Previous slide
Next slide

Tätä kirurgi ei sinulle kerro

kirurgi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Michelle Crouch
He avaavat meidät, poistavat kasvaimia, muotoilevat reisiämme, rakentavat meille uusia lonkkia ja vaihtavat munuaisia. Annamme elämämme kirurgien käsiin, mutta silti useimmat meistä tietävät enemmän partureistaan kuin ihmisistä, jotka leikkaavat elimiämme.

Tiesitkö esimerkiksi sitä, että monen kirurgin palkka perustuu hänen tekemiensä leikkausten määrään tai että on parempi valita leikkauspäiväksi tiistai eikä perjantai? Näillä sisäpiirin vinkeillä sinusta tulee fiksumpi ja terveempi potilas.

Valitse paras lääkäri

1. ”Kun haluat saada selville, kuka on paras lääkäri, kysy sairaalan henkilökunnalta. Heitä eivät tutkinnot, hienot tittelit tai viehätysvoima hämää.”
Marty Makary, lääketieteen tohtori ja teoksen Unaccountable: What Hospitals Won’t Tell You and How Transparency Can Revolutionize Health Care kirjoittaja

2. ”Älä oleta, että perusterveydenhuollosta saamasi suositus on aina paras. Lähetteitä voidaan kirjoittaa siitäkin syystä, että lääkärit työskentelevät samassa moniammatillisessa ryhmässä.”
Howard Luks, lääketieteen tohtori Westchester Medical Center ja University Orthopaedics -yliopisto New York

3. ”Tiedustele, voisitko keskustella aiemmin hoidettujen potilaiden kanssa. Hankitaanhan lastenvahdeillekin suosituksia.”
Marc Gillinov, lääketieteen tohtori ja teoksen Heart 411: The Only Guide to Heart Health You’ll Ever Need kirjoittaja

Onko kaikki hoito todella tarpeellista?

4. ”Kaikkia ongelmia, kuten monia selkäkipuja, ei kerta kaikkiaan voida hoitaa kirurgisesti. Minkä neuvon minä antaisin? Kestä hammasta purren. Jotkut vahvasti eri mieltä olevat kirurgit väittävät: ’Rappeutunut välilevysi on ongelmiesi syy, korjataan se.’ Monille ihmisille välilevyongelmat eivät kuitenkaan aiheuta kipuja. Emme voi todistaa, että pystymme auttamaan kovinkaan monia potilaita.”
Kevin B. Jones, lääketieteen tohtori ja teoksen What Doctors Cannot Tell You: Clarity, Confidence and Uncertainty in Medicine kirjoittaja

5. ”Lääkärin ei pitäisi pakottaa potilasta tekemään nopeaa päätöstä eturauhassyövän leikkaamisesta. Eturauhasen syöpä etenee usein hyvin hitaasti. Taudista on myös paljon harhaanjohtavaa tietoa. Päätökset on tehtävä rauhassa.”
Bert Vorstman, lääketieteen tohtori Coral Springs, Florida

6. ”Kysy aina, onko olemassa muita kuin kirurgisia hoitoja ja tiedustele, onko hoitoon kiire. Kirurgit ovat kiireisiä ja he pitävät leikkaamisesta.”
Kevin B. Jones, lääketieteen tohtori

Ennen leikkausta

7. ”Muista kysyä, kuka vastaa hoidostasi leikkauksen jälkeen. Oikea vastaus on: ’Tapaamme säännöllisesti kunnes olet täysin toipunut.’ Joskus sinua ei kuitenkaan hoida kukaan etenkään sen jälkeen, kun sinut kotiutetaan sairaalasta.”
Ezriel ”Ed” Kornel, lääketieteen tohtori Cornell-yliopisto, New York

8. ”Jos olet menossa ei-kiireelliseen leikkaukseen, on parasta valita aika alkuviikolle. Monet lääkärit matkustavat pois viikonlopuksi eivätkä ole paikalla varmistamassa, että potilas voi hyvin. Jos menet leikkaukseen perjantaina ja viikonlopun aikana ilmenee ikäviä seurauksia, sinua hoitaa kirurgisi sijainen.”
Sisäelinkirurgi, joka kirjoittaa blogia nimimerkillä Skeptical Scalpel

9. ”Ihmiset saattavat etsiä hyvää kirurgia hämmästyttävän huolellisesti, mutta heillä ei ole aavistustakaan siitä, kuka heidän anestesiologinsa on, vaikka se on aivan yhtä tärkeää. Kysy kuka sinut nukuttaa tai tiedustele parasta anestesiologia. Joissakin sairaaloissa voit esittää oman toivomuksesi tietystä lääkäristä.”
Sisäelinkirurgi, joka kirjoittaa blogia nimimerkillä Skeptical Scalpel

10. ”Vuosia sitten eräs potilas lähetti näytteensä kolmelle eri patologille ja sai kolme erilaista vastausta. Järkytyin, kun kuulin asiasta. En enää koskaan luota vain yhden patologin tutkimukseen. Jos lääkärisi löytää jotakin, pyydä häntä lähettämään koko näytteesi ulkoisen laadunvalvonnan piirissä olevaan laboratorioon toista arviointia varten.”
Bert Vorstman, lääketieteen tohtori

11. ”Jos leikkauksesi ei ole kiireellinen, keskustele lääkärisi kanssa oman veresi luovuttamisesta ennen sitä. Myös lähisukulaisesi voivat olla verenluovuttajia. Veripankkien veri on aina vierasta kudosta, johon elimistösi voi reagoida hylkivästi. Hylkimisreaktio on epätodennäköinen, jos voit tarvittaessa saada omaa tai lähisukulaisesi verta.”
Kathy Magliato, lääketieteen tohtori Saint John’s Health Center -sairaala, Kalifornia

