Koti ja puutarha | Valitut Palat

Sofa SaveriWalkVibrolegs

Koti ja puutarha

12 keittiömokaa, jotka voivat käydä sinulle kalliiksi

Luo: 07/09/2020 - 10:50

Älä anna näiden yleisten kokkaustapojen tyhjentää pankkitiliäsi.

keittiö
Kuva: 
iStock

Et laadi ruokabudjettia

Kun edessä on säästökuuri, useimmat vinkit keskittyvät viihdepalveluiden karsimiseen, energiatehokkaiden hehkulamppujen ostamiseen tai muihin arkisiin nikseihin. Kukaan ei kuitenkaan mainitse rahaa, jonka haaskaat ruokaan.

Syöminen on jokapäiväinen välttämättömyys, joten sitä ei aina ajatella mahdollisena säästökohteena – mutta se on kaukana totuudesta. Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston (EPA) mukaan amerikkalaiset haaskasivat vuodessa arviolta 161 miljardin dollarin edestä ruokaa.

”Ilman etukäteen määriteltyä budjettia voi usein katsoa pankkitiliään viikon lopulla ja ihmetellä, miten yksittäisiin kauppareissuihin tai pizzatilauksiin saattoi upota satoja dollareita”, sanoo Justin Bailey, yksi taloussuunnittelua tarjoavan Vimvest-sovelluksen perustajista.

Rakastat ruokatilauspalveluja

Kaikilla on päiviä, jolloin päivällisen kokkaaminen ei maistu, mutta tässä ajatus, jonka voimin pääset helpommin patojesi ääreen: Forbesin tekemän analyysin mukaan viime vuonna ruoan tilaaminen suoraan kotiin saattoi maksaa viisi kertaa enemmän kuin saman aterian valmistaminen kotosalla. Jopa tilauspalvelut, jotka toimittavat asiakkaalle kaikki ainekset kokonaisen aterian valmistamista varten, nostivat laskun hinnan kolme kertaa korkeammaksi kuin niiden ostaminen ja valmistaminen itse.

Ostat puolivalmisteita

”Olen oppinut, että keittiössä et säästä rahaa sillä, mitä ostat, vaan sillä, miten sitä ostat”, sanoo Bailey. ”Sen sijaan, että ostat jotain, joka on pilkottu valmiiksi omiin pakkauksiinsa, osta kokonainen vihannes. Se tulee halvemmaksi ja tarjoaa sinulle enemmän materiaalia ruoanlaittoa varten.” Pilko ja viipaloi sunnuntaina koko viikon tarpeet, niin et tule edes menettäneeksi liikaa aikaa.

Säilytät ruokaa väärin

”Useimmat ihmiset eivät osaa säilyttää ruokaa oikein, joten se pilaantuu hyvin nopeasti,” sanoo Alma Schneider, Take Back the Kitchen -blogin ja konsultointiyrityksen perustaja ja kliininen sosiaalityöntekijä. ”Kosteus on vihollisesi.” Hän suosittelee käärimään salaatin ja yrttien kaltaiset hauraat vihannekset talouspaperiin ja säilyttämään niitä uudelleensuljettavassa pussissa. Niin niiden tuoreus säilyy parhaiten. Tuoreiden yrttien kuivaaminen pidentää myös niiden käyttöikää.

Heität kertakäyttötavarat kerrasta roskiin

Samaan hengenvetoon Schneider toteaa, ettei muovipusseja kannata heittää pois yhden käytön jälkeen. Voit huuhdella ja käyttää ne uudestaan. Schneider käyttää omassa keittiössään uudelleen jopa muropakkauksissa olevat pussit. Sama pätee talouspaperiin – käytä niiden sijaan kangasliinoja. Ne ovat parempi vaihtoehto niin ympäristön kuin lompakkosikin kannalta.

Et käytä pakastintasi

Hyvin varustettu pakastin on taloudellisen kokin paras ystävä. Pakastaminen on erinomainen vaihtoehto isoina määrinä ostetuille ruokatavaroille (katso kohta 6), mutta sopii myös vihannesten ja muiden pian pilaantuvien ruokien pidempään säilytykseen.

”Useimmat ruoka-aineet voi pakastaa, jos se tehdään oikein. Sitten ne voi sulattaa ja käyttää tarvittaessa”, Schneider huomauttaa. Pakkaseen voi myös laittaa niin leivät, yli jääneen pastakastikkeen, keiton kuin smoothieita varten sopivat hedelmätkin.

Ostat aterian kerrallaan

”Yksi parhaista säästökeinoista on ostaa ruokakaupasta isompia pakkauksia”, muistuttaa Bailey. ”Suuremmissa pakkauksissa on vähemmän pakkausmateriaalia ja siten vähemmän jätettä, mikä taas tarkoittaa pienempää rahanmenoa.” Säilykkeet tai pakastamiseen sopivat ruoka-aineet, kuten liha, kannattaa ostaa isoina määrinä. Viljelijän ja kuluttajan yhteen tuova kumppanuusmaatalous ja lehmäosakkeet voivat olla myös hyvä tapa ostaa isoja määriä”, Schneider lisää.

Jätät tähteet pilaantumaan

Eräässä Yhdysvaltalaisessa gallupissa ilmeni, että kaksi viidestä ihmisestä vihaa tähteitä. Emme tiedä, miksi tähteet ovat saaneet kurjan maineen, mutta ansaittu se ei ole. Sen lisäksi, että saat nauttia edellisen illan lihamureketta ja perunaa lounaaksi myös seuraavana päivänä, voit poisheittämisen sijaan myös käyttää ylijääneitä aineksia, kuten puoli purkkia salsaa tai keitettyä quinoaa, ja valmistaa uusia, herkullisia aterioita, kuten salaatti- tai jyväkulhoja. ”Pienellä määrällä luovuutta tähteistä voi valmistaa hauskoja, rahaa säästäviä aterioita”, Bailey sanoo.

