Previous slide
Next slide

Hunaja – tiesitkö tämän luonnon makeasta ihmeestä?

hunaja
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Hunaja on yksi luonnon makeimmista ihmeistä. Pikkuruiset mehiläiset kiitävät jopa 25 kilometrin tuntinopeutta parikin kilometriä kerrallaan. Yhden keruukerran aikana mehiläinen voi vierailla sadassakin kukassa.

 Hunaja maistuu makeammalta kuin sokeri, ja paksun koostumuksensa ansiosta se on loistava kotikonsti helpottamaan yskää ja kurkkukipua, ja korkean sokeripitoisuutensa takia se on luonnollinen antibiootti.

Käyttö: 

Ahdistus
Akne
Allergiat
Hikka
Huulten rohtuminen
Ihon terveys
Ihottuma
Krapula
Kurkunpäätulehdus
Mahahaava
Naarmut ja pienet haavat
Nuha ja kuume
Närästys
Psoriasis
Ruoansulatusvaivat
Sidekalvontulehdus
Ummetus
Vyöruusu
Yskä

Historiaa

Hunaja on ehkä maailman vanhin kotiparannusaine. Mehiläiset ovat valmistaneet sitä ainakin sadan miljoonan vuoden ajan. Kirjallisia todisteita hunajan käytöstä on jo noin 7 500 vuoden takaa Egyptistä ja Sumerista. Muinaisesta Egyptistä tunnetaan noin 900 parantavaa ainetta, ja niistä 500:ssa oli hunajaa. Ensimmäisellä vuosisadalla Plinius vanhempi käytti turvotukseen ja virtsakiviin avuksi rohtoa, jossa oli hunajaa ja jauhettuja mehiläisiä. Kerrotaan, että antiikin olympiaurheilijat söivät hunajaa ja viikunoita urheilusuoritusten parantamiseksi.

Mitä hunaja sisältää?

Hunaja sisältää pääosin sokereita, Suomessa yleensä noin 40 prosenttia hedelmäsokeria ja 35 prosenttia rypälesokeria, ja lisäksi disakkarideja kuten sakkaroosia ja maltoosia sekä oligosakkaridia. Hunaja on todistettavasti pullollaan terveellisiä ainesosia. Käsittelemättömän hunajan fytoravinteiden on osoitettu ehkäisevän paksusuolen syöpää koe-eläimillä.

Hunajassa on myös antioksidantteja, esimerkiksi pinosembriiniä. Kiinalaisissa koeputki- ja eläinkokeissa on todettu, että pinosembriini vaikuttaa suojaavan aivosoluja. Vielä ei tiedetä, onko vaikutus sama ihmisillä. Hunajan antioksidantteja ovat myös kversetiini, kemferoli ja apigeniini.

Hunaja & tieteellinen tutkimus

Tutkimus on keskittynyt pitkälti hunajan haavoja parantaviin ominaisuuksiin. Isossa-Britanniassa tehtiin suppea tutkimus, jossa todettiin uusiseelantilaisen manukahunajan parantavan sädehoitohaavoja, joihin muut hoidot eivät olleet tehonneet. Toisessa tutkimuksessa 105 potilaan haavoja hoidettiin joko hunajalla tai totunnaisemmalla tavalla. 12 viikon kuluttua todettiin, että hunajahoito paransi haavat 12 prosenttia nopeammin.

Hunaja onkin paljon enemmän kuin makeutusaine. Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa selvisi, että hunaja helpotti yskää paremmin kuin dekstrometorfaani, monissa yskänlääkkeissä käytettävä vaikuttava aine.

Lempeää haavanhoitoa

Korkean sokeripitoisuutensa ja sisältämänsä vetyperoksidin ja propoliksen (mehiläisten tuottama antibakteerinen kittivaha) ansiosta hunaja imee haavasta nestettä ja samalla häiritsee kosteutta tarvitsevien bakteerien toimintaa sekä estää haitallisen lian pääsyn haavaan.Tämä nopeuttaa haavan paranemista.

Aikana ennen antibiootteja infektiot olivat pahin uhka terveydelle. Pienetkin haavat saattoivat muuttua kohtalokkaiksi. Siksi lääkäreillä oli laukussaan yleensä hunajaa. Vaikka antibioottivoiteet ovat nyt kaikkien saatavilla, jotkut lääkärit uskovat hunajan olevan joissakin tapauksissa parempi lääke haavoihin. Saatavilla onkin hunajalla käsiteltyjä sidetarvikkeita vaikeasti hoidettaviin haavoihin. 

Hyvä tietää

Hunajassa voi olla pieniä jäämiä Clostridium botulinum –bakteerin itiöitä. Hunajaa ei siis pidä antaa alle yksivuotiaille lapsille, sillä bakteerin tuottama botuliini voi olla vauvoille vaarallisen myrkyllistä.

Vinkki ostajalle

Tummassa hunajassa on usein erityisen paljon antioksidantteja. Tattarihunajassa niitä on erityisen paljon, ja kotimainen prosessoimaton hunaja sisältää varmimmin paljon terveysvaikutteita. Tumma hunaja on yleensä myös voimakkaamman makuista kuin vaalea. Hunaja säilytetään huoneenlämmössä tiiviissä purkissa kuivassa ja valolta suojattuna.

Lue lisää: 

Valkosipulin huimat terveysvaikutukset

13 herkullista tapaa hoikistua

Tiesitkö tämän inkivääristä?