. B-vitamiinia tarvitaan hermoston ylläpitämiseen, joten puutostila voi johtaa heikkouteen (koska keho ei tuota kunnolla energiaa) tai epätasaiseen sykkeeseen, kun hermosto ei toimi kunnolla. Pitkällä aikavälillä B-vitamiinin puutos voi johtaa sydänlihassairauteen tai laajentuneeseen sydämeen, mikä taas haittaa aivoverenkiertoa ja aiheuttaa huimausta. Tämä on vakava vaiva ja vaatii pikaista lääkärinhoitoa. 

Dementia vai jotain muuta

8 asiaa jotka on syytä tietää kun ikäännymme 

1
0 faktaa eteisvärinästä 

Sivut

Tilaa syöte RSS - Terveys ja hyvinvointi