Previous slide
Next slide

Mitä on ASMR ja miksi miljoonat ihmiset puhuvat siitä?

ASMR
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Denise Mann
Jos aivojasi “kihelmöi”, kun näet videolla jonkun syövän suolakurkkua, kaivertavan saippuaa, kuiskivan pehmeästi, harjaavan hiuksiaan, naputtelevan kynsillään ja niin edelleen, saattaa kyseessä olla autonominen, miellyttävä aistielämys (ASMR).

Saako video suolakurkkua syövästä tai hiuksiaan hellästi harjaavasta ihmisestä sinut miltei euforiseen tilaan? Jos vastaus on kyllä, et ole yksin. Reaktio on nimeltään autonominen, miellyttävä aistielämys (ASMR) — tunnetaan myös “aivo-orgasmina”— ja siitä on viime aikoina tullut todellinen ilmiö.

Lyhyesti sanottuna ASMR tarkoittaa hyvin miellyttävää ja rentouttavaa tunnetta, joka syntyy tietyille ihmisille, kun he kuuntelevat pehmeitä ääniä, kuten kuiskauksia tai sormilla naputtelua.

“Se liittyy päänahassa ja niskassa tuntuvaan, miellyttävään kihelmöintiin,” selittää psykologi ja kognitiivinen neurotieteilijä Nick Davis Manchester Metropolitan Universitysta, Isosta-Britanniasta. Nämä väristykset voi myös kulkea pitkin selkärankaa ja levitä selkään, käsivarsiin ja sääriin, hän jatkaa.

Déjà vu eli entiselämys on samankaltainen tunne. Lisäksi samanlainen reaktio voi syntyä joissain ihmisissä, kun he kuuntelevat musiikkia. Jos tunnet kylmiä väreitä kuunnellessasi musiikkia, on mahdollista, että aivosi reagoivat vahvempiin tunteisiin ja että sinulla on tavallista enemmän tunneälyä.

ASMR-kokemuksia saavat kertovat mielialansa kohoavan välittömästi, kertoo Davis. ”Vaikutus tuntuu kestävän monta tuntia videon katsomisen jälkeen.”

Joka ihminen reagoi eri tavalla, mitä aivoissa tapahtuvaa kihelmöintiä aiheuttaviin ääniin ja visuaalisiin merkkeihin tulee. Voimakkaimmat ASMR-reaktiot vaikuttavat kuitenkin syntyvän kuiskailusta, hiusten laittamisesta tai harjaamisesta, sekä pehmeästä kuiskinnasta.

”Tutkimuksessa totesimme, että ihmiset pitävät matalista äänistä ja yksityiskohtaisesta toiminnasta, ja että taustalta kuuluva musiikki vaikeuttaa ASMR-reaktion kokemista,” Davis kertoo.

ASMR – Digitaalinen ilmiö

Youtube tuntuu olevan ASMR-annostaan hakevalle paras paikka, sillä Youtubessa on yli 13 miljoonaa ASMR-videota. Suuntaa sivustolle ja kirjoita hakukenttään ”ASMR”, niin saat klikkauksen päähän satoja videoita, jotka sisältävät naputteluääniä, ”unettavan hiustenleikkauksen”, saippuan leikkaamista, paperin rutistelua, laukun viikkaamista, sivun kääntämistä, kuiskailua ja paljon muuta. Jotkut videot ovat jopa yli kolmen tunnin mittaisia.

ASMR ei ole uusi ilmiö, mutta sen suosio on kasvanut Youtuben ansiosta, kertoo elokuvaopintojen ja ohjaamistyön apulaisprofessori Hugh S. Manon Clark Universityn visuaalisen ja esittävien taiteiden osastolta, Massachusettsin Worcesterista.

”Kyseessä on ainutlaatuisen digitaalinen ilmiö, joka vaatii yksisuuntaista kommunikaatiota ilman häiriöitä, mutta ryhmäkurssejakin järjestetään,” kertoo Manon.

”Se on keino käyttää digitaalista teknologiaa digitaalisen teknologian vaikutuksia vastaan.” Toisin sanoen se vähentää jatkuvaa halua tarkistella tekstiviestejä, sosiaalisen median päivityksiä tai edes katsoa TV:n suoratoistopalveluita. ”Se on kiehtovaa juuri outoutensa takia,” Manon selittää.


Katso, miten yksi Suomen suosituimmista vloggaajista, Sita, tekee ASMR:ää.

Parempaa unta ASMR:n avulla?

Useimmat ASMR-fanit sanovat katsovansa videoita ennen nukkumaanmenoa rentoutuakseen ja saadakseen kunnon yöunet, kertoo PeerJ, the Journal of Life and Environmental Sciencesissa -julkaisussa vuonna 2015 julkaistu tutkimus. ”ASMR auttaa joitakin ihmisiä tuntemaan itsensä rentoutuneemmiksi, vähemmän stressaantuneiksi tai saa heidät nukahtamaan.

