Facebook - Miksi Facebookissa e kannata ryhtyä riitelemään

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Miksi Facebookissa ei koskaan kannata ryhtyä riitelemään

Create: 06/25/2020 - 15:05

Usko pois – tiede sanoo niin.

Facebook

Me kaikki olemme joskus mokanneet Facebookissa. Mutta mikä on pahin rikos? Netti-etiketin asiantuntijat kehottavat meitä siirtymään pois näppäimistön luota erityisesti, kun esiin nousee kiistaa herättäviä aiheita. Ei ehkä olekaan kysymys vain siitä, että jaat Facebookissa liikaa: Tutkimusten mukaan saatat reagoida eri tavoin netistä lukemaasi mielipiteeseen.

Näin väittää ainakin uusi, Psychological Science -julkaisussa ilmestynyt tutkimus. UC Berkeleyn ja Chicagon yliopiston tutkijat rekrytoivat 300 vapaaehtoista lukemaan, katsomaan videota, tai kuuntelemaan kiistanalaisiin aiheisiin liittyviä argumentteja. Sitten osallistujat vastasivat kysymyksiin mielipiteistä, joihin he eivät yhtyneet.

Mitä tulokset paljastivat? Kävi ilmi, että ihmiset, jotka kuuntelevat tai katsovat jonkun ilmaisevan vastakkaisia mielipiteitä ääneen, kuvailivat puhujaa harvemmin ”tietämättömäksi tai sydämettömäksi”. Argumentit lukeneet taas olivat ankarampia vastakkaisia mielipiteitä kohtaan.

Jotkut asiantuntijat syyttävät tästä internetin ilmeistä anonyymiutta.

”Ihmiset ovat paljon rohkeampia Facebookissa kuin tosielämässä”, kertoo Canadian School of Protocol and Etiquette -koulun johtaja Wendy Mencel Valituille Paloille.

” Se, mitä he kirjoittavat ja miltä kommentti muista vaikuttaa, eivät kohtaa. Niinpä he unohtavat, että heidän sanansa voivat loukata ihmisiä. Sosiaalinen media tekee meidät kaikki alttiimmiksi muiden mielipiteille, ja meidän täytyy olla tietoisia siitä, millaisia viestejä lähetämme maailmaan.”

Löytöjensä valossa tutkijat neuvovat ihmisiä selvittämään kiistansa puhumalla toisilleen kasvokkain, näppäimistön ääreltä käydyn sodan sijaan. Tunteet saattavat helposti kuumeta sosiaalisessa mediassa, mutta kasvokkain riidat voivat ratketa ja kompromissejakin on helpompi hakea, tutkijat lisäävät.

Kun sormesi seuraavan kerran syyhyävät liittyä erityisen kiivaaseen Facebook-väittelyyn, sovi sen sijaan kyseisen henkilön kanssa lounastreffit tai soita hänelle. Usko pois, se voi pelastaa maineesi – sekä ihmissuhteesi.

Lue lisää: 

6 asiaa, joita ei koskaan kannata tehdä Facebookissa

9 vrihettä, joilla sosiaalinen media voi vahingoittaa suhteitasi 

14 karmivaa asiaa, jotka Google tietää sinusta 

Readers Digest Valitut Palat

300x250 block sidebar

Osallistu keskusteluun!