Previous slide
Next slide

Tiesitkö tämän sitruunasta?

sitruuna
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Sitruunan mehusta saa muutakin kuin hapanta makua.

Sitruuna on täynnä parantavia yhdisteitä, jotka vahvistavat vastustuskykyä ja verisuonia ja auttavat ihoa parantumaan. Ne saattavat jopa estää solumuutoksia, jotka voivat johtaa syöpään. Kunnon puristus tai kaksi sitruunamehua ja lusikallinen hunajaa on täydellinen lääke kipeään kurkkuun. Sitruuna on myös korvaamaton ainesosa kotitekoisiin yskänlääkkeisiin ja itse tehtyihin kauneushoitoihin.

Sitruuna – Käyttö

Akne
Alakulo
Allergiat
Desinfiointi
Hien haju
Ihon terveys
Kurkkukipu
Kuume
Känsät ja kovettumat
Maksaläiskät
Matkapahoinvointi
Munuaiskivet
Nuha ja flunssa
Närästys
Raskauspahoinvointi
Ruoansulatusvaivat
Sivuontelotulehdukset
Suonikohjut
Ummetus
Uupumus
Yskä
 

Historiaa

Sitruuna on alun perin sukaattisitruunan ja limetin risteymä, ja se sai alkunsa Kiinassa tai Intiassa noin 2 500 vuotta sitten. Arabit toivat sitruunan Espanjaan ja Pohjois-Afrikkaan 1000-luvulla, ja ristiretkeläisten mukana se levisi muualle Eurooppaan. Kristoffer Kolumbus vei sitruunoita Amerikkaan toisella matkallaan vuonna 1493, ja sitruunaa on kasvatettu Floridassa 1500-luvulta lähtien. Entisaikoina brittiläiset merimiehet söivät laivalasteittain sitruunaa välttääkseen keripukin, kuolemaankin johtavan sairauden, jonka aiheuttaa C-vitamiinin puute. Yhdessä sitruunassa on 39 milligrammaa C-vitamiinia, kun päivittäinen saantisuositus on 75 mg (Evira).

Kalifornian kultaryntäyksen aikaan kullankaivajat ja uudisraivaajat taistelivat keripukkia vastaan sitruunoiden avulla, ja yhdestä sitruunasta oltiin vuonna 1849 valmiita maksamaan kokonainen dollari, joka nykyrahassa olisi enemmän kuin 25 euroa.

Mitä sitruuna sisältää?

Sitruunan C-vitamiini alentaa elimistön histamiinitasoa. Histamiini aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja silmien vuotamista. C-vitamiini on myös voimakas antioksidantti, joka vähentää soluja vaurioittavien vapaiden radikaalien määrää ja samalla sydänsairauksien riskiä. (Useiden tutkimusten mukaan alhainen C-vitamiinitaso lisää sydänkohtauksen riskiä. Kun kolesteroli hapettuu vapaiden radikaalien hyökkäyksen vuoksi, se muuttuu todennäköisemmin suonia tukkivaksi plakiksi.) Elimistö käyttää C-vitamiinia myös vastustuskyvyn vahvistamiseen ja kollageenin rakentamiseen. Kollageeni on tukikudoksen rakenneosa, joka nopeuttaa haavojen paranemista.

Sitruunassa on paljon sitruunahappoa, joka vähentää kalsiumin tuotantoa ja siksi auttaa munuaiskivien ehkäisyssä. Jos munuaiskivet vaivaavat, kannattaa kokeilla seitsemän sitruunamehulasillisen juomista päivittäin. Mehu on hyvä makeuttaa mahdollisimman vähällä määrällä sokeria. Raikas juoma ehkäisee munuaiskivien muodostumista yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi reseptilääke kaliumsitraatti.

Sitruunan kuoressa on paljon bioflavonoidia (bioflavonoidit ovat antioksidanttisia kasvien kemikaaleja) nimeltä rutiini, joka vahvistaa verisuonien seinämiä ja hiussuonia. Se myös lievittää suonikohjujen aiheuttamaa kipua ja jopa ehkäisee suonikohjuja.

Vinkki ostajalle

Kannattaa ostaa siistejä, kirkkaankeltaisia ja sileitä sitruunoita. Jos kuori on karhea tai röpelöinen, se todennäköisesti on myös hyvin paksu, jolloin hedelmälihaa ja mehua on vähemmän. Myös sitruunan painoa on hyvä kokeilla. Mitä painavammalta sitruuna tuntuu, sitä parempi. Ennen mehun puristamista sitruunaa on hyvä pyöritellä kämmenen ja pöydän välissä, niin että mehu irtoaa puristettaessa paremmin.

Lue lisää: 

Valkosipulin huimat terveysvaikutukset

Näin selätät flunssan 

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla