Lääketieteen läpimurrot 2012

Lääketieteen läpimurrot 2012

Luo: 06/22/2012 - 02:07

Amerikkalaiset asiantuntijat paljastavat 15 tutkimusta, lääkettä ja laitetta, jotka muuttavat elämämme.

 

Kuka tahansa meistä, joka osaa käyttää Googlea, löytää listan tämän viikon, kuukauden tai vuoden edistysaskelista lääketieteessä – mutta otsikot tai hakuosumat eivät kerro asioiden todellisesta merkityksestä. Kun Reader´s Digest (Suomessa Valitut Palat) ryhtyi selvittämään vuoden tärkeimpiä terveysuutisia, etsimme käsiimme Amerikan terävimmät, kysytyimmät tutkijat ja lääkärit. Pyysimme heitä nimeämään mielenkiintoisimmat tutkimukset, joita he olivat lukeneet tai kokoukset, joihin he osallistuivat. Kysyimme myös, mistä he keskustelivat kollegoidensa kanssa käytävissä tai yöllä lähettämissään sähköposteissa. Ja mikä tärkeintä, mitkä edistysaskelet muuttavat niitä menetelmiä, joilla he hoitavat omia potilaitaan? Saamamme vastaukset olivat yllättäviä – ja innostavia. Nyt valotamme viittätoista erilaista edistysaskelta, jotka muuttavat sairauksiemme hoitoa ja saattavat pelastaa henkemme. Jotkut niistä ovat jo arkipäivää oman lääkärisi vastaanotolla, toiset ovat vasta tulossa käytäntöön.

1. HELPPO JA TEHOKAS PERUSELVYTYS

Yhdysvaltain sydänliitto (American Heart Association) muutti maallikoille suunnatut peruselvytysohjeet klassisesta painelu-puhalluselvytyksestä pelkkään paineluun hyvin yksinkertaisesta syystä. Yksinkertaisempi menetelmä pelastaa enemmän henkiä. Syyt ovat seuraavat:

- Jos sydämesi pysähtyy äkillisesti kadulla kävellessäsi, todennäköisyys siihen, että ohikulkija elvyttäisi sinua on tutkimusten mukaan alle kolmekymmentä prosenttia.
- Jos joku ryhtyisi tehokkaasti elvyttämään, selviämismahdollisuutesi kaksin- tai jopa kolminkertaistuisivat.
- Ohikulkijat ovat paljon halukkaampia auttamaan, jos heidän ei tarvitse pelätä saavansa vieraan suusta taudinaiheuttajia. Arizonassa pidetyn koulutuskampanjan jälkeen 40 prosenttia elvytystä tarvitsevista sai apua. Ennen tiedonlevityksen aloittamista luku oli 28 prosenttia.

”Pelkkä painanta ei ole vain helpompaa hyväksyä – se on myös tehokkaampaa”, sanoo Anthony Komaroff, lääketieteen tohtori ja Harvard Health Letter -julkaisun päätoimittaja. ”Henkilön menettäessä äkillisesti tajuntansa veressä on riittävästi happea eikä elvyttäjän antamaa hengitysapua tarvita. Puhaltamiseen käytetty aika on itse asiassa vahingollista potilaalle, koska silloin elvyttäjä ei pysty painelemaan rintaa.”

CNN:n lääketieteen kirjeenvaihtaja ja lääketieteen tohtori Sanjay Gupta kirjasi tämän muutoksen myös omalle listalleen. ”Pelkän paineluelvytyksen oppii helposti”, hän sanoo. ”Ja se tarkoittaa, että kuka tahansa voi olla hengenpelastaja.” Peruselvytyskurssin löydät osoitteesta heart.org.