Toinen merkittävä joukko haluaa kokea ASMR:ää koska nauttii siitä, mutta ei saa siitä mitään hyötyjä,” sanoo ASMR-yliopiston perustaja ja Winchesterissa sijaitsevan Shenandoah Universityn farmasian laitoksen biofarmasian professori Craig Richard. Hän isännöi myös ASMR-yliopiston podcastia ja kirjoitti kirjan Brain Tingles.

”Samasta syystä jotkut ihmiset turvautuvat kohinakoneisiin halutessaan vähentää stressiä ja nukahtaa,” sanoo Judy Ho, Kalifornian Manhattan Beachilla toimiva kliininen psykologi. ”Kaiken takana on se, että keskittymällä aistikokemuksiin ihminen etäännyttää itsensä kielteisistä ajatuksista tai tunteista.”

Joidenkin tutkimusten mukaan ASMR-reaktioita kokevien sydämensyke on videoita katsellessa merkittävästi matalampi kuin niillä, jotka niitä eivät koe. Stressin tiedetään kiihdyttävän sydämensykettä. ”Tutkimuksemme osoittavat, että ASMR-videoilla on tosiaan rentouttava vaikutus, josta kokijat tarinoissaan kertovat—mutta vain niille, jotka tunteen kokevat,” kertoo lehdistötiedotteessa tutkimuksen laatija Giulia Poerio Sheffieldin yliopiston psykologian laitokselta.

Itse asiassa ASMR-osanottajien sydämensykkeen keskimääräinen lasku on verrattavissa PLOS One -järjestön julkaisemiin stressiä vähentävien tekniikoiden, kuten musiikin ja mindfullness-ajattelun, fysiologisia vaikutuksia käsitteleviin tutkimustuloksiin. 

Se joko toimii tai ei toimi

Kaikki eivät koe kihelmöintiä aivoissaan, eikä tiedossa ole, kuinka monessa ihmisessä ärsykkeet synnyttävät ASMR-reaktioita. ”Emme tiedä, miksi vain jotkut ihmiset kokevat ASMR-reaktioita. Se voi johtua lisääntyneestä herkkyydestä, tietyistä aivopoluista tai tiettyjen aivokemikaalien lisääntyneestä tuotannosta,” Richard sanoo.

25,000 yli sadasta eri maasta kerätyn osallistujan edelleen käynnissä oleva tutkimus vahvisti, että ASMR on maailmanlaajuinen ilmiö ja että sitä kokevat kaikenikäiset ihmiset, etnisestä taustasta tai uskonnosta riippumatta. ”Tämä tukee ajatusta siitä, että ASMR on biologinen vaste, eikä pelkästään kulttuurinen ilmiö,” Richard toteaa.

Tutkimusten mukaan herkimmin ASMR-reaktioita saavat ovat avoimia uusille kokemuksille, vähemmän tietoisia ympäristöstään (ovat vähemmän varovaisia tai varuillaan) ja enimmäkseen ulospäinsuuntautuneita. Lisäksi lievästä masennuksesta tai alakuloisuudesta kärsivät reagoivat voimakkaammin kuin ne, joilla on vakavampia mielialahäiriöitä, Ho kertoo.

”Se siis joko toimii tai toimi,” Manon lisää.

Siinäkin kuitenkin piilee omat riskinsä: ”Jos henkilö yrittää liiaksi hoitaa psykiatrista tilaa terapian tai lääkityksen korvikkeilla, seuraukset voivat olla vaaralliset,” Ho sanoo. Hän kuitenkin tarkentaa: ”Jos reagoit mindfullnesiin, ASMR voi sopia arsenaaliisi. Sen ei kuitenkaan pidä olla ainoa tapa, jolla hoidat masennusta, ahdistusta tai muita psykologisia sairauksia.”

Kliiniset tutkimukset, jotka vertaavat ASMR:ää nykyään käytössä oleviin ahdistusta ja unettomuutta hoitaviin terapiamuotoihin, voivat tulevaisuudessa auttaa valaisemaan ilmiötä, Richard sanoo. ”Nämä tutkimukset käyttäisivät standardisoituja arviointityökaluja ja fysiologisia mittauksia, joiden avulla ne voisivat tarjota tarkemman käsityksen ASMR:n vaikutuksista tiettyihin sairauksiin.” Pysy kuulolla.

Lue lisää: 

Näin saat nukuttua paremmin

7 kikkaa, joilla aivot pysyvät terävinä 

Hidastaako meditaatio ikääntymistä?