Previous slide
Next slide

Näin kehosi hyötyy kylmästä – 7 yllättävää tapaa

kylmä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Isadora Baum ja Jen Mccaffery
Ajattelemme talven olevan vilustumisten ja influenssan aikaa, mutta viileys tuo mukanaan myös biologisia hyötyjä.

1. Aivotoiminta tehostuu

Viileämpi lämpötila voi auttaa ajattelemaan selkeämmin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset suoriutuvat joistakin kognitiivisista tehtävistä, kuten päätöksenteosta, paremmin kylmemmissä oloissa. Tutkimusten mukaan ihmiset ovat myös kesällä vähemmän taipuvaisia tarttumaan vaativiin tehtäviin kuin talvella. Aivot tarvitsevat toimiakseen glukoosia, mutta lämpimämmissä oloissa keho käyttää sitä enemmän pitääkseen itsensä viileänä. Tällöin glukoosia jää vähemmän käytettäväksi päättelyä ja muistia vaativiin tehtäviin.
 

2. Kalorit palavat

Kylmässä säässä keho työskentelee kovemmin säilyttääkseen peruslämmön, joka on yleensä noin 37 astetta. ”Kehomme käyttää huomattavan määrän energiaa pitääkseen meidät lämpimänä ja kosteuttaakseen hengitysilmamme ollessamme ulkona kylmällä säällä”, sanoo sairaanhoitaja Stacy Tucker, yksi Kansas Cityssä, Missourissa sijaitsevan ravitsemustutkimusyritys Almeda Labsin perustajista. Kannattaa siis vetää saappaat jalkaan: 53 henkilöllä hiljattain tehty tutkimus osoitti, että osallistujilta kului 34 prosenttia enemmän kaloreita, kun he patikoivat 5–10 asteen pakkasessa verrattuna patikointiin kymmenen asteen lämpötilassa.
 

3. Hyvä rasva aktivoituu

Tiedämme, että tavallisen (valkoisen) rasvan liiallinen varastoituminen elimistöön voi vaarantaa terveytemme. Aikuisilla on kuitenkin myös pieniä määriä hyödyllistä ”ruskeaa” rasvaa, joka voi herätellä aineenvaihduntaa käyttämään enemmän kaloreita. Kyseisenlainen ruskea rasva voi aktivoitua kylmän lämpötilan vaikutuksesta. Eräs tutkimus osoitti, että osallistujat, jotka viilensivät kehonsa lämpötilaa yksinkertaisesti laittamalla toisen jalkansa kylmään veteen, kiihdyttivät ruskeat rasvasolunsa viisitoistakertaisiksi.
 

4. Lievitystä allergiaan

Jos kevät ja kesä aivastuttavat, talvesta saattaa tulla uusi suosikkivuodenaikasi. Kylmässä ilmassa ei esiinny käytännössä lainkaan siitepölyä. Toisaalta sisätilojen aiheuttamat allergiat voivat pahentua talvella. Pitääksesi pöly- ja varastopunkkien määrän mahdollisimman alhaisena käytä kosteudenpoistajaa, jotta kotisi ilmankosteus pysyy alle 50 prosentissa.
 

5. Parempia unia

Kehon peruslämpö laskee, kun yrität nukkua. Kesällä siihen menee jopa kaksi tuntia, mutta talvella se on paljon nopeampaa, Tucker sanoo. Ja pimeinä aamuina nukut luonnostaan myös pidempään.
 

6. Infektiot kuriin

On totta, että talvella voi sairastua flunssaan useammin. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kylmät ilmat voivat aktivoida immuunijärjestelmää, mikä parantaa kykyämme taistella infektioita vastaan, Tucker sanoo. Influenssavirus puolestaan viihtyy hyvin kylmässä ja kuivassa ilmassa, ja sisätiloissa vietetty aika nostaa sairastumisen todennäköisyyttä. Pienentääksesi riskiä ota vuosittain influenssarokote, pese käsiäsi usein ja lähde ulkoilmaan.
 

7. Sydän vahvistuu

Kylmässä sydän työskentelee rasituksen aikana kovemmin pumpatakseen verta ja pitääkseen yllä kehon peruslämpöä.  ”Liikunta talvella tekee sydänlihaksista vahvemmat”, Tucker sanoo. Lihasten lämmettyä jaksat mahdollisesti liikkua pidempään kuin kuumalla säällä. Jos sinulla on riski sairastua sydänsairauksiin, ole varovainen ulkoillessasi kylmällä ilmalla; silloin liiallinen rasitus voi aiheuttaa ongelmia.

Lue lisää: 

Näin sulatat autosi tuulilasin alle minuutissa

Näin hoidat ihoasi talvella

15 outoa asiaa, jotka kehollesi tapahtuu talvella