2. PAREMPI VERENOHENNUSLÄÄKE

Niille miljoonille ihmisille, jotka sairastavat eteisvärinäksi kutsuttua rytmihäiriötä, verenohennuslääke Coumadin eli varfariini on sekä hengenpelastaja että iso ongelma. Se on hengenpelastaja, koska se estää veritulppia – kohonnut aivohalvausriski on eteisvärinän pelottavin seuraus. Lääke on ongelma, koska Coumadinin käyttäjien on käytävä usein verikokeissa ja lääkkeen annostusta on säädettävä. He voivat myös joutua odottamaan leikkausta, kunnes lääkkeen pitoisuus elimistössä laskee. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi dabigatraanin lokakuussa. Korkeina annoksina se näyttää estävän aivohalvauksia paremmin kuin Coumadin. Pieni annos näyttää myös toimivan hyvin ja aiheuttaa paljon epätodennäköisemmin sivuvaikutuksia. ”Varfariinin korvaajaa kardiologiyhteisö on odottanut jo vuosia”, eräs sydänasiantuntija kommentoi cbsnews.com –verkkosivustolle, kun dabigatraani hyväksyttiin.

3. KANTASOLUJA KAIKKIIN SYDÄMIIN

”Ihmiset kuvittelevat, että kantasoluhoitoja saadaan odottaa 10–20 vuotta. Tosiasiassa ne ovat aivan nurkan takana”, sanoo Joshua Hare, lääketieteen tohtori ja monitieteisen kantasoluinstituutin johtaja Miamin yliopistosta (the Interdisciplinary Stem Cell Institute at the University of Miami Miller School of Medicine).

Kantasoluja kutsutaan joskus elimistön yleissoluiksi. Koska niillä on kyky erilaistua useimmiksi elimistön soluiksi, niistä voisi teoriassa saada loputtomasti varaosia vaurioituneisiin ruumiinosiin. Vuonna 2009 Hare kollegoineen todisti, että sydäninfarktipotilaille on turvallista antaa kantasoluja ja että hoito myös auttoi vaurioituneita sydämiä toipumaan. ”Tämä on vasta kokeilu”, tohtori Hare sanoo. ”Mutta hyvin, hyvin kiinnostava sellainen.”

Haren ryhmän lisäksi useat muut ryhmät kilpailivat keskenään viime vuoden huimimmista edistysaskelista. ”Eräässä tutkimuksessamme 45 potilasta oli niin sairaita, että puhuminen oli heille raskasta”, kertoo Bob Nellis, Rochesterissa, New Yorkin osavaltiossa sijaitsevan Mayo Clinic -sairaalan edustaja. ”Nyt he kävelevät helposti jalkapallokentän päästä päähän. Yksi heistä soittaa trumpettia.”

”Muutoksen nopeus on merkittävää”, Nellis lisää. ”Tämä on nopeimmin kehittyvä Ihmisbiologian ala tällä hetkellä.”

4. SYDÄN KUNTOON ILMAN VEISTÄ

Tähän saakka vaihtoehdot ovat olleet vähissä potilaalle, jonka aorttaläppä eli veren sydämestä muualle elimistöön laskeva läppä on kalkkeutunut. Kirurgien on ollut pakko avata rintalasta päästäkseen käsiksi sydämeen tai tyydyttävä heikommin tehoavaan lääkehoitoon, jos potilas on ollut liian huonokuntoinen raskaisiin toimenpiteisiin. Nyt kirurgit pystyvät auttamaan nirhaisematta potilaan rintaa – ujuttamalla katetrin sisään nivustaipeesta. Toimenpide tunnetaan nimellä katetritekniikalla tehty aorttabioläpän asennus tai TAVI. Tekniikka on helpotus näille heikkokuntoisille potilaille ja ensimmäiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ilman leikkausta tehty hoito on auttanut heitä elämään pitempään kuin vakiohoito.

Lääkärit ottavat samanlaisia edistysaskelia katetrien käytössä myös muiden läppien hoidossa. Kardiologien mukaan läppävikojen hoito on muuttunut pysyvästi.