Haaskaat vettä

On yleinen väärinkäsitys, että tiskien peseminen käsin säästää vettä. Energia-tähdellä varustetut kodinkoneet ovat hyvin tehokkaita. Jos keittiöstäsi löytyy energiatehokkaita koneita, käytä niitä. Varmista myös, että peset täysiä lasteja – siihenkin on omat niksinsä – ja napsautat pois päältä kuivausohjelman, jotta tiskit saavat kuivua huoneilmassa. Niin pienillä muutoksilla voit kasvattaa säästöjäsi.

Syöt liikaa lihaa

Kasvipohjainen ruokavalio on usein terveellisempi ja ystävällisempi planeettaamme kohtaan, mutta se on myös edullisempi. Eräässä analyysissa tutkijat vertailivat USDA My Plate -suositusten mukaisten liha- ja kasvipohjaisten ruokalistojen kustannuksia. He totesivat, että kasvisruokavalion avulla saattoi säästää yli 745 dollaria vuodessa. Sinun ei tarvitse luopua lihasta, jos rakastat sitä, mutta jos vähennät sen käyttöä tai kokeilet reseptejä, joissa pieni määrä riittää pidemmälle, myös kukkarosi voi paremmin. Lue, millä tavoin voit korvata lihatuotteet vegaanisilla proteiininlähteillä!  

Ostat tavaraa satokauden ulkopuolella

Kun teet ostoksesi vuodenaikojen mukaan, säästät rahaa, mutta ruoka maistuu myös paremmalta, sillä se on kasvatettu luonnollisesti, ei pitkien matkojen päässä olevassa kasvihuoneessa. Voit myös pikkelöidä tai säilöä kesän herkut tölkkeihin, niin saat nauttia niistä ympäri vuoden.

Heität ruokaa pois ”parasta ennen” -merkintöjen takia

Kukaan ei halua ruokamyrkytystä, mutta ruokapakkausten merkinnät eivät tarkoita, että ruokatavara on muuttunut vaaralliseksi. USDA:n elintarviketurvallisuuspalvelun mukaan ”vauvoille tarkoitettua maidonkorviketta lukuun ottamatta pakkausmerkinnät eivät kerro tuotteen turvallisuudesta”. Jos ruoka näyttää ja tuoksuu normaalilta, ja sitä on käsitelty ja säilytetty oikein, sen nauttiminenkin on yleensä turvallista.

Et suunnittele aterioita etukäteen

”Ihmiset, jotka haaskaavat rahaa keittiössä, tekevät useimmiten niin siksi, että he eivät suunnittele ostoksiaan”, sanoo Schneider. Laatimalla yksinkertaisen ateriasuunnitelman viikon ajaksi tulet käyttäneeksi tuoreet ainekset ennen kuin ne ehtivät pilaantua ja teet helposti edellisen aterian tähteistä kokonaan uuden aterian. Lisäksi suunnitelma auttaa ehkäisemään ruokakaupassa tehtyjä impulssiostoksia”, huomauttaa Bailey. ”Jos et ole varma siitä, mitä aiot syödä päivälliseksi, etkä löydä sopivia aineksia kotoasi, ostat todennäköisemmin turhuuksia, kun teet viime hetken spontaaneja päätöksiä, joihin tuhrautuu usein helposti liikaa rahaa.”


Lue lisää: 

42 vinkkiä nopeaan ja helppoon painonpudotukseen

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Poista bakteerit keittiöstäsi

Readers Digest Valitut Palat

Kuinka siivoat jääkaappisi (ja pidät sen siistinä)

Luo: 05/06/2020 - 16:15

Ruokasi on yhtä puhdas kuin jääkaappi, jossa sitä pidät. Näin puhdistat jääkaapin perusteellisesti (ja pidät sen puhtaana).

jääkaappi
Kuva: 
iStock

Jääkaappi saattaa olla kaikista keittiölaiteista tärkein. Sen avulla pidät syömäsi ruoan tuoreena ja bakteereista vapaana, mutta vain, jos puhdistat sen säännöllisesti. Lue tästä, miten puhdistat jääkaappisi oikein, jotta voit pidentää jääkaapin puhdistusväliä.
 

Kuinka puhdistaa jääkaappi

  1. Tyhjennä jääkaappi. Heitä pois pilalle menneet, haisevat tai parasta ennen -päiväyksen ohittaneet tuotteet. Laita nopeasti pilaantuvat tuotteet (esimerkiksi maito tai raaka kala) kylmälaukkuun ja aseta muut tavarat pois tieltä.

  2. Irrota kaikki irrotettavat hyllyt ja laatikot. Aseta ne sivuun, kun täytät tiskialtaan saippuavedellä. Ala liottaa hyllyjä ja laatikoita vasta, kun ne ovat huoneenlämpöisiä, jotta lämmin vesi ei aiheuta niissä halkeamia.

  3. Pyyhi jääkaapin sisusta ei-myrkyllisellä, elintarviketurvallisella liuoksella (laimea astianpesuneste ja vesi). Käytä pehmeää liinaa, pesusientä tai siivouskäsineitä. Jos haluat eroon pinttyneistä tahroista tai pahasta hajusta, kuuraa jääkaappi vedestä ja ruokasoodasta tehdyllä tahnalla. Käytä vanhaa hammasharjaa tai liinaan käärittyä voiveistä saadaksesi murut pois kumisesta ovieristeestä.

  4. Kun kaapin sisusta on hohtavan puhdas, sulje ovi ja anna kaapin lämpötilan viilentyä entiselle tasolle. Tällä välin pese jääkaapin irrotettavat osat tiskialtaassa ja jätä ne kuivumaan. Tee pakastimen pikasiivous ja heitä pois vanhat ruuat tai ruuat, joita et aio syödä, ja pyyhi murut ja läikät. Seuraavaksi pyyhi jääkaapin ulkopuoli pesusienellä tai mikrokuituliinalla, joka on kastettu laimeaan astianpesunesteen ja veden sekoitukseen. Jos jääkaappi on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, käytä ruostumattomalle teräkselle sopivaa puhdistusainetta. Pyyhi ylhäältä alas.

