Suomen vuosisata: Lapualaisoopperan kantaesitys vuonna 1966 | Valitut Palat

Suomen vuosisata: Lapualaisoopperan kantaesitys vuonna 1966

Luo: 07/26/2017 - 14:54

Maaliskuun eduskuntavaalien aikaan sai kantaesityksenä jo etukäteen kohuttu Lapualaisooppera.

Lapualaisooppera
Lapualaisoopperan kuoroa Vanhalla ylioppilastalolla kevättalvella 1966.
Kuva: 
Wikimedia Commons

Ooppera oli Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä musiikkinäytelmä, ja se kirjoitettiin juhlanäytelmäksi Helsingin Ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlaan. Kantaesityksen ohjasi Kalle Holmberg ja ensi-iltansa näytelmä sai 21. maaliskuuta 1966.

Samana iltana ratkenneissa eduskuntavaaleissa Arvo Salo valittiin kansanedustajaksi SDP:n listalta. Näytelmän nimi viittasi 1930-luvun äärioikeistolaiseen Lapuan liikkeeseen, ja osa roolihahmoista oli todellisia historian henkilöitä.

1960-luvulla Lapuan liikkeen oikeistoradikalismi oli vielä hyvässä muistissa ja moni liikkeen kannattaja oli edelleen eduskunnassa ja yhteiskunnan johtopaikoilla. Ei siis ihme, että monia porvarillisia kansalaisia näytelmä loukkasi.

Kirjoittajan, säveltäjän ja ohjaajan lisäksi lavalla oli huikea määrä tulevia kulttuurielämän tähtiä näyttelijöinä, kuten Kaisa Korhonen, Arja Saijonmaa, Vesa-Matti Loiri, Heikki Kinnunen, Kristiina Halkola, Aulikki Oksanen, Jotaarkka Pennanen, Lars Svedberg ja Pekka Laiho.

Vielä samana vuonna näytelmä esitettiin Tampereen Työväen Teatterissa.


Osallistu keskusteluun!

100-vuotiaan Suomen kunniaksi Valitut Palat julkaisee Suomen Vuosisata -uutuuskirjasta joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.