Terveys ja hyvinvointi | Valitut Palat

Terveys ja hyvinvointi

Näin hoidat aikuisiän aknea!

Luo: 03/14/2019 - 14:01

Akne voi puhjeta yllättäen. Seuraavassa muutamia hoito-ohjeita.

aikuisiän akne
Kuva: 
iStock

Taistelu aknea vastaan ei välttämättä ole ohi, vaikka olisitkin jo ohittanut teinivuotesi. Vaikka nuoret ovatkin tunnetusti suurin aknesta kärsivä ryhmä, joitakin ihmisiä se kiusaa vuosikymmenten ajan. On myös mahdollista, että ongelmat – ihohuokosten tukkeutuminen rasvalla, kuolleella iholla ja bakteereilla – ilmaantuvatkin ensimmäistä kertaa vasta aikuisena.

Aikuisiän aknen aiheuttaa usein monien tekijöiden yhteisvaikutus. Naisilla yksi tekijä voi olla hormonitasojen vaihtelu kuukautisten, raskauden tai vaihdevuosien aikana. Molemmilla sukupuolilla vaikutuksensa on myös perinnöllisellä taipumuksella: kahdella kolmesta aikuisesta aknepotilaasta on lähisuvussaan vähintään yksi samasta ongelmasta kärsivä henkilö.

Tietyt hius- tai ihonhoitotuotteet voivat tukkia ihohuokosia, joten aknelle alttiiden henkilöiden kannattaa suosia tuotteita, joissa on merkintä ’ei tuki ihohuokosia’ tai ’sopii akne-iholle’. Uskomuksista huolimatta ruokavalion yhteyttä akneen ei ole todistettu. Aknen laukaisijana voi kuitenkin olla tiettyjen lääkkeiden kuten kortikosteroidien tai litiumin käyttö tai stressiperäinen tulehdus.

”Aikuisiän aknea on nykyisin enemmän kuin ennen”, sanoo eurooppalaisen iho- ja sukupuolitautien tutkimusjärjestön EADV:n jäsen, tohtori Françoise Poot. ”Emme ole varmoja miksi, mutta pidämme syynä ennen kaikkea lisääntynyttä stressiä ja väsymystä.”

Nuoruusiän akneen verrattuna aikuisiän muoto on yleensä lievempi, mutta sitkeämpi, varsinkin, jos ihon mikrobit ovat edellisen aknevaiheen jäljiltä vastustuskykyisempiä hoidolle. Ihotautilääkärit voivat määrätä potilaille antiseptistä ja tulehdusta hillitsevää bentsoyyliperoksidia tai ihohuokosten tukkeutumista estävää A-vitamiinijohdannaista retinoidia sisältäviä voiteita, tai liiallista bakteerikasvustoa tuhoavia antibiootteja.

Monet yleisesti aknen hoidossa käytettävät voiteet ja pillerit aiheuttavat aluksi kuivuutta, hilseilyä, punoitusta ja oireiden pahenemista. Lääkkeen vaikutusta odotellessa akneihoa ei pidä puristella tai hangata voimakkaasti, sillä se voi aiheuttaa arpeutumista. Iho tulisi pestä hellävaraisesti. Jos tavallisimmat hoidot eivät tehoa, lääkäri voi auttaa potilasta löytämään muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi suun kautta otettavia ehkäisypillereitä voidaan naisilla käyttää ihon liikarasvaisuutta aiheuttavien hormonien tason laskemiseen.

Aikuisiän aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä, mutta ammattilaisten avulla se voidaan saada kuriin lähes kaikissa tapauksissa.


Lue lisää:

Vyöruusu vaatii pikaisen hoidon

7 asiaa, jotka keholle tapahtuvat eron jälkeen

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

8 yllättävää vaihdevuosien tuomaa terveysriskiä

Luo: 03/14/2019 - 12:35

Hauraat luut ja rintasyöpä eivät ole ainoita huolenaiheita, joita naiset kohtaavat, kun heidän hormonitasonsa laskevat iän myötä.

vaihdevuodet
Kuva: 
iStock

 

1. Iensairaudet

Estrogeenitason laskettua hyvä suuhygienia on tärkeämpää kuin koskaan, sillä silloin alttius hampaiden irtoamiselle ja ientulehdukselle kasvaa. Lisäksi ”joskus voi esiintyä suun kuivumista tai kipua tai polttelua ikenissä sekä makuaistin muutoksia suolaisia, pippurisia tai happamia ruokia syödessä”, sanoo JoAnn Pinkerton, lääketieteen tohtori ja Pohjois-Amerikan menopaussijärjestön toimitusjohtaja. 
 

2. Uniapnea

Riski saada uniapnea kohoaa vaihdevuosien myötä. Syynä on luultavasti hengitystä stimuloivan keltarauhashormonin väheneminen. Valitettavasti sairaus jää diagnosoimatta lähes 90 prosentilla siitä kärsivistä naisista, tohtori Pinkerton sanoo viitaten wisconsinilaisen unitutkimuksen tuloksiin. Tutuimpien oireiden – kuorsaamisen, hengityskatkosten ja päiväaikaisen väsymyksen – sijaan naiset voivat kärsiä unettomuudesta, aamuisista päänsäryistä ja ahdistuneisuudesta.
 

3. Diabetes

Women’s Health Initiative -pitkittäistutkimuksen mukaan naisilla, joiden vaihdevuodet alkoivat ennen 46. ikävuotta tai 55 ikävuoden jälkeen, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on korkeampi. Yhtenä syynä on matala estrogeenitaso, jonka tiedetään lisäävän insuliiniresistenssiä ja kiihottavan mielihaluja. Korkea verenpaine, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä tai aiemmin sairastettu raskausdiabetes kasvattavat riskiä entuudestaan.
 

4. Sydänsairaudet

Estrogeeni, jota munasarjat tuottavat ennen vaihdevuosia, lisää hyvää HDL-kolesterolia, vähentää huonoa LDL-kolesterolia, ja auttaa estämään liian korkeaa verenpainetta. Siksi onkin loogista, että estrogeenitasojen madaltuessa sydänsairauksien riski kasvaa. Joka kahdeksas 45–64-vuotias nainen ja joka neljäs yli 65-vuotias nainen kärsii jonkinlaisesta sydänsairaudesta. Tupakoimattomuus, kasvispainotteinen ruokavalio ja vähintään 30 minuutin päivittäinen liikunta ehkäisevät tehokkaasti sydänsairauksien puhkeamista.
 

5. Syömishäiriöt

International Journal of Eating Disorders -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vaihdevuosien tuomat hormonitasojen vaihtelut ja vartalon muuttuminen ovat yhteydessä lisääntyneisiin syömishäiriöihin ja negatiiviseen ruumiinkuvaan.
 

6. Autoimmuunisairaudet

Vaikka syyt ovat hämärän peitossa, tutkijat ovat selvittäneet, että riski autoimmuunisairauksien, kuten SLE:n eli punahukan, nivelreuman ja kroonisen kilpirauhastulehduksen puhkeamiselle kasvaa vaihdevuosien jälkeen. ”Naisilla on kaksi x-kromosomia, ja x-kromosomin virheet voivat altistaa jotkut naiset autoimmuunisairauksille”, tohtori Pinkerton sanoo.
 

7. Virtsaamisen ongelmat

Virtsanpidätyskyvyttömyys on erityisen tavallista vaihdevuosien jälkeen. Sen syitä ovat todennäköisesti alentuneen estrogeenin aiheuttama virtsaputken oheneminen sekä alatiesynnytyksen ja ikääntymisen aiheuttama lantionpohjan lihasten heikentyminen, tohtori Pinkerton sanoo. Vaihdevuodet ylittänyt nainen on myös alttiimpi saamaan toistuvia virtsaputken tulehduksia. Hyviä ehkäisykeinoja ovat lantionpohjan lihasten jumppaaminen, nesteiden runsas nauttiminen ja vessassa käyminen ennen seksin harrastamista ja sen jälkeen.
 

8. Maksasairaudet

Alkoholin, infektioiden ja liiallisen rasvan kertymisen haitat rasittavat maksaa enemmän ihmisen ikääntyessä, tohtori Pinkerton sanoo. Vuosien 1945 ja 1965 välillä syntyneillä on viisi kertaa suurempi todennäköisyys sairastaa hepatiitti C:tä, ja Yhdysvaltain tartuntatautien valvontakeskus suositteleekin, että he kävisivät testeissä.  


Lue lisää:

Rintasyöpä - näin pienennät riskiä

Näin syntymäkuukautesi vaikuttaa terveyteesi

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä

DC:Creator: 
Readers Digest | Valitut Palat

Vinkit diabeetikon ruokavalioon

Luo: 03/13/2019 - 15:03

Hyvää oloa ravinnosta!

diabetes_ruokavalio
Kuva: 
iStock

Diabeetikoille tasapainoinen ruokavalio on jo itsessäänkin lääke. Ravinnosta saatavat sokerit ja tärkkelys vaikuttavat veren glukoositasoihin, joita täytyy tarkkailla. Sen vuoksi ateriat usein suunnitellaan käyttäen esimerkiksi hiilihydraattilaskentaa, jossa tavoitteena on syödä tietty määrä hiilihydraatteja aterialla, tai lautasmallia, jossa jokaiselle ruokaryhmälle on oma alueensa. Annamme muutaman lisävinkin, joiden avulla voit pitää diabeteksen hallinnassa ruokavalion avulla. 

