Unettomuus - kuinka selvitä päivästä huonojen yöunien jälkeen?

VibrolegsSofa SaveriWalkVoita rentouttava miniloma valitsemassasi Sokos Hotellissa!Tilaa Valitut Palat -kampanjaVibrolegs Elliptical

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Kuinka selvitä päivästä huonojen yöunien jälkeen?

Create: 11/12/2018 - 15:58

Vinkkejä unettomien öiden pelastukseksi!

Unettomuus
Kuva: 
iStock

Tuntikausien sängyssä pyöriskelyn jälkeen suoriutuminen edessä olevasta päivästä voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä. Ehkä keität ensitöiksesi pannullisen kahvia. Kahvin juonti voi virkistää hetkellisesti, mutta muista että kofeiini saattaa heikentää unen laatua vielä 16 tunnin päästä. Nauti siis toki kupillinen kuumaa, mutta juo kohtuudella jotta et vahingossa sabotoi seuraavan yön unta.

”Parasta on vain käydä heti töihin”, Euroopan unitutkimusjärjestö ESRS:n jäsen Neil Stanley sanoo. ”Koet jonkin aikaa univajeen oireita kuten tokkuraisuutta ja sekavuutta, mutta älä anna sen varjostaa päivääsi. Avaa verhot ja päästä huoneeseen päivänvaloa, jotta kehosi tietää että on aika herätä, tai mene hetkeksi raikkaaseen ulkoilmaan.”

Jos iltapäivällä tunnet voimiesi ehtyvän, lyhyet nokoset voivat auttaa pahimman yli. Päiväunten ihanteellinen pituus on 20 minuuttia – pidempään nukkuessa saatat vajota syvään uneen, josta herääminen tekee olosi vielä tokkuraisemmaksi. Älä kuitenkaan kiinnitä liikaa huomiota siihen saatko unen päästä kiinni vai et: brittiläisen Loughboroughin yliopiston unitutkimuskeskuksessa huomattiin, että kun väsyneet koehenkilöt nauttivat 200 milligrammaa kahvia (joka vastaa kahta kupillista) ja lepäsivät nukahtamatta 15 minuutin ajan, he hyötyivät kuitenkin levosta.

Myös liikunta – jopa lyhyt kävelylenkki – voi antaa lisäenergiaa. Tee kuitenkin raskaammat harjoitukset vähintään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta kehosi ehtii rauhoittua ennen kuin yrität vaipua unten maille.

Ennen sänkyyn menoa rentoudu esimerkiksi lukemalla, mietiskelemällä tai kuuntelemalla rauhallista musiikkia. Jos huolet vaivaavat sinua, koeta kirjoittaa ne ylös ja vakuuttaa itsellesi, että ne voivat kyllä odottaa huomiseen. Ennen kaikkea älä stressaa edellistä yötä, jonka ei pitäisi aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia – ellet anna sen syöstä itseäsi noidankehään, jossa unettomuuden aiheuttama ahdistus johtaa unettomuuteen.

Huolehtimisen sijaan käy pitkäksesi, sulje silmäsi ja anna ajatustesi harhailla. Muutaman hyvän yön jälkeen tunnet olosi taas normaaliksi.  

Lue lisää:

7 tapaa saada paremmat yöunet

Näin saat nukuttua paremmin 

Miten uni vaikuttaa arkipäivääsi ja arkipäivä uneesi?

Readers Digest Valitut Palat

Osallistu keskusteluun!