Ruoansulatus ja terveys - Näin usein sinun tulisi ulostaa

VibrolegsSofaSaveriWalkVibrolegs Elliptical Lahjalehti 2021
 
AlfaTV:n TV-opas!

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Näin usein sinun tulisi ulostaa ja 8 merkkiä ruoansulatusongelmista

Create: 08/09/2021 - 13:53

Yhtä oikeaa ulostamisväliä ei olekaan, mutta suolesi toiminta kertoo paljon terveydestäsi. Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää ripulista, ummetuksesta ja muista ruoansulatushäiriöistä.

ruoansulatus

Suolen toiminnan ymmärtäminen

Jotkut rakastavat ulosteistaan puhumista. Etkö usko? Aiheelle on omistettu kokonaisia nettisivuja ja verkkoyhteisöjä.

Toiset ovat turhankin kainoja edes sanoakseen sanaa “kakka” ääneen. Silti, kuten jo lastenkirjoistakin oppii, kaikki kakkaavat.

Valitettavasti ulostusongelmat ovat yleisiä ympäri maailman. Jos ulostat liian usein tai harvoin esimerkiksi ripulin tai ummetuksen seurauksena, voi olosi olla kurja.

Mitä ulostus tosiasiassa on? Se on ruoan viimeinen etappi ruoansulatuskanavan läpi. Uloste sisältää paljon sulamattomia ruoan palasia ja bakteereja, mukaan lukien normaaleja ruoansulatusta edistäviä bakteereja.

“Yllättäen yli puolet ulosteesta koostuu enemmän tai vähemmän kuolleista bakteereista ja loppu sulamattomista ruoanpalasista, kuten kuoren osista tai luunsiruista”, sanoo gastroenterologi Scott David Lippe New Jerseystä.

Kuinka usein kakalla pitäisi käydä?

Ruoka ja juoma vaikuttavat selvästi kakan koostumukseen ja käyntien määrään, mutta onko olemassa yhtä oikeaa ulostusväliä?

“Ihannetilanne on, että heräät, käyt ulostamassa ja se siitä. Saman pitäisi tapahtua joka aamu”, sanoo gastroenterologi Mark Pimentel Los Angelesista.

Älä kuitenkaan huolestu, jos tätä ei tapahdu päivä toisensa jälkeen, hän sanoo.

“Oppikirjojen mukaan normaali vaihteluväli voi olla kolme kertaa päivässä tai kerran kolmen päivän välein”, sanoo Pimentel. Vaihteluväli on melkoisen suuri.

Oma normaalitilasi määrittyykin pitkälti sen mukaan, miltä sinusta tuntuu.

“Yhden kerran ulostaminen joka toinen päivä on ok, jos se on sinulle tyypillistä etkä ole huonovointinen. Tilanne kannattaa kuitenkin tarkistuttaa lääkärillä, jos suolen toiminnassa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat turvotusta tai muita oireita”, hän sanoo.

Miltä ulosteesi näyttää?

Ulosteesi ulkonäkö kertoo suolistosi terveydestä. “Ulosteen tulisi olla kiinteää ja sylinterimäistä eikä siinä saisi olla paljon halkeamia. Pyyhkimisen pitäisi myös olla vaivatonta”, sanoo Pimentel.

On myös olemassa kaavio, jota lääkärit käyttävät normaalin ulosteen ulkonäön määrittelyyn. Bristolin ulosteskaala havainnollistaa erilaisia ulosteiden muotoja ja kokoja, jotka vaihtelevat kovasta nestemäiseen, Lippe sanoo. ”Niin kutsutut normaalit ulosteet ovat skaalan keskellä, mutta kaikkien ulosteet ovat erilaisia.”

Ulosteesi eivät välttämättä näytä aina samanlaisilta, lisää Pimentel. Eläinten ruokavalio on yleensä sama päivästä toiseen, joten niiden ulosteet näyttävät usein samalta. Tämä ei kuitenkaan päde ihmisiin.

“Syöt illalla kreikkalaista ruokaa ja seuraavana iltana intialaista. Hemmottelet makuaistiasi, mutta et välttämättä suoltasi”, hän sanoo.

Kannattaa vilkaista vessapaperia pyyhkimisen jälkeen ja pönttöä ennen vessan vetoa. Esimerkiksi ulosteen keltainen tai vihreä väri voi johtua syömästäsi ruoasta tai mahdollisista terveysongelmista.