Kuidut, erityisesti vesiliukoiset, ovat ystäviäsi, jos sinulla on diabetes tai pelkäät sairastuvasi siihen. ”Kuitu hidastaa hiilihydraattien hajoamista glukoosiksi lähes kaikissa ruuansulatuksen vaiheissa”, kertoo Isabelle Zanella Diabetes Biel-Biennestä, diabeetikkojen tukiyhdistyksestä Sveitsin Bielistä. Siitä on hyötyä, koska on parempi, että glukoosi imeytyy verenkiertoon hitaasti ja tasaista vauhtia sen sijaan, että sen taso nousisi yhtäkkiä rajusti.

Runsaasti vesiliukoista kuitua löytyy muun muassa palkokasveista, kaurasta, avokadosta, bataatista ja appelsiinista. Jos et ole tottunut syömään runsaasti kuitua, lisää määrää vähitellen ja juo riittävästi vettä ehkäistäksesi ilmavaivoja, vatsakramppeja ja turvotusta.

Nesteet ovat ratkaisevan tärkeitä diabeetikoille, joilla on suurentunut nestehukan riski. Kun veren glukoosipitoisuus on korkea, munuaiset yrittävät poistaa ylimääräisen sokerin kehosta virtsan mukana. Vältä kuitenkin sokerisia juomia, jotka saavat verensokerin nousemaan jyrkästi. Niihin kuuluvat sokeripitoiset virvoitusjuomat, makeutetut hedelmäjuomat sekä energia- ja urheilujuomat. Myös muiden kuin diabeetikoiden kannattaisi rajoittaa sokerijuomien nauttimista, koska niiden säännöllisen juomisen on todettu olevan yhteydessä suurempaan riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Diabetekseen liittyy myös kohonnut riski saada aivohalvaus tai sydäntauti. Riskin pienentämiseksi kannattaa rajoittaa natriumin saantiaan. Tyypillisen länsimaisen ruokavalion suola on pääosin peräisin jalostetuista elintarvikkeista, joten syö tuoreita elintarvikkeita aina kun voit, suosi vähäsuolaisia tai suolattomia pakasteita ja huuhtele säilykkeiden suolaliemi pois.

Erikoisruokavalion noudattaminen ei ole tarpeen. Diabeetikon ruokavalio perustuu järkeviin valintoihin, jotka saisivat kenet tahansa tuntemaan olonsa hyväksi.Lue lisää:

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä 

Näin pääset eroon munuaiskivestä

Diabetes - näin vältät sairauden

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Näin nukut ja voit hyvin

Luo: 03/12/2019 - 10:10

Harvoja asioita halutaan niin kovasti kuin hyviä yöunia: tutkimusten mukaan ne voivat antaa lisää elinvuosia ja ajan myötä tuoda elämään yhtä paljon onnea kuin lottovoitto. Seuraavat vinkit, jotka hyödyntävät tieteen uusimpia tutkimuksia, takaavat sinullekin virkeitä päiviä ja autuaita öitä.

Näin nukut ja voit hyvin
Kuva: 
iStock

Näin määräät itsellesi unta

Olipa se kätevää tai ei, on biologinen fakta, että aikuiset tarvitsevat seitsemästä yhdeksään tuntia unta joka yö. Valtava osa ihmisistä – jopa 66 prosenttia – nukkuu jatkuvasti sitä vähemmän. Vaikutuksena ei ole vain väsynyt olo seuraavana päivänä, vaan pidemmällä aikavälillä unen puute voi myötävaikuttaa masennuksen, liikalihavuuden, diabeteksen, aivoinfarktien, sydänkohtausten, Alzheimerin taudin tai syövän puhkeamiseen.

”Hiljainen unenpuute-epidemia on 2000-luvun suurimpia yleisen terveyden haasteita, joita kohtaamme kehittyneissä yhteiskunnissa”, väittää Berkeleyssa sijaitsevan Kalifornian yliopiston tohtori Matthew Walker uudessa kirjassaan Miksi nukumme – unen voima (Why We Sleep). ”Kaltaiseni tutkijat ovat jopa alkaneet kehottaa lääkäreitä ’määräämään’ potilailleen unta.”

Walkerin tärkein vinkki onnistuneeseen ”unireseptiin” on aikataulun noudattaminen. Elimistö noudattaa luonnostaan säännöllistä unen ja valveillaolon rytmiä, ja ennalta määrätty nukkumaanmenoaika vähentää houkutusta käyttää aikaa johonkin muuhun.

Hän suosittelee myös – jos se on mitenkään mahdollista – välttämään lääkkeitä, jotka voivat häiritä unireseptin toteutumista, kuten tiettyjä sydän-, verenpaine- tai astmalääkkeitä, sekä joitakin flunssa-, yskä-, ja allergialääkkeitä. Monille näistä lääkkeistä on olemassa vaihtoehtoja, joten jos ne vievät sinulta uniaikaa, kannattaa keskustella lääkärin tai farmaseutin kanssa.

Näin nukut vieraassa paikassa

Jos olet ikinä turhaan yrittänyt saada unen päästä kiinni hotellihuoneessa, olet ehkä kokenut ilmiön, jossa aivosi pysyvät yölläkin ’vahdissa’.

Aivokuvaukset ovat paljastaneet, että delfiinien, kyyhkyjen ja joidenkin muiden eläinten tapaan, myös ihmisillä aivojen toinen puolisko lepää vähemmän kuin toinen silloin, kun olemme meille vieraassa ympäristössä.

Tällainen mukautuminen oli esi-isillemme hyödyllistä, sillä he olivat luonnossa vaarassa joutua saaliiksi, mutta tämän päivän matkaajalle siitä on vähemmän iloa. Sitä voi vähentää majoittumalla koko matkan ajan samassa hotellissa ja varaamalla aina saman hotelliketjun samantyyppisen huoneen missä ikinä matkustatkin.

Näin pidät huolta unistasi

Tutkijat uskoivat ennen, että unia nähdään vain REM-vaiheessa (englannin sanoista rapid eye movement, nopeat silmänliikkeet), joka on unisyklin viimeinen vaihe. Tiedämme nyt, että myös aiemmat vaiheet voivat tuoda häivähdyksiä unista, mutta REM-vaiheessa näemme yksityiskohtaisimmat, aktiivisimmat ja tunteellisimmat unemme.

Unenpuutteen vaarallisuus ymmärretään, mutta myös REM-unenpuutteella on vaikutuksensa, kerrotaan katsauksessa, joka julkaistiin Annals of the New York Academy of Sciences -lehdessä vuonna 2017. Ihmiset, jotka näkevät vähemmän unia, ovat alttiimpia mielialahäiriöille, kuten toistuville kiukunpuuskille tai jatkuvalle voimakkaalle ärtyneisyydelle, kipuherkkyydelle, Parkinsonin taudille, ahdistuneisuudelle, dementialle sekä harhaluuloille. Ironista kyllä, unien näkeminen siis auttaa meitä pitämään todellisuudentajumme hallinnassa.

Unien näkemistä uhkaa alkoholi, joka auttaa nukahtamaan nopeammin, mutta joka sitten katkaisee REM-vaiheen. Bentsodiatsepiinit, joita käytetään uni- tai mielialalääkkeinä, ”vähentävät REM-unta/unien näkemistä huomattavasti”, katsauksessa sanotaan. Toinen yleinen syypää on herätyskello. Usein se on välttämätön, mutta aina kun se on mahdollista, yritä herätä luonnollisesti välttääksesi unisyklin katkeamisen.

Näin voitat kroonisen unettomuuden

On kasoittain syitä, miksi ihmisellä voi olla ajoittain univaikeuksia. Pitkäkestoinen unettomuus johtuu kuitenkin usein huonoista elintavoista, vääristä uskomuksista tai haitallisista ajattelutavoista – kaikkia näitä voidaan korjata kognitiivisella käyttäytymisterapialla (CBT).

”Ihmiset ajattelevat esimerkiksi usein: ’En pysty toimimaan kunnolla, ellen saa hyviä yöunia’ tai ’Huonot uneni johtuvat aivojeni kemiallisesta epätasapainosta, joten sille ei voi tehdä mitään”, sanoo Vrije Universiteit Amsterdam -oppilaitoksen psykologi Tanja van der Zweerde. Tällaisten unettomuutta aiheuttavien huolenaiheiden vuoksi yhdestä tai kahdesta huonosti nukutusta yöstä voi aiheutua uuvuttava noidankehä.

Unettomuusterapia auttaa tunnistamaan ongelmien aiheuttajia ja tarttumaan niihin. Riippuen siitä, mitä ne ovat, terapiaan voi kuulua rentoutumisharjoituksia, elämäntapojen uudistamista tai, hassua kyllä, harjoituksia kuinka päästää irti pakonomaisista nukahtamisyrityksistä.

Koska unettomuusterapia on totodettudistanut erittäin tehokkaaksi ja koska siihen ei liity unilääkkeiden riskejä, sitä suositellaan nykyisin ensimmäiseksi hoitovaihtoehdoksi kroonisista univaikeuksista kärsiville. Van der Zweerde kollegoineen testaa tällä hetkellä iSleepiä, yhtä verkossa toimivista terapiaversioista, jotka ovat potilaille paljon edullisempia kuin henkilökohtaiset terapiaistunnot.

Näin nukut sovussa karvakamusi kanssa

Pitäisikö sinun päästää Musti huoneeseesi illalla? Mayo-klinikan tutkijat tarttuivat kysymykseen asentamalla tutkimushenkilöihin ja heidän koiriinsa värähtelyanturit viikon ajaksi. Useimmat koirat leikkivät tai liikuskelivat huoneessa jonkin aikaa heidän omistajiensa jo nukkuessa. Ne eivät kuitenkaan paljoakaan vaikuttaneet ihmisten uneen, jos niitä vain ei päästetty sängylle. Huopa tai koiranpeti lattialla on hyvä kompromissi, jos haluat nauttia koiran lohduttavasta läsnäolosta ilman häiriötekijöitä.

Näin tunnistat obstruktiivisen uniapnean

Yksi tavallisimmista unihäiriöistä voi aiheuttaa myös vaaraa. Obstruktiivisessa uniapneassa kurkun takaosan lihakset rentoutuvat unen aikana liikaa ja estävät siten hengityksen. Se johtaa veren happipitoisuuden alenemiseen, mikä voi hoitamattomana rasittaa sydäntä ja verisuonistoa sekä pidemmällä aikavälillä kohottaa sydänvaivojen riskiä.

Uniapneasta kärsivät havahtuvat automaattisesti tarpeeksi pitkäksi aikaa, jotta heidän hengitystiensä avautuvat uudelleen, mutta he eivät yleensä muista tapahtunutta seuraavana aamuna. Yleensä ongelman olemassaolosta kertovat heidän kumppaninsa, jotka huomaavat kuorsaamista, kurkusta pääseviä ääniä tai hengen haukkomista, sanoo newyorkilainen hengitykseen liittyviin unihäiriöihin erikoistunut tohtori Michael Gelb. Yksin nukkuvat henkilöt voivat käyttää mobiilisovellusta, kuten SnoreLabia tarkkaillakseen ääniä. Gelb kertoo, että muita varoitusmerkkejä ovat ”väsyneenä herääminen, mielialanvaihtelut, keskittymisvaikeudet, unisuus päiväsaikaan ja muistiongelmat.”

Unenpuutteesta kertovat oireet tai kuorsaaminen eivät todista aukottomasti, että henkilö kärsii uniapneasta, mutta molemmat kannattaa tutkituttaa. ”Diagnoosi vahvistetaan lopullisesti kotona tehtävällä unikokeella tai polysomnografialla”, Gelb sanoo. ”Sellaisen voi varata yleislääkärin kautta.”

Näin jaat vuoteen

Kun kyse on nukkumisesta, samassa sängyssä olevasta kumppanista on sekä hyötyä että haittaa. Koska yhdessä nukkumisen realiteetteihin kuuluu usein kuorsaamista, pyöriskelyä ja peiton omimista, yksin uinuminen tuottaa yleensä parempia tuloksia, kun unen laatua mitataan objektiivisilla kriteereillä. Yksi niistä on hidasaaltounen eli syvän unen määrä – se on REM-vaiheen ulkopuolista unta, joka on avainasemassa muistin lujittumisessa.

Toisaalta ihmiset ovat usein subjektiivisessa mielessä tyytyväisempiä uneensa, kun he ovat päässeet nukahtamaan rakastavan puolison kainaloon – se vapauttaa oksitosiinia, onnellisuushormonia, joka alentaa stressiä ja edistää parin välistä sidettä. Seuraavassa kaksi tapaa nauttia hyödyistä ja minimoida samalla haitat: Varmista, että patjanne on tarpeeksi leveä kahdelle, ja jos kumppanisi liikkeet aiheuttavat harmia, valitse memory foam-patja, jonka ansiosta sinun ei tarvitse tuntea kumppanisi jokaista kyljenkääntöä.

Hoitakaa parisuhdettanne. Huono uni on yhteydessä tyytymättömyyteen parisuhteessa, ja toisin päin. Se on yhtälö, jota voi alkaa ratkaista molemmista päistä.

Näin voit välttää piilokofeiinia

Vaikka kofeiini on yksi tunnetuimpia unen pilaajia, se voi silti päästä yllättämään. ”Se on mautonta, joten et välttämättä huomaa, kuinka paljon sitä saat”, sanoo Euroopan unitutkimusjärjestön ESRS:n jäsen, tohtori Neil Stanley. ”Se voi myös jäädä elimistöösi häiritsemään tuntikausiksi, jos olet sille herkkä.” Vähemmän tunnettuja kofeiinin lähteitä ovat suklaa, limsat (kuten Mountain Dew ja Dr. Pepper), jotkin vitaminoidut vedet sekä kofeiiniton kahvi, jossa on sitä nimestään huolimatta vain vähemmän kuin tavallisessa kahvissa.

Näin voit hyödyntää äänen voimaa

Valkoisen kohinan on todettu kätkevän alleen unta häiritseviä ympäristön ääniä. Nyt unitutkijat ovat kiinnostuneita vaaleanpunaisesta kohinasta, joka muistuttaa valkoista kohinaa, mutta sen matalat taajuudet ovat voimakkaammat kuin korkeat taajuudet. Se voi todistetusti parantaa hidasaaltounta. Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa vanhukset suoriutuivat muistitestistä paremmin, kun heidän hidasaaltounen aikaiseen aivotoimintaansa oli tahdistettu vaaleanpunaista kohinaa. Jos haluat tehdä oman kokeesi, voit ladata vaaleanpunaista kohinaa soittavan sovelluksen.

Lue lisää:

7 tapaa saada paremmat yöunet

Kuinka selvitä päivästä huonojen yöunien jälkeen

14 konstia terveeseen elämään

DC:Creator: 
Readers Digest | Valitut Palat

Auta niveliäsi, syö oikein

Luo: 03/05/2019 - 16:33

Nivelreuman ja selkärankareuman kanssa ei pärjää ilman lääkkeitä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kroonista tulehduksellista reumaa sairastavilla potilailla on vähemmän kipuja ja että he pärjäävät usein entistä pienemmällä määrällä lääkkeitä muutettuaan ruokailutottumuksiaan. Suurin vaikutus on tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla.

nivelet_ravinto
Kuva: 
iStock

15 sääntöä, joita noudattaa

 • Vähennä lihan ja makkaran kulutustasi! Kaikkein terveellisin on enimmäkseen kasvisruoasta koostuva ruokavalio, sillä eläinperäisessä ravinnossa on arakidonihappoa, josta keho muodostaa tulehdusvälittäjäaineita. Ne puolestaan pahentavat reumasairauksia. Etenkin rasvapitoisessa eläinperäisessä ruoassa on varsin runsaasti arakidonihappoa, jota kasviperäisessä ravinnossa ei ole lainkaan. Reumapotilaan viikoittainen maksimiannos arakidonihappoa on 350 mg. Lihaa tai makkaraa saa tästä syystä syödä enintään kahdesti viikossa – ja silloinkin vähärasvaisia laatuja – sillä 350 milligramman raja tulee täyteen jo kahdesta liha-ateriasta

 • Tee lihasta lisuke. Lisää lihaa pieninä määrinä vihannes- ja perunaruokiin, viljatuotteiden tai pastan sekaan – kasviperäiset ainekset muodostavat ateriasi tärkeimmän osan. Ellet halua luopua maukkaasta lihan ja makkaran mausta kokonaan, kannattaa ainakin kokeilla erilaisia soijapavuista ja tofusta valmistettuja lihankorviketuotteita. Viime vuosina markkinoille on tullut useita uusia kasvipohjaisia valmisteita, joiden pääraaka-aineena on esimerkiksi kaura tai härkäpapu. Murumaisia valmisteita saa myös valmiiksi maustettuna ja niitä voi käyttää esimerkiksi jauhelihan tavoin kastikkeissa. Kasviproteiinituotteita on jo monipuolisesti saatavilla pienemmissäkin myymälöissä. Myös viljapihvit maistuvat aromaattisilta – niillä voi kokeilla korvata rakkaat lihapullamme. Nykyään on saatavilla jopa kasvirasvapohjaista sian silavan korviketta. Myös vannoutuneet lihansyöjät löytävät varmasti makuhermoja kutkuttavia, niveliä hoitavia ruokia.

