Kermainen linssikeitto ja krutonkeja | Valitut Palat

Kermainen linssikeitto ja krutonkeja

Luo: 09/19/2018 - 13:36

Piristä täyteläisen ja täyttävän linssikeiton makua odottamattomalla avokadon, kevätsipulin ja sitruunankuoren yhdistelmällä. Täysjyväkrutongit tuovat keittoon rapeutta.

linssikeitto

4 hengelle
Valmistelu 15 minuuttia
Kypsennys 25 minuuttia

 
Annos sisältää • 164 kcal • 8 g proteiinia • 24 g hiilihydraatteja joista 9 g sokereita
• 5 g rasvaa josta 1 g tyydyttyneitä rasvahappoja • 4 g kuituja
 
1 sipuli
2 sellerinvartta
1 suuri porkkana
200 g lanttua
1 rkl oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi
100 g punaisia linssejä
1 laakerinlehti
2 tuoretta timjaminoksaa
1 rkl tomaattipyreetä
9 dl kuumaa kana- tai kasvislientä
 
Krutongit
2 viipaletta täysjyväleipää
1 rkl oliiviöljyä
1 avokado
1 kevätsipuli
1 sitruunan hienonnettu kuori
 
VAIHTOEHTOISET VALMISTUSAINEET

• Voit kokeilla myös vihreitä tai ruskeita linssejä vaihtelun vuoksi, mutta käytä silloin 1,2 litraa lientä. Hauduta keittoa 30–35 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmenneet. Älä soseuta keittoa, vaan tarjoile se sellaisenaan.
• Käytä lantun sijaan 1 kuutioitu palsternakka, niin keitosta tulee makeampi.
 
1 Lämmitä uuni 250 °C:seen ja kytke grillivastus päälle. Hienonna sipuli ja kuutioi selleri, porkkana sekä lanttu 3 sentin kokoisiksi paloiksi. Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Lisää sipuli, selleri, porkkana, lanttu ja valkosipuli. Vähennä lämpöä, peitä kannella ja kypsennä 2 minuuttia.
 
2 Huuhtele linssit lävikössä kylmällä vedellä. Lisää linssit, laakerinlehti, timjami ja tomaattipyree kattilaan. Kaada kuuma liemi sekaan, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä, peitä kannella ja anna hautua noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat hajonneet.
 
3 Valmista sillä aikaa krutongit. Sipaise kummankin leipäviipaleen toiselle puolelle ½ ruokalusikallista oliiviöljyä ja paista niitä uunissa, kunnes väri muuttuu kullanruskeaksi. Käännä viipaleet ympäri, sipaise loput öljystä leiville ja paista yhtä kauan. Leikkaa leipäviipaleet 2 sentin pituisiksi paloiksi.
 
4 Kuutioi avokado ja laita palat kulhoon. Hienonna kevätsipuli ja lisää se avokadon sekaan. Sekoita sitruunankuori joukkoon. Ota timjami ja laakerinlehti pois kattilasta. Soseuta keitto tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Jaa keitto neljälle lautaselle ja koristele krutongeilla sekä avokadoseoksella.
 
KOKIN VINKIT

• Jos käytät tehosekoitinta soseuttamiseen, kaada keitto takaisin kattilaan ja kuumenna pari minuuttia, jotta se on höyryävän kuumaa tarjoiltaessa.

• Käytä sitruunankuoren irrottamiseen kuorimaveistä tai raastinta. Muista käyttää ruoanlaitossa vain kuoren keltaista osaa, sillä valkoinen osa maistuu kitkerälle.
 

LINSSIT

Linssit pitävät nälän loitolla pitkään. Niiden glykeeminen indeksi on alhainen, ja niissä on runsaasti tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja. Suuri kuitupitoisuus on hyväksi aineenvaihdunnalle. Rauta, B-vitamiinit ja vastustuskykyä vahvistava sinkki tekevät linsseistä monella tapaa terveellisen ruokavaihtoehdon.

Lue lisää: 


12 ruokaa, jotka vähentävät tulehdusta

11 herkullista kasvista

Värikkäät tofutäytteiset paprikat

DC:Creator: 
Readers Digest Valitut Palat

Osallistu keskusteluun!