Previous slide
Next slide

Suomen vuosisata: Nobel Sillanpäälle vuonna 1939

F.E. Sillanpää
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Frans Emil Sillanpää oli ollut jo 20-luvun lopulta lähtien suomalaisten kirjallisuuden Nobelin kestoehdokas.

Marraskuun 10. päivä klo 17.50 Sillanpäälle toimitettiin sähke, joka vahvisti hänet kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajaksi 1939. Sillanpää kirjoitti sähkeen alalaitaan ruotsiksi sähkepojan odottaessa: ”Syvästi liikuttuneena kiitän maani ja omasta puolestani kunniasta ja vastaanotan mielelläni palkinnon. Sillanpää.”
 
Ruotsin Akatemian perusteluissa todettiin, että palkinto myönnettiin ”syvällisestä ymmärtämisestä ja syvällisestä tyylitajusta, joita käyttäen hän on kuvannut kotimaansa maalaiselämää ja luontoa keskinäisessä vuorovaikutuksessa”. Romaaneista lausunnossa mainittiin Hurskas kurjuus ja Nuorena nukkunut.
 
Uutinen palkinnosta tuli dramaattiseen aikaan, sillä Suomen ja Neuvostoliiton väliset neuvottelut olivat yhä kesken. Vaikka talvisota ehti alkaa, Sillanpää päätti lähteä Tukholmaan noutamaan palkintoa. Sillanpää otettiin komeasti vastaan Tukholmassa 12. joulukuuta. Palkinnon luovutus tapahtui 14. joulukuuta  Ruotsin Akatemian kokoushuoneessa vanhan kaupungin Pörssitalossa. Sodan vuoksi tilaisuus oli tavallista vaatimattomampi ja yleisöltä suljettu.
 
Sillanpään kunto osoittautui epävakaaksi eikä häntä haluttu päästää takaisin sotaa käyvään Suomeen. Seurue majoitettiin Keski-Ruotsiin erään paronin linnaan, ja Sillanpää alkoi kiertää Suomen hyväksi järjestetyissä tilaisuuksissa. Upsalan yliopistossa hän puhui 2000-päiselle yleisölle ja keräsi huomattavan summan rahaa sotaponnistuksiin. 25. päivä tammikuuta 1940 hän lähetti kultaisen Nobel-mitalinsa Suomen lähetystöön ministeri Eljas Erkolle edelleen toimitettavaksi Suomeen kultakeräykseen.