 • Myös kananmunat ovat ”arakidonihappo-pommeja” – syö niitä korkeintaan kaksi viikossa! Muista, että pasta, kakut ja muut leivonnaiset sisältävät usein kananmunaa. Tutki leivonnais- ja pastaostoksilla ainesosaluettelot ja valitse aina munattomia pastatuotteita. Maku on niissäkin aivan yhtä hyvä. Alkuperäinen italialainen pasta valmistetaan durumvehnästä ja vedestä – ilman kananmunaa.

 • Proteiinien tarve kannattaa tyydyttää etupäässä kasviperäisin valkuaisainein. Varsinkin palkokasveissa ja soija- ja tofutuotteissa on runsaasti proteiineja.

 • Maito ja maitotuotteet sisältävät myös arakidonihappoa mutta ne ovat siitä huolimatta tärkeä osa ravintoa runsaan luita suojaavan kalsiuminsa vuoksi. Rasvattomien maitotuotteiden arakidonihappopitoisuus on alhaisempi, joten suosi niitä. Valitse rasvaton maito, rasvaton jogurtti ja rasvattomat hapanmaitotuotteet, kuten kefiiri tai piimä.

 • Kalat ja äyriäiset, kuten kaikki eläinperäiset ruoka-aineet, sisältävät arakidonihappoa. Huonot vaikutukset kuitenkin ainakin osittain kumoutuvat, koska ne sisältävät runsaasti tulehdusta ehkäiseviä omega-3-rasvahappoja, jotka estävät kollageenin heikentymistä nivelrustossa ja tulehdusvälittäjäaineiden muodostumista kehossa. Lisäksi niistä saa runsaasti D-vitamiinia, joka on tärkeää luustolle. Lautaselle kannattaa valita säännöllisesti, ainakin kahdesti viikossa, kalaa. Suosi rasvaisia kaloja – ne sisältävät erityisen runsaasti omega-3-rasvahappoja. Eniten omega-3-rasvahappoja on silakassa, lohessa, tonnikalassa, makrillissa, sardiinissa, ruijanpallaksessa, ankeriaassa, monnissa, kampelassa, karpissa, puna-ahvenessa ja taimenessa.

 • Tulehdusta rauhoittava rasvahappo on alfalinoleenihappo, jota on runsaasti kasviöljyissä, varsinkin pellava-, soija-, rapsi-, vehnänalkio- ja saksanpähkinäöljyssä. Käytä mielellään kyseisiä öljyjä keittämiseen, paistamiseen ja salaatinkastikkeisiin.

 • Viljatuotteet, kuten riisi, pasta ja kaurahiutaleet ovat osa päivittäisiä aterioita. Suosi täysjyvätuotteita. Ne ovat terveellisiä ja täyttäviä, ja niistä valmistaa aterian lihaa edullisemmin!

 • Ruston rappeutumiseen osallistuvat muun muassa niin kutsutut vapaat radikaalit. Reumaatikot tarvitsevat tavallista enemmän ”radikaalien sieppaajia” eli antioksidantteja, jotka vaikuttavat edullisesti tulehdusprosesseihin ja neutralisoivat vapaiden radikaalien tuhoavaa vaikutusta. Esimerkiksi E-vitamiini on antioksidantti. Reumapotilailla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että heillä veriplasman ja nivelnesteen E-vitamiinipitoisuus on ollut huomattavasti tavallista alhaisempi. Laadukkaista kasviöljyistä (ks. yllä) saa paitsi alfalinoleenihappoa myös runsaasti E-vitamiinia, mistä syystä niitä kannattaa valita ruokiinsa mahdollisimman usein.

 • Myös pähkinät ja siemenet ovat terveellisten rasvahappojen ja E-vitamiinin lähteitä. Nauti niitä pikku välipaloina tai ripottele niitä salaatteihin, keittoihin ja kasvisruokiin. Seesamin-, pinjan-, auringonkukan- ja kurpitsansiemenet maistuvat aivan erityisen aromikkailta, jos niitä paahtaa hetken teflonpannulla ilman rasvaa. 

 • E-vitamiinin lisäksi on olemassa muitakin reumaatikoille tärkeitä tulehdusta rauhoittavia aineita, esimerkiksi beetakaroteeni ja C-vitamiini. Mahdollisimman monenlaisia hedelmiä ja kasviksia kannattaa syödä paljon – ja mieluiten mahdollisimman tuoreena. Suosi hedelmä- ja vihannestiskillä paikallisen satokauden tarjontaa – puoli maapalloa kiertäneet tuotteet sisältävät vähemmän vitamiineja ja muita tärkeitä fytokemikaaleja kuin tuoreet. Mikäli suinkin mahdollista, nauti viisi annosta hedelmiä ja kasviksia päivässä! Salaatit ja – itse tehdyt – mehut lasketaan mukaan. Beetakaroteenia on runsaasti muun muassa papaijassa, kirsikoissa, greipissä, aprikoosissa, vuonankaalissa, porkkanassa, ruusukaalissa, lehtikaalissa, pinaatissa ja punaisessa paprikassa. C-vitamiinia saa runsaasti porkkanoista, kiivistä, purjosipulista, pinaatista, fenkolista, keräkaalista, ruusukaalista, kiinankaalista, parsakaalista, paprikoista, sitrushedelmistä, viinimarjoista, tyrnimarjoista ja -maidosta, koiranruusun kiulukoista sekä acerolakirsikoista.

 • Myös kivennäisaineet seleeni ja sinkki ovat antioksidantteja. Sinkillä on myös tärkeä, luuainesta muodostava tehtävä. Kivennäisaineita ei aina saada riittävästi; monet kärsivät sinkin ja seleenin puutteesta. Kliinisissä tutkimuksissa on havaittu, että varsinkin nivelreumapotilailla on usein liian matalat seleeniarvot. Osterit, sisäelimet, hiiva, vehnänalkiot, pinjansiemenet, kaurahiutaleet, vehnäleseet, unikonsiemenet ja mausteet sisältävät runsaasti sinkkiä. Seleeniä on paljon auringonkukansiemenissä, soijapavuissa, pellavansiemenissä, palkokasveissa, lihassa (varsinkin sisäelimissä), kalassa ja kananmunassa.

 • Kasveissa on myös muita tärkeitä vapaiden radikaalien sieppaajia: niin kutsuttuja fytokemikaaleja. Erityisen paljon antioksidantteja on lykopeenissa (tomaateissa), antosyaanissa (tummissa viinirypäleissä, marjoissa ja punakaalissa) sekä katekiinissa, jota saa juomalla säännöllisesti vihreää teetä. Reumasairaalle erityisen terveellistä on parsakaali: se sisältää sytokiiniä, jolla on tulehdusreaktiota hillitsevä vaikutus.

 • Älä tupakoi, ja käytä alkoholia vain kohtuudella. Kumpikin tapa nimittäin edistää reumasairauksien tulehdusprosesseja. Eräässä tieteellisessä tutkimuksessa on osoitettu sekin, että runsas alkoholin juominen nopeuttaa nivelsairauden etenemistä.

Mitä sanovat kliiniset tutkimukset?

On tieteellisesti todistettua, että reumapotilaiden kannattaa muuttaa ravitsemustottumuksiaan.

Tutkimusten mukaan ainakin yleisimmät vaivat, kuten turvotus, kuumotus sekä kivut, helpottavat oikeanlaisen ravinnon avulla. Näyttää siltä, että kasvissyöjillä ja ”melkein-kasvissyöjillä” on valttikortit käsissään: osassa kliinisiä tutkimuksia on voitu osoittaa, että kasvisruokavalio lievitti nivelreuman oireita ja että kasvisruokavaliota noudattaneet potilaat tarvitsivat vaivoihinsa entistä vähemmän ei-steroideja tulehduskipulääkkeitä. Ihmeitä ei sovi odottaa: ensimmäiset positiiviset vaikutukset ravitsemustottumusten muututtua havaitaan vasta noin kolmen kuukauden kuluttua.

Vaikutukset näkyvät kuitenkin jatkossa enenevässä määrin, kun ruokavaliota jatketaan. Äläkä unohda, että terveellisinkään ravinto ei korvaa reumalääkkeitä. Tulehdustarauhoittava vaikutus, jonka peruslääkkeet mahdollistavat, ei ole saavutettavissa, vaikka uusia ravintotottumuksia noudattaisi miten johdonmukaisesti tahansa. Älä koskaan lakkaa ottamasta lääkkeitä omavaltaisesti. Vaikka sinusta tuntuisikin siltä, että uudet, terveelliset elintapasi ja ruokailutottumuksesi ovat saaneet sinut voimaan paremmin, keskustele aina lääkärisi kanssa siitä, voisiko lääkkeiden määrän vähentäminen tulla kuuloon ilman että sairaus pahenee.
 

