Previous slide
Next slide

7 todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta

Luonnolliset parannuskeinot
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Bonnie Munday
Voivatko kasvivalmisteet korvata lääkkeitä? Jotkut lääkärit vannovat niiden nimeen.

Kun kävin pari vuotta sitten vuosittaisessa lääkärintarkastuksessani, kerroin lääkärilleni kärsiväni usein ummetuksesta terveellisestä ruokavaliosta huolimatta. ”Voinko ottaa vaivaan jotain?” Pilleripurkin sijaan hän suositteli, että kokeilisin psyllium-nimistä rohdosvalmistetta ja ottaisin sitä päivittäin.

Se on jänönratamon (plantago ovata) siemenistä tehtyä jauhetta, ja sitä saa apteekeista ja luontaistuotekaupoista ilman reseptiä.Jauhe juodaan vesilasilliseen sekoitettuna. Noudatin lääkärini ohjetta ottaa teelusikallinen kahdesti päivässä ja huomasin, että minua psyllium auttaa.

Aikoinaan kasvit olivat ainoita tuntemiamme lääkkeitä. Sitten mukaan tulivat antibiootit ja muut teollisesti valmistetut lääkkeet, jotka ovat pelastaneet lukemattomia ihmishenkiä ja tekevät niin edelleen. Nykyään ne eivät kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto, mistä todisteena ovat luontaistuotteiden kukoistavat markkinat.

On arvioitu, että luontaistuotteiden maailmanlaajuinen markkina-arvo nousee 95 miljardiin euroon vuoden loppuun mennessä. Euroopalla on siitä laajin markkinaosuus.

Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä kaikki luontaistuotteet eivät ole turvallisia, sanoo BBC:n lääketieteen kolumnisti ja yleislääkäri Sarah Jarvis, joka joskus suosittelee luontaislääkitystä.

”Monet kasvit ovat pohjana voimakkaille teollisesti valmistetuille lääkkeille.” Turvallisuus on yksi syy, miksi Maailman terveysjärjestö ilmoitti vuonna 2014, että se aikoo integroida luontaistuotteet lääkkeiden valtavirtaan ennen vuotta 2023.

WHO:n tavoitteena on valistaa suurta yleisöä ja edistää luontaistuotteiden turvallista käyttöä asettamalla säännöksiä tuotteille, toimintatavoille ja lääkäreille. Ennen minkään luontaistuotteen ottamista ”on elintärkeää keskustella lääkärin kanssa”, neuvoo tohtori Jarvis.

Luonnonlääkkeet voivat reagoida muiden käyttämiesi lääkkeiden kanssa, ja annostuskin on yksilöllistä. Pidä neuvo mielessä ja tutustu seitsemään kasvivalmisteeseen, joita haastattelemani lääketieteen asiantuntijat suosittelevat, sekä vaivoihin, joita niillä on tarkoitus hoitaa.

 

Psyllium
■ UMMETUS

Tämä kasvi, joka tunnetaan myös nimellä ispaghula, tehoaa lisäämällä ulostemassaa, jotta se lähtisi liikkeelle. Danielle Martin, torontolainen perhelääkäri ja Women’s College Hospital -sairaalan varatoimitusjohtaja kertoo, ”Suosittelen sitä usein potilailleni, ja niin tekevät myös monet gastroenterologit.

” Se voi aluksi aiheuttaa vatsan turpoamista ja kaasun muodostumista, ja sen käytön yhteydessä täytyy juoda paljon nesteitä, sillä psyllium imee itseensä vettä. Psyllium voi auttaa myös painonpudotuksessa, koska se saa olon tuntumaan kylläiseltä.

Lisäksi se voi parantaa sydämen terveyttä: Vuonna 2000 The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa kahdeksan verrokkitutkimuksen analyysissä osoitettiin psylliumin alentavan kolesterolia.

