Brother Christmas tuo joulun ympäri vuoden | Valitut Palat

Brother Christmas tuo joulun ympäri vuoden

Luo: 11/27/2017 - 11:23

Ari Koponen alias Brother Christmas halusi luoda oman mallinsa hyväntekeväisyyteen. Hän yhdistää auttamisesta kiinnostuneet ja apua tarvitsevat, ja on tuonut lyhyessä ajassa iloa jo tuhansien ihmisten elämään. Vaikka sankarin nimessä onkin joulu, avustustyötä tehdään ympäri vuoden ja eri puolilla Suomea.

Brother Christmas
Brother Christmasin työmäärä on kasvanut jo niin suureksi, että Ari Koponen on jo pystynyt palkkaamaan toisen henkilön rinnalleen tekemään avustustyötä.
Kuva: 
Timo Porthan ja Brother Christmas -arkisto
ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY


Tuusulalainen Ari Koponen on ollut aina kiinnostunut ihmisten auttamisesta, mutta erityisesti kahden oman lapsen kanssa vietetty aika auttoi läytämään avustustyölle oman näköisen mallin.

- Olen aina halunnut tehdä jotakin hyväntekeväisyyden saralla, mutta isot hyväntekeväisyysjärjestöt eivät ole tuntuneet minulle sopivalta tavalta, Koponen kertoo. Hän halusi tehdä jotakin pienimuotoisempaa, yksittäisiin ihmisiin ja perheisiin kohdistuvaa auttamistyötä.

- Olin syksyllä 2015 lasten kanssa kotona ja mietin miten tätä hyväntekeväisyystoimintaa voisi kehittää ja ryhtyä tekemään hyviä tekoja. Syntyi ajatus, että tuodaan ihmisille joulu ympäri vuoden. Siitä syntyi nimi Brother Christmas.

Heti toiminnan alussa, vuoden 2015 lopussa Brother Christmas toi joulun jo ensimmäisille suomalaisperheille. Viime vuonna 2016 jouluhakemuksia tuli jo noin 1300 ja heistä 114 perheelle pystyttiin järjestämään oikea joulu herkullisine jouluruokineen sekä lasten toivelahjoineen.

Tämän vuoden jouluna hänen tavoitteenaan on jo kaksinkertaistaa autettujen perheiden määrä. Koposen mukaan hänen tavoitteensa on saada auttajat, lahjoittajat ja autettavat henkilöt ja perheet kohtaamaan toisensa.

- Esimerkiksi viime jouluna minuun otti yhteyttä eräs yritys, joka työllistää Suomessa yli 1000 henkeä. Hankin heille 10 perhettä, annoin yhteystiedot, ja yritys budjetoi tietyn summan rahaa jokaiselle perheelle. Sitten yksi heidän työntekijöistään soitti aina yhdelle näistä perheistä ja sopi, mitä jouluruokaa perhe halusi ja minkälaisia lahjatoiveita heillä oli.

Sama työntekijä kävi sen jälkeen hankkimassa ruoat ja lahjat ja vei ne itse suoraan perheelle.

- Siinä tuli samalla konkretiaa, kun auttaja ja autettava kohtasivat ja pystyivät samalla vaihtamaan myös muutaman sanan, Koponen kertoo.

Auttaja ja avustettava kohtaavat 


Brother Christmas saa päivittäin 10-20 ehdotusta uusiksi autettaviksi kohteiksi. Hän harkitsee tapauskohtaisesti, pystyykö auttamaan ja saisiko mukaan jonkun yhteistyökumppanin. Ennen kuin päätös auttamisesta tehdään, avunpyyntö tarkistetaan aina huolellisesti.

- Tämä on yksi hankalimmista asioista, sillä mukana on todella erilaisia tapauksia, laidasta laitaan. Nykyään ihmiset haluavat kaiken mitä voivat saada irti, vaikka oma tilanne ei olisikaan huono.

- Toiminnan alussa kaikki piti tehdä itse, eikä ollut vielä resursseja avustustyöhön. Niinpä kartoitin yrityksiä, jotka haluaisivat lähteä mukaan johonkin projektiin. Ensimmäiset tapaukset olivat todella tärkeitä, jotta mukaan lähteneet yritykset näkivät, että tästä voi tosiaan kehittyä ja kasvaa jotakin hienoa. Nyt yhteistyökumppanien löytäminen on jo paljon helpompaa, kun Brother Christmas tunnetaan, hän sanoo.