Terveellinen ruokavalio ja nivelrikko

Tulehdusprosesseilla on merkittävä rooli myös nivelrikossa, ja nivelrikossa myös muodostuu enemmän vapaita happiradikaaleja, jotka ovat osallisia ruston rappeutumiseen. Siispä nivelrikkopotilaan ruokavalioksi suositellaan periaatteessa samanlaista dieettiä kuin nivelreumaa ja Bechterewin tautia sairastavillekin. Tulehdusta rauhoittava, runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio auttaa lievittämään kipuja, parantamaan niveltoimintoja ja hidastamaan taudin etenemistä.

Ruoka-aineherkkyydet

Kokemus on osoittanut, että tietyt ruoat voivat pahentaa reumaoireita. Tällaiset ruoka-aineet ovat potilaskohtaisia. Jos sinusta tuntuu, että saat kipuja tai kivut voimistuvat, kun syöt jotakin tiettyä ruokaa, sinun kannattaa alkaa pitää ruokapäiväkirjaa. Siihen kirjataan tarkasti, mitä on syöty ja milloin (päiväys ja kellonaika). Päiväkirjaan kirjataan kunkin elintarvikkeen määrä ja valmistustapa sekä myös kaikki lisät, kuten yrtit ja mausteet. Tee syömistesi lisäksi merkintöjä myös siitä, miten olet voinut kyseisenä päivänä, ja kirjaa ylös kaikenlainen poikkeava, esimerkiksi voimakkaat kivut tai nivelten turvotus. Mitä tarkemmat muistiinpanot teet, sitä helpommin pystyt jäljittämään mahdollisen korrelaation ravinnon ja reuman pahenemisen välillä.

Internetistä voit tulostaa ruokapäiväkirjapohjia, ja niitä saa myös ravitsemusterapeutilta, joka kokemuksensa pohjalta pystyy auttamaan päiväkirjamerkintöjen arvioinnissa. Terapeutti saattaa myös päästä sinua nopeammin mahdollisten ”pahantekijöiden” jäljille. Reumaoireita muita yleisemmin aiheuttavia elintarvikkeita ovat muun muassa liha, kananmuna, voi, maito, juusto, soija, maissi, vehnä, ruis, kaura, kahvi, mallas, sakkaroosi, maapähkinät, tomaatit, greippi ja sitruuna. Ruokapäiväkirjan pitäminen paljastaa myös ravitsemusvirheitä ja huonoja tottumuksia. Siksi siitä on apua myös painon pudottamisessa.Lue llisää:

10 erilaista niveltulehdusta ja niiden erot

Nämä 5 väitettä niveltulehdusta joutavat unholaan

Näin hoidat kihtiä
 

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Näin elät punahukan kanssa

Luo: 03/04/2019 - 12:42

Mitä voi tehdä, kun elimistö hyökkää itseään vastaan?

punahukka
Kuva: 
iStock

Systeeminen lupus erythematosus eli SLE (tai punahukka) on autoimmuunisairaus, jonka aiheuttaa yli-innokkaan immuunijärjestelmän hyökkääminen normaaleja, terveitä kudoksia vastaan. Nimessä esiintyvä sana lupus on latinaa ja tarkoittaa sutta; ennen vanhaan taudin aiheuttamat ihovauriot toivat ihmisille mieleen sudenpuremat. ’Systeeminen’ taas viittaa siihen, että tauti voi esiintyä missä tahansa tai kaikkialla kehossa.

SLE:n kirjavat oireet riippuvat siitä, mitä vastaan immuunijärjestelmä hyökkää. Taudin tunnetuimpia merkkejä on posket ja nenänvarren peittävä perhosen muotoinen ihottuma, mutta sitä ilmenee vain noin kolmanneksella potilaista. Muita taudin merkkejä voivat olla rengasmaiset läiskät ihossa, haavaumat suussa tai nenässä, kuume, väsymys, niveltulehdus, lihaskivut, hengenahdistus ja kuivat silmät. Useimmilla potilailla oireita esiintyy kausittain; välillä tauti on aktiivinen ja välillä se menee lepovaiheeseen.

Taipumus SLE:hen kulkee suvussa, vaikkakin vaikuttaa siltä, että sen puhkeamiseen ja oireiden pahenemisvaiheisiin vaikuttavat myös ulkoiset tekijät. Sellaisia ovat muun muassa ultraviolettisäteily, stressi, infektiot, kuten vyöruusu tai flunssa, sekä tietyt lääkkeet, kuten sulfa-antibiootit. Joissakin tapauksissa tauti on lääkkeiden aiheuttama, ja se paranee, kun lääkitys lopetetaan. Useimmiten sairauden kanssa on pärjättävä läpi elämän. Naiset saavat taudin yhdeksän kertaa todennäköisemmin kuin miehet – syynä voivat olla hormonit ja sukupuolikromosomit.

Jos sinulla on todettu SLE, yritä vähentää altistumistasi sairauteesi vaikuttaville ympäristötekijöille. Taudin pahenemisvaiheissa oireita voi pitää kurissa ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden sekä kortikosteroidien kaltaisilla lääkkeillä. Taudin hillitseminen on tärkeää, jotta immuunijärjestelmän aiheuttama tulehdus ei arpeuttaisi lopullisesti elimiä, kuten munuaisia, keuhkoja tai sydäntä. ”Aktiivinen SLE on kuin trooppisen myrskyn tuuli”, sanoo tohtori David Isenberg, Britannian reumajärjestön systeemisen lupuksen hoito-ohjeistuksen päälaatija. ”Meidän täytyy saada se hallintaan nopeasti vähentääksemme tuhoja, joita ei voitaisi enää helposti korjata.”

Lääkkeillä itsellään voi kuitenkin olla haittavaikutuksia – tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäytön aiheuttamia ruoansulatusongelmia, tai steroidien aiheuttamaa osteoporoosia – joten reumatologin täytyy räätälöidä potilaille hoitosuunnitelma, jossa hyötyjä on haittoja enemmän. Lääkärin tulee myös varata säännöllisiä tarkastusaikoja, jolloin mahdollisesti ilmenevien oireiden hoito voidaan aloittaa välittömästi. SLE täytyy ottaa vakavasti, mutta säännöllisellä tarkkailulla, lääkehoitoon sitoutumisella, läheisten tuella sekä terveillä elintavoilla todennäköisyydet taudista selviämiseksi ovat potilaan puolella.

Lue lisää: 

Tämä on tehokkain tapa antaa ensiapua

7 vaarallista ensiapuvirhettä


Näin hoidat kihtiä

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Näin vaikku vaikuttaa korviisi

Luo: 02/27/2019 - 12:49

 Vaikka vaikku ei ehkä ole yksi kehosi viehättävimmistä ominaisuuksista, se (lääketieteellinen termi: korvakäytävän vahatulppa) on yksi korvan luonnollisista suojakeinoista. 

korva
Kuva: 
iStock

Korvakäytävissä olevista rauhasista erittyvä korvavaha puhdistaa ja suojelee keräämällä sisään pyrkivää likaa ja tomua, sekä ehkäisee bakteerien kasvamista. Puremis- ja puhumisliikkeet auttavat vanhempaa vahaa poistumaan korvasta. Mukanaan se vie bakteereita ja muita vieraita hiukkasia, ja tekee samalla tilaa uudelle vahalle.

Tavallisesti kunnollisessa korvavahan hoitamisessa tärkeintä on se, että prosessi voi tapahtua luonnollisesti. Jos korvassa on silmin havaittavaa vahaa, sen voi pyyhkiä hellästi pois pyyhkeellä. 

Sitä ei kuitenkaan pitäisi yrittää poistaa korvan sisältä. Älä siis lankea tiettyjen pumpulitikkujen pitkänomaiselle muodon pauloihin, sillä ”jos laitat korvaasi jotain, saatat työntää vahan syvemmälle korvaasi, tai pahimmassa tapauksessa vaurioittaa sen herkkää ihoa,” sanoo tri Shakeel Saeed, otologian ja neuro-otologian professori Lontoon University Collegen korvainstituutista Isosta-Britanniasta. Saatat jopa puhkaista tärykalvosi tai nyrjäyttää sisäkorvasi luut.

Vaha voi tukkia korvakanavasi, jos korvasi rauhaset erittävät liikaa vahaa (joillain niin vain tapahtuu), jos elimistösi ei onnistu puhdistamaan vahaa tehokkaasti, tai jos työnnät sen syvemmälle harkitsemattoman puhdistusyrityksen aikana. Tukoksen oireisiin voi kuulua korvasärkyä, tinnitusta, kuulon alenemista, huimausta tai jopa yskimistä, sillä liiallinen vaha voi työntyä hermoja vasten ja aiheuttaa yskimisrefleksin.

Lääkäri voi ammattivälineillään ja -tekniikoillaan onnistua poistossa paljon turvallisemmin kuin sinä itse. Lääkärin luona kannattaa käydä myös toisesta syystä: Oireiden takana ei ehkä olekaan korvavaha, vaan tulehdus, ikään liittyvä kuulon heikentyminen, paineenvaihtelun aiheuttama vamma tai jokin monista muista vaivoista.

Jos korvavahatukoksia ilmaantuu usein, lääkäri saattaa suositella säännöllistä puhdistusta tai vahaa pehmentävien tippojen käyttöä. 