5. UUSI APU PAHIMPAAN IHOSYÖPÄÄN

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi melanooman levinneeseen muotoon käytettävän lääkkeen viimeksi 13 vuotta sitten. Tämä tauti on vakava ihosyöpä, joka voi johtaa kuolemaan puolessa vuodessa. Vuosi 2010 toi toivoa kahdesta uudesta vaihtoehdosta – joiden ensimmäisten kokeilujen tulokset saivat leuat loksahtamaan hämmästyksestä. New York Times raportoi viime vuonna, että tutkijat eivät uskoneet olevansa hereillä nähdessään potilaiden kasvainten pienenevän vain muutamissa viikoissa PLX4032-lääkkeen vaikutuksesta. Toisella lääkkeellä nimeltä ipilimumab saavutettiin yhtä vaikuttavia tuloksia.

ILMOITUS, SISÄLTÖ JATKUU ALLA
ILMOITUS PÄÄTTYY

”PLX4032:n vaikutus kohdistuu mutaatioon, joka on löydetty monista melanoomakasvaimista”, sanoo Allan C. Halpern, lääketieteen tohtori, ihosyöpäjärjestö Skin Cancer Foundationin varapääjohtaja ja Memorial Sloan-Kettering Cancer Centerin ihotautiopin johtaja. Ensimmäisissä kokeissa lääke pienensi kasvaimia huikealla 81 prosentilla levinnyttä melanoomaa sairastavista potilaista (nykyinen lääke tehoaa yleensä vain 20 prosenttiin potilaista). Ipilimumabin teho perustuu laajempaan lähestymistapaan. Se poistaa jarrut kehon omasta immuunijärjestelmästä, jotta se voi taistella syöpää vastaan tehokkaasti. Tutkimuksessa ipilimumabin havaittiin jopa kaksinkertaistavan niiden potilaiden määrän, jotka olivat elossa vielä vuoden kuluttua.

Molemmat lääkkeet ovat jo pitkälle testattuja, ja FDA saattaa hyväksyä ne tänä vuonna.

6. KEUHKOSYÖVÄN PALJASTAVA TESTI

Jos tupakoit tai olet tupakoinut runsaasti, käynti matalan säteilyannoksen tietokonekerroskuvauksessa voi vähentää riskiäsi kuolla keuhkosyöpään 20 prosentilla. Näin todettiin merkittävässä tutkimuksessa, joka julkaistiin marraskuussa. ”Muutoin näin mittava vaikutus keuhkosyöpään saavutetaan vain lopettamalla tupakointi tai olemalla koskaan aloittamatta sitä”, sanoo Ernest T. Hawk, lääketieteen tohtori ja syövän ennaltaehkäisyn ja väestötutkimuksen varapääjohtaja Anderson Cancer Centeristä.

Tämä ei tarkoita, että jokaisen tulisi jonottaa tietokonekerroskuvaukseen. Toimenpiteessä altistuu merkittävälle säteilymäärälle ja sillä on myös muita huonoja puolia – mukaan lukien väärät hälytykset ja niistä aiheutuvat turhat leikkaukset. ”Meillä on kuitenkin hyvin vähän keinoja hoitaa keuhkosyöpää, joka on todettu. Tällä testillä on todennäköisesti merkittäviä seurauksia”, sanoo tohtori Hawk.

7. KIVUNLIEVITYKSEN YLLÄTTÄVÄ BONUS

Parantumatonta tautia sairastavan potilaan hoidossa lääkärin huomio voi lopulta siirtyä parantamisesta kivun lievittämiseen ja hoitoon. Ei ole yllättävää, että tämä palliatiiviseksi hoidoksi kutsuttu lähestymistapa parantaa elämänlaatua. Yllättävä sen sijaan on tuore tutkimus, jonka mukaan palliatiivisen hoidon ottaminen mukaan vakiohoitoihin pidensi parantumatonta keuhkosyöpää sairastavien potilaiden elämää. ”He elivät kaksitoista kuukautta yhdeksän sijaan – 25 prosenttia pidempään”, sanoo tohtori Komaroff. ”Potilaalle, joka ei kärsi, nuo kolme kuukautta voivat olla hyvin kallisarvoisia.”

