Previous slide
Next slide

Hepatiitti: kuka kuuluu riskiryhmään?

hepatiitti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samantha Rideout
Mitä ihmisten tulisi tietää tästä sairaudesta.

On aika kerrata perusasiat: virusperäinen hepatiitti eli maksatulehdus jaotellaan eri kirjaimin sen mukaan, mikä virus tartunnan aiheuttaa. Kaikki hepatiitin muodot tarttuvat ihmisestä toiseen. Ne voivat aiheuttaa heikotuksen tunnetta, pahoinvointia, kuumetta, vatsakipuja ja silmien keltaisuutta, ja toisinaan maksa rasittuu niin kovasti, että se voi vaurioitua pysyvästi, ja potilaalle voi kehittyä syöpä, tai hän saattaa tarvita elinsiirron.

Onneksi riski saada hepatiittivirus on kaiken kaikkiaan melko pieni. Hepatiitti A, joka tarttuu yleensä ulosteen saastuttaman ruoan tai juoman välityksellä, tulee ja menee pieninä epidemioina, kun taas hepatiitti B:n jälkitauti hepatiitti D ja yleensä saastuneen veden välityksellä tarttuva hepatiitti E ovat harvinaisia kehittyneissä maissa. Loppujen lopuksi hepatiitit B ja C aiheuttavat kaikkein eniten haittaa. Nämä virustyypit esiintyvät kroonisina 0,9 (hepatiitti B) ja 1,1 (C) prosentilla Euroopan väestöstä.

Hepatiitti B löytyy ihmisen verestä, siemennesteestä ja emätineritteistä. Tämän vuoksi tartuntariski on korkeampi niillä, jotka ovat harrastaneet suojaamatonta seksiä useiden kumppanien kanssa, kokeilleet joskus suonensisäisiä huumeita tai käyttäneet tartunnan saaneen ihmisen kanssa samaa hammasharjaa, partahöylää tai kynsileikkureita.

Hepatiitti C:tä vastaan ei vielä rokotetta

Kun hepatiitti B -virus tarttuu aikuiseen, hänen immuunijärjestelmänsä tuhoaa viruksen ilman lääkitystä 95 prosentin todennäköisyydellä. Lapset saavat tartunnan useimmiten synnytyksen yhteydessä, ja he kantavat virusta yleensä koko elinikänsä. Tämä viruskanta ei yleensä aiheuta minkäänlaisia oireita ennen komplikaatioihin johtamista, mikä on riskinä noin neljänneksellä kroonisista viruksen kantajista. Tämän vuoksi kansalliset terveysviranomaiset suosittelevat yleensä lasten sekä riskiryhmään kuuluvien, lapsena rokottamatta jääneiden aikuisten rokottamista.

Hepatiitti C taas tarttuu yleensä veren kautta. Tartuntariski on suurempi niillä, jotka ovat käyttäneet suonensisäisiä huumeita, käyttäneet yhteisiä henkilökohtaisen hygienian hoitoon tarkoitettuja välineitä virusta kantavan kanssa, tai heille on tehty verensiirto ennen vuotta 1990, jolloin seulontatesteihin tarvittava teknologia otettiin yleisesti käyttöön.

Hepatiitti C:tä vastaan ei ole vielä olemassa rokotetta, eikä oireita yleensä ilmaannu, ennen kuin maksa on vakavasti vaurioitunut. Parantumisen mahdollisuus ilman hoitoa on ainoastaan yhden suhde neljään.

Euroopan gastroenterologian järjestön maksaan erikoistunut asiantuntija, tohtori Helena Cortez-Pinto,  sanoo kuitenkin, että uusilla lääkkeillä pystytään parantamaan noin 90–97 prosenttia tautitapauksista. ”Maailman terveysjärjestö pyrkii poistamaan hepatiitti B:n ja C:n kansallisina terveysriskeinä vuoteen 2030 mennessä”, Cortez-Pinto sanoo.

Lue lisää: 

Sydänkohtaus – tunnista oireet

Näin tulkitset kehosi antamia vihjeitä 

Vyöruusu vaatii pikaisen hoidon