Saatavilla on reseptivapaita seoksia, mutta mineraaliöljy tai oliiviöljy voivat myös tepsiä. Jos kuulolaite pahentaa toistuvaa vaivaasi, voit Saeedin mukaan ”yrittää helpottaa sitä ottamalla sen pois noin tunnin ajaksi useita kertoja päivässä.”


Lue lisää: 

Korvissa soi

Huimaus hallintaan

6 kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät helposti huomaamatta

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

15 puhdistavaa ruokaa, jotka tepsivät omenasiiderietikkaa paremmin

Luo: 01/30/2019 - 12:43

Unohda omenasiiderietikka. Nämä maukkaat ruoat voivat auttaa tukemaan immuuni– ja ruoansulatusjärjestelmääsi sekä imusuonistoasi puhdistamaan elimistösi luonnollisesti.

vesimeloni
Kuva: 
iStock

Rentoudu juomalla tämä rauhoittava juoma ennen yöuniasi

Magnesium, etenkin sinkkiin yhdistettynä, on täydellinen tuplapuhdistusyhdistelmä, kertoo  naturopaatti, lääkäri, kirjailija ja Nutrional Magnesium Associationin lääketieteellisen neuvottelukunnan jäsen Carolyn Dean. “Magnesium stimuloi solujen toimintaa, joten myrkyt vapautuvat niistä verenkiertoon. Sinkki taas toimii voimakkaana antioksidanttina, joka auttaa tuhoamaan ‘vapaat radikaalit’ elimistössä sekä poistamaan raskasmetallit,” hän selittää. Magnesiumia on pinaatissa, manteleissa ja tummassa suklaassa, mutta jos haluaisit suuremman annoksen syömättä kimppua vihreitä vihanneksia, liuota magnesiumsitraattia veteen. Lisäetuna magnesiumin tieteellisesti tutkittuihin hyötyihin kuuluvat myös sen rauhoittavat ja rentouttavat ominaisuudet.

Lisää tätä pähkinää seuraavaan salaattiisi

Pähkinät tarjoavat maukasta suutuntumaa tylsään salaattiin, mutta ne ovat myös täynnä ravintoaineita, jotka voivat auttaa vahvistamaan kehon omia puhdistavia järjestelmiä, kertoo funktionaaliseen ja integratiiviseen lääketieteeseen erikoistunut tri Frank Lipman, How to Be Well –teoksen kirjoittaja ja Be Well –sivuston perustaja. Hän pitää erityisesti mustajalopähkinöistä. Niillä on hyvin vahva puhdistava
vaikutus elimistöön, sillä niissä on luonnollisia sieni–infektioita torjuvia ja antimikrobiaalisia vaikutuksia, jotka voivat tappaa elimistössä olevia loisia, hän sanoo. Useimmat syövät ne kapselin muodossa, mutta niitä voi myös ripotella salaattiin tai niistä valmistetusta öljystä voi tehdä maukasta salaattikastiketta.

Poimi tämä sievä kukka

Puna–apila on yleinen kasvi, jonka kirkkaat kukat täyttävät niityt keväisin. Lisäksi tämä kaunis kukka on tehokas elimistön puhdistaja, tri Lipman sanoo. Se hoitaa kaksinkertaista tehtävää veren sekä maksan puhdistajana, hän lisää. Voit toki joko ahmia kokoinaisen kedon Ferdinand–härän tapaan, tai ostaa kukat kapseleina tai teen muodossa. Sillä välin voit hankkia yhden näistä mahtavista kasveista, jotka voivat puhdistaa kotisi

Tee lattestasi jotain parempaa

“Älä syö keltaista lunta” on ehdottomasti hyvä neuvo, mutta keltaiset ruoat voivat olla upea keino tukea elimistösi kykyä hankkiutua eroon myrkyistä. Puhutaan siis kurkumasta. Tämä mieto keltainen mauste, joka on suosittu thaimaalaisessa ja intialaisessa keittiössä, on aivan täynnä antioksidantteja. Lisäksi se vähentää elimistön tulehduksia ja tukee tervettä ruoansulatusta. Tämä kaikki tekeekin siitä mahtavan puhdistavan aineen, tri Dean sanoo. Eräs trendikäs keino saada päivittäinen annoksesi on tehdä siitä ”kultaista maitoa”, jota kutsutaan myös ”thailatteksi”. Aloita kookosmaidosta (tai mistä tahansa ei–meijeri–maidosta, josta pidät eniten), lisää ripaus kurkumaa, kanelia, inkivääriä ja pippuria. Laita päälle lusikallinen hunajaa ja lämmitä kunnolla. Yrtit ovat myös yksi yhdeksästä aineksesta, joilla voit puhdistaa ihoasi sisältäpäin.

Juhli taco–tiistaita

Eihän herkullisten tacojen syömiseen toki tekosyitä kaivata, mutta yksi niiden klassisimmista lisukkeista voi myös auttaa sinua puhdistamaan elimistösi. ”Korianteri puhdistaa elimistön, sillä se sitoo itseensä raskasmetallimyrkkyjä ja auttaa poistamaan ne kehosta,” tri Lipman kertoo. Jos et innostu tacoista, ripottele korianteria chilin päälle, sekoita se munakokkelin joukkoon tai lisää sitä salaattiin.

Tarjoile illalla tätä jälkiruoka

Voit lisätä elimistön puhdistamisen kookosöljyn pitkälle ansiolistalle! (Tässä vaiheessa olisikin syytä kysyä, mihin ihmeeseen kookospähkinä ei pysty.) Syy piilee kookosöljyn sisältämässä kapryylihapossa, Lipman sanoo. ”Se torjuu tulehduksia sekä hiivan ja sienten liikakasvua suolistossa.” Päivittäisen annoksesi voit saada lukemattomilla tavoilla. Voit paistaa sillä vihanneksia wok–pannussa, levittää kookosvoita leivonnaisten päälle, lisätä sitä salaattiin, sekoittaa makeuttamattomia kookoslastuja mysliisi, tai valmistaa maukasta jälkiruokaa. Älä kuitenkaan liioittele, sillä pieni määrä riittää pitkälle.

Lisää kala ruokalistallesi

Imusuonistosi on suonista ja rauhasista koostuva verkosto, joka kattaa koko kehosi ja jonka tehtävä on auttaa poistamaan jätteitä. Tehosta elimistöäsi nauttimalla päivittäin kalaöljyä, tri Dean danoo. ”Imussuonisto voi tukkeutua, kun ikää karttuu, ja omega–3–rasvahapot, kuten ne, joita löytyy kalasta, pitävät tämän järjestelmän puhtaana ja toiminnassa. Se taas auttaa pitämään immuunijärjestelmäsi vahvana,” hän selittää.

Siemaile tätä yrttiteetä

Luulitko, että voikukat kelpaavat vain kompostiin? Harkitse uudelleen, sillä näissä vaatimattomissa kasveissa on mahtavia puhdistavia ominaisuuksia, tri Lipman kertoo. ”Voikukan juuri puhdistaa upeasti maksan, sillä se tukee sappinesteen tuotantoa, ja sappineste taas auttaa kuljettamaan myrkkyjä pois elimistöstä,” hän selittää. ”Lisäksi se auttaa diureettisten ominaisuuksiensa ansiosta tukemaan suolen säännöllistä toimintaa.” Voikukkateetä löytyy useimmista ruokakaupoista tai terveysliikkeistä.

Viipaloi lautasellesi tätä kesähedelmää

Mikä on kesäisempää kuin tuore, mehukas viipale vesimelonia? Meillä on hyviä uutisia: Kun tarjoat makuhermoillesi kesäisen makeaa melonia, autat myös elimistöäsi puhdistumaan. ”Vesimeloni torjuu tulehdusta ja auttaa nesteyttämään elimistöä,” tri Lipman selittää. ”Lisäksi se auttaa torjumaan vapaita radikaaleja ja sen kautta vähentämään myrkkyjä elimistöstä.”

Sekoita itsellesi kirpeä smoothie

Smoothiet ovat maukas, kätevä tapa syödä monia kasveja, joita et muuten söisi sellaisenaan. Lisäksi näyttää siltä, että lähes jokaisen smoothien pohja –luonnonjugurtti – omaa puhdistavia ominaisuuksia. Probioottiset ruoat, kuten jugurtti tai pikkelöidyt vihannekset, voivat tarjota pienen suojan ympäristön myrkyiltä, kertoo mBio:ssa julkaistu tutkimus. 

Hanki lisäravinnettä tästä piikikkäästä kasvista

Maarianohdake ei ole yrtti, jota useimmat tulisivat heti ajatelleeksi, mutta sitä on käytetty jo vuosisatojen ajan huuhtomaan ja puhdistamaan maksaa sekä sappirakkoa, sanoo tri Lipman. ”Se auttaa myös ruoansulatusta tuhoamalla aineenvaihdunnan jätteitä,” hän lisää. Hän suosittelee maarianohdaketta nautittavaksi tinktuurana tai kapseleina.

