Mustajuuri - Tämä rautapommi on vielä harvojen herkku

VibrolegsSofa SaveriWalkVoita 500€ arvoinen Askon sisustus -lahjakorttiTilaa Valitut Palat -kampanja

Virheviesti

  • Notice: Trying to get property of non-object funktiossa block_block_view() (rivi 247 tiedostossa /var/www/www.rd.fi/modules/block/block.module).
  • Notice: Trying to get property of non-object funktiossa block_block_view() (rivi 247 tiedostossa /var/www/www.rd.fi/modules/block/block.module).

Mustajuuri - Tämä rautapommi on vielä harvojen herkku

Luo: 03/22/2018 - 09:27

Jos mustajuurta pitäisi verrata muihin kasviksiin, sen voisi sanoa olevan parsan ja maa-artisokan välimuoto. Tämä voikukan sukulainen ansaitsee kuitenkin itseoikeutetusti paikkansa suomalaisten lautasilla, niin monipuolisesta juureksesta on kyse.

mustajuuri
Mustajuuren hienovaraiset aromit saa parhaiten houkuteltua esiin uunissa paahtamalla.
Kuva: 
Thinkstock


Mustajuuri on juures, jota vain harva syö säännöllisesti. Harva tulee syöneeksi mustajuurta säännöllisesti, eikä sitä toistaiseksi ole kovin paljon saatavilla kotimaisena. Kyse on kysynnän ja tarjonnan välisestä tasapainoilusta: maanviljelijän ei kannata ottaa uutta lajia tuotantoon, jos asiakkaat eivät ole innokkaita sitä ostamaan. Ammattikokit ovatkin toistaiseksi olleet mustajuuren lipunkantajia, arvelee ruokakirjailija ja kasvisasiantuntija Pirjo Toikkanen.

– Esimerkiksi mustajuurikeittoa näkee ravintolan ruokalistoilla. Sen sijaan ruokakaupoissa menekki ei päätä huimaa, vaikka mustajuuren kotikäyttö ei ole vaativaa. Kyse on myös todella terveellisestä juureksesta, jossa on rautaa enemmän kuin naudanlihassa. Kenties sen epämääräinen ulkonäkö herättää ennakkoluuloja. Toikkasen mukaan mustajuuri on multapeitteestään huolimatta suorastaan elegantti juures. Musta kuori kätkee sisäänsä helmenvalkoisen sisuksen.

– Mustajuuri myydään multapeitteellä, koska sen kuori on hauras. Ehjä kuori on laadun tae, sillä malto alkaa erittää maitiaisnestettä kuoren rikkouduttua, ja malto tummuu. Kun käsittelee suuria määriä mustajuurta, on kuoritut ja paloitellut mustajuuripalat syytä siirtää sitruunaveteen odottamaan kypsennystä, jottei malto tummuisi.

Mustajuuri rakastaa uunia

Juurekset suositellaan nykyisin käytettäväksi kuorineen huolellisesti pestyinä – näin sekä ravintoaineet että kuoren aromaattiset öljyt säilyvät. 

Keittiömestari Sasu Laukkonen paljastaa, että ammattilaiset käyttävät mustajuurta myös kuorineen. Laukkosen mukaan hiekkaisessa mullassa säilytetyt mustajuuret voi käyttää kuorimattakin, kunhan kuori on säilynyt ohuena.

– Silloin pelkkä harjaaminen riittää. Paksuuntuneita kuoria en kuitenkaan käyttäisi, sillä ne maistuvat kitkerältä.

Mustajuuren hienovaraiset aromit saa parhaiten houkuteltua esiin uunissa paahtamalla muiden juuresten ja sinihomejuuston seurassa. Toikkanen kertoo itse jopa vierastavansa keittokypsennystä, sillä keitinveteen liukenee vitamiinien mukana myös maku. Mustajuurta käytetään kuitenkin usein parsan tapaan, eli keitetään suolalla ja sitruunalla maustetussa vedessä ja tarjoillaan hollandaise-kastikkeen kanssa.

– Mustajuurta imartelevat samanlaiset makuparit kuin valkoista parsaa ja maa-artisokkaa: voi, kananmuna, sienet, valkosipuli ja kauden kalat. Yrteistä timjami, rosmariini, persilja, tilli, ruohosipuli ja kirveli sopivat erityisen hyvin sen seuraan. Juomapariksi ehdotan kuivaa, kypsynyttä omenasiideriä.

Lue lisää
11 Herkullista kasvista
Oliiviöljy - 21 ällistyttävää hyötyä
18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Readers Digest Valitut Palat

Osallistu keskusteluun!