Osa yrityksistä on mukana puhtaasti auttamisen halusta, osa toivoo saavansa tuelleen näkyvyyttä. Yksityishenkilöt eivät aina halua näkyä lahjoittajana, eivätkä julkisuutta auttamiselleen.

- Kaikissa tapauksissa toteutuu se ajatus, että tukea tarvitsevat ihmiset saavat apua, eli kaikki voittavat. Minulle tulee myös toimeksiantoja, joissa lahjoittaja pyytää etsimään sopivan avustettavan.

Lahjoittajat haluavat usein myös tietää, mitä autettavalle kuuluu ja miten avustusprojekti toteutui.Brother Christmas tekee yhteistyötä myös oikean, Rovaniemellä asuvan Joulupukin kanssa. Hän tekee reippausreppuja muun muassa Oulun yliopistollisen sairaalan syöpäosastolle.
Kuva: Timo Porthan ja Brother Christmas -arkisto


Lasten viimeiset unelmat

Ihmisten auttamisessa pienillä asioilla pystyy saamaan ihmeitä aikaan, eivätkä ne välttämättä maksa mitään.

- Syöpää sairastavan Kiian unelmana oli tavata joku Duudsoneista ja päästä Seinäjoen Duudson Parkiin. Niinpä Duudsonien jäsen HP kutsui meidät sinne koko päiväksi ja vietti kanssamme siellä monta tuntia. Tapahtumasta jäi kaikille todella hyvä mieli.

Toinen esimerkkitapaus, josta Koponen on ylpeä, oli toisen Kiian tapaus.

- Lasten viimeiset unelmat on tärkeä hanke. Olimme esimerkiksi elokuussa New Yorkissa 9-vuotiaan Kiian kanssa, jonka syöpähoidot on lopetettu. Otin kuvia ja tein matkalta pienen videon, sillä tukemassa oli paljon yksityisiä ihmisiä ja on hienoa, että he saattoivat nähdä, miten reissu meni.

- Hänen suurin haaveensa oli päästä New Yorkiin. Matkustimme sinne ja olimme Empire State Buildingin luona kuvaamassa, kun paikalle tuli poliisi kysymään mitä olemme tekemässä. Kerroin, että olemme toteuttamassa sairaan lapsen viimeistä unelmaa. Poliisi kutsui Kiian istumaan poliisiautoon, pisti vilkkuvalot päälle, antoi hänelle heidän poliisimerkkinsä ja laittoi poliisihatun päähän.

Koponen oli kertonut jo ennakolta Kiian matkasta Facebookissa. Sen perusteella Suomen A-maajoukkueessa ja New York Cityssä jalkapalloa pelaava Alexander Ring otti yhteyttä ja kutsui Kiian katsomaan peliä.

- Katsomossa oli 40 000 ihmistä, kun Alex ja Kiia kävelivät käsi kädessä kentälle. Pelin jälkeen Alex haki Kiian, ja he menivät ensin juhlimaan voittoaan ja sitten pelaajien perheiden kanssa illalliselle stadionilla. Tarvittiin siis vain Alex, joka halusi auttaa ja antaa aikaansa Kiialle. Tällaisten tilaisuuksien onnistuminen on Koposen mukaan vain haluamisesta kiinni.

- On todella innostavaa nähdä, miten ihmiset haluavat auttaa ja antaa toisille aikaansa. Jos on mahdollista toteuttaa jonkun haave pienellä vaivalla, miksi sitä ei tekisi, hän kysyy.Kiian viimeinen unelma oli päästä Duudsonit Activity Parkkiin jonkun Duudsonin kanssa. Ja sehän tietysti järjestyi, HP oli heti valmis lähtemään mukaan.
Kuva: Timo Porthan ja Brother Christmas -arkisto


100 000 FB-seuraajaa

Jotta mukaan saadaan yhä enemmän auttajia ja autettavia, toiminnan saama julkisuus on tärkeää. Brother Christmasilla on esimerkiksi Facebookissa jo lähes 100 000 seuraajaa.

