Aivokalvontulehdus – mitä tehdä? / Valitut Palat

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Aivokalvontulehdus – mitä tehdä?

Create: 08/31/2018 - 13:58

Vakava tulehdus vaivaa aikuisiakin.

aivokalvontulehdus

Aivokalvontulehdus ei ole oma sairautensa vaan pikemminkin oire. Sillä tarkoitetaan turvotusta kalvoissa, jotka ympäröivät aivoja ja selkärankaa.

”Siihen liittyvät erilaiset taudinaiheuttajat, kuten meningokokki, pneumokokki jahaemophilus influenzae”, sanoo Mike Catchpole, päätutkija Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksessa. Taudille altteimpia ovat pienet lapset, sillä heidän immuunijärjestelmänsä ei ole vielä tottunut torjumaan tulehduksia, mutta aikuisetkin – erityisesti ikäihmiset – voivat sairastua.

Turvonneet kalvot saattavat oireilla kuumeena, oudon jäykkänä niskana, ikävänä päänsärkynä, sairauskohtauksina tai sekavuutena. Jos oireet kuulostavat tutuilta, hakeudu lääkärin hoitoon: hoitamaton aivokalvontulehdus voi tappaa muutamassa päivässä. Diagnoosi voidaan vahvistaa selkäydinpunktiolla, sillä sairastuneilla on usein merkkejä tulehduksesta selkäydinnesteessään.

Lääkäri tekee myös kokeita selvittääkseen, onko tulehdus bakteeri- vai virusperäinen. Jos kyseessä on virus, on epätodennäköistä, että aivokalvontulehdus jättää pysyviä ongelmia, ja todennäköisesti se menee ohi muutaman viikon levon ja runsaan nesteytyksen jälkeen.

Bakteeri on sen sijaan saman tien hoidettava antibiooteilla, sillä se aiheuttaa vahvan tulehdusreaktion, joka voi olla aivoille ja selkäytimelle niin raskas, että seurauksena on aivovaurio tai kuolema. Potilaat joutuvat pysymään sairaalassa tarkkailussa ja saattavat syödä steroideja vähentääkseen aivojen turvotusta.

Aivokalvontulehdus leviää yskän, aivastuksen ja suutelemisen kautta sekä yhteisten ruokailuvälineiden tai hammasharjojen kautta. (Onneksi sairaus on harvinainen: virusperäiseen aivokalvontulehdukseen sairastuu 10 ihmistä 10 000:sta, bakteeriperäiseen vielä harvempi.) Käsien säännöllinen pesu vähentää tartuntariskiä.

Joitakin taudinaiheuttajia vastaan on olemassa myös rokotteita, joista osa saadaan jo lapsena. Aikuinen voi hankkia rokotteen pneumokokkia vastaan (PCV13 tai PPSV23), mikä suojaa aivokalvontulehdusta ja keuhkokuumetta aiheuttavilta bakteereilta vanhemmalla iällä. On yhä yleisempää sairastua antibiootteja vastustavaan bakteeriin, joten rokotteella suojautuminen on tärkeämpää kuin koskaan.
 

Lue lisää:

Aivohalvaus - tunnista oireet! 

Jumppaa aivot kuntoon 

Aivot terveeksi syömällä

Readers Digest Valitut Palat

300x250 block sidebar

Osallistu keskusteluun!