Kokeeseen osallistui 656 korkeasta kolesterolista kärsivää miestä ja naista, joista puolet otti psylliumia ja puolet lumevalmistetta. Kahdeksan viikon päästä psylliumia nauttineen ryhmän LDL-kolesterolin eli ”huonon” kolesterolin arvot olivat keskimäärin seitsemän prosenttia alhaisemmat.

Tähkäkimikki
■VAIHDEVUOSIEN KUUMAT AALLOT

Tohtori Jarvis sanoo: ”Suosittelen vain sellaisia vaihtoehtolääkkeitä, joiden on todistettu toimivan, enkä koskaan suosittele niitä vaivaan, joka voisi uhata potilaan henkeä.

” Vaihdevuosiin liitetyt kuumat aallot eivät ole sellainen vaiva. ”Suosittelen tähkäkimikkiä mielelläni potilaille, jotka eivät halua hormonikorvaushoitoa”, hän sanoo.

Actaea racemosan juuri ei välttämättä toimi kaikilla; joidenkin tutkimusten mukaan se tehoaa, toisten mukaan sillä ei ole vaikutusta. Vaikka hormonikorvaushoito onkin tehokkaampaa, Jarvis sanoo, että tähkäkimikistä voi hyvällä todennäköisyydellä saada helpotusta kuumiin aaltoihin.

Kun tuotetta otetaan lääkärin suosittelemina annoksina, sivuvaikutukset ovat harvinaisia, mutta sitä ei kannata käyttää, jos kärsii maksasairaudesta. Jarvis lisää, että on myös toinen kasvivalmiste, puna-apila-isoflavoni, jota todistetusti kannattaa kokeilla tuomaan helpotusta kuumiin aaltoihin.

Melatoniini
■UNETTOMUUS

70-vuotias teatterikriitikko Catherine Mounier Lyonista, Ranskasta, kärsi vuosien ajan unettomuudesta. ”Heräsin monta kertaa yössä ja olin joka päivä rättiväsynyt.” Hän pyysi apua lyonilaiselta uniasiantuntijalta ja psykiatrilta Patrick Lemoinelta.

Ensin he varmistivat, ettei kyse ollut uniapenasta, ja sitten tohtori Lemoine suositteli, että Catherine kokeilisi melatoniinivalmistetta reseptillä määrättävien unilääkkeiden sijaan. ”Se toimi; ensimmäistä kertaa elämässäni nukuin sikeästi koko yön.”

Melatoniini on luonnollinen hormoni, jota kehossamme tuottaa käpyrauhanen. Yleensä rauhanen tuottaa melatoniinia, kun iltahämärä laskeutuu, ja se saa olon tuntumaan vähemmän tarkkaavaiselta ja unisemmalta.

Melatoniinitasot pysyvät korkeina koko yön ja laskevat taas aamun valjettua. Unettomuudesta kärsivillä ihmisillä vaikuttaisi olevan alemmat melatoniinitasot, joten melatoniinin nauttiminen voi lyhentää nukahtamisaikaa ja pidentää unta.

Melatoniinia saa tabletteina ja kapseleina sekä kielen alle laitettavana suihkeena, joka imeytyy nopeammin ja on siksi nopeavaikutteisempi.

Keskustele lääkärisi kanssa siitä, kuinka paljon sinun tulisi ottaa; vaikka se vaikuttaakin ehkä järjenvastaiselta, pienet melatoniiniannokset (noin 0,3 g) voivat joskus olla tehokkaampia kuin suuremmat.


Melatoniini voi tarjota apua unettomuuteen.
Kuva: Thinkstock

Inkivääri
■PAHOINVOINTI

”Suosittelen sitä naisille, jotka kärsivät raskaudenaikaisesta pahoinvoinnista”, sanoo Martin. ”Sen toimivuudesta on paljon todisteita.”

