Kurkuma - hyödyllistä tietoa terveellisestä mausteesta

VibrolegsSofaSaveriWalkVibrolegs Elliptical Lahjalehti 2021
 
AlfaTV:n TV-opas!

Error message

User warning: The following module is missing from the file system: locale. For information about how to fix this, see the documentation page. in _drupal_trigger_error_with_delayed_logging() (line 1143 of /var/www/www.rd.fi/includes/bootstrap.inc).

Hyödyllistä tietoa kurkumasta!

Create: 06/19/2019 - 14:12

Maustekurkuma (Curcuma longa) saattaa olla kaikkein kiinnostavin lääketieteellisesti käytettävistä ruoka-aineista. Se on sitruksenraikas mauste, joka antaa ruoalle kauniin kullanvärisen sävyn

kurkuma

Maustekurkuma (Curcuma longa) saattaa olla kaikkein kiinnostavin lääketieteellisesti käytettävistä ruoka-aineista. Se on sitruksenraikas mauste, joka antaa ruoalle kauniin kullanvärisen sävyn. Viime aikoina myös tutkijat ovat alkaneet kiinnittää huomiota kurkumaan. Erityisesti heitä kiinnostaa kurkuman sisältämä yhdiste nimeltä kurkumiini. Se on voimakas antioksidantti, joka vähentää tulehdusta tehokkaasti. Lisäksi kurkumiinin on osoitettu suojaavan maksaa, ja viime aikaisten tutkimusten perusteella sen arvellaan mahdollisesti myös suojaavan syövältä. 
Myös nämä 30 ruoka-ainetta auttavat ehkäisemään syöpää.

Historiaa

Intiassa kurkumaa on käytetty jo ainakin 2 500 vuotta, ensin väriaineena ja myöhemmin mausteena. Vuoteen 700 mennessä se oli levinnyt kauppiaiden mukana Kiinaan, ja myöhemmin se kulkeutui Afrikkaan. Marco Polo kirjoitti kurkumasta 1300-luvulla hämmästellen maavartta, joka maustoi ja väritti ruoan lähes yhtä hyvin kuin huomattavan paljon kalliimpi sahrami. Ayurvedisen lääketieteen kirjassa mainitaan kurkumaa sisältävä lääke ruokamyrkytykseen jo vuonna 250 eaa.

Mitä kurkuma sisältää?

Kurkuman lääketieteelliset ominaisuudet johtuvat suurimmalta osin kurkumiinista ja turmeroni-nimisestä öljystä. Kurkuma sisältää myös yli 20 erilaista tulehdusta vastustavaa yhdistettä, kuten kuutta erilaista COX-2-estäjää. Ne estävät tulehdusta ja kipua aiheuttavien aineiden muodostusta ja kasvainsolujen kasvua lisäävän COX-2-entsyymin toimintaa. Kurkuma sisältää myös yhdisteitä, jotka estävät aivotoimintaa hidastavia ja Alzheimerin tautia aiheuttavia plakkeja kehittävän beeta-amyloidin muodostumista.

Tieteellinen tutkimus

Illinoisin yliopiston biokemistit ovat selvittäneet sitä, miten elimistö säätelee tulehdusta. He purkivat molekyylikoodin, joka säätelee NF-kappa B –nimisen proteiinin toimintaa. Proteiini on kuin molekyylikytkin, joka menee päälle, kun solu on vaarassa, ja taas pois päältä, kun kaikki on hyvin. Toiminnassa ollessaan NF-kappa B siirtyy solun tumaan ja käynnistää tulehdusta aiheuttavat proteiinit. Jos tämä ”kytkin” ei menekään pois päältä, kuten voi käydä solun ollessa stressitilassa, ”elimistössä voi käydä tosi hullusti”, tutkijat kertoivat.

Miten tämä sitten liittyy kurkumaan? Hyvä kysymys. On näet niin, että kurkuma voi edesauttaa NF-kappa B:n toiminnan lopettamisessa, kertoo Texasin yliopiston syöpätutkimuskeskuksen vanhempi tutkija. Teelusikallinen kurkumaa päivässä voi auttaa tulehdustiloissa, joita ovat esimerkiksi niveltulehdus, nivelrikko, astma ja mahdollisesti syöpä, sydäntaudit, diabetes ja masennus.

Kurkuman on muissa tutkimuksissa osoitettu myös alentavan veren kolesterolia ja vähentävän valtimonkovettumia ja –tukoksia. Kliinisissä kokeissa on myös osoitettu kurkuman vähentävän niveltulehduksen ja leikkauksen jälkeisen tulehduksen oireita.

Tulevaisuus

Kurkuman syöpää ehkäiseviä vaikutuksia alettiin tutkia, kun huomattiin että Intiassa, jossa käytetään paljon kurkumaa, on jopa 50 prosenttia vähemmän syöpää kuin muualla. Laboratorio- ja eläinkokeissa on vahvistettu, että kurkumiini tuhoaa syöpäsoluja ja myös hidastaa kasvaimien kasvua. Tarvitaan vielä paljon lisää tutkimusta siitä, voiko kurkumiinista tulla tehokas syöpälääke.

Vinkki ostajalle

Lähes kaikki maailman kurkuma tuotetaan Intiassa, ja siellä myös käytetään siitä 80 prosenttia. Kurkumaa on kuitenkin helppo löytää marketin maustehyllystä. Sen pitäisi olla kirkkaan kehäkukankeltaista ja tuoksuvaa. Kurkuma säilytetään suljetussa pussissa viileässä, kuivassa ja valolta suojattuna.

Hyvä tietää

Raskauden aikana kurkumaa tulee käyttää vain mausteena, ja korkeat lääketieteellisen käytön määrät voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Verenohennuslääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä, kuten aspiriinia tai ibuprofeenia, käytettäessä pitää myös välttää suuria kurkumamääriä.

Käyttö:

Alzheimerin tauti

Astma

Ihottuma

Korkea kolesteroli

Limapussin tulehdus ja jännetulehdus

Muistin parantaminen

Niveltulehdus

Paiseet

Psoriasis

Silsa

Syövän ehkäisy

 


Lue lisää:

49 ruokaa pitkäikäisyyteen

8 ruokamyrkytyksen oiretta, jotka tulisi tunnistaa

Lisä tietoa ja vinkkejä Kotikonsteilla terveeksi -kirjasta

Readers Digest Valitut Palat

300x250 block sidebar

Osallistu keskusteluun!