Previous slide
Next slide

Munasarjojen rakkulaoireyhtymään on löydetty mahdollinen parannuskeino

PCOS
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Tina Donvito
Munasarjojen rakkulaoireyhtymään on löydetty mahdollinen parannuskeino

Kiinnostava vastikään julkaistu tutkimus on saattanut viimein löytää parannuskeinon munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Sairaus aiheuttaa painonnousua, aknea, epäsäännöllisiä kuukautisia ja hedelmättömyyttä.
 
Yksi kymmenestä sukukypsästä naisesta kärsii munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (polycystic ovary syndromePCOS). Sairaus häiritsee hormonituotantoa ja hankaloittaa ovulaatiota. ”PCOS on umpieritteinen oireyhtymä, joka on yksi hedelmättömyyden suurimmista syistä”, kertoo lääkäri Damian P. Alagia III, joka on naisterveysosaston johtaja Quest Diagnostics -laboratoriolla. ”Sen alkuperästä ei kuitenkaan ole ollut paljon tietoa, ja pitkään ajattelimme, että se on yhdistelmä geneettisiä ja mahdollisesti ympäristötekijöitä.”
 
PCOS:n syitä selvittäessään ranskalaiset tutkijat alkoivat tutkia AMH-nimisen aineen (anti-Mullerianin hormoni) tasoja äideissä. Pienten munarakkuloiden seinämien solut erittävät AMH:ta. Aiemmissa tutkimuksissa keskimääräistä korkeampi AMH.taso on linkitetty PCOS:ään. ”Ranskalaisen tautiyhdistys Insermin mukaan PCOS:stä kärsivillä, raskaana olevilla naisilla oli 30% korkeampi AMH-taso kuin naisilla, jotka eivät kärsineet PCOS:stä”, kertoo Alagria, joka ei itse ollut osallisena tutkimukseen.

Ranskalaisten tutkijoiden teorian mukaan korkea AMH:n taso raskauden aikana saattaa vaikuttaa kohdussa kasvavaan tyttölapseen. Voiko korkea AMH-taso välittyä syntymässä äidiltä lapselle? ”Tutkijat altistivat naaraspuolisia, raskaina olevia hiiriä AMH:lle selvittääkseen, aiheuttaisiko kohonnut hormonin taso PCOS:ää naaraspuolisessa jälkikasvussa”, Alagria kuvailee tutkimuksen kulkua. ”He totesivat, että naaraspuolisella jälkikasvulla oli todennäköisemmin tämä oireyhtymä sekä liiallisesti androgeenejä [mieshormoneja kuten testosteronia], joka on yleistä oireyhtymää sairastavilla.”
 
Tulosten perusteella voidaan ajatella, että oireyhtymän syistä on nyt selkeämpää tietoa. ”Tutkijat päättelivät, että liialliset hormonit aiheuttivat ylisimulaatiota erinäisissä aivojen osissa, mikä johti lisääntyneeseen testosteronintuotantoon ja viittaa siihen, että PCOS saattaa johtua syntymää edeltäneestä hormoniepätasapainosta”, kertoo Alagria.
 
Oireyhtymän mahdollinen hoito on myöskin kiinnostavaa: ”Tutkimuksen uusin anti oli se, että kun tutkijat antoivat hiirille naishormoneiden hallintaan cetrorelixiä, joka on koeputkihedelmöityksessä käytettävä lääke, oireyhtymän esiintymistiheys pienentyi”, lääkäri kertoo. ”Tämä saattaa viitata siihen, että ajan myötä vastaavanlaiset lääkkeet voivat auttaa ovulaation palauttamisessa ja jopa auttaa PCOS:stä kärsiviä naisia tulemaan raskaaksi.”
 
On toki otettava huomioon, että tutkimus toteutettiin hiirillä. Tutkijoiden onkin ensin tehtävä lukuisia lääkekokeita ja luotava lääketieteelliset ohjenuorat hoidolle, ennen kuin sitä voidaan soveltaa ihmispotilaisiin. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa asuvat, PCOS:sta kärsivät naiset voivat auttaa tutkimuksissa osallistumalla kliinisiin kokeisiin.
 
Kun parannuskeinoa ei ole vielä olemassa, epäsäännöllisistä kuukautisista tai muista PCOS:n oireista kärsivien naisten kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, vaikka raskaus ei olisikaan ajankohtaista. Oireyhtymään saattaa liittyä myös kohdun verenvuotoa, kohdunrungon syöpää, aineenvaihduntahäiriöitä ja kakkostyypin diabetesta, joten oikeanlainen hoito on tärkeää, muistuttaa Alagria.

Lue lisää: 

Kuinka voit pudottaa painoasi, jos sinulla on PCOS

7 munasarjasyövän oiretta, joita et ehkä huomaa

Diabetes – näin vältät sairauden