Previous slide
Next slide

Näin hoidat päänsäryn kotikonstein

päänsärky
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kiusallista päänsärkyä voi parantaa myös kotikonstein.

Kun tunnistat päänsärkytyypin, elämäntapoja ja ruokavaliota muuttamalla on mahdollista pitää vaiva kurissa. Keittiöstäsi löytyvät ainekset myös moneen täsmähoitoon.

Päänsärky on kiusallista, ja siihen on usein monta syytä. Kysymyksessä voi olla esimerkiksi lihasjännityspäänsärky, migreeni, jatkuva sarjoittainen päänsärky tai näiden yhdistelmä. Päänsärky voi johtua myös silmien tai ruoansulatuselimistön ongelmista.

Lääkityksen kannalta on tärkeää erottaa tavanomainen jännityspäänsärky migreenistä. Lihasjännityksestä aiheutuva päänsärky liittyy yleensä niska- ja hartiaseudun lihasten jännitystilaan, ja se tuntuu jomotuksena niskassa, takaraivolla ja ohimoilla. Jännityspäänsärky voi edelleen muuttua krooniseksi ja laukaista migreenikohtauksen. Migreenikohtauksessa päänsärky on tavanomaista voimakkaampaa, ja migreenipotilaalla ilmenee usein myös pahoinvointia. Yllättävissä päänsärkytapauksissa on aina hyvä tutkia, mistä on kysymys.

Migreenikohtaus antaa usein ennakko-oireita, jotka tunnistaessaan tulisi lääkitä itseään ja pyrkiä lepoon. Pahimmillaan särky on todella lamaannuttavaa. Migreenipotilaan on hyvä viettää säännöllistä elämää eli nukkua tarpeeksi, syödä oikein ja ulkoilla riittävästi.

Tavallisen päänsäryn hoidossa olisi hyvä ennen lääkitystä koettaa muita keinoja. Tällöin päänsäryn syy on aina syytä selvittää. Jännityspäänsäryn ohella kysymyksessä voi olla esimerkiksi krapulan aiheuttama päänsärky tai matalan verensokerin aikaansaama tila. Yöpurentakin saattaa olla vuosia kestävän migreenityyppisen päänsäryn syy. Purentaan erikoistunut hammaslääkäri toteaa helposti vaivan.

Päänsärkyyn taipuvaisen kannattaa kiinnittää huomiota ruokailun säännöllisyyteen. Kovin sokeripitoiset aineet, kuten suklaa, pullat tai leivokset, eivät ole suositeltavia, sillä ne voivat johtaa jyrkkiin verensokerin heilahteluihin. Huolehtimalla siitä, että verensokeri pysyy tasaisena, taataan samalla vireystason säilyminen koko päivän korkeana. Päivän aikana kannattaakin nauttia välipalaksi esimerkiksi hedelmiä tai juustovoileipiä, ja heti herättyä on hyvä nauttia vaikkapa appelsiinimehua.

Särkylääkkeiden sivuvaikutuksista puhutaan paljon, mutta kiusallisissa päänsärkytapauksissa särkylääkkeet ovat paikallaan.

Kotikonsteja

* Mikäli päänsärky liittyy flunssaan, sitä voi lievittää kuten nuhakuumetta. Vilustumista helpottavista eteerisistä öljyistä saattaa olla apua. Ne sisältävät hoitavia ainesosia, kuten eukalyptusta, mentolia ja timjamia.
* Jos päänsärky johtuu niska-hartiaseudun lihasjännityksistä, sen hoidossa voi kokeilla erilaisia yrttilinimenttejä ja -geelejä, joiden avulla verenkierto tehostuu. Näillä konsteilla niska kuntoon!
* Lihasjännityksen ollessa jatkuvaa kannattaa nauttia magnesiumia.
* Ohuet sipuliviipaleet sidekankaan sisällä niskaan asetettuina torjuvat päänsärkyä sekä kylmettymisen aiheuttamia oireita.
* Myös valkosipulikääre niskassa helpottaa päänsärkyä. Valkosipulia ei kannata panna ihoa vasten sellaisenaan, sillä se ärsyttää ihoa. Lue valkosipulin terveysvaikutuksista!
* Volgansienijuoman on todettu vaikuttavan edullisesti muun muassa päänsärkyyn.
* Inkiväärivalmisteetkin helpottavat päänsärkyä. Lue lisää inkivääristä!
* Mesiangervosta tai siankärsämöstä valmistettu kuuma jalkakylpy saattaa auttaa.
* Reunuspäivänkakkaravalmisteet sopivat migreeniin hoitoon.
* Migreenikohtauksen tullessa on hyvä hakeutua pimeään huoneeseen lepäämään.

