Syöpä - neljä syövänseulonta-tutkimusta, joita saatat tarvita

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Neljä syövänseulonta-tutkimusta, joita saatat tarvita

Create: 05/15/2019 - 13:06

Vaikka saatavilla on monenlaisia tutkimuksia, et välttämättä hyödy niistä kaikista. Seuraavassa tietoa siitä, mitkä ovat järkeviä juuri sinulle.

syöpä

1. Rinta

Amerikan syöpäyhdistys suosittelee naisille mammografiassa käymistä vuosittain, mutta ei alle 45-vuotiaana.

Seulonnat kannattaa aloittaa aiemmin, jos suvussa esiintyy rintasyöpää tai geneettisiä mutaatioita, jotka estävät esimerkiksi BRCA1- ja BRCA2-geenien toimintaa – kyseiset geenit korjaavat dna:ta ja tyrehdyttävät kasvainten etenemistä. 
 

2. Paksusuoli

Et luultavasti tarvitse tähystystä tai muutakaan paksusuolensyövän seulontatutkimusta ennen kuin täytät 50, ellei sinulla ole vanhempaa, sisarusta tai lasta, jolla on todettu paksusuolensyöpä tai adenoomia alle 60-vuotiaana.
 

3. Keuhkot

Ellet tupakoi tai ole lopettanut tupakointia alle 15 vuotta sitten ja lisäksi ole iältäsi 55–80-vuotias, et todennäköisesti tarvitse keuhkosyöpäseulontaa.
 

4. Eturauhanen

Yhdysvaltalainen tautien ehkäisyn asiantuntijapaneeli USPSTF suosittelee 70-vuotiaita ja sitä vanhempia miehiä unohtamaan prostata-spesifisen antigeenitestin eli PSA-testin kokonaan, mutta neuvoo 55–69-vuotiaita miehiä tekemään päätöksen itse.

Jos oma isä, veli tai poika on sairastunut eturauhassyöpään alle 65-vuotiaana, kannattaa keskustella seulonnasta lääkärin kanssa 45 vuotta täytettyään.       


Lue lisää:  

7 munasarjasyövän oiretta, jotka saattavat jäädä huomaamatta

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä

Paksusuolen syöpä - älä aikaile niin pelastut

Readers Digest Valitut Palat

300x250 block sidebar

Osallistu keskusteluun!