Inkiväärinjuurta on käytetty jo antiimagnesiumvalkin ajoista lähtien hoitokeinona ruoansulatusongelmiin, ja useat kliiniset tutkimukset ovat todellakin osoittaneet, että inkivääri (zingiber officinale) on tehokas ja turvallinen hoito pahoinvointiin ja raskaudesta, kemoterapiasta tai matkapahoinvoinnista johtuvaan oksenteluun.

Vuonna 2016 amerikkalaisessa Integrative Medicine Insights -lehdessä julkaistussa katsauksessa koottiin kolmenkymmenen vuoden ajalta monia tutkimuksia inkiväärin tehokkuudesta pahoinvoinnin hoidossa.

Katsauksessa todettiin: ”Parhaimmat saatavilla olevat todisteet osoittavat, että inkivääri on tehokas ja halpa hoito pahoinvointiin ja oksenteluun, ja myös turvallinen.” Tutkimusten mukaan turvallinen päivittäisannos on 1 000 mg, mikä vastaa yhtä teelusikallista raastettua inkivääriä.

Vaikuttavat aineet ovat eteeriset öljytja pistävänmakuiset fenoliyhdisteet, kuten gingeroli ja shogaoli. Jotkut raastavat tuoretta inkiväärinjuurta, kaatavat sen päälle kuumaa vettä ja juovat sen teen lailla; toiset ostavat sen kaupasta kapseleina.

Ole kuitenkin varovainen: liian suuri määrä voi aiheuttaa närästystä tai ripulia. Keskustele lääkärisi kanssa siitä, missä muodossa ja kuinka paljon inkivääriä sinun tulisi ottaa.

Mäkikuisma
■MASENNUS

”Se on vaihtoehto, jota suosittelen masennuspotilaille, jos he eivät halua reseptilääkkeitä”, Jarvis sanoo. ”Mäkikuismassa on samoja ominaisuuksia kuin teollisesti valmistetussa trisyklisessä mielialalääkkeessä imipramiinissa.

Se voi tarjota samanlaista helpotusta, ja sillä on pitkälti samat sivuvaikutukset ja samankaltainen yhteisvaikutus muiden lääkkeiden kanssa.”

Aivan kuten muidenkin mielialalääkkeiden kanssa, jos se ei tehoa sinuun, sinä ja lääkärisi siirrytte kokeilemaan seuraavaa vaihtoehtoa, kunnes löydätte sopivan.

Vuonna 1999 British Medical Journal -lehdessä julkaistussa kahdeksanviikkoa kestäneessä saksalaistutkimuksessa, johon osallistui 263 keskivaikeasta masennuksesta kärsinyttä henkilöä, osoitettiin että 350 mg mäkikuismauutetta kolmesti päivässä lievitti keskivaikean masennuksen oireita aivan yhtä tehokkaasti kuin imipramiini.

Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin otat mäkikuismaa. Se reagoi joidenkin lääkkeiden kanssa; sitä ei esimerkiksi pidä koskaan ottaa tiettyjen masennuslääkkeiden kanssa, sillä se voi aiheuttaa vaarallisia sivuvaikutuksia, ja sen ottaminen allergialääkkeiden tai verenohentajien kanssa voi heikentää niiden tehoa.

Mäkikuisman mahdollisia sivuvaikutuksia ovat ahdistuneisuus, päänsärky, lihaskrampit, hikoilu, heikkous, kuiva suu ja ihoärsytys.

Magnesium
■UNETTOMUUS

Melatoniini ei ole ainoa lääkäreiden unettomuuteen suosittelema luontaistuote; mineraaleista myös magnesium voi auttaa. 

Kuutisen vuotta sitten 49-vuotias freelance-kirjoittaja Cendrine Barruyer Versaillesista, Ranskasta,heräsi kolmelta aamuyöstä lähes joka yö – ja pysyi sitten täysin hereillä. Hän sattui kirjoittamaan juttua magnesiumravintolisistä, ja yksi hänen haastateltavistaan oli pariisilainen lääkäri Kathy Bonan.