  5. Aseta irrotettavat osat paikalleen ja laita tavarat takaisin jääkaappiin. Kun laitat ruuat takaisin jääkaappiin, pyyhi niihin tarttuneet murut, valujäljet ja tahmeat jäämät ennen kuin laitat ne takaisin.

Jääkaapin puhdistaminen etikalla

Jääkaapin puhdistamiseen sopii myös puoliksi valkoisesta etikasta, puoliksi vedestä tehty liuos. Voit pitää pientä liuosta sisältävää ruiskupulloa jääkaapissa nopeaa päivittäistä tahranpoistoa varten.
 

Miten pitää jääkaappi puhtaana

Onko sinulla parempaakin tekemistä kuin jääkaapin syväpuhdistaminen? Kokeile näitä jääkaapin puhdistuksen niksejä, joilla pidät jääkaapin pidempään puhtaana:

·      Ota tavaksi puhdistaa jääkaappi pikaisesti aina ennen, kuin laitat uudet ruokaostokset sisään. Heitä pois vanhat ruuat ja pyyhi murut tai läikät niin, että jääkaappi on puhdas ja valmis uusille ruokaostoksille.
·      Vuoraa hyllyt talouskelmulla. Sen sijaan, että joutuisit kuuraamaan pinttyneitä tahroja, voit irrottaa kelmun ja laittaa uuden tilalle.
·      Käytä pyörivää tarjoiluastiaa lisukkeille ja pienille purkkiruuille kuten oliiveille ja kastikkeille, jotta ne eivät vahingossa joudu jääkaapin perälle ja unohduksiin.
 
Alun perin julkaistu The Family Handyman -sivustolla.


Lue lisää: 

8 ruokamyrkytyksen oiretta, jotka kaikkien tulusu tunnistaa

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotakin näistä seuraavista bakteeripesäkkeistä

Näin peset ikkunat oikeaoppisesti

Readers Digest Valitut Palat

13 pientä muutosta, joilla teet kodistasi hetkessä onnellisemman

Luo: 05/11/2020 - 11:03

Kun huoneesi on täynnä sotkua tai se ei heijasta persoonallisuuttasi, siinä voi olla vaikea viihtyä. Tässä muutama tieteen keinoin todistettu niksi, joilla voit kohentaa mielialaasi - kohentamalla kotiasi.

koti
Kuva: 
iStock

Pidä turhan tavaran määrä minimissä

Lehtipinot! Kirjatornit huoneen nurkassa! Joka pinnan peittävä pikkusälä! Jos tämä kaikki kuulostaa tutulta, et ole yksin. Ensimmäinen askel kohti tilaa, jossa voit olla todella onnellinen, on selvittää, mitä sinun kannattaa pitää – ja mistä päästää irti. ”Kodissa vallitseva epäjärjestys saa todennäköisesti myös ajatuksesi epäjärjestykseen,” sanoo ammattijärjestäjä Marie Kondo, KonMari-tekniikan luoja ja Siivouksen elämänmullistava taika -teoksen kirjoittaja. ”Uskon, että vain siisti huone, jossa myös ajatukset kulkevat, auttaa meitä keskittämään huomiomme ja energiamme niihin asioihin, jotka estävät meitä saavuttamasta aidointa onnea elämässämme.” Design-psykologi Sally Augustinin mukaan sotkun voimakkaat henkiset vaikutukset ovat evoluutiomme perua. ”Lajimme ensi päivinä pysyimme hengissä vain tarkkailemalla jatkuvasti ympäristöämme ja meitä mahdollisesti lähestyviä saalistajia”, hän selittää. ”Nykyään tarkkailemme ympäristöämme edelleen yhtä valppaasti, ja liian suuri tavaramäärä tekee tästä alitajuisesta arvioinnista vaikeampaa. Siksi sotkun visuaalinen kompleksisuus on niin stressaavaa.” Princetonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan liian suuri määrä sekasortoisia ärsykkeitä on aivoillemme yksinkertaisesti liikaa. Siivoamisen kymmenen käskyä!

Pidä esillä merkityksellisiä esineitä

Tavarasta luopumisen prosessi ei tarkoita, että sinun täytyy elää karussa ympäristössä – tri Augustinin mukaan se tuntuisikin meille liian vieraalta. Kondon tekniikka käyttää testiä, jossa kysymme, ”sytyttääkö jokin esine sydämessämme iloa”. ”Kun valitset säilytettävät esineet sen perusteella, mikä sytyttää sinussa iloa, selität ja vahvistat itsellesi, mikä on sinulle kaikkein tärkeintä”, Kondo sanoo. Ei ole kyse tuoreimmista sisustustrendeistä – vaan siitä, mitä tunteita jokin esine sinussa herättää. Haluatko edelleen esitellä kolmannella luokalla voittamaasi futispokaalia? Pidä se! Kun pohdit, miten paljon tavaraa jättää esille, muodosta tasapaino elämäsi kaoottisempien elementtien ja visuaalisesti rauhallisemman ympäristön välille. Sopivalta tuntuva määrä on jokaiselle erilainen, mutta tri Augustin kehottaa pitämään yhdessä huoneessa neljä tai viisi kuvaa ja pari esinettä, niiden koosta riippuen. Kun käyt omaisuuttasi läpi, voit Kondon mukaan myös oppia pääsemään eroon sekä fyysisestä että henkisestä painolastista. ”Voit käyttää oppimiasi taitoja monessa tilanteessa, et vain päättäessäsi, minkä matkamuistomukin tahdot säilyttää”, hän toteaa.

Anna persoonallisuutesi näkyä

Kun päätät, miltä huoneesi pitäisi näyttää, saatat innostua lehdissä tai televisiossa näkemistäsi uusista trendeistä. Tri Augustin muistuttaa, että onnellisin olet silloin, kun järjestät kotisi vastaamaan persoonallisuuttasi. ”Ulospäinsuuntautuneet ihmiset saavat energiaa ympäröivästä maailmasta, joten he saattavat nauttia aistillisesti runsaammasta ympäristöstä”, hän selittää. Rohkeat kuosit ja värit voivat stimuloida heitä, mutta ne ovat introverteille liikaa. Sveitsissä tehty tutkimus osoittaa, että sisäänpäin suuntautuneet ihmiset reagoivat ulkoisiin ärsykkeisiin ekstroverttejä herkemmin, joten he tarvitsevat itselleen rauhallisemman tilan. ”Introvertit käsittelevät ympäriltä saamaansa aisti-informaatiota ekstroverttejä paremmin”, tri Augustin toteaa. ”He havaitsevat kaiken. Ekstrovertit havaitsevat vain osan”, joten he kestävät enemmän.

Teen itsellesi rauhoittava tila

Etsi kodistasi ”turvapaikka”, jossa mielelläsi on tilaa rentoutua ja latautua, ja joka tekee olostasi tyynemmän. Et välttämättä tarvitse kokonaista huonetta – turvapaikkasi voi olla vaikkapa luku- tai kutomisnurkkaus, tai pieni askartelutila, tai muuta kylpyhuoneesi kotikylpyläksi. Tri Augustin suosittelee käyttämään pyhään tilaasi kirkkaita, mutta vaimennettuja värejä, kuten salviaa; pehmeitä tekstuureja, kuten flanellia; lämmintä valoa; sekä suorien viivojen sijaan pyöreitä muotoja niin kuvioissa kuin esineissäkin. Tutkimusten mukaan pidämme pyöreistä muodoista enemmän, sillä suorakulmien kaltaiset terävät muodot näyttäytyvät meille uhkina.

Tuo luonto kotiisi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että luonto voi rauhoittaa meitä psyykkisesti. Yksi keino tuntea itsensä onnellisemmaksi on tuoda kotiinsa kasveja tai kukkia. ”Tuomalla luonnon kotiisi voit ehdottomasti nauttia sen mahtavista psykologisista vaikutuksista”, sanoo sisustussuunnittelija ja design-psykologi Rebecca West. ”Viirivehkat ovat suosikkikasvieni joukossa, sillä ne ovat helppohoitoisia ja pärjäävät hyvin hämärämmissäkin tiloissa.” Tri Augustin ehdottaa välttämään piikikkäitä kasveja. ”Mukavuus liitetään pyöreisiin muotoihin, ei piikkeihin, jotka pitävät meidät hälytystilassa”, hän sanoo. Lisäksi huonekasvit auttavat raikastamaan sisäilmaa ja tekevät terveydelle hyvää”, West sanoo. ”Luonnonpuusta tehdyt huonekalut vihreiden koriste-esineiden tai seinävärin rinnalla riittävät tuomaan ulkotilojen tunnelman kotiisi.” Tässä ovat parhaat ilmaa puhdistavat kasvit!

Tee tilastasi sosiaalisempi

Ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, joten tee kodistasi paikka, johon voit myös kutsua ystäviäsi. Harkitse hankintoja, jotka sopivat sosiaalisiin tilanteisiin: grilli ateriointiin ulkoilmassa; tulisija, jonka ympärille voi kerääntyä tai lautapelejä peli-iltoja varten. Varmista lisäksi, että kotisi huoneet on järjestelty yhteisiä tilanteita ajatellen. ”Jos haluat, että olohuoneesi on valmis kirjakerhoasi varten, järjestele huonekalut keskustelun, älä jätti-TV:n ympärille”, West sanoo. Tri Augustin kehottaa ottamaan huomioon myös eri vieraiden persoonallisuudet. ”Ekstrovertit istuvat mieluummin sohvalla, ja introvertit haluavat omat tuolinsa, joten järjestä vieraillesi riittävästi vaihtoehtoja,” hän muistuttaa. ”Järjestä huonekalut niin, että ihmiset voivat helposti katsoa toisiaan silmiin, mutta myös kääntää katseensa toisaalle, kuten akvaarioon, takkatuleen, taideteokseen tai ikkunaan, josta aukeaa kaunis maisema.” Nämä myönteiset ”häiriötekijät” voivat auttaa sinua ja vieraitasi muodostamaan katsekontaktin ajaksi, jonka eri tutkimukset paljastivat ihmisille mieluisimmaksi – noin kolmeksi sekunniksi.

Käytä valoa oikein

Psykologit ovat tienneet jo kauan, että valo vaikuttaa tunteisiin. Kun valitset sopivia valonlähteitä omaan kotiisi, pohdi, millaisia tunteita haluat kunkin tilan herättävän. ”Lämmin valo ja lämmintä valoa tuottavat hehkulamput toimivat paremmin sosiaalisissa tilanteissa ja rentoutuessa. Sinistä ja viileämpää valoa tuottavat hehkulamput ovat puolestaan parempia, kun yrität suorittaa hyvin analyyttista työtä”, tri Augustin sanoo. Viileä valo saattaa siis soveltua paremmin kotitoimistoon, mutta lämmintä valoa kannattaa suosia olohuoneessa ja ruokailutilassa. ”Illalliskutsuilla käytetään usein kynttilöitä, joiden valo on lämmintä – tämä kauan sitten huomattu tosiasia on todistettu myös nykytutkimusten avulla”, hän kertoo. Pidä verhot auki päiväsaikaan ja pese ikkunat, jotta valo pääsee kulkemaan sisään. ”Luonnonvalo tekee mielialalle ihmeitä”, tri Augustin muistuttaa. ”Mutta jos tila on täynnä häikäiseviä pintoja, valon myönteiset vaikutukset katoavat, sillä häikäisevä valo on stressaavaa.”

Pidä paikat puhtaina

Puhtaalla kodilla voi olla sekä fyysisiä että henkisiä etuja. Jos nurkkasi eivät ole täynnä tavaraa, tomuakin kerääntyy vähemmän, ja talo on helpompi pitää puhtaana, koska tehtävä ei ole liian ylivoimainen. ”Mitä vähemmän sotkua kodissasi on, sitä helpompaa sinun on hoitaa päivittäiset askareet, jotka eivät sytytä iloa miltei kenessäkään!” Kondo sanoo. Sen jälkeen voit keskittyä muihin asioihin, joista nautit enemmän. Joskus kunnon siivous voi kuitenkin auttaa helpottamaan stressin ja ahdistuksen tunteita, kuten eräässä brittiläisessä tutkimuksessa todettiin. ”Jos huomaat säntäileväsi ympäriinsä ja kaikki tuntuu jotenkin ylivoimaiselta, keittiön tai vuoteen siistiminen voi todella rauhoittaa hermoja ja auttaa keskittymään”, West toteaa. Kuusi pölyt pysäyttävää vinkkiä siivoamiseen!