Tässä omituisia ulostustottumuksia selitettynä.

Ruoansulatusvaivojen oireita

On olemassa erilaisia varoitusmerkkejä, joiden perusteella tulisi hakeutua lääkäriin. Pidä silmällä näitä kahdeksaa oiretta.

1. Ummetus

Ummetus tarkoittaa, että suoli toimii kolme kertaa viikossa tai harvemmin. Jos kärsit ummetuksesta, ulosteesi voi myös olla kovaa ja kuivaa, mikä voi aiheuttaa kipua ulostaessa. Ummetus voi jopa aiheuttaa kipua alaselässä.

Ummetus voi johtua vähähiilihydraattisen tai ketogeenisen ruokavalion aloittamisesta. Nämä ruokavaliot ovat tyypillisesti proteiinipitoisia, mutta vähäkuituisia. Kuitu lisää ulosteen määrää ja kokoa sekä helpottaa ulostamista. Valtaosa ei kuitenkaan saa läheskään tarpeeksi kuitua.

Kuinka paljon kuitua tarvitset? Yhdysvaltain terveysviraston mukaan miesten tulee saada noin 38 grammaa kuitua päivässä ja naisten noin 25 grammaa.

Pelkän kuidun syönnin lisääminen ei kuitenkaan aina riitä. On myös tärkeää juoda tarpeeksi vettä, sanoo Pimentel. Kuinka paljon vettä pitäisi oikeasti juoda?

Älä myöskään vietä pöntöllä liian pitkiä aikoja, lisää Lippe.

“On suositeltavaa tehdä asiansa ripeästi”, hän sanoo. “Kenenkään ei tulisi istua pitkittyneitä aikoja, sillä se johtaa peräpukamiin ja suonikohjuihin.” Näillä konsteilla hoidat peräpukamia

Joskus ummetus johtuu ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS), sanoo Pimentel. “Jos oireyhtymästä johtuva ummetus on lievää, voit kokeilla kuidun saannin lisäämistä ja laksatiiveja. Jos ummetus kuitenkin on hankalaa, haluamme hoitaa syytä oireen sijaan”, hän sanoo. 9 ruokaa pahentavat ummetusta 

Ripuli

Skaalan toisessa päässä on ripuli tai löysä ja vetinen uloste. Ripuli voi aiheutua viruksesta, mutta myös monia muita mahdollisia syitä löytyy.

Ripuli on akuuttia, kun se kestää alle kaksi viikkoa. American College of Gastroenterology määrittää kroonisen ripulin puolestaan kestävän yli neljä viikkoa.

Verinen ripuli, josta kerrotaan lisää myöhemmin, voi olla merkki tulehduksellisista suolistosairauksista kuten Crohnin taudista tai haavaisesta koliitista. Ne ovat autoimmuunisairauksia, jotka vahingoittavat ruoansulatuskanavaa. IBS voi myös aiheuttaa ripulia.

Ripuli voi johtaa nestehukkaan, joten on tärkeää muistaa juoda paljon. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi liemet tai urheilujuomat. Ilman reseptiä saatavat lääkkeet voivat myös auttaa hillitsemään oireita, mutta toisinaan tarvitaan antibiootteja. Lääkärisi saattaa myös suositella erittäin pelkistettyä ruokavaliota, kuten BRAT-ruokavaliota, joka koostuu banaaneista, riisistä, omenasoseesta ja leivästä.

Jos sinulla on Crohnin tauti tai haavainen koliitti, joudut mahdollisesti syömään tulehdusta ehkäiseviä lääkkeitä, ripulilääkkeitä ja laksatiiveja, tekemään elämäntapamuutoksia tai joissain tapauksissa jopa joutua leikkaukseen. Jos sinulla on IBS ja ripuli, saatat tarvita ripulin hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Ohut uloste

Ohuet, lyijykynämäiset ulosteet saattavat olla merkki suolen ahtaumasta tai tukoksesta, mikä voi johtua syövästä, kuten paksusuolen syövästä. Uloste ei välttämättä tule ulos tai ulostaminen on vaikeaa, koska paksu- tai peräsuoli on tukkeutunut. Pidä silmällä näitä paksusuolen syövän oireita.

