Suomen vuosisata: Rillumarei vuonna 1951 | Valitut Palat

Suomen vuosisata: Rillumarei vuonna 1951

Luo: 09/01/2017 - 13:40

Suomalaisessa elokuvakulttuurissa siirryttiin uuteen kauteen, kun Jorma Nortimon ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama ”Rovaniemen markkinoilla” tuli valkokankaalle.

Rillumarei
Kuva: 
Kansallinen audiovisuaalinen arkisto

Elokuva syntyi Helismaan sanoittaman ja Toivo Kärjen säveltämän iskelmän pohjalta. Tarina liittyi sinällään ajankohtaiseen aiheeseen, sodan jälkeen nousseeseen Lapin kultakuumeeseen. Elokuvan ensi-ilta oli Rovaniemellä Kino Inarissa 11. lokakuuta.

Elokuvasta tuli vuoden katsotuin, mutta se ei vakuuttanut kriitikkoja. Kuuluisaksi tuli Suomen Sosialidemokraatin elokuvakriitikon Eugen Terttulan otsikko ”Törky on törkyä”. Tuottaja T. J. Särkkä ei kritiikistä piitannut. Hän suurennutti kyseisen arvostelun SF:n studion seinälle.

Elokuva käynnisti koko 1950-luvun kestäneen ”kulttuurisodan” ns. korkeakulttuurin ja rahvaanomaisemman ”rillumarei-kulttuurin” välillä. Tuohon aikaan tavallinen radionkuuntelija sai tyytyä kuuntelemaan sitä mitä radiojohtajat hyväksi näkivät, lähinnä klassista musiikkia. Vain lauantain toivottujen lopussa sallittiin kolme kotimaista kevennystä.

Elokuva nosti esiin Reino Helismaan ja Jorma Ikävalkon lisäksi erityisesti Esa Pakararisen. Hänestä tuli ”rillumarei-kulttuurin” kiintotähti muun muassa ”Lentävä kalakukko”-elokuvan  sekä Pekkä ja Pätkä –elokuvien myötä. Useimmat elokuvista syntyivät Helismaan kynästä.


Osallistu keskusteluun!

100-vuotiaan Suomen kunniaksi Valitut Palat julkaisee Suomen Vuosisata -uutuuskirjasta joka viikko uuden mielenkiintoisen artikkelin kansamme satavuotisen historian varrelta.