Tee makuuhuoneestasi pakopaikka

Mielialamme kohenee, kun heräämme ”oikealla puolella vuodetta” makeiden yöunien jälkeen, ja hyvän unen puute on yhdistetty masennukseen. Helpota rentoutumista poistamalla makuuhuoneestasi kaikki epämiellyttävistä tehtävistä muistuttavat asiat. ”Jos makuuhuoneesi toimii myös työhuoneenasi, se kannattaa järjestää siten, ettet näe vuoteestasi työpöytääsi ja sillä istuvia paperipinoja käydessäsi nukkumaan”, tri Augustin neuvoo. Kaikkein parasta olisi pitää makuuhuone aina siistinä. ”Jos et voi panna koko kotiasi järjestykseen, yritä edes pitää yksi huone, kuten oma makuuhuoneesi, pakopaikkana, joka tarjoaa sinulle rauhaa ja keinon paeta kaikkea muuta”, West sanoo. Pimennysverhoilla voit varmistaa, että huone on pimeä ja mahdollistaa hyvän unen. ”Terveydellemme tekee hyvää, että huone on kyllin pimeä nukkumista varten”, tri Augustin sanoo. ”Päivällä verhot voi pitää auki, jotta päivänvalo pääsee sisään.” Entä kannattaako sänky pedata aamulla? Mahdollisesti. ”Jos sinut on kasvatettu ajattelemaan, että petaamaton sänky tekee sinusta epäsiistin, et voi jättää sitä levälleen”, tri Augustin sanoo. ”Jos niin ei ole, petaamaton sänky voi olla jopa kutsuvampi, kun pääset kotiin pitkän päivän päätteeksi.” Näin saat nukuttua paremmin

Etsi toimivia säilytysratkaisuja

Vaikka asuintilasi olisivat siistit, mutta saat päällesi tavaravyöryn aina kurkistaessasi komeroosi, mielialasi pysyy matalana. ”Yksinkertaiset säilytysratkaisut ovat aina parhaita, koska ne on helpointa pitää kunnossa,” sanoo Kondo, joka suosii kenkälaatikoita. ”Jotkut ihmiset järjestävät säilytysstrategiansa kuin vanhasta pelistä tutun huojuvan tornin, ja tiedämme kaikki, mitä tapahtuu, kun yksikin osa poistetaan!” Jos kaikki on näkyvissä, sinun on myös helpompi olla ostamatta uutta tavaraa, jota et oikeastaan tarvitse. Jos järjestelmäsi on yksinkertainen ja helppokäyttöinen, sen hoitamisesta muodostuu nopeasti rutiini sekä terve tapa”, Kondo kuvailee. ”Löydät aina etsimäsi paljon helpommin, ja voit käyttää samalla säästämäsi 10-15 minuuttia johonkin puuhaan, josta oikeasti nautit.”

Valitse mielialaa kohentavia värejä

Seiniesi väri voi vaikuttaa mielialaasi, joten sinun on ehkä aika harkita uutta värikerrosta. Väripsykologia on kokonaan oma tieteenalansa, joka tutkii vaikutuksia, joita eri värisävyillä meihin on. ”Reaktiomme riippuvat värikylläisyydestä ja sävyjen kirkkaudesta”, tri Augustin sanoo. ”Olemme tyynempiä ja pysymme myönteisemmällä tuulella salvianvihreän kaltaisissa väreissä, jotka eivät ole liian värikylläisiä, vaan suhteellisen kirkkaita. Värikylläisemmät ja vähemmän kirkkaat sävyt, kuten kellertävän vihreä, tekevät meistä energisempiä.” Energisemmät värit tekisivät sinusta onnellisemman tilassa, jossa teet töitä, kuten keittiössä, pesuhuoneessa tai kuntoiluhuoneessa. Haaleammat värit puolestaan sopivat paremmin rentouttavaan tilaan, kuten olohuoneeseen. Tietyillä väreillä on myös kulttuurisia merkityksiä, jotka voivat auttaa meitä tuntemaan olomme kotoisammaksi. ”Kulttuurissamme keltainen yhdistetään keittiöön, ja sininen lepoon – mikä tekeekin siitä hyvän vaihtoehdon makuuhuoneen seinille”, tri Augustin sanoo.

Käytä tuoksujen voimaa

Tutkimusten mukaan tuoksuilla on psykologisia vaikutuksia, joten luo hyvää tunnelmaa kotiisi öljyillä ja kynttilöillä. ”Tutkijat ovat saaneet selville, että laventeli auttaa nukahtamisessa, joten se sopii makuuhuoneeseen. Sitruunan tuoksu taas auttaa, kun yrität keskittyä työhösi kotitoimistossasi”, tri Augustin jatkaa. Kukkaistuoksut synnyttävät myös myönteisiä tunteita. Älä kuitenkaan mene liiallisuuksiin – tuoksujen vaikutukset jatkuvat, vaikka nenäsi tottuisi niihin. ”Mistä tahansa tuoksusta tulee vastenmielinen ja stressaavat, jos se on liian voimakas. Et taatusti halua astua kotiisi ja tuntea ikään kuin Tolu-tehdas olisi räjähtänyt sen sisällä”, hän huomauttaa. Lue lisää tuoksujen positiivisista vaikutuksista!

