Astma – Näin pidät astman hallinnassa

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Näin pidät astman hallinnassa

Create: 06/25/2018 - 14:50

Vinkuva hengitys, yskä, rinnan ahdistus - astma salpaa hen­gen, eikä se tunnu mukavalta. Sairautta ei toistaiseksi voida paran­taa, mutta suurin osa siitä kärsivistä elää täyttä elämää lääkityksen ja lau­kaisevien tekijöiden hallinnan avulla.

astma


On monia tapoja pitää astma hallinnassa. Hengitettävät ja nieltävät lääkkeet ovat ensimmäinen vaihto­ehto, mutta säännöllinen aerobinen liikunta auttaa vahvistamaan keuh­koja ja hallitsemaan painoa, mikä puolestaan vähentää oireita. Astman ei pitäisi olla este aktiiviselle elämäl­le. Jos se tuntuu siltä, kokeile avaavaa lääkettä, joka rentouttaa hengitystiet, viisitoista minuuttia ennen liikuntaa ja verryttele huolellisesti.

"Jos liikunta aiheuttaa oireita näis­tä toimenpiteistä huolimatta, se on merkki siitä, että astmasi ei ole kun­nolla hallinnassa'; sanoo Guy Brus­selle, Euroopan keuhkolääkäriyhdistyksen tiedeneuvoston puheenjohta­ja. Se voi antaa aihetta muuttaa lää­kitystä, minkä voi tehdä lääkäri tai erikoislääkäri.

Talven tullen monet potilaat huo­maavat, että kylmä ilma aiheuttaa tai pahentaa oireita. Jos olet yksi heistä, peitä nenäsi ja suusi huivilla liikku­essasi ulkona pakkaspäivinä. Astma­ potilaiden pitäisi myös ottaa joka vuosi influenssarokote ja kertaalleen keuhkokuumerokote. Ne estävät sai­rauksia, joiden tiedetään laukaisevan astmakohtauksia.

Se, mikä toimii yhtenä vuonna, ei ehkä toimikaan seuraavana vuonna, koska ast­malla on taipumus muuttua ajan myötä. Käy ainakin kerran vuodessa lääkärissä, jolloin lääkäri voi tarkkailla muutoksia ja määrätä uloshengi­tyksen huippuvirtaus­kokeen, jossa mita­taan, miten paljon ilmaa hengitysteissäsi pääsee kulke­maan, kun hengität ulos. Yhdessä lääkärin kanssa voit varmistaa, että saat sopivaa hoitoa suhteessa astma­si vakavuuteen.

Älä jätä lääkärikäyntiä väliin, vaikka yskiminen ja vinkuminen olisivat laantuneet: silloin voit ehkä vähentää hoitavaa lääkitystäsi (inhalaatioita tai tabletteja, joiden tar­koitus on estää tulehdusta jatkuvasti), koska tulisi ottaa vain sen verran lääkkeitä kuin on tar­peellista. Astmapoti­laiden pitäisi silti pitää avaavaa lääkettä aina mukanaan. Vaikka astma olisi lieväkin, on aina viisasta olla varautunut.

Lue lisää:
 
Näin tulkitset kehosi antamia vihjeitä

Kun eläin tulee taloon

Tutut, mutta yllättävät allergian aiheuttajat
Readers Digest Valitut Palat

300x250 block sidebar

Osallistu keskusteluun!