Previous slide
Next slide

Kuinka saada hilse kuriin?

hilse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Valkoiset hiutaleet hartioilla voivat nolottaa.

Arviot vaihtelevat, mutta 10-50 prosenttia väestöstä kärsii hil­seestä jossain elämänvaiheessa. Hil­seongelma on helppo tunnistaa kuti­sevasta, ärtyneestä päänahasta  ja sen mukanaan tuomista näkyvistä hiutaleista. Mutta mitä hilse oikeastaan on, mikä sitä aiheuttaa ja mitä ongel­man kuriin saamiseksi voi tehdä?

”Lääketieteellinen termi hilseelle on seborrooinen ekseema eli tali­-ihottuma, ja se on eräänlainen ihotu­lehdus, johon liittyy öljyiset tai ras­vaiset hilsehiutaleet’; sanoo dermatologi ja McMasterin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kliinisen lääketieteen apulaisprofessori Peter Vignjevic Ontariosta Kanadasta. Vaikka se useimmiten on pään ja päänahan ongelma, sitä voi esiintyä myös kulmakarvoissa, ripsissä, sil­mäluomissa, nenällä ja sen ympäril­lä, korvissa ja joskus niiden takana, Vignjevic sanoo. Miehillä sitä voi esiintyä myös parrassa.

Hilse – tärkeimmät syyt

Viimeisen vuosisadan aikana mieli­piteet tali-ihottuman syistä ovat vaihdelleet, kertoo konsultoiva der­matologi ja lontoolaisen King’s Col­legen ihotulehdusten professori Roderick Hay. 1900-luvun alussa syylli­seksi epäiltiin iholla kasvavaa sientä, mutta Hayn mukaan 1950- ja 1960-luvulla ”sitä pidettiin prolifera­tiivisena vaivana, eli sairautena, jossa orvaskesi jakautuu paljon nopeammin, vähän niin kuin psoriasiksessa:’ Viimeisen 30 vuoden aikana sieni­ teoria on noussut taas pintaan, koska lääkärit huomasivat sieni-
infektio­ lääkkeiden vähentävän hilsettä.

Juuri hilseongelmaan liitetty hiiva – eli eräänlainen sieni – on nimel­tään Malassezia. ”Ihollamme on kir­jaimellisesti miljoonia bakteereita’; Hay kertoo, ja suurin osa niistä on vaarattomia. Joissakin ihmisissä Ma­lassezia-hiiva voi kuitenkin tuottaa entsyymeitä, jotka ärsyttävät ihoa joko vä­hentämällä sen luon­nollisia rasvoja tai käynnistämällä immuunijärjestelmän, mi­kä puolestaan aiheuttaa proaktiivisen reaktion.

”Hiivan aiheuttamat reaktiot ovat yhdessä luultavasti hilseongel­man ydin’; Hay sanoo. Stressaantuneet ja väsyneet ihmiset kärsivät hilseestä yleensä enemmän ja kylmä sää voi ärsyttää kuivaa ja hilseilevää ihoa entisestään, vaikka hilseen esiintyminen ei olekaan kausiluon­teista, Hay kertoo.

Hoitoa hiutaleisiin

Pääasiallinen hoitokeino on sieni-in­fektioiden hoitoon tarkoitettu, keto­konatsolia tai sinkkipyritionia sisältä­vä shampoo, joka estää hiivan liika­kasvua. Hay kertoo, että eräs erittäin vanhanaikainen, mutta mahdollisesti sieni-infektioita estävä konsti on kivihiilitervashampoo. Lisäksi on ole­massa lääkeaineita sisältäviä, sieni­-infektioita estäviä voiteita, jotka on tarkoitettu kasvoissa ja parrassa esiintyvän tali-ihottuman hoitoon, Vignjevic sanoo. Niitä on saatavilla sekä itsehoito- että reseptilääkkeinä.

Jos sieni-infektiotuotteet eivät toi­mi, yksi vaihtoehto on reseptillä saa­tava steroidi, joka vaikuttaa hiivan ai­heuttamaan tulehdukseen, Hay sanoo. Tarjolla on shampoita sekä erilaisia voi­teita, mutta steroidien pitkäaikainen käyttö voi ohentaa ihoa ja vaatii siksi varovaisuutta, Vignjevic sanoo.

Mietoa steroidituo­tetta voi kuitenkin käyt­tää jopa kuukausien ajan, mutta Vignjevicin mukaan vahvemmat tuotteet voivat aiheuttaa raskausarpia, mustelmia ja haavaumia, jos niitä käyte­tään pitkään.

Parempi vaihtoehto voisivat olla ste­roideja sisältämättömät, kalsineuriinin estäjiksi kutsutut voiteet – ne voivat lievittää oireita ohentamatta ihoa. ”Mielestäni ne ovat pitkäaikaisessa käytössä turvallisempia, koska hilse on yleensä pitkäaikainen ongelma’; Vignjevic sanoo. Se onkin ongelma hilseen hoidossa – parannuskeinoa ei ole. Pikemminkin se on vain opittava pitämään kurissa.

Lue lisää:

Unelmakutrit

Näin suojaat itsesi auringolta

Suomalaiset ovat maailman ahkerimpia laihduttajia