Kokkaa tätä juurta

Takiainen näyttää yhtä herkulliselta kuin kuulostaa, mutta älä vielä unohda tätä jokavuotista kasvia. ”Takiaisella on antimikrobiaalisia ominaisuuksia, jotka auttavat puhdistamaan veren. Se on myös täynnä puhdistavia ravintoaineita,” tri Lipman toteaa. ”Se on diureetti, joka auttaa poistamaan elimistöön kasautuneita myrkkyjä.” Monissa kaupoissa saatavilla on takiaisenjuurta, jonka voi valmistaa ruoaksi tai teeksi. Lisäksi sitä voi ostaa kuivattuna. Söitkö liikaa sokeria?

Nauti tästä mausteisesta makeisesta

Huolimatta siitä, mikä kantasi on suuressa mustia Jelly Bean –makeisia koskevassa väittelyssä, totuus on se, että lakritsi (siis oikea lakritsi, ei makeisissa käytetty mauste) voi tehdä ihmeitä terveydellesi. ”Lakritsista on hyötyä elimistön puhdistuksessa, sillä se parantaa suolistoa ja omaa voimakkaita, tulehdusta torjuvia ominaisuuksia,” tri Lipman kertoo. Oikeita lakritsimakeisia (tarkista ainesosien lista) löytyy helposti, tai voit myös juoda lakritsiteetä.

Syö lautastasi koristavat yrtit

Ruokaseurasi voi toki pitää sinua outona, jos ryhdyt napostelemaan jälkiruokalautasellasi olevaa lehteä, mutta minttu on yhtä voimakas kuin se on sievä. ”Minttu sisältää äärimmäisen paljon antioksidantteja ja se auttaa puhdistamaan elimistöä sekä rauhoittamaan ruoansulatusjärjestelmää,” tri Lipman sanoo. ”Lisäksi siinä on antimikrobiaalisia ominaisuuksia, minkä vuoksi sitä käytetään usein suuhygieniatuotteissa.”

Pureskele tätä kaarnaa

Emme kehota sinua halaamaan puuta... mutta aiommeko kehottaa sinua nuolemaan sellaista? Mahongin heimoon kuuluva intialainen neempuu on vähemmän tunnettu mutta hyvin voimakas puhdistava yrtti, tri Lipman sanoo. ”Neempuu on antibakteerinen, sieni–infektioita torjuva ja antiseptinen,” hän kertoo ja lisää, että se auttaa puhdistamaan elimistön poistamalla sen aineenvaihdunnan jätteet. Jos et satu löytämään oikeaa neempuuta, voit löytää sellaisen myös kapseleiden muodossa.Lue lisää:

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

42 vinkkiä nopeaan ja helppoon painonpudotukseen

Näillä ruokavaliovinkeillä jaksat paremmin

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

10 salaisuutta terveellisten ruokaostoksen tekemiseen

Luo: 01/25/2019 - 15:45

Ruokaostokset voivat olla todellinen ruokavalioiden miinakenttä. Muista siis nämä vinkit, kun lähdet matkaan. 

ruokaostokset
Kuva: 
iStock

 

Etsi lyhyitä ainesosalistoja

Kun löydät valmiiksi pakattua ruokaa, jonka ainesosalista on kilometrin pituinen, laita se takaisin hyllyyn ja etsi yksinkertaisempi versio samasta ruoasta. (Tarkoitamme  tuotteen ”Ainesosat”-listaa. ”Ravintosisältö” on toinen kohta, johon palaamme myöhemmin.) Hälyttävä totuus on se, että useimmat noista ainesosista ovat erilaisia sokereita ja kemiallisia lisäaineita, eikä niitä oli lisätty ruokaan sinun, vaan ruoan käsitelleen firman etua ajatellen. Ne ”parantavat” ruoan ulkonäköä, makua tai kestävyyttä–ja se taas liittyy markkinointiin tai kuljetukseen, eikä sinun terveyteesi. Useimpien lisäaineiden tiedetään olevan vaarattomia (vaikka monien terveysvaikutukset ovat edelleen epäselvät), mutta ne eivät liity ravintoon tai luonnon tarkoittamaan makuun. Itse asiassa yksi niiden päätarkoituksista on korvata edellämainittujen puutetta. Muista siis aina lukea ainesosien lista. Marion Nestle, ravintotieteen professori New York Universitysta sanoo, että tässä tapauksessa lyhyempi on lähes aina parempi.

”Ei kolesterolia” saa herättää epäilyksesi

Kolesteroli on rasva, jota esiintyy vain eläinperäisissä tuotteissa (esimerkiksi lihassa, kalassa, kananmunissa, maidossa ja voissa). Miksi jotkut kasvipohjaiset tuotteet sitten väittävät näyttävästi olevansa täysin kolesterolittomia? Koska elintarvikeyritykset tietävät, että ihmiset välittävät kolesterolitasoistaan, ja että useimmat ovat luultavasti unohtaneet tai eivät ole koskaan saaneet tietää, että kasvit eivät sisällä sitä. Syyllisten joukossa ovat aamiaismurot, leipä, keksit, salaatinkastikkeet ja etenkin öljyt ja margariinit. Öljyt ovat tietenkin rasvoja, joten niiden valmistajat uskovat kuluttajien vakuuttuvan nähdessään, etteivät maissiöljy, auringonkukkaöljy tai oliiviöljy sisällä lainkaan kolesterolia. Kun seuraavan kerran näet tämän väitteen, sano itsellesi: ”Sehän on kasvipohjainen tuote! Se ei tietenkään sisällä kolesterolia.”

Opi, mitä ”orgaaninen” eli ”luomu” todella tarkoittaa

Sana ”orgaaninen” tai ”luomu” aiheuttaa ruokamerkinnöissä jatkuvaa hämmennystä. Samoin tekee miltei mikä tahansa asia, joka liittyy merkintöihin. Ensinnäkin, luomuruoan merkinnän voi ansaita sertifikaatioprosessin seurauksena, ja se merkitsee, että tuottaja pitää tiukasti kiinni tietyistä säännöistä ja toimenpiteistä.

• Orgaanisista hedelmistä ja -vihanneksista Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) säännöt – jotka ovat Kanadassa lähes identtiset – määräävät, että ne tulee kasvattaa ilman mitään seuraavista: geneettisesti muunnellut siemenet, kemikaaleista tai viemärilietteestä valmistetut lannoitteet, kemialliset hyönteistorjunta-aineet tai kasvimyrkyt, sekä säteilytys. Kasvattajien täytyy myös tehdä tarkat merkinnät ja luovuttaa ne vaadittaessa virallisille tarkastajille. Ruoat täytyy merkitä sanoin ”100-prosenttisesti orgaaninen,” ”orgaaninen” (95-99-prosenttisesti orgaaninen) tai ”valmistettu orgaanisista aineksista” (74-94-prosenttisessti orgaaninen), ja jos orgaanista sisältöä on vähemmän, eri ainesosien osuus voidaan esittää listalla.

• Lihassa orgaaninen merkitsee, että eläimille voidaan syöttää vain orgaaniseksi sertifioitua rehua eikä muiden eläinten sivutuotteita. Eläimille ei voida antaa hormoneja tai antibiootteja. Niillä täytyy olla pääsy ulkoilmaan, ja niitä täytyy kohdella inhimillisesti. Kaikkien orgaanista lihaa tuottavien tilojen täytyy tehdä tuotteistaan tarkat merkinnät ja käydä läpi virallinen tarkastus. Orgaanisen ruoan tuotanto ei kohtaa sen kysyntää, mutta sen saatavuus lisääntyy jatkuvasti. Monista supermarketeista löytyy jo joitain luomutuotteita, ja ainakin yksi kansallinen ketju (Whole Foods Market) myy enimmäkseen orgaanisia tuotteita. Lisäksi orgaanista ruokaa voi löytää maanviljelijöiden omista myyntitapahtumista, terveysruokakaupoista sekä yksittäisiltä tiloilta.

Suhtaudu epäillen sanaan ”luonnonmukainen”

Ruokamerkinnät ”luonnonmukainen” ja ”orgaaninen” tarkoittavat käytännössä samaa, vai mitä? Juuri niin ruokafirmat haluavat sinun ajattelevan. Totuus on kuitenkin se, että sana ”luonnonmukainen” on ruokamerkinnöissä paljon ”orgaanista” löyhempi. Luonnonmukaisiksi itseään väittäville tuotteille ei ole tiettyjä vaatimuksia, joten merkintöjen tulisi pitää paikkansa. Jos lihaa siis väitetään luonnonmukaiseksi, koska eläimelle ei syötetty antibiootteja tai hormoneja, merkinnässä tulisi lukea niin, ja väitteen tulisi olla totta. ”Luonnonmukainen”-merkintää käyttäviä tiloja ja firmoja ei tarkasteta ehtona merkinnän käyttämiselle. Niinpä sinun täytyy vain uskoa heidän sanaansa.