Turvallista toipilasaikaa

12. ”Tietoa siitä, mitä leikkaussalissa tapahtui, saa vain lääkärin sanelemasta potilaskertomuksesta. Mikäli jokin leikkaukseen liittyvä asia askarruttaa, pyydä potilaskertomus nähtäväksesi.”
Paul Ruggieri, lääketieteen tohtori ja teoksen Confessions of a Surgeon: The Good, the Bad, and the Complicated… Life Behind O.R. Doors kirjoittaja

13. ”Jos huomaat leikkauksen jälkeen kipua, punoitusta tai turvotusta pohkeessasi, soita heti lääkärillesi. Oireet viittaavat veritulppaan, jonka riski kasvaa kaikissa leikkauksissa.”
James Rickert, lääketieteen tohtori Bedford, Indianan osavaltio

14. ”Mitkä asiat vievät meiltä yöunet? Eivät leikkaussalissa tapahtuneet virheet, vaan tottelemattomat potilaat. Jos potilas ei noudata ohjeita, seuraukset voivat olla ikäviä.”
Kurian Thott, lääketieteen tohtori Stafford, Virginian osavaltio

Maalaisjärkeä sydänleikkauksiin

15. ”Jos minulla olisi jokin vakava sairaus, hakeutuisin opetussairaalaan. Siellä lääkärit ovat perehtyneet lääketieteen uusimpiin menetelmiin. Kaikissa sairaaloissa ei pystytä hoitamaan tavallisiakaan sairauksia, jos ne aiheuttavat komplikaatioita, joissa tarvitaan sydämen apupumppua tai sydänsiirrettä. Yliopistosairaaloissa on myös se etu, että erikoistuva lääkäri tai muu lääkäri on paikalla ympäri vuorokauden ja päivystävä kirurgi on aina tavoitettavissa.”
Tomas A. Salerno, lääketieteen tohtori Miamin yliopiston Miller School of Medicine, Florida

16. ”Jos lääkäri ehdottaa sinulle verisuoneen asetettavaa stenttiä, kysy onko se lääkehoitoa parempi menetelmä. Jos sinulla ei ole ollut sydänkohtausta tai epävakaata rasitusrintakipua, lääke auttaa tutkimusten mukaan yhtä hyvin kuin stentti. Vieraan esineen asentaminen elimistöön pysyvästi ei ole koskaan täysin riskitöntä. Tutkimusten mukaan tuhansille ihmisille on asennettu stenttejä, joita he eivät todennäköisesti tarvitse.”
Marc Gillinov, lääketieteen tohtori ja teoksen Heart 411: The Only Guide to Heart Health You’ll Ever Need kirjoittaja

Kaikki tekevät virheitä

17. ”Väsymys ja kärsimättömyys ovat epäilemättä olleet syinä joihinkin virheisiin, joita olen leikkaussalissa tehnyt. Jos et kysy, kirurgisi tuskin kuitenkaan kertoo, että on valvonut koko yön päivystyksessä ennen leikkaustasi eikä ole aivan parhaimmillaan.”
Paul Ruggieri, lääketieteen tohtori

18. ”Virheitä tapahtuu varmaankin enemmän kuin yleensä kuvitellaan, mutta useimmat niistä eivät aiheuta haittaa potilaalle. Minä työskentelen erikoistuvien lääkärien kanssa, enkä anna heidän tehdä mitään, mitä en pystyisi korjaamaan, jos he mokaavat. Jos korjaan jonkin virheen ja olen varma, ettei sillä ole potilaaseen enää mitään vaikutusta, en kerro koko asiasta. Siitä ei olisi mitään hyötyä, vaan se vain hermostuttaisi potilasta.”
Ortopedi

Kirurgin pehmeä puoli

19. ”Aina kun potilas kuolee, minä ajattelen perhettä, hautajaisia, lapsia. Leikkasin kerran miestä, jonka tila oli hyvin vaikea ja joka kuoli leikkaussaliin. Hänellä oli vaimo ja kaksi lasta. Kun tulin salista kertomaan heille, lapset kirkuivat: ’Äiti, äiti, haluan isin luo.’ Se oli hyvin vaikeaa. Vaikka esitämme vahvaa, olemme herkkiä masentumaan ja kärsimme muistakin ongelmista. Olemme ihmisiä.”
Floridalainen kirurgi

20. ”Sen pienen kiitoskortin kirjoittamiseen kului ehkä 15 sekuntia. Minulle sillä oli suuri merkitys. Kirjeet muistuttavat meitä siitä, miten tärkeää työmme on ja kuinka paljon ihmiset luottavat meihin. Minä säilytän jokaisen saamani kirjeen.”
Marc Gillinov, lääketieteen tohtori

21. ”Potilaat luulevat, että me olemme niin kiireisten aikataulujemme puristuksessa, ettemme välitä heistä. Me kuitenkin välitämme syvästi. Kirurgit, joilla on uskonnollinen vakaumus, rukoilevat potilaidensa puolesta. Minä ja perheeni rukoilemme potilaitteni puolesta päivällisellä leikkausta edeltävänä iltana.”
Kathy Magliato, lääketieteen tohtori

Lue lisää
31 asiaa, joita lääkäri ei koskaan sano (paitsi nyt) 
Näin puhut lääkärillesi 
Niin kuin lääkäri määrää