Magnesiumin puute voi aiheuttaa unettomuutta, Bonan sanoi hänelle.  ”Hän kuvaili minulle, kuinka magnesium voi auttaa, ja oireet olivat juuri samanlaiset kuin omani. Niinpä kokeilin magnesiumia. Alle kahden viikon päästä nukuin kuin tukki.” Magnesiumravintolisät näyttävät toimivan erityisen hyvin yli 65-vuotiailla unettomuudesta kärsivillä henkilöillä.

Iranilaisessa kaksoissokkokokeessa, joka käsitti 46 henkilöä ja jonka tulokset julkaistiin vertaisarviointia käyttävässä Journal of Research in Medical Sciences -lehdessä vuonna 2012, osallistujat, jotka ottivat 500 mg magnesiumvalkin ajoista lähtien hoitokeinona ruoansulatusongelmiin, ja useat kliiniset tutkimukset ovat todellakin osoittaneet, että inkivääri (zingiber officinale) on tehokas ja turvallinen hoito pahoinvointiin ja raskaudesta, kemoterapiasta tai matkapahoinvoinnista johtuvaan oksenteluun.

Vuonna 2016 amerikkalaisessa Integrative Medicine Insights -lehdessä julkaistussa katsauksessa koottiin kolmenkymmenen vuoden ajalta monia tutkimuksia inkiväärin tehokkuudesta pahoinvoinnin hoidossa.

Katsauksessa todettiin: ”Parhaimmat saatavilla olevat todisteet osoittavat, että inkivääri on tehokas ja halpa hoito pahoinvointiin ja oksenteluun, ja myös turvallinen.”

Tutkimusten mukaan turvallinen päivittäisannos on 1 000 mg, mikä vastaa yhtä teelusikallista raastettua inkivääriä. Vaikuttavat aineet ovat eteeriset öljyt ja pistävänmakuiset fenoliyhdisteet, kuten gingeroli ja shogaoli. Jotkut raastavat tuoretta inkiväärinjuurta, kaatavat sen päälle kuumaa vettä ja juovat sen teen lailla; toiset ostavat sen kaupasta kapseleina.

Ole kuitenkin varovainen: liian suuri määrä voi aiheuttaa närästystä tai ripulia. Keskustele lääkärisi kanssa siitä, missä muodossa ja kuinka paljon inkivääriä sinun tulisi ottaa.

Kalaöljy
■NIVELREUMA

”Suosittelen joskus kalaöljyä nivelreumapotilailleni”, sanoo Jarvis. Hän ei kuitenkaan suosittele sitä avuksi nivelrikon oireisiin, sillä siihen sen vaikutusta ei ole niin vahvasti osoitettu.

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa tulehdusta nivelissä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kalaöljyn sisältämät omega-3-rasvahapot auttavat lievittämään nivelreuman oireita kuten kipua ja aamujäykkyyttä.

Vuonna 2008 Rheumatology-lehdessä julkaistiin skotlantilaisen Dundeen kaupungin Ninewellsin sairaalan ja lääketieteellisen oppilaitoksen tekemä tutkimus, jonka mukaan kalaöljyä syövät nivelreumapotilaat voivat mahdollisesti vähentää steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID) määrää.

Yhdeksän kuukautta kestäneessä tutkimuksessa 97 potilasta jaettiin ryhmiin, jotka söivät päivittäin joko 10 grammaa kalaöljyä tai lumevalmistetta. Kalaöljyryhmään kuuluneet pystyivät vähentämään tulehduskipulääkkeiden käyttöään peräti 39 prosenttia verrattuna lumevalmisteryhmän vain kymmeneen prosenttiin.


Kalaöljystä voi olla apua nivelreumaan.
Kuva: Thinkstock

Lue lisää
Kun lääkkeiden haitat ovat suuremmat kuin hyödyt 
Ovatko rinnakkaislääkkeet turvallisia? 
Suomi luottaa Buranaan