Previous slide
Next slide

Vinkkejä lettujen valmistamiseen!

lettu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Piritta Porthan
Mikä voisi olla ihanampaa kuin kesäilta puutarhassa? No ehkäpä kesäillan lettukestit puutarhassa: ulos kannetut lettupinot tarjottimilla, kulhot täynnä kesäntuoksuisia marjoja, ympärillä ilta-auringon ja ystävien lämpö.

Muistatko vanhan TV-mainoksen vuosien takaa, jossa taikinaan kehotettiin laittamaan kaikkea kaks? Vettä tuli kaks, munia kaks, jauhoja kaks ja maitoa vielä kaks ja kaks. Näistä aineksista syntyi sitten desimitan avulla mitäs muuta kuin taikina ikisuosittuihin herkkuihin: lettuihin.

Lettu taipuu moneksi

Tuttu vehnäjauhopohjainen lettutaikina säilyttää suosionsa, mutta nykyään lettuja tehdään monella muullakin tavalla. Löytyy esimerkiksi vähähiilidyraattisempia kookosjauholettuohjeita, jotka sopivat myös keliaakikoille ja muille gluteenia vältteleville. Lettujen vehnäjauhoa vaihdellaan myös spelttijauhoon tai korvataan osaksi ruis-, graham- tai ohrajauholla. Internetissä kulovalkean tavoin levinneiden ”kohupannareiden” taikina tehdään pelkästä banaanista ja kananmunasta, ja lettutaikinoihin sekoitellaan jopa kaurahiutaleita ja heraproteiinijauhetta. Nopeutta ja helppoutta arvostavalle kaupoista löytyy valmiita lettujauhepusseja vaikka mökin kuiva-ainekaappiin herkkuhetkeä odottamaan.

Lettutaikinaa voi myös maustaa. Suolan ja sokerin lisäksi taikinan mausteeksi sopivat esimerkiksi kardemumma, kaneli, vaniljasokeri ja minttu. Vaihtelua lettujen makuun kaipaava tai maitoallergikko voi tehdä lettutaikinan vaikkapa mehuun tai kookosmaitoon. Rapsakkuuden salaisuus taas monella letunpaistajalla on korvata osa taikinan nesteestä Vichyllä.

Valkoisen sokerin tilalle lettutaikinaan voi kokeilla intiaani- tai kookossokeria. Hunajakin toimii. Monet tekevät lettutaikinan kokonaan sokerittomana, jolloin illan puutarhalettujuhlista ylijääneet letut on myös helppo seuraavana päivänä täyttää esimerkiksi sieni-, jauheliha- tai katkaraputäytteellä ja valmistaa lounaalle uunissa crepeiksi. Ja jos paistaa letut suoraan suolaisina tarjottaviksi, jo taikinan joukkoonkin voi lisätä vaikka juustoraastetta, tilliä, basilikaa tai persiljaa. Nokkos-, porkkana- ja pinaattiletuista taas tulee hyvä lounas sellaisenaan tai puolukkahillon kanssa.                       

Paistamisen taidetta

Vaikka tunnetussa lastenlorussa sanotaankin, että letut paistaa aurinko, monet meistä paistavat ne kuitenkin itse. Laakea paistinpannu käy isojen lettujen valmistamiseen, pikkulettuja varten kannattaa hankkia lettupannu, jossa on pienet pyöreät syvennykset. Myös valurautapannu sopii letunpaistajalle, ja letunpaisto muurinpohjapannulla on suosittua kesäpuuhaa. Jopa trangialla letut onnistuvat. Retkeä varten lettutaikinan voi pakastaa edellisenä iltana isossa pullossa ja pakata sitten taikinapullon retkipäivän aamuna reppuun sulamaan.

Jos herkkusuut malttavat odottaa hetken pidempään lettujen valmistumista, taikinan on hyvä antaa levähtää ja tekeytyä ennen paistamista. Monien mielestä letut onnistuvat silloin parhaiten. Taikinaa kannattaa myös varata vähän ylimääräistä, ensimmäinen lettu päätyy usein paistamisessa kokeilukappaleeksi, sillä pannun lämpötila on saatava juuri sopivaksi. Liian kuuma pannu polttaa letut. Taikinaa ei myöskään kannata lorauttaa pannulle turhan paksulti, joten maltti on valttia. Ja hauskin tapa letun kääntämiseenhän on tietysti heittää lettu ilmaan!

Lettujen paistamisesta voi tehdä myös taidetta. Pursottamalla taikinaa pannulle letuista saa haluamansa muotoisia. Myynnissä on myös esimerkiksi tähden- ja sydämenmuotoisia paistinpannuja, joilla voi helposti paistaa vaikkapa sydänlettuja rakkaalle syntymäpäiväaamuksi. Värejä lettutaideteoksiin saa värjäämällä taikinaa esimerkiksi kaakaolla tai elintarvikeväreillä. Innokkaimmat lettutaiteilijat paistavat erivärisiä taikinoita pannulle pursottamalla letuistaan jopa supersankareita ja muita piirroshahmoja.

Syömään!

Kun letut ovat lautasella, on päällisissä vain mielikuvitus rajana. Sokeri, kermavaahto, marjat tai Pelle Hermannin suosikki ”plätyt mantsikkahillolla” ovat usein nappivalinta. Monet rakastavat lettujensa päällä mansikoita, mustikoita, vadelmia ja vaniljajäätelöä. Lettujen päälle sopii myös sulatettu suklaa, rahka, hunaja, vaahtera- tai vähähiilihydraattisempi agave-siirappi ja yrttiruukusta napsittu sitruunamelissa.

Ja sitten kun päällisetkin ovat paikallaan, valmiin letun voi pilkkoa, syödä käsin, kääriä, rullata, kääntää ja vääntää, leikata tai repiä. Lettuja syödessä voidaan sitten keskustella siitä, kuuluuko lettuja kutsua letuiksi vai kenties lätyiksi, räiskäleiksi, ohukaisiksi tai pannukakuiksi.

Ja ihan viimeistään lettujensyöntikilpailu takaa sen, että jokaisen vatsa tulee täyteen.

Letut

(Noin viidelle)
 

2-3 kananmunaa
1 l (täys)maitoa
Loraus sulatettua voita
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
Noin 4 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset ja anna taikinan halutessasi tekeytyä. Paista letut pannulla voissa.

”Kohupannarit” eli banaaniletut

(Neljälle)
 
2-4 banaania
4 kananmunaa
 
Sekoita taikina tasaiseksi tehosekoittimessa ja paista letut pannulla esimerkiksi voissa tai kookosöljyssä.
Ohjeella onnistuu myös perinteinen uunissa paistettu pannukakku: pellilliseen tarvitset 6 kananmunaa ja 6 banaania. Paistoaika 200-asteisessa uunissa on puoli tuntia.

Spelttiletut

(Noin viidelle)
 
5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
Loraus oliiviöljyä
Suolaa maun mukaan
½ dl sokeria
2-3 kananmunaa
1 l (täys)maitoa
 
Laita spelttijauhot kulhoon ja lisää oliiviöljy. Mausta maun mukaan suolalla ja lisää sokeri ja kananmunat. Lisää maito vähitellen samalla sekoittaen. Turvota taikinaa ainakin puoli tuntia välillä sekoitellen. Paista letut pannulla voissa.

Lue lisää:

Rosmariinilla maustetut lampaankyljykset 

Mansikka-lettukääröt

Grillikasvispasta