- Tämä on jo sellainen joukko, jonka kanssa pystyy tekemään paljon hienoja juttuja. Seuraajien joukko on kasvanut orgaanisen kasvun myötä. Ne ihmiset jotka haluavat seurata toimintaamme, ovat mukana nimenomaan seuratakseen meitä, Koponen kuvailee.

Toiminnan alussa sopivien tukijoiden löytäminen oli vaikeaa.

- Tätä ei pysty oikein selittämään puhelimessa. Lähetin sähköpostia ja liitin mukaan muutaman linkin, jotta vastaanottaja näki mitä olen tehnyt. Alussa saattoikin tulla kyselyjä, onko lääkitykseni kunnossa tai että mikä ihmeen juttu tämä on? Olen kuitenkin sellainen, että saan vastoinkäymisistä vain lisää voimaa.

Julkisuuden ansiosta Brother Christmas tunnetaan ja hänet otetaan hyvin vastaan yrityksissä.

- Monien yritysten ja yhteisöjen kanssa teemme jatkuvia, pitkäaikaisia juttuja. Heiltä voi aina kysyä, kun sopiva autettava kohde löytyy. Samoin monet yksityishenkilöt haluavat auttaa, kun vain löydämme sopivia autettavia.Toisen Kiian viimeinen unelma oli nähdä Vapaudenpatsas New Yorkissa.
Kuva: Timo Porthan ja Brother Christmas -arkisto


Jokainen voi olla mukana

Koponen neuvoo meitä katsomaan ympärillemme. Miten naapurimme tai ihmiset lähipiirissämme voivat? Tarvitsevatko he mahdollisesti apua? Kannattaa kysyä rohkeasti, sillä avun pyytäminen on usein vaikeaa.

- Kun omat voimat loppuvat, aina ei jakseta täyttää edes jotakin anomuslomaketta, vaikka sen avulla voisi saada tukea. Tässä on tärkeä paikka meille muille herätä tilanteeseen ja auttaa. Ihmiset voivat päästä taas jaloilleen, jos heitä pystyy auttamaan pienessäkin hankalassa tilanteessa, josta he eivät itse selviydy. Asiat menevät parempaan suuntaan vain tekojen kautta, hän muistuttaa.

Autettavien määrä näyttää Koposen mukaan koko ajan vain lisääntyvän.

- Aluksi jaksoin ihmetellä, miten ihmiset voivat joutua niin vaikeisiin elämäntilanteisiin, että elävät ihan kädestä suuhun. Huonoon tilanteeseen voidaan ajautua monesta syystä, eikä siihen tarvita välttämättä esimerkiksi avioeroa, työttömyyttä tai isoa sairautta.

Vaikka autettavien tilanteet ovat hankalia, työ ei tunnu Koposesta rankalta.

- Jos jäisin miettimään näitä asioita ja ihmiskohtaloita, tästä työstä ei tulisi mitään, hän sanoo.

Brother Christmas on auttanut kuluneiden kahden vuoden aikana jo esimerkiksi vähävaraisia perheitä, vaikeasti sairaita lapsia, senioreita ja vammaisia henkilöitä. Nyt suunnitelmissa on tehdä jotakin ihan uutta myös koulukiusaamisen saralle. Auttamisen kohteet ja muodot ovat moninaiset.

- Joskus apu voi olla myös julkisuutta, kun autettavalla on vastassaan ylipääsemättömän tuntuinen tilanne, esimerkiksi viranomaisten kanssa. Julkisuus voi ratkaista hankalan tilanteen positiivisesti kaikkien osapuolten kannalta. 


NÄIN SINÄ VOIT AUTTAA:

Lahjoita tilisiirrolla:

Brother Christmas ry
FI66 1544 3000 0310 26
Viitenumero: 11002

Lahjoita tekstiviestillä:

Lahjoita 10e
Lähetä tekstiviesti BC10
numeroon 16499

Lahjoita 20e,
Lähetä tekstiviesti BC20
numeroon 16499

Lahjoita 50e,
Lähetä tekstiviesti BC50
numeroon 16499

Keräyslupa: RA/2017/736

Lisätietoa: facebook.com/
Brotherchristmashki

 

 

Osallistu keskusteluun!