Täytä kotisi hyvillä muistoilla

Anna kaiken kodissasi olevan herättää mielessäsi myönteisiä muistoja asioista ja ihmisistä, joita rakastat. ”Aina, kun katsot kuvaa itsestäsi ja ystävistäsi Pariisissa, tai näet maalauksen, joka onnistui paremmin kuin osasit odottaakaan, sinun on helpompi suhtautua asioihin ja säilyttää yhteys kaikkeen siihen, mikä elämässäsi on hyvää ja ihanaa”, West toteaa. Toisaalta voit hankkiutua eroon asioita, jotka muistuttavat sinua kielteisistä kokemuksista ja masentavat sinua. ”Ex-poikaystävältä saatu pehmolelu tai peritty huonekalu, josta et ole ikinä pitänyt, voivat ankkuroida sinut menneeseen”, hän sanoo. ”Elämä on lyhyt, joten älä ympäröi itseäsi esineillä, joista et pidä.”


Lue lisää: 

Pese kätesi välittömästi, jos kosket jotakin näistä bakteeripesäkkeistä

Parhaat niksit suursiivoukseen, jolla välttää pöpöjä

Miksi ukonilmalla ei kannata tiskata

Readers Digest Valitut Palat

9 kiehtovaa pääsiäisperinnettä eri puolilta maailmaa

Luo: 03/19/2020 - 10:45

Usein pääsiäinen tarkoittaa matkaa kirkkoon, pääsiäismunien metsästystä sekä makeisten täyttämiä koreja. Näin pääsiäistä juhlitaan ympäri maailmaa. 

pääsiäinen & perinteet

Pääsiäinen Ranskassa

Ranskalaiset lapset eivät saa herkkuja pääsiäispupulta, vaan pääsiäiskelloilta. Katolisessa opetuksessa kirkonkellot eivät soi kiirastorstain ja pääsiäislauantain välillä, sillä Jeesuksen kuolemaa ympäröiviin päiviin liittyy tiettyä vakavuutta. Vähitellen syntynsä sai legenda, jonka mukaan kirkonkelloja ei soiteta, sillä niille kasvoi siivet, joilla ne lensivät Roomaan paavin siunattaviksi. Sieltä ne palasivat mukanaan suklaata ja lahjoja lapsille.

Intiassa

Vaikka vain 2,5 prosenttia Intian väestöstä on kristittyjä, vietetään pääsiäistä monin loisteliain menoin, etenkin maan koilliskolkassa. Läntisessä Goan osavaltiossa järjestetään karnevaali, johon liittyy katunäytelmiä, laulua ja tanssia. Ihmiset antavat toisilleen lahjaksi suklaata, kukkia ja värikkäitä lyhtyjä.

Italiassa

Kun ”Pasqua” (pääsiäinen italiaksi) koittaa, Firenzen asukkaat osallistuvat 350-vuotiaseen perinteeseen, nimeltään ”scoppio del carro” eli ”kärryn räjähdys”. Vuosisatoja vanha kärry täytetään ilotulitteilla ja vedetään Duomon eteen, missä katsojat voivat ihailla säihkyviä erikoistehosteita. Tapahtuma on merkki rauhasta ja lupaa loppuvuoteen onnea. Firenzen eteläpuolella on Panicalen kaupunki, jossa suurin juhla puolestaan  alkaa päivä pääsiäisen jälkeen (sen nimi on ”Pasquetta” eli ”pikkupääsiäinen”). Paikalliset kokoontuvat vuotuiseen Ruzzolone-kilpailuun, jossa valtavia Ruzzola-juustokiekkoja pyöritetään kylän ympäri.

Puolassa

Pääsiäistä edeltävänä päivänä perheet valmistelevat ”siunausten korin”. Se täytetään värjätyillä munilla, makkaroilla, leivällä ja muilla tärkeillä ruoka-aineilla, ja viedään kirkkoon siunattavaksi. Puolalaisessa kulttuurissa paaston aika ei pääty ennen kuin pappi siunaa tämän korin. Kuten italialaiset naapurinsa, puolalaisetkin säästävät suurimman perinteensä pääsiäistä seuraavaan päivään. ”Smigus Dyngus” -juhlassa nuoret pojat yrittävät kastella tyttöjä (sekä toisiaan) vesipyssyillä, vesiämpäreillä ja millä muulla keinolla hyvänsä. Legendan mukaan tytöt, jotka kastuvat litimäriksi, menevät naimisiin vuoden sisällä.

Australiassa

Pääsiäispupu vierailee joidenkin australialaislasten luona, mutta yleisesti jäniksiä pidetään maata tuhoavana riesana. (Älä nyt, Australia – nehän ovat hellyttäviä!) Niinpä jotkut australialaiset yhdistävät pääsiäiseen erään toisen eläimen. Vuonna 1991 Anti-Rabbit Research Foundation aloitti kampanjan, jonka tavoitteena oli korvata pääsiäispupu pääsiäispussikaniinilla. Pussikaniineilla on suuret, pehmeät korvat, kuten jäniksillä, ja pitkät, hiirimäiset kuonot. Lisäksi ne ovat uhanalaisia, mistä kampanjakin ihmisiä muistutti. Pääsiäisenä järjestetään myös maan suurin vuotuinen tapahtuma, Sydney Royal Easter Show. Viljely-yhteisöt esittelevät satoaan ja eläimiään, ja kaupunkilaiset pääsevät kokemaan pienen palan maalaiselämää. Kaksiviikkoinen tapahtuma (joka kestää koko pääsiäisviikonlopun ajan) tarjoaa myös pääsyn tivolilaitteisiin sekä Sydneyn kuninkaalliseen rodeoon.

Latinalaisessa Amerikassa

Monissa latinalaisamerikkalaisissa maissa, Brasiliassa sekä tietyissä osissa Espanjaa osallistutaan Juudaksen polttamiseen. Ihmiset kyhäävät Jeesuksen pettänyttä Juudasta kuvaavan nuken (tai monta nukkea) ja polttavat sen keskeisellä paikalla. Joskus nukke myös räjäytetään ilotulitteilla.

Espanjassa

Vergesin kaupunki viettää kiirastorstaita järjestämällä Dansa de la Mort -tapahtuman (”kuoleman tanssiaiset”). Yökulkueen aikana osallistujat pukeutuvat luurangoiksi ja esittävät kohtauksia kärsimysnäytelmästä. Kulkueen viimeiset luurangot kantavat mukanaan rasiallista tuhkaa. Maan toisella puolella Almaden de la Platan asukkailla on tapana asettaa kuuluisia ihmisiä esittäviä nukkeja ympäri kaupunkia (kuten Juudaksen polttamisessa). Ne revitään ja palat heitetään ilmaan.

Isossa-Britanniassa

Monissa englantilaisissa yhteisöissä esiintyy Morris-tanssijoita. Tämä perinteinen kansantanssi juontaa juurensa keskiajalle. Miehet pukeutuvat erilaisiin asuihin, vetävät hatut päähänsä, sitovat nilkkoihinsa kelloja ja huiskuttavat nauhoilla tanssiessaan kaduilla. Uskotaan, että tanssit ajavat talven henget pois ja tuovat hyvää onnea. Toinen kuuluisa pääsiäisperinne (joka tunnetaan ympäri maailmaa) on ”egg-jarping”, jossa kaksi pelaajaa iskevät yhteen kovaksi keitettyjä kananmunia, ja voittajaksi selviää se, jonka muna säilyy ehjänä. Lajin maailmanmestaruuskisat järjestetään vuosittain Durhamin kaupungissa, Englannissa.

Kreikassa

Korfun saari on pääsiäislauantain aamuna täynnä sekamelskaa. Sen asukkaat nimittäin osallistuvat vuotuiseen ”kattiloiden viskomiseen”, joka on juuri sitä, miltä kuulostaakin. He viskelevät ikkunoistaan kattiloita, pannuja ja muita keittoastioita. Perinne merkitsee kevään alkua ja symboloi uutta satoa, joka kerätään uusiin astioihin.

Lue lisää: 

9 pääsiäisperinteisiin liittyvää muuttia ja legendaa

Miksi puput ovat pääsiäisen symboli?

Readers Digest Valitut Palat

9 pääsiäisperinteisiin liittyvää myyttiä ja legendaa

Luo: 03/19/2020 - 11:31

Värikkäitä munia, suloisia pupuja… Lue, millaisia tarinoita pääsiäisjuhlan suosituimpien perinteiden takana piileekään.

pääsiäinen
Kuva: 
iStock

Pääsiäismyytti: Pääsiäispupu

Pääsiäispupua pidetään usein osana pääsiäistä, sillä pupuilla on huomattava kyky lisääntyä. Tämän perinteen juuret ovat kuitenkin pääsiäisen (eng. “Easter”) todellisessa nimessä. Sanotaan, että hedelmällisyyden jumalatar Eostrella (jonka nimestä mahdollisesti syntyi sana “Easter”) oli matkakumppaninaan rusakko – tosin yhteys on kiistetty monissa lähteissä. Yhdysvaltoihin pääsiäisen pupuperinne saapui Pennsylvaniaan muuttaneiden saksalaisten uudisasukkaiden mukana.

Pääsiäismyytti: Sana ”Easter”

Tietyissä pääsiäisperinteissä sana yhdistetään Ishtariin, babylonialaiseen ja assyrialaiseen rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattareen, tai muinaisenglantilaiseen kevään jumalattareen Eostreen. On luultavaa, että tämä kristillinen juhla sai vaikutteita kevääseen ja hedelmällisyyteen liittyvistä pakanajuhlista, mutta sen perinteet muistuttavat myös pesah-juhlaa, ja viimeisen ehtoollisen uskotaankin olleen seder-juhlapäivällinen. Pääsiäisen eurooppalaisissa nimissä nuo juuret näkyvät edelleen: espanjassa pääsiäinen on ”Pasqua”, ranskalaiset kutsuvat sitä nimellä ”Paques”, ja sen italialainen nimi on ”Pasqua”.

Pääsiäismyytti: Se on tärkeä, muttei yhtä tärkeä kuin joulu

Mitä tulee valmisteluihin, markkinointiin ja pop-kulttuuriin, joulu on mitä ilmeisimmin paljon tärkeämpi tapahtuma kuin pääsiäinen. (Pystyt varmasti luettelemaan jopa kymmenen jouluelokuvaa, mutta montako pääsiäiselokuvaa tunnet?) Siitä voisikin helposti päätellä, että joulu on kristillisistä juhlista tärkein. Huolimatta siitä, miten ylivoimaisesti joulu juhlamarkkinoita hallitsee, pääsiäinen on itse asiassa henkiseltä merkitykseltään paljon tärkeämpi. Kristuksen syntymä on toki tärkeä tapahtuma, mutta hänen ylösnousemuksensa pääsiäissunnuntaina muodostaa pohjan koko kristinuskolle.

Pääsiäisperinne: Leivät

”Hot cross” -pullat ja muut ristiä symboloivalla merkillä koristetut leivät ovat perinteisiä monessa pääsiäispöydässä ympäri maailmaa. Kokeile vaikka näitä: ”Choreg” (Armenia), ”Paska” (Ukraina), ”Babka” (Puola) ja ”Tsoureki” (Kreikka). Maista myös perinteistä italialaista pääsiäisleipää (yllä), johon on leivottu kananmunia. Nämä leivät on nostatettu näyttävästi, mikä todistaa, että pääsiäisperinteistä haluttiin erilaisia kuin pesah-juhlassa, jossa tarjottua leipää ei kohoteta.

Pääsiäisperinne: Kinkku

Kinkun syömisen perinne syntyi luultavasti siitä, miten eläimet teurastettiin ennen syksyä ja säilöttiin talven ajaksi suolaan ja joskus haudattiin lähelle merta. 67 prosenttia amerikkalaisista tarjoaa kinkkua pääsiäispäivällisellään, ja se rikkoo yleensä lihapaaston, joka juhlaa mahdollisesti edeltää.

Pääsiäisperinne: Munat

Pääsiäisen kiistaton tähti – maalattu tai värjätty, hopealla ja kullalla koristeltu, tyhjäksi puhallettu ja puihin ripustettu – on muna. Tästä elämän symbolista kerrotaankin monia legendoja. Maailman joka kolkassa munia tuodaan kirkkoon, annetaan lahjoina ja kätketään lasten riemuksi. Niitä jopa pyöritetään pitkin Valkoisen talon nurmikkoa.