Tutkimus voisi muuttaa ihmisten käsityksiä palliatiivisesta hoidosta, todettiin New York Timesin artikkelissa. ”Siinä ei anneta isoäidin kuolla”, sanoo Diane E. Meier, lääketieteen tohtori ja johtaja Center to Advance Palliative Care -keskuksesta. ”Siinä isoäitiä pidetään hengissä niin kauan kuin mahdollista ja huolehditaan samalla parhaasta mahdollisesta elämänlaadusta.”

8. VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN RINTASYÖVÄN HOIDOSSA

Jo vuosia on tiedetty, että naiset joiden rintasyöpää on hoidettu säästävällä leikkauksella tarvitsevat myös sädehoitoa. Ilman sitä syöpäkuolemariski kasvaa. Jopa 30 prosenttia potilaista kuitenkin jättää sädehoidon väliin osittain siksi, että se on niin epämiellyttävää. Tutkijat tekivät siis merkittävän löydön todistaessaan, että kolmiviikkoinen hoitojakso tehoaa rintasyövän varhaisessa vaiheessa yhtä hyvin kuin viisi viikkoa kestävä. Toisen viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan joillekin naisille voitaisiin antaa vain yksi sädetyskerta leikkauksen yhteydessä – ja se riittäisi. ”Syövän ollessa kyseessä ajattelemme, että mitä enemmän hoitoa, sen parempi”, sanoo Susan Love, lääketieteen tohtori, rintakirurgi ja hänen omaa nimeään kantavan tutkimussäätiön (Dr. Susan Love Research Foundation) perustaja. ”Tutkimus kertoo kuitenkin toista.”

9. VASTUSTUSKYVYLLÄ VOITTO SYÖVÄSTÄ

Mitä jos voisit luopua solumyrkyistä ja sädehoidosta ja antaa immuunijärjestelmäsi tuhota syöpäsolut? Tällä periaatteella toimii FDA:n viime vuonna hyväksymä Provenge-rokote, jota käytetään eturauhassyövän hoidossa. Tähän mennessä tehdyissä tutkimuksissa todettiin, että ne edennyttä eturauhassyöpää sairastavat miehet, jotka käyttivät Provenge-rokotetta, elivät neljä ja puoli kuukautta keskimääräistä potilasta kauemmin. Jotkut rokotteen käyttäjät saivat jopa kolme elinvuotta lisää. Mikä tärkeintä, rokotteella oli hyvin vähän sivuvaikutuksia. ”Tutkimustulokset ovat puutteellisia ja rokote on kallis – yksi hoito maksaa yli 90 000 dollaria – mutta Provenge-rokote on silti merkittävä kehitysaskel”, sanoi lääketieteen tohtori ja Amerikan syöpäyhdistyksen (American Cancer Society) apulaisjohtaja, lääkäri Len Lichtenfeld, kun rokote hyväksyttiin. Tämä todistaa, että immuunijärjestelmää voidaan stimuloida toimimaan syöpää vastaan. FDA:ssa tarkastellaankin jo toista syöpärokotetta, jota käytettäisiin vaikeahoitoisen lymfooman hoidossa.

10. VAROVAISUUTTA KOKEISIIN

Tietokonekerroskuvaus on erinomainen lääketieteen työkalu – tästä kertovat ne keuhkosyöpäpotilaille koituvat hyödyt, joista kerrotaan artikkelimme kohdassa 6. Viime vuonna menetelmän mahdolliset vaarat tuotiin kuitenkin viimein esiin. ”Merkittävät tutkimukset osoittivat, että tietokonekerroskuvaukset aiheuttavat valtavan määrän syöpiä Yhdysvalloissa joka vuosi”, sanoo Robert Wachter, lääketieteen tohtori, potilasturvallisuuden asiantuntija ja lääketieteellinen johtaja Kalifornian yliopistosta (University of California) San Franciscosta. Mikä sitten on ”valtava määrä”? Tutkimuksen mukaan yli 300 naista ja yli 600 miestä, joille tehdään yksi sydänalueen tietokonekerroskuvaus, sairastuu säteilyannoksen aiheuttamaan syöpään.

