Previous slide
Next slide

Huomaa suusyöpä ajoissa

suusyöpä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Tästä syystä säännölliset tarkastukset ovat tärkeitä!

Karieksen ja ientulehdusten ehkäisemisen lisäksi on toinenkin syy, miksi hammaslääkärillä kannattaa käydä säännöllisesti: suusyöpä voidaan todennäköisemmin havaita varhaisessa vaiheessa. Suusyövällä tarkoitetaan kaikkia pahanlaatuisia kasvaimia suun alueella tai suun sisällä huulissa, poskissa, kitalaessa, suunpohjassa, kielessä tai ikenissä. Vaikkei se olekaan yleisimpien syöpätautien joukossa, se on silti melko yleinen: Euroopassa uusia suu- tai kurkkusyöpätapauksia todetaan vuosittain lähes 100 000.

Kaiken kaikkiaan Euroopassa huulisyöpäpotilaiden eloonjäämisprosentti viiden vuoden jälkeen taudin toteamisesta on lähes 90, kun taas suun tai kielen syövissä vastaava luku on arviolta 45. Suuri merkitys on sillä, missä vaiheessa suusyöpä havaitaan. Hammaslääkärit, jotka tavanomaisesti tarkistavat sellaisia kohtia, joita ei itse helposti näe, on koulutettu pistämään merkille punaiset tai valkoiset läiskät sekä muut ensioireet.

Voit itsekin pitää silmät auki oireiden varalta: niihin kuuluvat kipu, huonosti paraneva patti tai haavauma, korvasärky, turvonneet ikenet, veri syljessä, hampaiden löysentyminen, äänen käheys tai nielemisvaikeudet. Brano Bystricky eurooppalaisesta syöväntutkimusjärjestöstä ESMO:sta suosittelee lääkärikäyntiä, jos jokin edellä mainituista oireista jatkuu yli kolme viikkoa. Hän sanoo myös, että usein suhteellisen pieni ja huomaamaton suukasvain voi aiheuttaa imusolmukkeiden huomattavaa turvotusta. ”Itsekin voi huomata turvotuksen, joka ilmenee kaulalla tai leuan alla patteina, jotka kasvavat kokoa tai jotka eivät katoa antibioottikuurinkaan jälkeen”, hän sanoo.

Suusyöpä voi olla elämäntapojen seurausta 

Suurin todennäköisyys suusyöpään sairastumisella on tupakkatuotteiden käyttäjillä – sama koskee todennäköisesti myös sähkötupakkaa, sillä se sisältää joitakin samoja karsinogeenejä. Toinen suuri elintapoihin liittyvä riski on alkoholin suurkulutus, mikä voi ärsyttää suun soluja. Juominen voi myös tehostaa tupakan vaurioita auttamalla sen haitallisia kemikaaleja läpäisemään soluja.

Yhä suurempi määrä suusyöpätapauksista johtuu ihmisen papilloomaviruksesta (HPV), joka voi siirtyä suuhun, kielelle tai kurkkuun oraaliseksin yhteydessä ja mahdollisesti suudellessa suu auki – jälkimmäisen mahdollisuutta tutkijat selvittelevät yhä. Suurin osa HPV-infektioista ei aiheuta oireita tai terveysongelmia ennen kuin immuunijärjestelmä kukistaa ne, yleensä vuoden tai kahden kuluessa. Mutta jos ja kun ne säilyvät elimistössä useita vuosia, ne voivat johtaa solumuutoksiin ja aiheuttaa syöpää.

Miehillä on suusyöpä yli kaksi kertaa niin usein kuin naisilla. Eroa voi osaltaan selittää se, että miehet juovat ja tupakoivat keskimäärin naisia enemmän, mutta miehille kehittyy herkemmin myös papilloomaviruksen aiheuttamia suu- ja kurkkusyöpiä. ”Vaikuttaa siltä, että miehet tuottavat vähemmän näiden virusinfektioiden vasta-aineita”, Bystricky sanoo, mutta huomauttaa, etteivät asiantuntijat vielä ole varmoja siitä, pitääkö teoria paikkansa.

Vaarallisimpia HPV-kantoja vastaan on nyt olemassa rokotteita. Ne ovat osoittautuneet tehokkaiksi kohdunkaulansyövän ehkäisemisessä – erityisesti nuorilla, jotka eivät vielä ole seksuaalisesti aktiivisia. Todisteet siitä, että rokotteet ehkäisevät myös suusyöpää, ovat vasta alustavia. Kyseessä ovat kuitenkin pitkälti samat viruskannat, joten järjestelmälliset rokoteohjelmat voivat tulevina vuosina hyvinkin auttaa meitä suun terveydessä.

Lue lisää: 

Seitsemän kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä 

Paksusuolen syöpä – älä aikaile niin pelastut

Kivessyöpä – tunnista 8 huomaamatonta oiretta