Pääsiäisperinne: Mihin se osuu

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain, ja se riippuu muutamasta eri asiasta. Vuonna 325 Nikean kirkolliskokous päätti, että pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasausta seuraavaa täysikuuta seuraavana sunnuntaina, ellei se satu päällekkäin pesah-juhlan kanssa, missä tapauksessa sitä tulee juhlia sitä seuraavana sunnuntaina. Yksinkertaista, eikö totta? Pääsiäistä vietetään 22.3. ja 25.4. välillä.

Pääsiäisperinne: Ontot suklaapuput

Rakastitpa tai inhositpa onttoja suklaapupuja, ne tulevat luultavasti olemaan osa pääsiäistäsi. Säälittävän määrän suklaata täyssuklaisiin lajitovereihinsa verrattuna sisältävät suklaapuput voivat vaikuttaa yhdeltä hulluimmista pääsiäisperinteistä. Niiden suosioon on kuitenkin syynsä. Vuonna 1939 suklaanvalmistajat halusivat tavan tehdä suklaapupuja, jotka voisivat olla suuria ja koristeellisia, mutta myös helppoja syödä. On nimittäin helppoa haukata suklaapupun ohuen kuoren läpi, mutta isot, kiinteät suklaapalat voivat panna purukaluston koville. Ontot puput tarjosivat valmistajille lisäksi keinon myydä suurempia tuotteita pienemmällä hinnalla.

Pääsiäisperinne: Korit

Pääsiäiskori, yksi juhlan suosituimmista perinteistä, oli alun perin enemmänkin kuin pääsiäispesä. Kuten itse pääsiäispupu, sen tuomiset ovat myös peräisin saksalaisista perinteistä. Muiden pääsiäisperinteiden tapaan korien taustalla on ajatus hedelmällisyydestä ja keväästä. Lapset tekivät ”pesiä” ja täyttivät ne ruoholla siinä toivossa, että pikku pukut täyttäisivät ne munilla. Pesistä tuli vähitellen koreja, jotka olivat vähemmän sotkuisia, helpompia kantaa ja tietenkin myös suurempia.''


Lue lisää: 

Miksi puput ovat pääsiäisen symboli?

9 pääsiäisperinnettä eri puolelta maailmaa

Readers Digest Valitut Palat

Mikä on pitkäperjantai ja miksi sitä juhlistetaan?

Luo: 03/20/2020 - 15:13

Jos et saanut kristillistä kasvatusta tai unohdit kuunnella pyhäkoulussa, tärkeitä juhlapäivään liittyviä yksityiskohtia on saattanut mennä sinulta ohi.

pääsiäinen_pitkäperjantai
Kuva: 
iStock

Jokainen kristitty tuntee tarinan: Jeesus Kristus kuoli ja nousi kuolleista sovittaakseen seuraajiensa synnit ja luvaten heille ikuisen elämän taivaassa. Kristityt tyypillisesti juhlistavat Jeesuksen ylösnousemusta keväisin pääsiäissunnuntaina. Pitkäperjantai kolme päivää ennen pääsiäistä ei kuitenkaan saa samaa määrää huomiota: Suomessa pitkäperjantai on virallinen pyhäpäivä, mutta Yhdysvalloissa vain 12 osavaltiota 50:stä pitää pitkäperjantaita virallisena juhlapyhänä, ja monet eivät tiedä, miksi päivää edes juhlistetaan. Mitä pitkäänperjantaihin siis kuuluu?

Pähkinänkuoressa pitkäperjantai on kristittyjen juhla, jonka tarkoitus on muistaa ja surra Jeesuksen kuolemaa. Raamatun kertomuksen mukaan pitkänäperjantaina uskonnolliset johtajat pidättivät Jeesuksen, koska hän väitti olevansa Jumalan poika ja juutalaisten kuningas. Johtajat tuomitsivat Jeesuksen opetustensa vuoksi ristiinnaulittavaksi, mikä oli siihen aikaan korkein mahdollinen rangaistus rikoksesta. Jeesusta hakattiin ja hänet pakotettiin kantamaan painava risti ilkkuvan väkijoukon läpi, ja lopulta hänet ristiinnaulittiin ranteista ja käsistä, ja hän riippui ristillä kuolemaansa saakka.

Juhlapyhällä on melko synkkä alkuperä, miksi onkin kummaa, että päivää kutsutaan englanniksi ”hyväksi perjantaiksi” (Good Friday). Oxfordin sanakirjan vastaava päätoimittaja Fiona MacPherson kuitenkin kertoo BBC:lle, että tässä kontekstissa se ”tarkoittaa päivää (tai joskus vuodenaikaa), jolloin vietetään uskonnollista juhlaa”. Toisin sanoen Oxfordin sanakirjan mukaan termi viittaa ”päivään tai kauteen, jota kirkko pitää pyhänä”. Lue lisää yllättäviä faktoja pitkäperjantaista.

Pitkäperjantai on siis synkkyyttä vaativa päivä. Kristityt juhlistavat aina pääsiäistä edeltävänä perjantaina vakavina tapaa, jolla Jeesus kärsi ja kuoli ihmisten syntien tähden. Toiset käyvät ehkä Jeesuksen tuskallista ristiinnaulitsemista käsittelevässä jumalanpalveluksessa, ja jotkut pidättäytyvät syömästä näyttääkseen murheensa. Cathcolic.orgin mukaan kirkot poistavat ylimääräiset koristukset alttareilta ja vaimentavat kirkonkellot surun merkiksi.

Kristityt siirtyvät pian jo iloisempiin juhliin: seuraavana sunnuntaina pääsiäistä – Jeesuksen ylösnousemuksen päivää – juhlistetaan iloisin lauluin ja perheen yhteisellä ajanvietolla.


Lue lisää:

9 pääsiäisperinteisiin liittyvää myyttiä ja legendaa
 
9 kiehtovaa pääsiäisperinnettä ympäri maailmaa

11 yllättävää faktaa pitkäperjantaista

Readers Digest Valitut Palat

Sivut

Tilaa syöte Koti ja puutarha