FDA suunnitteleekin kansallista rekisteriä tietokonekerroskuvauksissa käytettävistä säteilymääristä ja varoittaa sairaaloita, jos niissä käytetään liikaa säteilyä.

Sitä odotellessa radiologit suosittavat, että ihmiset pitäisivät kirjaa röntgenkuvauksista, tietokonekerroskuvauksista ja muista säteilylle altistavista kokeista ja ilmoittaisivat lääkäreille, mikäli nämä määräävät kokeita, joita on jo aiemmin tehty.

11. PILLERI PÄIVÄSSÄ SYÖPÄÄ VASTAAN

Lääkekaapistasi saattaa löytyä pilleri, joka torjuu syöpää tehokkaasti. Neljän laajan tutkimuksen analyysissä todettiin, että päivittäin nautittu pieni aspiriiniannos vähensi riskiä kuolla paksusuolensyöpään jopa 35 prosenttia. Tämä ominaisuus saattaa olla muillakin tavallisilla lääkkeillä. Alustavat kokeet osoittivat, että diabeteslääke Metformin saattaa torjua keuhkosyöpää ja paksusuolensyöpää.

Kumpikin lääke hillitsee tulehduksia, sanoo lääketieteen tohtori Susan Love – ja tulehdushan ruokkii syövän kasvua.

”Ajattelemme, että jokainen syöpäsolu pitää tappaa”, tohtori Love sanoo ”mutta eikö olisi aivan yhtä hyvä asia, jos pystyisimmekin sammuttamaan ne?”

On aivan liian aikaista julistaa kumpaakaan näistä lääkkeistä syövän estäjäksi, koska kummallakin on vakavia sivuvaikutuksia. Jos kuitenkin käytät niitä jo muista syistä, saatat pelastaa henkesi.

12. TAUDINAIHEUTTAJAT POIS LAUTASELTA

Tätä on odotettu jo kauan. Vuoden 2010 lopussa Yhdysvaltain kongressi hyväksyi elintarviketurvallisuuslain uudistuksen (Food Safety Modernization Act) ja presidentti Obama allekirjoitti lain 5. tammikuuta vuonna 2011. David Katz, lääketieteen tohtori ja Yalen yliopiston ennaltaehkäisevän tutkimuksen keskuksen (Yale University’s Prevention Research Center) johtaja sanoo, että uutinen on tärkeä jokaiselle, joka syö. Ennen lain hyväksymistä Katz vetosi: ”Elintarvikkeista johtuvat sairaudet aiheuttavat kärsimyksiä miljoonille ihmisille ja tuhansia kuolee Yhdysvalloissa joka vuosi. Tämä on aina riittänyt vakuuttamaan minut siitä, että tämän ongelman ratkaisemiseksi olisi tehtävä enemmän työtä. Jos se ei ole vielä riittänyt vakuuttamaan sinua, ehkä puhtaassa rahassa laskettu hintalappu riittää: maksettavaa kertyy yli 150 miljardia dollaria vuodessa.”

”Uusi laki antaa FDA:lle enemmän valtaa valvoa elintarvikkeiden turvallisuutta”, Katz sanoo. Suuri muutos on se, että viranomainen voi vetää saastuneen tuotteen pois kaupan hyllyltä sen sijaan, että se joutuisi suostuttelemaan valmistajia hoitamaan asian vapaaehtoisesti.

