Jääkarhu - 12 kuvaa jääkarhuista, jotka sulattavat sydämesi

12 kuvaa jääkarhuista, jotka sulattavat sydämesi

Luo: 05/14/2019 - 09:18

Nämä kauniit merinisäkkäät metsästävät, nukkuvat ja kasvattavat perheensä hupenevalla arktisella jäätiköllä.

jääkarhu
Kuva: 
iStock

Leikitään!

Jääkarhuemo synnyttää ensi kerran 5- tai 6-vuotiaana ja saa yhdestä kolmeen poikasta (yleensä kaksoset) marras- tai joulukuussa. Se on pörröisten vauvojensa ainoa huolenpitäjä, mutta sen työ ei ole pelkkää raatamista! Näillä äärimmäisen älykkäillä eläimillä on myös leikkisä puolensa.

Kuva:iStock

Ulos suureen maailmaan

Jääkarhuemo valmistautuu synnytykseen lihottamalla itsensä hylkeillä. Sitten se kaivaa itselleen lumipesän, jossa se odottaa, kunnes synnytys tapahtuu pari kuukautta myöhemmin. Se imettää viereensä käpertyneitä poikasiaan poissa saalistajien ulottuvilta pesässään, jossa voi olla 40 astetta lämpimämpää kuin sen ulkopuolella. Maaliskuussa nuoret karhut ovat valmiita tulemaan esiin.

Kuva:iStock

Perhe, joka pysyy yhdessä, pysyy lämpimänä yhdessä

Jääkarhu (Ursus maritimus) on yksi vain kahdeksasta karhulajista. Toisin kuin mustat ja ruskeat karhuserkkunsa se viihtyy jäällä ja lumessa. Siitä se voi kiittää erityistä turkkiaan, jonka pitkät karvat tarttuvat kastuessaan yhteen ja tarjoavat sekä lämmöneristystä että saavat kosteuden valumaan pois. Lisäksi jääkarhuilla on pehmoinen aluskarva ja musta iho, joka kerää lämpöä auringosta.

Kuva:iStock

Veteen!

Jääkarhut ovat erinomaisia uimareita. Ne voivat polkea vettä jopa kymmenen kilometrin tuntivauhtia ja matkata 95 kilometriä kerrallaan. Ne etenevät vedessä etutassuillaan polkien ja takatassujaan ne käyttävät peräsimenä. Lämpimänä ne pysyvät rasvakerroksensa ansiosta.

Kuva:iStock

Tuuliajolla

Jääkarhut voivat saalistaa itselleen hyljepäivällisiä uiden, mutta useimmiten ne metsästävät jään pinnalla. Nämä kaikkien suurimmat kaikista maailman maalla liikkuvista saalistajista voivat haistaa saaliinsa jopa 32 kilometrin päästä ja seistä monta tuntia odottamassa, että voivat napata sen vedestä voimakkailla tassuillaan ja leuoillaan.

Kuva:iStock

Karhut haluavat pitää hauskaa

San Diegon eläintarhan mukaan leikkisien, yksin elävien jääkarhujen ”on nähty liukuvan useita kertoja alamäkeen tai jään halki vain siksi, että se on hauskaa!” Kuvittele, mitä ne voisivat tehdä, jos joku antaisi niille pulkan tai sukset!

Kuva:iStock

Uskomattomat tassut!

Täysikasvuisen jääkarhun tassut voivat olla jopa 30 senttiä leveät. Ne eivät kuitenkaan ole vain isot ja kauniit. Ne ovat tarkoitukseensa erikoistuneet työkalut, joiden avulla jääkarhut voivat tarttua jäähän, kaivaa lumipesiä, keihästää hylkeitä ja kävellä tundran halki uppoamatta lumeen. Tassujen paksut, epätasaiset polkuanturat lisäävät niiden kitkakerrointa.

Kuva:iStock

Pienin askelin

Jääkarhuvauvat aloittavat elämänsä 30 senttiä pitkinä ja 450 grammaa painavina. Maatessaan lämpimässä pesässään emonsa kanssa jopa yli kolmen kuukauden ajan ja nauttiessaan 33 prosenttia rasvaa sisältävää maitoa, ne varttuvat nopeasti. Tämä kolmikuinen poikanen voikin painaa jo 15 kiloa. Se on nyt valmis seuraamaan, kun sen emo metsästää hylkeitä – ja antaa sille toivottavasti pienet maistiaiset niiden ihrasta.

Kuva:iStock

Karvaiset kaverit

Jääkarhut ovat etupäässä yksineläjiä, mutta täysikasvuiset jääkarhut saattavat muodostaa lyhyt- tai pitkäkestoisia ystävyyssuhteita. Miten ne viettävät aikaa yhdessä? Painien, matkaten yhdessä metsästämään – ja jos tätä kuvaa on uskominen, näyttäen toisilleen vatsojaan!

Kuva:iStock

Shhhh… jääkarhu nukkuu!

Toisin kuin muut karhut, jääkarhut eivät nuku talviunta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivät ne pitäisi kunnon nokosista – etenkin kesällä, kun niiden on havaittu nukkuvan jopa kahdeksan tuntia kerrallaan. Ne saattavat käyttää kiveä tyynynään, kaivaa maahan matalan kuopan tai tehdä merilevästä itselleen ”päivävuoteen”.

Kuva:iStock

Aika rentoutua

Hylkeidenmetsästys on uuvuttavaa puuhaa, joka voi kuluttaa jääkarhun rasva- ja energiavarat, etenkin ilmaston lämmetessä. Jääkarhujen täytyy uurastaa kovemmin napatakseen saaliinsa hupenevina kuukausina, joiden aikana ne voivat metsästää jään pinnalla. Onko mikään ihme, että ne saattavat levätä jopa 20 tuntia vuorokaudessa?

Kuva:iStock

Hei, kaunokainen!

Etkö ollut varma, rakastatko jääkarhuja? Sitten tämä upea otos uimareissun jäljiltä märästä karhusta saattaa hyvinkin muuttaa mielesi.


Kuva:iStock

 

Lue lisää: 

13 kiehtovaa faktaa jääkarhuista

Ilmastonmuutos - onneksi moni myönteinen trendi on tullut ympäristön avuksi

22 asiaa, joita et tiennyt ukkosesta 

Readers Digest Valitut Palat

Osallistu keskusteluun!