Diabetes - vinkit diabeetikon ruokavalioon

VibrolegsSofa SaveriWalkVerkkokaupassa on nyt kesäale!Vibrolegs Elliptical Tilaa Valitut Palat -59%

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Vinkit diabeetikon ruokavalioon

Create: 03/13/2019 - 15:03

Hyvää oloa ravinnosta!

diabetes_ruokavalio
Kuva: 
iStock

Diabeetikoille tasapainoinen ruokavalio on jo itsessäänkin lääke. Ravinnosta saatavat sokerit ja tärkkelys vaikuttavat veren glukoositasoihin, joita täytyy tarkkailla. Sen vuoksi ateriat usein suunnitellaan käyttäen esimerkiksi hiilihydraattilaskentaa, jossa tavoitteena on syödä tietty määrä hiilihydraatteja aterialla, tai lautasmallia, jossa jokaiselle ruokaryhmälle on oma alueensa. Annamme muutaman lisävinkin, joiden avulla voit pitää diabeteksen hallinnassa ruokavalion avulla. 

Kuidut, erityisesti vesiliukoiset, ovat ystäviäsi, jos sinulla on diabetes tai pelkäät sairastuvasi siihen. ”Kuitu hidastaa hiilihydraattien hajoamista glukoosiksi lähes kaikissa ruuansulatuksen vaiheissa”, kertoo Isabelle Zanella Diabetes Biel-Biennestä, diabeetikkojen tukiyhdistyksestä Sveitsin Bielistä. Siitä on hyötyä, koska on parempi, että glukoosi imeytyy verenkiertoon hitaasti ja tasaista vauhtia sen sijaan, että sen taso nousisi yhtäkkiä rajusti.

Runsaasti vesiliukoista kuitua löytyy muun muassa palkokasveista, kaurasta, avokadosta, bataatista ja appelsiinista. Jos et ole tottunut syömään runsaasti kuitua, lisää määrää vähitellen ja juo riittävästi vettä ehkäistäksesi ilmavaivoja, vatsakramppeja ja turvotusta. Lue lisää kuitupitoisista ruoka-aineista

Nesteet ovat ratkaisevan tärkeitä diabeetikoille, joilla on suurentunut nestehukan riski. Kun veren glukoosipitoisuus on korkea, munuaiset yrittävät poistaa ylimääräisen sokerin kehosta virtsan mukana. Vältä kuitenkin sokerisia juomia, jotka saavat verensokerin nousemaan jyrkästi. Niihin kuuluvat sokeripitoiset virvoitusjuomat, makeutetut hedelmäjuomat sekä energia- ja urheilujuomat. Myös muiden kuin diabeetikoiden kannattaisi rajoittaa sokerijuomien nauttimista, koska niiden säännöllisen juomisen on todettu olevan yhteydessä suurempaan riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Diabetekseen liittyy myös kohonnut riski saada aivohalvaus tai sydäntauti. Riskin pienentämiseksi kannattaa rajoittaa natriumin saantiaan. Tyypillisen länsimaisen ruokavalion suola on pääosin peräisin jalostetuista elintarvikkeista, joten syö tuoreita elintarvikkeita aina kun voit, suosi vähäsuolaisia tai suolattomia pakasteita ja huuhtele säilykkeiden suolaliemi pois. Näin suola pilaa terveytesi 

Erikoisruokavalion noudattaminen ei ole tarpeen. Diabeetikon ruokavalio perustuu järkeviin valintoihin, jotka saisivat kenet tahansa tuntemaan olonsa hyväksi.


Lue lisää:

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä 

Näin pääset eroon munuaiskivestä

Diabetes - näin vältät sairauden

Readers Digest Valitut Palat

Osallistu keskusteluun!