Ennaltaehkäisyyn

* Päänsäryn ennaltaehkäisyssä rasvahapot, esimerkiksi kalaöljyt, ovat tärkeitä. Päivittäinen kalaöljyn käyttö vähentää migreeni- ja päänsärkykohtauksia.
* Kalaöljyjen ohella myös kasviöljyt ennaltaehkäisevät päänsärkyä. Sopivia valmisteita ovat rypsi-, helokki-, purasruoho-, mustaherukansiemen-, tyrni- ja pellavaöljyt.
* Jännityspäänsärkyä voi ennaltaehkäistä akupunktion tai akupainelun avulla.
* Aromaterapia saattaa auttaa.
* Taitavalta homeopaatilta voi myös kysyä neuvoa.
* Hieronta ja vyöhyketerapia vilkastuttavat verenkiertoa.
* Harrasta kevyttä liikuntaa, esimerkiksi kävelyä raittiissa ilmassa.
* Venyttele hitaasti ja rauhallisesti. Venyttelyllä ja sen myötä tapahtuvalla rentoutumisella on todettu etenkin jännityspäänsärkyä lievittävää vaikutusta.
* Vältä punaviiniä. Se saattaa joskus laukaista migreenikohtauksen.
* Migreeniin taipuvaisen on hyvä juoda aamulla kahvia kohtausten ennaltaehkäisemiseksi.

Hyvä tietää

Migreeni
Migreenipotilas ei ole yksin. Migreenistä kärsiviä arvioidaan olevan Suomessa yli 500 000. Migreeniä esiintyy pääasiassa 20-50-vuotiailla, mutta myös lapset voivat saada kohtauksia. Toisilla migreenikohtauksia saattaa olla vain kerran pari vuodessa, mutta pahimmillaan ne vaivaavat jopa kolme kertaa viikossa. Päänsärky saattaa olla kohtauksen aikana erittäin ankaraa, ja kohtaus voi kestää tunneista jopa muutamaan päivään. Sen mentyä ohi voi vielä ilmetä väsymystä, ruokahaluttomuutta, lihassärkyä ja mielialan vaihtelua.

Testaa päänsärkysi
Suomen Migreeniyhdistyksen pikatestin perusteella voit testata päänsärkysi luonteen. Onko se niin sanottua jännityspäänsärkyä vaiko migreeniä? Seuraaviin 10 kysymykseen vastaamalla voit arvioida tilannettasi ja mahdollista taipumustasi migreeniin.

1) Päänsärkyni on useimmiten toispuoleista.
2) Pieni iltalenkki pahentaa päänsärkyäni.
3) Päänsärkyni aikana kirkkaat valot ja kovat äänet ärsyttävät.
4) Päänsärkyni on todella kovaa, ja menen mieluiten sänkyyn.
5) Päänsärkyni aiheuttaa pahoinvointia ja/tai oksentelua.
6) Päänsärkyni on harvoin tasaista ja puristavaa.
7) Ennakkotuntemuksista aavistan tulevan päänsäryn.
8) Päänsärkyni alkaa harvoin takaraivolta nousevana.
9) Näen kirkkaita valoilmiöitä päänsärkyyn liittyen.
10) Huurteinen olut tai lasi valkoviiniä pahentavat päänsärkyäni. Lue lisää alkoholin vaikutuksista!

Mitä useammin vastasit kyllä, sitä todennäköisemmin kysymyksessä on migreeni, kun taas ei-vastaukset viittaavat jännityspäänsärkyyn. Mikäli oireet vaihtelevat särystä toiseen tai on vaikea vastata varmasti useampaan kysymykseen, oireet viittaavat kumpaankin päänsärkymuotoon.

Tuoksuva hierontaöljy

* 10 tippaa hierontaöljyä
* 3 tippaa piparminttuöljyä
* 2 tippaa laventeliöljyä
* 1 tippa sitruuna-, appelsiini- tai limettiöljyä

Sekoita kulhossa hierontaöljy ja eteeriset öljyt. Hiero seoksella ohimoita hiusrajaa pitkin alas niskaan. Varo öljyn joutumista silmiin. Huom! Pese kädet hieronnan jälkeen. Hyväntuoksuinen hierontaöljy yhdistettynä helläkätiseen hierontaan voi saada ihmeitä aikaan jyskyttävän päänsäryn hoidossa!

Vanhan kansan vinkki

Vanha kansa on turvautunut kipujen lievityksessä kaalinlehtikääreisiin. Hoitava kääre valmistetaan ohentamalla ensin veitsellä ulommaisen kaalinlehden lehtiruotia ja kaulitsemalla tämän jälkeen lehteä esimerkiksi pullon avulla joustavaksi. Puista kaulinta tai alustaa ei tule käyttää, koska ne imevät kaalin parantavaa mehua itseensä. Kaulittu kaalinlehti asetetaan niskaan. Suojaksi levitetään muovikelmu, joka peitetään villaisella kaulaliinalla. Kääre saa olla paikallaan niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Tämä niin sanottu ”poisjohtava hoito” on todettu tehokkaaksi myös päänsäryssä.

Artikkeli on poiminta kirjasta Vanhaa viisautta (c) Valitut Palat – Reader’s Digest Ab

Lue lisää:

Seitsemän tapaa lievittää päänsärkyä
Kun selkään sattuu
 
Vatsakivut – milloin on syytä huolestua?