Vahdi annoskokoja

Monet ”Ravintosisältö”-merkinnät on suunniteltu niin, että uskot saavasi vähemmän kaloreja kuin ruoka todellisuudessa sisältää. Merkinnöissä voidaan esimerkiksi listata ravintoarvot yhden annoksen perusteella. Muista kuitenkin tarkistaa ”annoskoko” ja ”annoksien määrä tuotteessa”. Suklaapatukka, jonka useimmat söisivät kokonaan yhdeltä istumalta voikin väittää sisältävänsä kaksi annosta. Jos näit kääreessä merkinnän ”100 kaloria,” muista sovittaa se tuotteen todelliseen määrään. Jos syöt kaksi annosta, saat todellisuudessa 200 kaloria.

Vertaile tavaroita taskulaskimen avulla

Taskulaskin on paras keino selvittää se, mitä elintarviketeollisuus ei halua sinun tietävän: ostamasi ruoan todelliset ravintoarvot. Sanotaan, että yrität vaikkapa selvittää, sisältääkö General Mills’ Multi Grain Cheerios enemmän ravintoaineita kuin Kellogg’s Frosted Mini-Wheats (täysjyväversio). Cheeriosin annoskoko on 2,3 desilitraa, mutta Mini-Wheatsin tarjoilukoko on ”noin 24 keksiä.” Et voi avata pakkausta nähdäksesi, miten paljon 2,3 desiä on 24 keksiin verrattuna. Niinpä voit vertailla yksiköitä vain käyttämällä grammoja, jotka on ilmoitettu molemmissa pakkauksissa. 59 grammaa painava Mini-Wheats-annos on lähes tuplasti 29-grammaista Cheerios-annosta suurempi, joten Mini-Wheats-pakkauksessa ilmoitetut ravintoarvot täytyy leikata puoleen. Gramma grammalta ravintoarvot ovat hyvin samanlaiset: kaloreita, kuitua, hiilihydraatteja, proteiinia sekä rasvaa on lähes saman verran. Jopa sokerien määrä on arviolta sama, vaikka Cheerios väittää olevansa ”kevyesti makeutettu” ja Mini-Wheatsissa on sokerikuorrutus! Tämä voi yllättää monet vanhemmat.

Selvitä koko tarina

Markkinointialalla tiedetään, että ravintoarvoista tietoiset asiakkaat ovat nykyään kiinnostuneita täysjyvästä. Älä kuitenkaan osta tuotetta, jossa lukee jotain sinne päin. Valitse aina leipä, jossa lukee ”graham” tai ”täysjyvä.”

Älä sekoita muromainoksia todellisuuteen

Jos haluat terveellisiä aamiaismuroja, etkä muroja jotka vain väittävät olevansa sitä, unohda pakkausten suuret mainoslauseet ja siirry suoraan merkintöihin. Etsi tuote, jossa lista on lyhyt. Etsi tuotteita, joiden ensimmäinen ainesosa on täysjyvä. (Voit aina lisätä sokeria itse, jos haluat.) Tutki sitten annoskohtaiset ravintoarvot. Etsi muroja, joiden joka annos sisältää paljon kuituja. Runsaasti makeutetut murot, joita pienille lapsille syötetään säännöllisesti, ehdollistavat heidät jo varhain syömään sokeria ja muodostavat tapoja, joista on vaikea päästä eroon. Ravintotieteen professori Marion Nestle sanoo, että useimmat aamiaismurot ovat nykyään niin prosessoituja ja makeutettuja, että ”ne voisivat yhtä hyvin olla pikkuleipiä–vähän rasvaa sisältäviä pikkuleipiä.” 

Älä lankea vetisiin ruokiin

Vesi on prosessoitujen ruokien taika-aines, ja jos se on ainesosalistalla ensimmäisenä, voit olla varma, että sitä seuraa runsain mitoin lisäaineita, joiden tarkoitus on parantaa veden makua ja koostumusta. Et ehkä ylläty nähdessäsi vettä useimpien keittojen ainesosien joukossa. Keittoonhan tarvitaan paljon vettä. On yllättävämpää löytää se ensimmäiseltä sijalta tölkkispagetin ainesosien listalla. Monet salaatinkastikkeet sisältävät enemmän vettä kuin mitään muuta, ja koska öljy ja vesi eivät sekoitu, kaikki pysyy koossa vain monen lisäaineen voimin. Vesi on halpaa, joten elintarviketeollisuus pitää siitä.

Etsi tölkistä natriumglutamaatti

Tarkista prosessoitujen ruokien – kuten keiton – ainesosalistat. Lue ne loppuun asti, sillä tämä aines löytyy listan häntäpäästä (jos natriumglutamaattia ei ole, se on yleensä merkitty näyttävästi heti listan alkuun). Natriumglutamaatti mainitaan joskus omalla nimellään, mutta siitä käytetään myös muita nimiä, kuten hydrolysoitu soijaproteiini, autolysoitu hiiva ja natriumkaseinaatti. Natriumglutamaatti on synteettinen versio Japanissa umamina tunnetusta aineesta, jota esiintyy luonnostaan tietyissä ruoissa, kuten parmesaanijuustossa, soijakastikkeessa ja sienissä. Aasialaisessa keittiössä laajalti käytetty natriumglutamaatti joutui epäsuosioon, kun se yhdistettiin päänsärkyihin ja muihin epämiellyttäviin oireisiin. Nyt monet aasialaiset ravintolat mainostavat ylpeästi ruokalistoillaan ”Ei natriumglutamaattia,” mutta elintarviketeollisuus yrittää edelleen käyttää sitä arominvahventeena. Jos siis olet huolissasi natriumglutamaatista, etsi sitä sen kaikilla nimillä. 


Lue lisää:


Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta

Superruokaa superhalvalla

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Tällainen on fibromyalgia

Luo: 01/02/2019 - 17:21

Miksi lääkärit lopultakin ottavat vaivan huomioon?

fibromyalgia
Kuva: 
iStock

Fibromyalgiana tunnettu monioireinen sairaus, joka koskettaa arviolta kahta–kolmea prosenttia väestöstä, tunnetaan edelleen huonosti, mutta sitä on vihdoin alettu tutkia laajemmalti. Sairauden huomattavin oire on laajalti koko kehoon leviävä kipu. Se kuvataan usein jatkuvana jomotuksena, jolle ei löydy selkeää syytä. Muita oireita voivat olla lihasjäykkyys, päänsäryt, ”aivosumu” sekä väsymys.

Useimmilla potilailla tauti todetaan keski-iässä, vaikka heidän oireensa ovatkin yleensä alkaneet aiemmin. Keskimäärin diagnoosin saaminen kestää yli kaksi vuotta, osittain siksi, ettei taudin toteamiseen ole olemassa laboratoriokokeita. Lääkäri voi silti määrätä potilaan joihinkin kokeisiin muiden vaivojen kuten nivelreuman ja MS-taudin pois sulkemiseksi.

Fibromyalgian tarkkaa syytä ei ole vahvistettu. Suositun teorian mukaan se on keskushermoston sairaus, eli potilaan hermostosta lähtevien kipusignaalien vastaanottamisessa aivoissa olisi jotakin vialla. Tutkijat selvittävät myös sitä, onko hormonitasoilla tai epäsäännöllisellä unirytmillä osuutta asiaan.

Koska potilaiden kivusta ei yleensä ole ulkoisia merkkejä, jotkut lääkärit ovat laittaneet fibromyalgian pelkän liiallisen mielikuvituksen piikkiin. Sellainen suhtautuminen on kuitenkin vähenemässä, sillä tutkimukset ovat osoittaneet vaivan olevan suhteellisen yleinen. Monet lääketieteen asiantuntijatahot, kuten Maailman terveysjärjestö, tunnustavat nykyään fibromyalgian.

Valitettavasti siihen ei tunneta hoitokeinoa; olemassa olevat hoidot tähtäävät vain oireiden lievittämiseen. Potilaita kehotetaan yleensä kokeilemaan ensin lääkkeettömiä hoitokeinoja, ja ottamaan sitten tarvittaessa käyttöön lääkitystä, kuten lihaksia rentouttavia tuotteita tai kipulääkkeitä.

Tähän mennessä tehokkain keino kivun lievittämiseen vaikuttaa olevan asteittainen liikunta. Silloin liikunta aloitetaan sopivalta tasolta – joka voi joskus olla hyvinkin vaatimaton – ja sitä tehostetaan asteittain, sanoo tohtori Gary Macfarlane, European League Against Rheumatism -reumajärjestön fibromyalgian hoitosuositusten pääkirjoittaja.

Liikunta tuo edes pientä helpotusta suurimmalle osalle tautia sairastavista; syynä voi olla endorfiinin vapautuminen, stressin väheneminen, unen parantuminen tai parempi verenkierto lihaksissa.


Lue lisää: 

Mitä tehdä, kun selkään sattuu? 

Näiden vaivojen riski kasvaa iän myötä: tendinopatia tai bursiitti  

Vyöruusu vaatii pikaista hoitoa

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Sivut

Tilaa syöte RSS - Terveys ja hyvinvointi