Previous slide
Next slide

Ole oman onnesi seppä – 8 tapaa tehdä elämästä parempaa

Ole oman onnesi seppä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Thierry Saussez (Kirjasta 50 bonnes raisons de choisir l’optimisme.)
Alakulo ja pessimismi ovat taakka taloudelle, terveydellemme ja ihmissuhteillemme. Niiden takia lahjakkuutemme menee hukkaan. Optimismi tekee omasta ja muidenkin elämästä paremman, koska se tarttuu. Näin pääset alkuun.


1 Pidä yllä positiivista ajattelua

Terveydellemme on hyväksi yrittää saavuttaa positiivisia tunteita – kiintymystä, iloa ja tyydytystä. Aivojen ja sydämen välillä tiedetään olevan selkeä yhteys. Yksikin myönteinen ajatus voi tuottaa hyödyllisiä aivojen välittäjäaineita ja hormoneita.

Oksitosiini on rakkauden, mielihyvän ja orgasmien hormoni. Serotoniini vaikuttaa myönteisesti mielialaan. Dopamiini piristää ja rohkaisee. Ajatus, katse tai hymy voi riittää laskemaan verenpainetta ja saada olon paremmaksi.

Kokeile näitä toimintatapoja: Herättyäsi vietä vielä hetki miettien untasi tai jotakin muuta miellyttävää. Kun saavut töihin, unohda kamala työmatka tai huono sää. Sano jollekulle jotakin myönteistä.

Kun sinulle annetaan tietä, hymyile ja vilkuta. Noina hetkinä tunnet, kuinka kasvosi rentoutuvat ja mielialasi kohenee.

2 Älä laita kaikkea onnen varaan

Kohdattuaan vaikeuksia monet ihmiset ajattelevat: ”En ole onnekas.” Onnea ei kuitenkaan ole edes olemassa. Ihmiset, joita pidetään onnekkaina, ovat itse lähteneet etsimään käsiinsä sitä, mitä Machiavelli kutsui onnekkuudeksi.

He ovat aloitteellisia ja pitävät yhteyttä moniin ihmisiin, ja parantavat näin mahdollisuuksiaan löytää sielunkumppani, työpaikka tai asunto. Se on energiaa, ei onnea. Se on tahdonvoimaa, valloitushenkeä, eteenpäin menemistä. Koskaan ei saa pysähtyä.

Älä luota siihen, että onni on aina puolellasi. Ajatellaanpa, että sinun täytyy esitellä projekti. Kaikki sujuu loistavasti, mutta projektista ei kuitenkaan tule mitään. Selitys on yksinkertainen.

Henkilö, jonka kanssa keskustelit, ei ole kiinnostunut, mutta ei halua loukata tunteitasi tai tuhlata aikaansa puhuakseen projektista. Toisaalta, monet ehdotukset, jotka saavat ensin huonon vastaanoton, tuottavat lopulta tulosta.

Pääsääntö on: mikään ei koskaan suju niin hyvin kuin luulemme, eikä mikään suju koskaan niin huonosti kuin luulemme. Optimistit ymmärtävät, ettei mikään ole itsestään selvää, vaan kaikki täytyy ansaita.

3 Säilytä halusi oppia

Pessimisteiltä puuttuu uteliaisuutta. He menettävät tilaisuuksia uuden oppimiseen ja uusien ihmisten tapaamiseen. Optimisti taas on kiinnostunut kaikesta. Uteliaisuus on tiedon kulmakivi.

Halu oppia on tapa hallita egoamme ja houkutusta ajatella, että tietää jo kaiken. Uusien taitojen, myös teknisten taitojen, hankkiminen avartaa maailmaamme ja tekee meistä onnellisempia.

Yrittäminen palkitaan edistymisellä, ja se tasapainottaa epäonnistumisia ja turhautumista. Tee suuria harppauksia tai aseta pieniä tavoitteita. Tärkeintä on pysyä valppaana.

4 Kanna vastuusi

Suurin osa meistä ei pura ärsyyntymistään perheenjäseniin, ystäviin tai työkavereihin. Me varastoimme sen. Tuloksena on, että meistä tulee epäluuloisia koko maailmaa kohtaan.

Luomme näennäisen maailman, jossa kaikki tulkitaan negatiivisesti, mikä nostattaa rikoksiin ja maahanmuuttoon liittyviä pelkoja, silloinkin kun niihin ei ole syytä.

Viimeisen 20 vuoden aikana tehdyissä mielipidemittauksissa työttömyys on aina kasvussa, vaikka se oikeasti olisi laskussa, ja kuluttajien ostovoima on aina heikkenemässä, vaikka se olisikin nousussa.

Riskien ja kärsimyksen liioittelu on kollektiivinen ilmiö, ja se voi vaikuttaa meihin yksilötasolla. Onko sinun vaikeaa saada rahasi riittämään? Aloita sillä, että koetat olla liioittelematta kärsimystäsi.

Mieti myös sitä, mikä sujuu hyvin, mitä olet saavuttanut. Valittamisen sijaan etsi ympäriltäsi ihmisiä, joilla on ollut samankaltaisia ongelmia ja jotka näin ollen ehkä osaavat auttaa.

Jos kotona tai töissä jokin ei suju, sinä olet siitä vastuussa. Ratkaisu on sinun käsissäsi.

5 Laita asiat oikeisiin mittasuhteisiin

Miksi kaikella meille tapahtuvalla pitäisi olla järisyttävät vaikutukset? Ota askel taaksepäin ja laita tapahtuma oikeisiin mittasuhteisiin vertailemalla sitä kaiken muun kokemasi kanssa.

Se ei tarkoita sitä, että vieraantuu todellisuudesta, vaan sitä, että tapahtuma laitetaan oikealle paikalleen.

Epäilijöitä suosittelisin kuuntelemaan tarinoita naisista, jotka ovat sairastuneet rintasyöpään lukemattomia kertoja, ja jotka ovat taistelleet ja jopa löytäneet uusia syitä elää ja toivoa.

Olen käynyt sosiaalituella eläville henkilöille tarkoitetuissa työpajoissa; he eivät säälineet itseään vaan osoittivat käsittämätöntä halua parantaa osaansa.

Kuinka tärkeää sinun turhautumisesi ja mielipahasi siis on?

6 Älä luule kaiken olleen ennen paremmin

Optimisti elää nykyhetkessä, eikä jatkuvasti rasita itseään ajatuksella, että kaikki oli ennen paremmin, tai että onni tulee vastaan myöhemmin.

Ranskalainen filosofi André Comte-Sponville on sanonut: ”Ihmisen ei ole järkeä toivoa saavansa sen, mitä hänellä ei ole, ilman, että nauttii siitä, mitä hänellä on.” Jos emme elä täysin hetkessä mukana, saatamme menettää tyydyttäviä kokemuksia.

Optimismi on onnellisuuden filosofiaa. Meidän tulisi tarttua hetkeen, carpe diem; juuri tässä hetkessä meidän tulisi oppia virheistämme ja onnistumisistamme, tehdä itsestämme parempia.

Emme saisi antaa mahdollisuuksien mennä ohi, emmekä varsinkaan koskaan lykätä asioita.

7 Näe maailma sellaisena kuin se on

Optimismi ei tarkoita sitä, että maailma nähdään kauniimpana kuin se on. Mutta ei myöskään rumempana. Maailma on toki epävarma, minkä olemme nähneet teollisen vallankumouksen ja rautateiden synnyn aikaan. Tuolloin ihmisten pelot olivat vieläkin suurempia.

Maailma on kuitenkin myös ihana. Edistysaskeleet tieteissä, lääketieteessä ja teknologiassa eivät ole koskaan olleet niin vaikuttavia kuin nyt. Joka vuosi vuoden 1990 jälkeen eliniänodotus on pidentynyt keskimäärin kolmella kuukaudella.

Emme ole koskaan olleet näin lähellä löytää ratkaisua nälänhätään, veden puutteeseen ja viruksiin. Koskaan ennen emme ole tehneet näin merkittäviä päätöksiä ilmaston lämpenemisestä, talouskriiseistä ja ihmisoikeuksista, vaikka ne eivät olisikaan riittäviä.

Voisimme lakata näkemästä maailman lasin puolityhjänä. Se on täynnä lupauksia.

8 Jos et ole täysin vakuuttunut, teeskentele

Pohdiskele kirjailija Georges Bernanosin lausahdusta: ”Ainoa ero optimistin ja pessimistin välillä on se, että optimisti on onnellinen tyhmyri ja pessimisti surullinen tyhmyri.”

Etkö edelleenkään ole täysin vakuuttunut? Teeskentele. Lausu kiitoksesi sydämen pohjasta. Ilmaise päivittäin kiitollisuuttasi jollekulle, joka on ollut sinulle ystävällinen. Hengitä syvään… ja hymyile.

Varastoi myönteisiä ajatuksia ja unelmia, ja palauta ne mieleesi, kun kielteiset tunteet ottavat vallan. Kerää laatikollinen ilonaiheita; valokuvia rakkaistasi ja muistoesineitä, jotka tuottavat sinulle mielihyvää.

Huomaat pian, että se tekee sinulle hyvää ja vaikuttaa myönteisesti myös läheisiisi.

Kirjoittaja, Pariisissa asuva Thierry Sausez, aloitti Printemps del`optimisme (Optimismin kevät) -seminaarit vuonna 2014 apunaan Ranskan talous- ja sosiaalineuvosto Consell èconomique et social.

Lue lisää
Kuusi tapaa löytää onni
Suruakin tarvitaan
Anna anteeksi – ja parane