Previous slide
Next slide

Etikan terveydelle hyödylliset vaikutukset!

etikka
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Etikka, eli ranskaksi vinaigre, ”hapantunut viini”, on bakteerien ja sienten kauhu ja apu sekä meduusojen että auringon polttamiin.

Oikein käytettynä etikka rauhoittaa vatsaa, torjuu korvakäytävän tulehdusta ja pehmentää sekä hiuksia että ihoa. Joidenkin mukaan hunajaan ja lämpimään veteen sekoitettu etikka helpottaa jalkakramppeja, ja toiset taas käyttävät etikkaa yskänrokon kuivattamiseen. Lisäksi etikka on ympäristöystävällinen puhdistusaine, joka saa jopa lasit kiiltämään. Etikka on ehkä hapanta, mutta se tekee hyvää sekä terveydelle että kodin pinnoille.

Käyttö

Akne
Auringon polttama iho
Hien haju
Hilse
Ihon ja hampaiden terveys
Ihottuma ja hyönteisten puremat
Jalkasieni
Jalkavaivat
Kurkkukipu
Känsät ja kovettumat
Nenäverenvuoto
Peräpukamat
Rasvaiset hiukset
Ripuli
Ruoansulatusvaivat
Sivuontelotulehdus
Täit
Uupumus

Historiaa

Jo 5000 eaa. Babyloniassa säilöttiin ruokaa taatelietikkaan. Ruukuista on löytynyt jäänteitä, joiden ansiosta tiedetään, että Egyptissäkin käytettiin etikkaa luultavasti samaan tarkoitukseen noin 3000 eaa. Etikka mainitaan sekä vanhassa että uudessa testamentissa: Ruutin kirjassa (2:14) sanotaan Ruutin kastaneen leipää hapanviiniin eli etikkaan virkistääkseen itseään viljapellolla raatamisen jälkeen. Kreikkalainen lääketieteen isä Hippokrates määräsi hunajaa ja etikkaa esimerkiksi yskään ja vilustumiseen.

Mitä se sisältää?

Etikkaa voi tehdä monista kasveista, mutta kaikkien maussa on yksi yhteinen piirre. Kun kielelle ottaa pisaran mitä tahansa etikkaa, happaman maun tunnistaa heti. Pistävästä mausta on kiittäminen etikkahappoa, jota etikassa on runsaasti. Etikkahappoa muodostuu, kun bakteerit ahmivat käynyttä nestettä. Etikkahappo tuhoaa bakteereita ja sieniä ja on joidenkin korvatulehduslääkkeiden aktiivinen ainesosa.

Paino kuriin etikalla

Japanilaisessa tutkimuksessa todettiin, että kun runsasrasvaista ruokaa saaville hiirille annettiin myös etikkalisää, niiden elimistöön kertyi 10 prosenttia vähemmän rasvaa kuin niille hiirille, jotka saivat vain rasvaista ruokaa ilman etikkalisää. Etikan huomattiin toimivan geenitasolla: se vaikutti rasvahappojen hapettumiseen ja energiaa polttaviin proteiineihin liittyvien geenien toimintaan. Tutkijat uskovat, että etikka ehkäisee rasvan kertymistä elimistöön, mutta ilman lisätutkimuksia ei tiedetä, onko sillä sama vaikutus myös ihmisillä.

Vinkki ostajalle

Parantaviin kotikonsteihin suositellaan useimmiten omenasiiderietikkaa. Syynä on se, että käyneissä omenoissa on runsaasti pektiiniä, ruoansulatukselle hyvää tekevää kuitua. Omenassa on myös omenahappoa, joka yhdessä elimistön magnesiumin kanssa vähentää kipuja ja särkyjä. Parannuskonstiksi kannattaa siis valita nimenomaan omenasiideri- tai omenaviinietikka, jos sitä on saatavilla.

Hyvä tietää

Liian runsas etikan käyttö voi sekoittaa vatsan. Homeille allergiset saattavat saada allergisen reaktion tislaamattomasta etikasta.

Etikkaa kaikkialta maailmasta

Eri puolilla maailmaa tehdään etikkaa siitä, mitä kätevimmin on saatavilla. Filippiineillä etikka tehdään sokeriruo’osta, Thaimaassa kookoksesta ja Kiinassa valkoinen ja musta riisiviinietikka ovat maustaneet wokkiruokia jo yli 5 000 vuoden ajan.

Muualla maailmassa etikkaa tehdään esimerkiksi hunajasta, perunasta, taateleista, marjoista ja pähkinöistä. Välimerellä tehdään rypäleistä puna- ja valkoviinietikkaa. Suomalainen väkiviinaetikka valmistetaan ohrasta. Se on viinietikoita vahvempaa ja siksi sitä on syytä laimentaa, jos sitä haluaa käyttää niiden tavoin parannuskonstina.

Lue lisää: 

15 puhdistavaa ruokaa, jotka toimivat omenasiiderietikkaa paremmin 

11 asiaa, jotka voivat tapahtua, jos juot omenasiiderietikkaa päivittäin 

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi