Mitä kynnet kertovat terveydestäsi? | Valitut Palat

Sofa SaveriWalkVibrolegs

TILAA VALITTUJEN PALOJEN UUTISKIRJE!

Tämän kynnet kertovat terveydestäsi

Luo: 09/18/2018 - 13:50

Sormien ja varpaiden kynnet ovat evoluution jälkeensä jättämä jäänne. Nykypäivän ihmistä enemmän niistä hyötyivät kaukaiset esi-isämme, jotka käyttivät ulokkeitaan roikkuessaan puiden oksissa. Ne tarjoavat meille kuitenkin edelleen vinkkejä yleisestä terveydentilastamme.

kynnet
Kuva: 
Thinkstock

 Esimerkiksi kun elimistön voimavaroja käytetään ylikierroksilla, kynsien kasvu voi väliaikaisesti pysähtyä, mikä jättää kynsiin poikkiuurteita. Uurteet, joita kutsutaan Beaun viivoiksi, voivat johtua monestakin asiasta, esimerkiksi kynnen vahingoittumisesta, tulehduksesta tai voimakkaasta fyysisestä kuormituksesta.

Beaun viivojen ilmestymisessä ei yleensä ole kyse mistään vakavasta. Usein niiden tullessa näkyviin ongelma, joka ne aiheutti, on jo ratkaistu. Jos Beaun viivoja ilmaantuu jatkuvasti, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.
Jos kynnet painuvat kuopalle sisäänpäin, ikään kuin niitä olisi kaiverrettu – ilmiötä kutsutaan lusikkakynsiksi – voi kyse olla raudanpuutteesta.

Muutokset kynsien värissä kannattaa myös panna merkille. Sieni-infektiot ovat melko yleisiä varpaankynsissä, ja voivat olla syyllisiä, jos kynsissä on havaittavissa kellertävä tai vihertävä sävy tai jos kynnet alkavat murentua. Keltaiset kynnet voivat myös olla merkki sairauksista, kuten psoriasiksesta.

Jos kynsi muuttuu tummaksi, sen alla voi olla luomi tai alueelle on voinut tulla mustelma, mutta ei olisi haitaksi varmistaa, ettei kyseessä ole melanooma eli ihosyöpä. Varsinkin ”aikuisen kynteen ilmestynyt ruskea tai musta pitkittäisjuova tulisi aina käydä näyttämässä ihotautilääkärille”, sanoo Bianca Maria Piraccini, italialaisen Bolognan yliopiston dermatologian professori ja Euroopan kynsiyhdistyksen ENS:n puheenjohtaja.

Riippumatta siitä millaisia muutoksia huomaat, muista, että kynsien muutoksien syitä on satoja, eivätkä kaikki niistä ole vaarallisia. Esimerkiksi pitkäaikainen kynsilakan käyttö voi tehdä kynsistä hauraat, ja vanheneminen taas paksuntaa niitä. Älä siis oleta pahinta, käy sen sijaan lääkärillä, joka osaa suhtautua kynsimuutoksiisi osana isompaa palapeliä.


Lue lisää:

Älä koskaan googlaa näitä 9 asiaa 

10 paikkaa, joihin voit saada ihosyövän (jotka eivät ole ihollasi)

16 evoluution merkkiä jotka voit yhä löytää kehostasi

Readers Digest | Valitut Palat

Osallistu keskusteluun!