Kun paksusuolessa on tukkeuma, ulosteen ulostuloreitti on kaventunut. Tämä johtaa ohuisiin ulosteisiin. Älä kuitenkaan panikoi, sillä ohuelle ulosteelle on myös muita mahdollisia syitä. Selvitä syy keskustelemalla lääkärisi kanssa.

Kelluva uloste

Jos ulosteesi kelluu uppoamisen sijaan, se on usein merkki liiallisista ilmavaivoista, Lippe sanoo. Se voi myös tarkoittaa, että ravintoaineet eivät imeydy kunnolla.
Yleensä kelluva uloste ei ole vakavaa. Jos se ei kuitenkaan mene ohi tai siihen liittyy selittämätöntä laihtumista, varaa aika lääkäriin.

Rasvainen uloste

Jos ulosteessasi on rasvaa, kehosi ei välttämättä sulata sitä. Tämä voi johtua keliakiasta tai haimaongelmasta. Haiman tehtävä on tuottaa ruoansulatusentsyymejä, Lippe sanoo. Muita mahdollisia syitä ovat maksan, sappirakon tai ohutsuolen ongelmat.

Mitkä muut merkit viittaavat siihen, että ulosteesi on rasvaista? Ulosteesi voi olla kookasta, vaaleaa ja vastenmielisen hajuista.

Se voi liittyä erittäin rasvaiseen ateriaan, mutta kroonisesti rasvainen uloste tulisi tarkistuttaa lääkärillä.

Lima

Lima ulosteessa kertoo ärtyneestä ja tulehtuneesta paksusuolesta. “Tämä ei ole koskaan normaalia”, sanoo Lippe.

Keskustele lääkärisi kanssa säännöllisestä limasta ulosteessa erityisesti, jos huomaat siinä myös verta tai jos suolen toimintasi on muuttunut.

Veri ulosteessa, pöntössä tai vessapaperissa

Terveet ulosteet ovat yleensä ruskeahkoja, sanoo Pimentel. Punertava tai musta uloste saattaa viitata verenvuotoon. Tämä voi johtua peräaukon haavaumista, paksusuolen syövästä, syövän esivaiheeseen liittyvistä polyypeista tai muista sairauksista.

Myös punaisten ruokien, kuten punajuurten syöminen voi myös muuttaa ulosteen väriä. 

Mitä tummempi uloste on, sitä korkeammalla vuoto sijaitsee maha-suolikanavassa. Sitä vastoin kirkas punainen veri viittaa vuotoon lähellä peräaukkoa, mikä voi johtua peräpukamasta tai peräaukon haavaumasta.

Veriseen ulosteeseen tulee aina suhtautua vakavasti. Keskustele asiasta lääkärin kanssa, jotta vuodon mahdollisesti vakavat syyt voidaan rajata ulos.

Muutos vatsan toiminnassa

Sellainen muutos suolen toiminnassa, jota ei voi selittää ruokavalion muutoksella tai uudella lääkityksellä voi olla huolestuttavaa.

“Vatsan toiminta on usein kaavamaista hyvinkin pitkiä aikoja kerrallaan, ja selittämätön muutos aiheuttaa huolta”, sanoo Lippe.

Se voi olla merkki erilaisista sairauksista, kuten IBS:stä, IBD:stä, keliakiasta tai paksusuolen syövästä. Varaa aika lääkäriin, jos ulostustottumuksesi muuttuvat.

Lopuksi

Ulosteesi kertovat paljon terveydestäsi. Se, kuinka usein vatsasi toimii, on yksi terveyden mittari. Normaalina pidetyn skaala on kuitenkin suuri. Varmin merkki ongelmasta on sellainen muutos vatsan toiminnassa, jota ei voi selittää ruokavaliolla tai muilla elämäntavoilla.

Kurkista aina pönttöön ennen sen vetämistä. Kerro verenvuodosta tai muista ongelmista aina lääkärille.

Selvitä seuraavaksi onko ulosteen pidättelystä haittaa.

Lue lisää: 

Näin pysäytät matala-asteisen tulehduksen!

Kun outo vatsakipu vaivaa

15 syövänoiretta, jotka naiset usein ohittavat 

Readers Digest Valitut Palat

300x250 block sidebar

Osallistu keskusteluun!