13. PAREMPI SUOJA HI-VIRUSTA VASTAAN

Vuosien pettymysten ja umpikujien jälkeen hiv-tutkijat saavuttivat kauan toivotun tavoitteen. He löysivät keinon, jolla naiset voivat vähentää hiv:n tartuntariskiä yhdynnässä – vaikka kumppani ei käyttäisi kondomia. ”Tämä todella muuttaa pelikenttää”, Bruce Walker, lääketieteen tohtori ja Harvardin yliopiston aids-tutkija sanoi Washington Post -lehdelle. Emättimeen laitettava geeli ei ole täydellinen, vaan jatkotutkimuksia tarvitaan. Se kuitenkin vähentää hiv:n tarttumisriskiä 54 prosenttia ja on jättimäinen menestys tutkijoille, jotka ovat yrittäneet viisitoista vuotta kehittää keinoa, jolla suojella maailman suojattomimpia ihmisiä.

14. AIVOJEN PELASTUS

Lukuisten tutkimusten ja entisten huippu-urheilijoiden sydäntä särkevien kohtaloiden ansiosta tiedämme, että aivotärähdykset voivat aiheuttaa valtavia, jopa koko elämän muuttavia vahinkoja. Urheiluseurat ovat alkaneet nyt suojella urheilijoitaan rankaisemalla riskikäyttäytymisestä ja tutkimalla pelaajat tarkemmin kovien törmäysten jälkeen. Seurannaisvaikutukset näkyvät jo erityisesti nuorisojoukkueissa, joissa pelaajat opetetaan taklaamaan pään sijaan lantiolla tai hartioilla. Neurologiyhdistys American Academy of Neurology on julkaissut turvallisuussuositukset nuorten ja aikuisten urheiluseuroille. Yhdysvaltain tuotteiden kuluttajasuojasta vastaava elin Consumer Products Safety Commission puolestaan on ilmoittanut nopeuttavansa tiukempien turvamääräysten kehittämistä erityisesti lasten urheilussa käytettäville kypärille.

15. UUSI APU VANHAAN VITSAUKSEEN

Huomioi tämä, kun odottelet tuberkuloosikokeesi tuloksia. Tämä keksintö hidastaa yhtä kehittyvien maiden suurinta tappajaa. Tuberkuloosi johti 1,7 miljoonan ihmisen kuolemaan maailmassa vuonna 2009. Mutta tämä keksintö suojelee myös sinua.

Tuberkuloosista voi parantua, jos se todetaan ja hoidetaan hyvin. Vakiotestit ovat kuitenkin hitaita ja epäluotettavia, ja lukuisat tautitapaukset ympäri maailmaa ja jopa Yhdysvaltain sisäosien kaupungeissa jäävät toteamatta tai potilaat saavat riittämätöntä hoitoa. Tämä taas lisää todennäköisyyttä sille, että bakteeri muuttuu lääkkeille vastustuskykyiseksi. Maailmassa jossa tartunnan saanut turisti tai maahanmuuttaja voi helposti lentää kotikaupunkiisi, lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi on uhka meille kaikille. Uusi testi on 99 prosenttisen luotettava ja vastaus on valmis alle kahdessa tunnissa – nopeus on ällistyttävä verrattuna joissakin maissa käytettäviin testeihin, joiden vastausta joutuu odottamaan kolme kuukautta.

”Nopean testin avulla päästään aiempaa tehokkaammin hoitoon, ja sairaus voitaisiin jopa hävittää”, sanoo Peter Small, lääketieteen tohtori ja tuberkuloosiohjelman johtaja tutkimusta rahoittaneesta Bill ja Melinda Gatesin säätiöstä (Bill & Melinda Gates Foundation). ”Voit kertoa [potilaille] ennen kuin he lähtevät vastaanotoltasi, mikäli heillä on tuberkuloosi ja myös sen, onko tauti vastustuskykyinen lääkkeille”, Small kertoi Associated Press –uutistoimistolle. ”Se on käänteentekevää.”

Osallistu keskusteluun!